Superračunala u oblacima

poruka: 17
|
čitano: 3.342
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Superračunala u oblacima".
18 godina
neaktivan
Superračunala u oblacima

Naivan je onaj tko misli da te tvrtke forsiraju cloud computing zato sto je to dobro po nas korisnike...

Isto kao sto ce i EU biti dobra za gradjane ove zemlje, zato HDZ i SDP zele da sto prije udjemo...

Ja iskreno necu nikad prihvatiti cloud computing... Za osobno ga stvarno ne trebam, za poslovno imamo svoje servere...

Tko hoce nek izvoli... ja necu...

In Control
Moj PC  
4 2 hvala 0
16 godina
neaktivan
Superračunala u oblacima

Plus, za te novce se već isplati ulagati u vlastite servere / serversku sobu. Mislim, kakve su to gluposti "po satu korištenja"???

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
Moj PC  
0 1 hvala 0
18 godina
neaktivan
RE: Superračunala u oblacima
vlad0 kaže...

Plus, za te novce se već isplati ulagati u vlastite servere / serversku sobu. Mislim, kakve su to gluposti "po satu korištenja"???

Pa zato sto mogu naplatiti vise, zaraditi vise...

Nego ja imam patent pending na ovo: Kupis igru za 50$, imas 10 besplatnih pokretanja, nakon toga te trazi kreditnu karticu, i za svako novo pokretanje uzima ti 50 centi...

Normalno pokusat ce se sto nestabilnija igrica napraviti tako da se vise zaradi :)

E pa da vidimo tko uvede takav nacin placanja ja ga tuzim i dobijem milijune...

In Control
16 godina
neaktivan
vlad0 kaže...

Kolko sam ja shvatio ne radi se ovdje u običnim serverima, nego o superračunalu. I onda ako nekom treba izvrtiti nešto zahtjevno, zakupi si jezgri koliko treba i napravi posao... Ne možeš ti sebi gradit superračunalo ako takvu računalnu snagu trebaš 2 puta mjesečno na nekoliko sati...

17 godina
neaktivan
Superračunala u oblacima

Ovo nije tipičan primjer cloud sistema, ovo je nešto što može biti od velike koristi recimo 3D ili Video artistima.

Uzmeš projekat, podigneš i odradiš rendering i sl. kako stoji :)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
dubflash kaže...

Ovo nije tipičan primjer cloud sistema, ovo je nešto što može biti od velike koristi recimo 3D ili Video artistima.

Teško... Jer: profesionalci će imati svoju opremu, a amateri neće ulagati u ovo. Naravno, postojat će iznimke, ali realno gledano - to će vjerojatno biti zanemarive brojke.

Ne, nažalost ne vidim primjenu toga.

17 godina
neaktivan
vlad0 kaže...
dubflash kaže...

Teško... Jer: profesionalci će imati svoju opremu, a amateri neće ulagati u ovo. Naravno, postojat će iznimke, ali realno gledano - to će vjerojatno biti zanemarive brojke.

Ne, nažalost ne vidim primjenu toga.

Iz ličnog iskustva našao sam se masu puta u situaciji kad mi treba baš takvo nešto, unatoč tome što imam pristojnu mašinu za rad sa video i 3D grafikom, to mi je posao, hobi i sve u paketu :) (zbog toga sam spomenuo taj primjer).

Konkretno ako ću za 2-3 eura, 10 nebitno ... dobiti brže, a i bolje rezultate do par puta ... čemu onda muka, zašto raditi nešto za 3 dana ako mogu za 5h?

Neće ti podaci, taj projekat ili šta već ostati njima u vlasništvu niti na raspolaganje.

Drugo je to što se ljudi teško navikavaju na takve stvari i što treba sigurnosti u to, ali evo konkretno gdje je takva logika pri korištenju socijalnih mreža (hint Facebook), veze nema sa sigurnošću, privatnošću ... pa su svi ipak tu.

16 godina
neaktivan
Superračunala u oblacima

Cloud computing mi se cini dosta dobra fora, ali ovo sto oni nude bas i nije neka sreca. Oni nude cijeli server, a ja bih rado platio samo postotak procesora koji koristim. Ne znam da li ste gledali procove servera, rijetko koji server trosi vise od 10-20% (50% oni stvarno nasiljeni da rade, npr. terminal server). Kad bi mi naplatili samo 10-20% od onih 1,60$, a po noci nulu (jer firma ne radi) onda bi to bilo vrlo zanimljivo. Osim toga, trebao bi mi neki 50-100 Mbps link do tamo da ne steka sve i onda bi to bilo dobro i jeftino.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Superračunala u oblacima
Nemojte se bojati za podatke - cijelo poduzeće u kojem radim i svi koopernati radi preko neta, također i internet bankarstvo. I kad raširimo to na cijeli svijet i koliko tih informacija kola, svih vrsta tipova - a u globalu sve se, koliko-toliko, radi sa sigurnošću.
Vjerujte mi nikog ne zanimaju vaši podatci.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
matoliki kaže...
Nemojte se bojati za podatke - cijelo poduzeće u kojem radim i svi koopernati radi preko neta, također i internet bankarstvo. I kad raširimo to na cijeli svijet i koliko tih informacija kola, svih vrsta tipova - a u globalu sve se, koliko-toliko, radi sa sigurnošću.

Nemoj se uvrijedit ali ovo je definitivno najgluplje što sam čuo u zadnjih 5 godina.

Nadam se da si jako mlad i tek počeo radit jer bi te jedino tako mogao donekle shvatit.

Moj savjet, nemoj to više nikad nikome ponovit, za tvoje dobro.

Dejmos
18 godina
Dejmos kaže...
matoliki kaže...

Nemoj se uvrijedit ali ovo je definitivno najgluplje što sam čuo u zadnjih 5 godina.

Nadam se da si jako mlad i tek počeo radit jer bi te jedino tako mogao donekle shvatit.

Moj savjet, nemoj to više nikad nikome ponovit, za tvoje dobro.

Ja sam poprilično star i počeo sam raditi u IT-u prije više od 20 godina. Osmijeh

Da, nikog ne zanimaju podaci od 99% IT korisnika u svijetu. Ostali imaju svoju opremu, a i sigurnost se da gadno osigurati. A clouding je već davno tu, samo se sad drugačije prikazuje, s tim da sve više korisnika u svijetu (a trend se počeo pokazivati i kod nas) kreće u to.

16 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Da, nikog ne zanimaju podaci od 99% IT korisnika u svijetu.

Oprosti, ali to nikako ne stoji. Neke tvrtke bi bile spremne izdvojiti pravo malo bogatstvo da se domognu samo adresara klijenata konkuretne tvrtke. Danas samo kvalitetan lead vrijedi užasno, UŽASNO puno. A o ostalim stvarima neću ni započinjati raspravu... I to je svakako jedan od vrlo važnih razloga zašto se ozbiljne tvrtke (čitaj: koje rade s ozbiljnim novcem) nikada neće upustiti u out-of-house cloud computing. Ionako imaju dovoljno problema i sa in-house zaposlenicima i sigurnošću podataka, a kamoli da krenu podatke izmještavati 'negdje u oblake'. Nema ni TEORETSKE šanse.

18 godina
vlad0 kaže...
Old Iggy kaže...

Oprosti, ali to nikako ne stoji. Neke tvrtke bi bile spremne izdvojiti pravo malo bogatstvo da se domognu samo adresara klijenata konkuretne tvrtke. Danas samo kvalitetan lead vrijedi užasno, UŽASNO puno. A o ostalim stvarima neću ni započinjati raspravu... I to je svakako jedan od vrlo važnih razloga zašto se ozbiljne tvrtke (čitaj: koje rade s ozbiljnim novcem) nikada neće upustiti u out-of-house cloud computing. Ionako imaju dovoljno problema i sa in-house zaposlenicima i sigurnošću podataka, a kamoli da krenu podatke izmještavati 'negdje u oblake'. Nema ni TEORETSKE šanse.

Mnoge ozbiljne firme već desetljećima rade upravo to. Čak i u RH. Druga stvar je percepcije "sigurnosti" i "dostupnosti" tih podataka drugima.

S druge strane, mnogi važni podaci su daleko od korisnika, poduzeća koji barataju tim podacima i slično. Od bankarskih računa nadalje.

16 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
vlad0 kaže...
Old Iggy kaže...

Mnoge ozbiljne firme već desetljećima rade upravo to. Čak i u RH. Druga stvar je percepcije "sigurnosti" i "dostupnosti" tih podataka drugima.

S druge strane, mnogi važni podaci su daleko od korisnika, poduzeća koji barataju tim podacima i slično. Od bankarskih računa nadalje.

Ajde ako ti nije teško nabaci neki primjer "ozbiljne" tvrtke koja to radi? Znači, drži poslovno osjetljive podatke out-of-house in the clouds (pri tome ne mislim na situacije gdje je to jednostavno nemoguće izbjeći, nego na situacije gdje tvrtke to rade na dobrovoljnoj bazi). I ja sam se tijekom svojeg radnog vijeka susreo s mnogim ozbiljnim tvrtkama (kako u Hrv. tako i vani) i uglavnom se izlaz bilo kakvih osjetljivih podataka ograničava koliko god je to moguće i to sa svim dostupnim mehanizmima.

P.S.

Da ne bi bilo zabune, ne smatram tvrtku sa npr. <10-15 zaposlenika "ozbiljnom" tvrtkom (bez obzira koliko se $ okreće u toj tvrtci!) jer takv subjekt češto niti nema IT sektor koji bi handle-ao takve stvari pa se onda stvarno može svašta događati (i događa se, bilo iz neznanja ili nečeg drugog).

18 godina
vlad0 kaže...
Old Iggy kaže...

Ajde ako ti nije teško nabaci neki primjer "ozbiljne" tvrtke koja to radi? Znači, drži poslovno osjetljive podatke out-of-house in the clouds (pri tome ne mislim na situacije gdje je to jednostavno nemoguće izbjeći, nego na situacije gdje tvrtke to rade na dobrovoljnoj bazi). I ja sam se tijekom svojeg radnog vijeka susreo s mnogim ozbiljnim tvrtkama (kako u Hrv. tako i vani) i uglavnom se izlaz bilo kakvih osjetljivih podataka ograničava koliko god je to moguće i to sa svim dostupnim mehanizmima.

P.S.

Da ne bi bilo zabune, ne smatram tvrtku sa npr. <10-15 zaposlenika "ozbiljnom" tvrtkom (bez obzira koliko se $ okreće u toj tvrtci!) jer takv subjekt češto niti nema IT sektor koji bi handle-ao takve stvari pa se onda stvarno može svašta događati (i događa se, bilo iz neznanja ili nečeg drugog).

Govorim o firmama s nekoliko tisuća radnih mjesta, koje su u zadnjih 30 godina rade upravo to, s druge strane, sad radim na par projekata cloud infrastrukture gdje se upravo to traži.

Ima i banaka koje bitne podatke ne drže tu, imaš i velikih državnih i privatnih firmi koje nemaju svoju infrastrukturu pod punim svojim već tuđim nadzorom, imaš velikih poslovnih subjekata koji disperziraju bitne podatke na više mjesta. I da, sve je na "dobrovoljnoj" bazi. A svaka firma pazi na izlaz podataka, clouding (iako ga ja tako ne volim nazivati, to je današnji hit izraz) je daleko od nesigurne okoline.

Ako želiš konkretnija imena, moraš doći na kavu. Osmijeh

16 godina
neaktivan
Superračunala u oblacima

Ajmo malo analizirati možebitne situacije (možda će i ostalima koji čitaju ovu temu biti zanimljivo):

Backup podataka? Ali za to ti ne treba could, nego dislokacija/e BU servera i/ili storage rješenja. OK, to se da izmjestiti kod 'negog drugog' (uz pravilno podešenu enkripciju podataka!). Ali velike tvrtke ionako imaju više lokacija i obično se bitni podaci koji ulaze u BU swapaju između tih lokacija (među ostalim da se zadovolje i ISO standardi vezani uz BU).

Ako pričamo o terminalima i pripadajućoj TS infrastrukturi, OK može - ali danas je apsolutno nepotrebno ići na takva rješenja kad sa pametno složenim Hyper-V i/ili TSA clusterom možeš to sve hostati na nekoliko relativno jeftinih servera (gledajući iz konteksta tog klijenta) i dobro složenim storage array-om.

Što je još ostalo? Baze podataka u cloudu? Hehe, ne bi rekao. Mooooždaaaa ako se složi LB, ali takve stvari se dodatno plaćaju (jer ti treba više resursa). Ovdje je to pitanje isplativosti.

Poanta je dakako da može i ovako i onako. Da, naravno da može, to je ljepota IT-a! ...ALI osobno nikada klijentu ne bi savjetovao stavljanje stvari u cloud jer je to nešto što se jako teško kontrolira (tech support, rekonfiguracija, ...), a češto je potrebno reagirati iste sekunde ako se počnu događati sr*nja. Da ne pričamo o tome da na duge staze, ovakve cijene najma resursa predstavljaju dosta velike izdatke (ako to planiraš složiti kako treba). Ako si velika firma i apsolutno te boli briga, pa čuj... Sve je to OK dok se ne dogodi nešto nepredviđeno. Npr. prije ~1 god jedna malo poveća tvrtka bila potpuno down 2 dana zbog toga što su crveni mravi preplavili trafiće oko DC-a gdje su hostali sve svoje podatke i onda su izazvali kratki spoj u jednom od njih (što je rezultiralo lančanom reakcijom i kompletnim shutdown-om cijelog DC-a). Koliko su $ u tom periodu izgubili, mogli su za te novce otvoriti vlastiti DC. A naravno da u ugovoru sa tim DC-om, pod stavkom "Odricanje od odgovornosti" lijepo piše da oni "nisu odgovorni za štetu nastalu zbog prirodnih katastrofa". Pa ti sad vidi... Namigiva

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.7.2010 10:54 (vlad0).
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
vlad0 kaže...

Ajmo malo analizirati možebitne situacije (možda će i ostalima koji čitaju ovu temu biti zanimljivo):

Backup podataka? Ali za to ti ne treba could, nego dislokacija/e BU servera i/ili storage rješenja. OK, to se da izmjestiti kod 'negog drugog' (uz pravilno podešenu enkripciju podataka!). Ali velike tvrtke ionako imaju više lokacija i obično se bitni podaci koji ulaze u BU swapaju između tih lokacija (među ostalim da se zadovolje i ISO standardi vezani uz BU).

Ako pričamo o terminalima i pripadajućoj TS infrastrukturi, OK može - ali danas je apsolutno nepotrebno ići na takva rješenja kad sa pametno složenim Hyper-V i/ili TSA clusterom možeš to sve hostati na nekoliko relativno jeftinih servera (gledajući iz konteksta tog klijenta) i dobro složenim storage array-om.

Što je još ostalo? Baze podataka u cloudu? Hehe, ne bi rekao. Mooooždaaaa ako se složi LB, ali takve stvari se dodatno plaćaju (jer ti treba više resursa). Ovdje je to pitanje isplativosti.

Poanta je dakako da može i ovako i onako. Da, naravno da može, to je ljepota IT-a! ...ALI osobno nikada klijentu ne bi savjetovao stavljanje stvari u cloud jer je to nešto što se jako teško kontrolira (tech support, rekonfiguracija, ...), a češto je potrebno reagirati iste sekunde ako se počnu događati sr*nja. Da ne pričamo o tome da na duge staze, ovakve cijene najma resursa predstavljaju dosta velike izdatke (ako to planiraš složiti kako treba). Ako si velika firma i apsolutno te boli briga, pa čuj... Sve je to OK dok se ne dogodi nešto nepredviđeno. Npr. prije ~1 god jedna malo poveća tvrtka bila potpuno down 2 dana zbog toga što su crveni mravi preplavili trafiće oko DC-a gdje su hostali sve svoje podatke i onda su izazvali kratki spoj u jednom od njih (što je rezultiralo lančanom reakcijom i kompletnim shutdown-om cijelog DC-a). Koliko su $ u tom periodu izgubili, mogli su za te novce otvoriti vlastiti DC. A naravno da u ugovoru sa tim DC-om, pod stavkom "Odricanje od odgovornosti" lijepo piše da oni "nisu odgovorni za štetu nastalu zbog prirodnih katastrofa". Pa ti sad vidi... Namigiva

Ne govorim (samo) o backupu podataka, dapače. Kao ni dislokaciji dijela opreme, punom hostingu, već i najmu infrastrukture po danu / satu (to se već desetljećima radi kod nas).

Moje je osobno (prvo) pitanje redefinicija clouda, naime, danas se to koristi za sve i svašta, najam po satu / danu (kao ovo u ovom članku) nije baš nešto što bi nazvao cloudom, s druge strane, teško ćeš kod nas naći specijaliziranije cloude (storage cloud sustave, neke podvarijante HPC-a i slično) jer nema baš takvih potreba.

Stavljanje stvari u cloud je nešto što se preporučuje nekim korisnicima (i opet, pitanje je kakav i za što, TS/Citrix/VDI/slične stvari su primjer, ali samo jedan) podvarijanti koje cijenu najma dobro planiranog sustava znatno smanjuju (na duže staze, naravno).

E sad, kakav je ovo DC bio... Nisam za taj slučaj čuo, a pokrivam popriličnu količinu istih. Izrada DC-a plus implementacija, održavanje i slično za manje okoline je realno neisplativa.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice