lijepo, lijepo...
cijena i nije prevelika s obzirom na 3D mogućnosti... 
lijepo, lijepo...
cijena i nije prevelika s obzirom na 3D mogućnosti... 
cijena nije velika baš super
Da, cijena je bas super. Takoder je i 3D ekran super. pogotovo ak si totalni debil i zelis imati crveno plave naocale i gledat kak mutna slika izvire van iz ekrana. Fenomenalna stvar...
3D je smeće
Za crveno-plave naočale ne treba poseban ekran, već samo driveri i operativni koji to podržavaju (meni na 8600GT i Win7 to radi). Postoje novije tehnologije koje se ne temelje na boji i filtrima, već na polarizaciji svijetlosti. Prvi tip ima naočale s LCD staklima koja naizmjenice zatamnjuju jedno, pa drugo oko. U tom slučaju se naočale uštekaju u laptop/komp. Drugi tip ima ispred ekrana dodatni LCD sloj koji samo zakreće svijetlost tako da je svaki drugi frame polariziran vertikalno, a svaki drugi horizontalno. U tom slučaju korisnik nosi naočale koje izgledaju poput naočala za sunce - blago su zatamnjene. Nema nikakvih kabela i sl. Još se tu može dodati kamera za pračenje položaja očiju kako bi se 3D slika dodatno prilagođavala.
Što se cijene tiće, ako to žele popularizirati, ne smije biti puno skuplji od običnog laptopa, iako po meni nema previše smisla 3D ekran na laptopu.
Sa ili bez tog 3D cijena mi se ne čini prevelika... još samo da je SSD u njemu, samo onda bi i cijena bila paprena :P
3D filmovi... a koji?
(Coraline i Put u srediste Zemlje mislim da nisu izdani u Hrvatskoj, a i trebaju samo obicne magenta-green naocale.)
hm cijena nije pretjerana, a i primjećujem vistu umjesto 7-nije loše, vidit ćemo šta se nudi za tu cijenu, ali ja ne bih kupovao dok ne zaživi jedinstvena 3D tehnologija(ili više njih)
danas kupit 3D laptop je kao da si prije 2 god kupio Blu-ray. Bespotrebno za danas jedino što možeš je hvaliti se frendovima i to je to
Odlična stvar!
Naočale su polarizirajuće, tako da glava i neće boljeti previše (kao sa onima u boji).
Ali, ako im konverzija 2D u 3D radi dobro, ovo je vrlo interesantna spravica.
Jednom će ovakva 3D konverzija biti standardni dio nekih MPEG codeca.
Lijepo je vidjeti da neki proizvođač pretekne takve, koji definiraju standarde u digitalnom video svijetu.
Ali čitao sam da se intenzivno radi na tome. Jedina je prepreka bila da nije baš bilo masovno raširenih ekrana, pa su drugi prioriteti.
Možda će ovo ubrzati stvari...
Ipak mi se čini da će nekako pravi 3D zaživjeti uz OLED tehnologiju, ali i ovaj ASUS-ov potez je korak naprijed (zbog cijene, prije svega).
Biti će to korak kao kada je TV u boji zamjenio crno bijeli.
Ovo mi budi nostalgiju, kada sam u GIMP-u (da nije PhotoShop) ručno pretvarao 2D slike u 3D.
Princip je jako jednostavan:
1. Napravi se kopija slike
2. Odreže se neki objekt i pomakne nekoliko piksela lijevo (na kopiji desno) ili obratno. O broju piksela ovisi koliko će se objekt pomaknuti u dubinu ili izvan ekrana (ako sa na slikama odrezani objekt približi).
Ja sam svoje slike gledao sa crveno/plavim naočalama. Na mojoj web stranici se mogu naći osnovni principi sa jednostavnim kodovima u C-u.
Derivacijom boja (oštrina slike u fokusu leće čuva zapis o 3D-u). Ono što je izvan fokusa ima deblju liniju prijelaza boje, pa se tako može prepoznati dubina u 2D slici. Jedini mi je problem bio odrediti koji su objekti blizu a koji daleko.
Tu sam ja bio stao u programiranju, jer je to bio pretežak zalogaj za mene. Ali oni koji definiraju video codec-e, mogu iz pokretnih slika u filmu odrediti i ostalo važno za kreiranje 3D iz 2D filma. Na sreću, filmovi nisu statični kao 2D slike, koje sam koristio.
Lijepo je vidjeti da ASUS radi na tome. Malo su porasli kao proizvođač, u mojim očima...