Stiže Mac OS X Lion

poruka: 65
|
čitano: 8.701
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Stiže Mac OS X Lion".
18 godina
Stiže Mac OS X Lion

Koja je poanta touchscreena...

Mislim da je ugodnije i prirodnije tipkat po tastaturi nego po ekranu, prvo jer imas osjecaj da si nesto pritisnuo (nekakve "prevare" vibrom nisu ni slicne). Tako da u office aplikacijama, mailovima i cudima... ne dolazi u obzir. Dalje... grafika... jel treba dalje govorit, kada je potrebna preciznost na razini piksela, kako tu jedan (jako) neprecizan touchscreen moze uopce biti razmatran kao opcija. Dalje, autocad? Ista stvar kao kod grafike. Programiranje? Pisati tisuce i tisuce linija koda na ekranu... pa to je mazohizam!

Touch multitouch i slicna sr@nja su (po meni) za sada jedino primjenjiva kod igara, eventualno surfanja (iako je i tu meni ugodnija kombinacija mis + tastatura) i to je to.

Biljezim se sa stovanjem...
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.10.2010 8:10 (tnakir).

1 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Stiže Mac OS X Lion

Multitouch na monitoru mi jedino paše za crtanje i slično...

Sir Lord Baron Von Vaderham

0 0 hvala 0
18 godina
RE: Stiže Mac OS X Lion
D4RKL1NG kaže...

Multitouch na monitoru mi jedino paše za crtanje i slično...

Kakvo crtanje?????

18 godina
neaktivan

Photoshop???

17 godina
Stiže Mac OS X Lion

Pa oni i ne ciljaju na posao, njima imac i je kućno računalo, znači po njima samo konzumiranje sadržaja, a ne kreacija novoga...Iako ja nebi mogao 100% bez miša/tipkovnice, touch bi mi ipak ubrzao mnogo radnji na kompu. Nemaš pojma što bi dao kada bi na kompu osnovni programi imali banalne stvari tipa text reflow, kinetic scrolling, zbog toga mi je mrsko paliti određene programe na kompu i radim to isto na mobu...

Stoja
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
D4RKL1NG kaže...

Photoshop???

Ja isto radim po photoshopu i meni je bitna preciznost u piksel, prst + TS je preneprecizan da bih ga koristio u tu svrhu. Ja si gledam uzet sto bolji mis + podlogu...

18 godina
neaktivan

Nema do miša i tipkovnice! Meni je onaj Magic Trackpad teška glupost, mrzim touchpad na laptopu, a oni ga nude i za desktop. To samo Apple može!

18 godina
D4RKL1NG kaže...

Nema do miša i tipkovnice! Meni je onaj Magic Trackpad teška glupost, mrzim touchpad na laptopu, a oni ga nude i za desktop. To samo Apple može!

Nisam probao pa neznam, ali sumnjam da ce u skoroj buducnosti moci zamijeniti misa i tastaturu. Posto je to "konverter inputa" covjek > racunalo uvijek sam kupovao periferije viseg ranga, dobre ergonomije i visoke kvalitete. Radije to nego grafulja ili slicno.

18 godina
neaktivan
Stiže Mac OS X Lion

To ti je touchpad za Maca, najjednostavnije objašnjeno. Kako ikakav touchpad može zamjeniti miša, pa i najlošijeg?

0 0 hvala 0
18 godina
D4RKL1NG kaže...

To ti je touchpad za Maca, najjednostavnije objašnjeno. Kako ikakav touchpad može zamjeniti miša, pa i najlošijeg?

Znam sto je ali kazem... nisam koristio. Koja je uopce poanta multitoucha? Rotiranje i zum in/out :)

17 godina
tnakir kaže...
D4RKL1NG kaže...

Nisam probao pa neznam, ali sumnjam da ce u skoroj buducnosti moci zamijeniti misa i tastaturu. Posto je to "konverter inputa" covjek > racunalo uvijek sam kupovao periferije viseg ranga, dobre ergonomije i visoke kvalitete. Radije to nego grafulja ili slicno.

A to i nije zamišljeno da ih zamijeni, nego kao da nadoda, samo je to skup sport dati 700kn za nešto što će mi biti kao dodatna oprema koju ću korisiti tu i tamo kada mi zatreba. Ja si znam tu i tam spojiti mob na komp da mi služi kao touchpad, i mogu reći da osnovne stvari(surfanje i sl. radnje koje uključuju samo miš) mogu raditi bez problema. Dapače, čak mi je princip za korištenje 2 prsta za scrollanje puno bolji nego kuglica, na chromu bi super funkcioniralo. Jedino što ekran je pravokutan pa je teže koristiti na 4:3 monitoru, odnosno uvijek po jednoj osi mi je premalo prostora za korištenje...

Stoja
18 godina
neaktivan
Stiže Mac OS X Lion

polako ... treba vremena da se aplikacije prilagode .. .za sad samo apple to gura maksimalno. Već danas se svaki mac sporučuje sa mltitouch padom ili sa magic mousom koji isto podržava gesture.

A.

0 0 hvala 0
18 godina
artfull kaže...

polako ... treba vremena da se aplikacije prilagode .. .za sad samo apple to gura maksimalno. Već danas se svaki mac sporučuje sa mltitouch padom ili sa magic mousom koji isto podržava gesture.

Art ti si graficar. Jel vidis di primjenu tog magicpada ili kako se vec zove. Odgovor bi htio od graficara, ne Apple korisnika :)

16 godina
protjeran
Stiže Mac OS X Lion

Glavno da je sve šareno sa dokovima, ikonama, efektima, i ininim glupostima. Ako bude "siguran" kao snow leopard onda ništa novo na zapadu.

° | °
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Buffer Overflow kaže...

Glavno da je sve šareno sa dokovima, ikonama, efektima, i ininim glupostima. Ako bude "siguran" kao snow leopard onda ništa novo na zapadu.

Rupicast os?

Anyway... Apple ionako brije na izgled... 

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.10.2010 9:58 (tnakir).
16 godina
protjeran
tnakir kaže...

Rupicast os?

Anyway... Apple ionako brije na izgled... 

Gori od švicarskog sira Smijeh

Znam, pametni su oni ne brini. Znaju da 90% ljudi iam mentalitet svraka. Glavno je da se sjaji, blješti i šljašti i kupit će se.

° | °
18 godina
neaktivan
tnakir kaže...
artfull kaže...

Art ti si graficar. Jel vidis di primjenu tog magicpada ili kako se vec zove. Odgovor bi htio od graficara, ne Apple korisnika :)

Za sad OS wide, dakle za navigaciju kroz OS i za ove ala iLife aplikacije, browser etc. Naravno, očekujem da će tableti popularizirati i donjeti nove ideje za takva sučelja ( kao što već jesu ). Mislim da je ideja dobra i da će trebati jedna killer aplikacija koja će koristiti simultani input sa više točaka da dalje skrene pozornost prema takvom načinu. Recimo na macbooku sam masovno koristio gesture gdje god su bile podržane. Vjerujem da za mnoge aplikacije u početku to neće biti dobar način, tj i dalje će se koristiti olovka ili tipkovnica ... kombinacija prstiju, olovke i gestura bi mogla biti dobra.

Što se grafike tiče, za sad nema takve aplikacije koja bi bila prilagođena multitouchu, a nema ni odgovarajućeg hardwarea, magic mouse je samo za ove jednostavne gesture, a magicpad nisam još probao doduše ) Imam intuios ali ni njega ne koristim previše ( doduše sve manje se bavim pravom grafikom ). 

A.
18 godina
neaktivan
Stiže Mac OS X Lion

Ja sam isprobao Magic Trackpad i za sada mi se čini daje ista stvar koja dolazi ugrađena u MacBook (pro). Možda malo veće površine.

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Stiže Mac OS X Lion

Diskusija kreče kao i obično u krivom smjeru, čupaju se stvari iz konteksta i onda se po njima pljuje ili ih se diže u nebesa. Mislim da je to pogrešno i da če procesi iči u apple smjeru. Fotografija je primjer za to. Nekad je fotograf bio onaj koji je znao hrpu tehnikalija oko toga, fokuse, ekspozicije, razvijanja, propisane tvorničke procese, tehničke karakteristike fotoaparata etc. a samom fotografijom se bavilo jako malo ljudi. Svi su se skrivali oko znanja koja se lako nauče. Od kada je tehnologija riješila problem snimanja tehnički kvalitetne fotografije, nastala je panika i mnogi su shvatili da za kvalitetnu fotografiju treba nešto više. Apple i lion rade sličnu stvar, ruše stari svijet (svijet sklapanja i rasklapanja, dograđivanja, instaliranja, reinstaliranja, čiščenja etc. za što postoje hrpe "stručnjaka" za što ne treba ni škola, i stvara se novi svijet u kojem   kreativci i korisnici dolaze na svoje. Naravno da to stvara veliki otpor ljudi koji su dobro živjeli na prodavanju muda pod bubrege, navodili arhitekte, liječnike, etc. da se bave HD-ima, usb-ima, graf. karticama i sličnim stvarima umesto svojom strukom, ali i oduševljenje ljudi koji žele raditi svoj posao i ne ovisiti o luftbrenzerima. Mislim da iz toga proističe mržnja prema apple-u, jer apple ukida cijelu tu luftbrenzersku ekipu koja živi od toga da nešto ne radi i da svaka i najmanja radnja i radiona mora imati svojeg sistem ing-a bez škole.

1 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
zatojeto kaže...

Diskusija kreče kao i obično u krivom smjeru, čupaju se stvari iz konteksta i onda se po njima pljuje ili ih se diže u nebesa. Mislim da je to pogrešno i da če procesi iči u apple smjeru. Fotografija je primjer za to. Nekad je fotograf bio onaj koji je znao hrpu tehnikalija oko toga, fokuse, ekspozicije, razvijanja, propisane tvorničke procese, tehničke karakteristike fotoaparata etc. a samom fotografijom se bavilo jako malo ljudi. Svi su se skrivali oko znanja koja se lako nauče. Od kada je tehnologija riješila problem snimanja tehnički kvalitetne fotografije, nastala je panika i mnogi su shvatili da za kvalitetnu fotografiju treba nešto više. Apple i lion rade sličnu stvar, ruše stari svijet (svijet sklapanja i rasklapanja, dograđivanja, instaliranja, reinstaliranja, čiščenja etc. za što postoje hrpe "stručnjaka" za što ne treba ni škola, i stvara se novi svijet u kojem   kreativci i korisnici dolaze na svoje. Naravno da to stvara veliki otpor ljudi koji su dobro živjeli na prodavanju muda pod bubrege, navodili arhitekte, liječnike, etc. da se bave HD-ima, usb-ima, graf. karticama i sličnim stvarima umesto svojom strukom, ali i oduševljenje ljudi koji žele raditi svoj posao i ne ovisiti o luftbrenzerima. Mislim da iz toga proističe mržnja prema apple-u, jer apple ukida cijelu tu luftbrenzersku ekipu koja živi od toga da nešto ne radi i da svaka i najmanja radnja i radiona mora imati svojeg sistem ing-a bez škole.

ima i u tome nešto.

A.
16 godina
protjeran
zatojeto kaže...

Zato je apple proizveo antivirusni program koji mogao prepoznati točno(!) 6 malware-a.

Koje olakšanje za korisnike.

° | °
18 godina
Stiže Mac OS X Lion

Da...najbolje je sve raditi preko wizzarda, fotoaparati su najbolji point and shoot (zato danas i nema profi fotoaparata sa manualnim postavkama, izmjenjivim objektivima i slicno).

Cinjenica je da postoje ljudi koji se zadovoljavaju sa onim sto im das, i da postoje ljudi koji su zeljni znanja i nije im tesko sjesti i nauciti ili napraviti samostalno i to napraviti kako treba (jer vrhunsku fotku neces napraviti idiotom)

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.10.2010 12:36 (tnakir).

2 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Da...najbolje je sve raditi preko wizzarda, fotoaparati su najbolji point and shoot (zato danas i nema profi fotoaparata sa manualnim postavkama, izmjenjivim objektivima i slicno).

Cinjenica je da postoje ljudi koji se zadovoljavaju sa onim sto im das, i da postoje ljudi koji su zeljni znanja i nije im tesko sjesti i nauciti ili napraviti samostalno i to napraviti kako treba (jer vrhunsku fotku neces napraviti idiotom)

Ne bih se baš složio. Kad se sjetiš da su ponajbolje fotografije napravljene sa fiksnim 50 mm objektivom i crno bijelim filmom. Ograničenje je ponekad pravo olakšanje. Danas ljudi misle kad kupe profi fotić ( kad smo se već toga dotakli ) sa miljun opcija i dodataka sa su automatski fotografi. Drugi koji ima dobro oko sa idiotom će napraviti 10 puta bolje fotografije.

Sad smo ipak se potpuno makli od teme. Miš i tipkovnica pomalo ( napokon ) dolaze kraju i zaista je vrijeme da nakon 30 godina netko počme gurati ljude da krenu u izradu novih UI ja i interfejsa ili vi mislite da će ljudi i za deset ili dvadeset godina gurati ove proklete mišonje po stolu?

A.
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.10.2010 13:13 (artfull).
18 godina
artfull kaže...
tnakir kaže...

Ne bih se baš složio. Kad se sjetiš da su ponajbolje fotografije napravljene sa fiksnim 50 mm objektivom i crno bijelim filmom. Ograničenje je ponekad pravo olakšanje. Danas ljudi misle kad kupe profi fotić ( kad smo se već toga dotakli ) sa miljun opcija i dodataka sa su automatski fotografi. Drugi koji ima dobro oko sa idiotom će napraviti 10 puta bolje fotografije.

Sad smo ipak se potpuno makli od teme. Miš i tipkovnica pomalo ( napokon ) dolaze kraju i zaista je vrijeme da nakon 30 godina netko počme gurati ljude da krenu u izradu novih UI ja i interfejsa ili vi mislite da će ljudi i za deset ili dvadeset godina gurati ove proklete mišonje po stolu?

prime objektivi su u pravilu brzi i ostriji od "zoom" objektiva tako da ti ta ne stoji...

18 godina
neaktivan
tnakir kaže...
artfull kaže...
tnakir kaže...

prime objektivi su u pravilu brzi i ostriji od "zoom" objektiva tako da ti ta ne stoji...

pa 50mm fiksni jest "prime" objektiv. Mislio sam na ograničenja koja ima fiksna žarišna dužina i crno bijelu film, a što je nekad bio standard. 

A.
18 godina
artfull kaže...
tnakir kaže...
artfull kaže...
tnakir kaže...

pa 50mm fiksni jest "prime" objektiv. Mislio sam na ograničenja koja ima fiksna žarišna dužina i crno bijelu film, a što je nekad bio standard. 

Sad sebi uskaces u usta... sa 50mm prajmom si se morao najmestati u odnosu na objekt. Dakle zahtjevalo je vise energije i znanja za isti ucinak. To je sve ono sto OSX nije :)

18 godina
neaktivan
tnakir kaže...
artfull kaže...
tnakir kaže...
artfull kaže...
tnakir kaže...

Sad sebi uskaces u usta... sa 50mm prajmom si se morao najmestati u odnosu na objekt. Dakle zahtjevalo je vise energije i znanja za isti ucinak. To je sve ono sto OSX nije :)

pa da, al ti znalci nisu kvocali da im nema dovoljno postavki i da oprema nije uber geekovska za njih. Alat ne čini majstora, nadovezao sam se na tvoju ironiju oko point and shoota.

A.
18 godina
Stiže Mac OS X Lion

Osim u totalno casual situacijama, znači multimedia, home media centar i surfanje ne vidim primjenu TS-a.

Da me nebi odmah pokopali, TS bi zamjenio vecinu radnji koje kucni "neozbiljni" korisnik napravi misem, Vec je to skoro ostvarivo s iPadom, nisam upoznat, ako postoji nesto tipa remote desktop da iPadnom kontroliras iMac?

Ali kako vecina nas (a na forumu gotovo svi) ipak radi nesto ozbiljno mislim da ce glodavci još dugo kliziti stolovima.

Nikad mi nebi palo na pamet zakretati iMac ili bilo koji monitor da bi napisao nesto, pored tipkovnice.

Meni monitor stoji na samom rubu stola, do zida.

Zamislite da npr. 24" (27") monitor morate zakrenuti da bi odgovorili na mail?

Zasto bi to bilo jednostavnije i ergonomicnije od tipkovnice?

Da ne pričam koliko je lakše pritiskati nešto s amortizacijim nego tapkati po tvrdoj povrsini.

@Artfull

Ne shvaćam zašto si toliko protiv miš/taster kombinacije.

Imam doma Chicony taster koji je vec moze legalno piti alkohol, i visestruko je bolja od neke Gameing tipkovnice koju sam kupio zbog ekstra tipki.

Taster je mozda jedini hardware kojem starost ne mozes uzeti kao manu.

Miševi su u drugu ruku bili naporniji, pogotovo kuglični.

Ali mislim da kako je ergonomija napredovala, kao i kvaliteta materijala da se nemaš na što žaliti.

Da jednostavnije je tapkati prstima ali opet, media i surf nista vise.

Mis cu mozda izbaciti kad izađe uređaj tipa iPad koji ce zadovoljiti moje casual potrebe ali tipkovnica ce dugo stajati na stolu.

Anarchists of the world, unite!
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Stiže Mac OS X Lion

Hahaha artful hoce reci da majstoru ne treba alat. Zasto? Zatojeto? Bolji je imati nesto sto nemoze nista? Novi OSXexvi ce uciniti admine i racunalne inzinjere nepotrebnim?:)) Kakve gluposti neki znaju reci to je cudesno :))

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
wyks kaže...

Osim u totalno casual situacijama, znači multimedia, home media centar i surfanje ne vidim primjenu TS-a.

Da me nebi odmah pokopali, TS bi zamjenio vecinu radnji koje kucni "neozbiljni" korisnik napravi misem, Vec je to skoro ostvarivo s iPadom, nisam upoznat, ako postoji nesto tipa remote desktop da iPadnom kontroliras iMac?

Ali kako vecina nas (a na forumu gotovo svi) ipak radi nesto ozbiljno mislim da ce glodavci još dugo kliziti stolovima.

Nikad mi nebi palo na pamet zakretati iMac ili bilo koji monitor da bi napisao nesto, pored tipkovnice.

Meni monitor stoji na samom rubu stola, do zida.

Zamislite da npr. 24" (27") monitor morate zakrenuti da bi odgovorili na mail?

Zasto bi to bilo jednostavnije i ergonomicnije od tipkovnice?

Da ne pričam koliko je lakše pritiskati nešto s amortizacijim nego tapkati po tvrdoj povrsini.

@Artfull

Ne shvaćam zašto si toliko protiv miš/taster kombinacije.

Imam doma Chicony taster koji je vec moze legalno piti alkohol, i visestruko je bolja od neke Gameing tipkovnice koju sam kupio zbog ekstra tipki.

Taster je mozda jedini hardware kojem starost ne mozes uzeti kao manu.

Miševi su u drugu ruku bili naporniji, pogotovo kuglični.

Ali mislim da kako je ergonomija napredovala, kao i kvaliteta materijala da se nemaš na što žaliti.

Da jednostavnije je tapkati prstima ali opet, media i surf nista vise.

Mis cu mozda izbaciti kad izađe uređaj tipa iPad koji ce zadovoljiti moje casual potrebe ali tipkovnica ce dugo stajati na stolu.

Ne vjerujem da će taj patent sa zakretanjem ekrana ikada zaživiti. To je bila jedna ideja, možda ostvariva u nekim uvjetima ali nije mi izgledno.

Mislim da će se s vremenom površine touchpada sve više i više povećavati i dobijati nove mogućnosti i gesture koje će onda OS i software koristiti ( kao što svakio novi Mac ima sve veći i veći touchpad sa sve više gestura. )

S vremenom vidim da touch pad preuzima funkciju i veličinu tipkovnice sa neograničenim brojem istovremenih pressure pointa, dakle razlikovati će jel slučajno dlan ili je namjerno 2 3 ili više prstiju ( to je već sasvim izvedivo ).

profi sw će trebat preuzeti tu paradigmu ( "kućni" i igre će tu prednjačiti ) i početi iskorištavati njen potencijal. Dok se ne pojave neke napredne mogućnosti i ideje ( recimo dio na kojem radiš prstima u PSu bi se automatski mogao zoomirati na pixel razinu i tako ti dati željenu preciznost , a istovremeno manipulaciju sa više prstiju, lijevom biraš iz palete i guraš na podlogu, desna ti je alat etc etc ...  ) mogla bi se koristiti i olovka kao neko prijelazno rješenje ... 

Nisam je protiv miša i tipkovnice ali mislim da je vrijeme za nove ideje i pristupe. dajmo ljudima da pokažu što se sve može napraviti sa Mtouchem, na iPadu ima sjajnih, sjajnih igara koje podržavaju do 10ak točaka ( eris ) i aplikacija koje super iskorištavaju MT.

A.
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.10.2010 15:39 (artfull).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice