Smrt komentara na Internetu?

poruka: 222
|
čitano: 106.356
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Smrt komentara na Internetu?".
18 godina
neaktivan

FIRST !!1!

no da, sad ozbiljno:

a tko nadgleda nadgledače?

odnosno, kako osigurati objektivnost od strane moderatora?

http://vimeo.com/user2259197/videos

8 0 hvala 0
16 godina
Re: Smrt komentara na Internetu?
fler kaže...

FIRST !!1!

no da, sad ozbiljno:

Nikako, u tome i je stvar, ne postoje jasna pravila.

Pogledaj bug forum i sve će ti bit jasno.

U teoriji nema razlike između teorije i prakse ali u praksi ima.
18 godina
neaktivan

Slažem se s Dragom, uz to, smatram da bi svaki komentator trebao iza svog avatara stajati imenom i prezimenom. Ako zbog ničeg drugog, zbog toga što bez plašta anonimnosti čovjek ipak pokušava biti obziran prema drugima, ne pisati nebuloze i općenito se ponaša ljudskije.

Ne znam u kojoj je mjeri moguće uvesti ovakvo što, s tehničke strane, ali i zbog toga što bi to uvelike umanjilo broj komentara. Doduše, bolje malo suvislih komentara nego brdo bezveznih, neugodnih i glupih.

Ne čudi me ova situacija uopće obzirom da na gotovo svakom portalu, a pogotovo onima na kojima komentari nisu nimalo moderirani, možemo naići na sve, od reklama, do vulgarnih ispada hrabrih anonimusa.

Ne uči me, ne govori mi, o svemu znam sve - bez pameti!

16 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Danny_HR kaže...

Slažem se s Dragom, uz to, smatram da bi svaki komentator trebao iza svog avatara stajati imenom i prezimenom. Ako zbog ničeg drugog, zbog toga što bez plašta anonimnosti čovjek ipak pokušava biti obziran prema drugima, ne pisati nebuloze i općenito se ponaša ljudskije.

Can't touch this.

And then father, the Rapture dream was over. You taught me that 'evil' is just a word. Under the skin, it's simple pain. We are Utopia, you and I...
16 godina
neaktivan
Mislim da je anonimnost u redu, ne vole svi davat svoje podatke, ali definitivno se treba nesto promjenit na svim stranicama di se moze komentirat.... Na bugu nije toliki problem, ali net.hr i 24sata, tamo bi dobro dosao neki test inteligencije prilikom registriranja, ispod svake druge vjesti se nade neki adfsg koji vrijeda i trolla...
Moj PC  
3 0 hvala 0
18 godina
fler kaže...

FIRST !!1!

no da, sad ozbiljno:

Ne radi se o moderatorima, već o urednicima.

Moderatori (u ovom kontekstu) su internetska specifičnost koju su novine prelaskom na Internet prihvatile kao dio kulture tog medija, a oni nisu urednici. 

U slučaju filtriranja, a ne moderiranja komentara radi se o tome da se komentare čitatelja na Internetu tretira jednako kao pisma čitatelja. O pismima čitatelja brine se urednik rubrike, a za sadržaj odgovara on i glavni i odgovorni urednik.

Dakle, kako u tiskanom izdanju sigurno neću objaviti svako lupetanje koje dođe na adresu redakcije, tako ni na Internetu ne bih trebao objaviti to isto lupetanje jer se to loše odražava na sliku o novinama. 

This space for rent!
18 godina
Danny_HR kaže...

Ne znam u kojoj je mjeri moguće uvesti ovakvo što, s tehničke strane, ali i zbog toga što bi to uvelike umanjilo broj komentara. Doduše, bolje malo suvislih komentara nego brdo bezveznih, neugodnih i glupih.

Ne čudi me ova situacija uopće obzirom da na gotovo svakom portalu, a pogotovo onima na kojima komentari nisu nimalo moderirani, možemo naići na sve, od reklama, do vulgarnih ispada hrabrih anonimusa.

Možda ovaj stripić ima dobru {#}ideju... 

rješenje :-) rješenje :-)
This space for rent!
16 godina
protjeran
Drago kaže...

Moderatori (u ovom kontekstu) su internetska specifičnost koju su novine prelaskom na Internet prihvatile kao dio kulture tog medija, a oni nisu urednici.

U slučaju filtriranja, a ne moderiranja  komentara radi se o tome da se komentare čitatelja na Internetu tretira jednako kao pisma čitatelja. O pismima čitatelja brine se urednik rubrike, a za sadržaj odgovara on i glavni i odgovorni urednik.

Dakle, kako u tiskanom izdanju sigurno neću objaviti svako lupetanje koje dođe na adresu redakcije, tako ni na Internetu ne bih trebao objaviti to isto lupetanje jer se to loše odražava na sliku o novinama.

To bi promijenilo sve, pogotovo zato sto Vi na svom portalu vijesti dajete nekako lezerno, skoro nikad ne naglasavajuci neku vaznost.

And then father, the Rapture dream was over. You taught me that 'evil' is just a word. Under the skin, it's simple pain. We are Utopia, you and I...
14 godina

Slažem se sa gospodinom Dragom Galićem, i smatram isto tako da bi se trebali filtrirati komentari koji nisu primjereni za takav portal, odnosno tematiku o kojoj se komentira.

To je dobra ideja, na mnogim portalima me nervira kada netko piše komentare koji priliče djeci u dobi do 10 godina, tipa vrjeđanje na nacionalnoj osnovi, vjerskoj, spolnoj, i sl. Ili čisto ad-hominem raspravljanje i vrjeđanje kao osobe što nema veze sa tematikom o kojoj se raspravlja.

Jedino je pitanje koliko ti ljudi koji odobravaju mogu biti objektivni i brzi da komentare na kraju krajeva objave. Inače, na kraju krajeva slažem se sa svime napisanim.

{One death is tragedy, but a million deaths is statistics}

3 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

ne znam, meni je oblik anonimnosti kakvog znamo (znači, avatar i nick) sasvim drag i u redu, no nije mi alibi za kretenluk; jednako se ponašam i kad sam potpisan imenom i prezimenom.

s druge strane, neki se također jednako ponašaju u oba slučaja - kao stoka, bez imalo ustručavanja.

@ Drago

dobro, upotrijebio sam krivu riječ, misleći zapravo na filtriranje.

tko meni garantira, recimo, da moj komentar na osjetljivu temu (npr. religija, politika, ili više primjereno ovom forumu - Apple) neće biti maknut jer je, iako ne vulgaran, pogodio određenu osobu u živac?

samo hoću reći da je teško osigurati pravednost po tom pitanju, uvijek će se naći netko tko će iz ovog ili onog razloga smatrati da je ugrožen.

i demonstrativno napustiti virtualni prostor.

http://vimeo.com/user2259197/videos
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.9.2011 13:05 (fler).
16 godina
protjeran
Ranko Kukumar kaže...

To sve daje dinamiku i ljudskost jednoj raspravi (i karakter sagovorniku).

17 godina
odjavljen

Svakako podržavam ideju da se tako nešto uvede i za Bug i Bug Forum.

Moj PC  
6 6 hvala 0
18 godina
fler kaže...

FIRST !!1!

no da, sad ozbiljno:

\o/

Intel i5 750 @3.8; GA P55 UD3; Kingmax 4 Gb 1600 Mhz; Gigabyte 6950 2 Gb; Hdd Samsung F3 1 Tb X 2 i F4 2 Tb
18 godina
Ranko Kukumar kaže...

Slažem se sa gospodinom Dragom Galićem, i smatram isto tako da bi se trebali filtrirati komentari koji nisu primjereni za takav portal, odnosno tematiku o kojoj se komentira.

To je dobra ideja, na mnogim portalima me nervira kada netko piše komentare koji priliče djeci u dobi do 10 godina, tipa vrjeđanje na nacionalnoj osnovi, vjerskoj, spolnoj, i sl. Ili čisto ad-hominem raspravljanje i vrjeđanje kao osobe što nema veze sa tematikom o kojoj se raspravlja.

Jedino je pitanje koliko ti ljudi koji odobravaju mogu biti objektivni i brzi da komentare na kraju krajeva objave. Inače, na kraju krajeva slažem se sa svime napisanim.

Đizas - "gospodin Drago Galić" - kad krenemo s filtiranjem komentara ovakav će prvi zapeti u filtru i neće biti objavljen...  {#}

Šalu na stranu, jedan, dva ili pet kvalitetnih komentara vrijede više nego 587 komentara u kojima se svak sa svakim svađa, tako da tu ne treba biti nešto posebno "brz" u filtriranju. Komentari na neku vijest se mogu primati u nekom razumnom roku (par dana, tjedan dana...) i ne treba očekivati da će ih biti mnogo objavljeno, kao što ni većina pisama ne bude objavljena - daleko ispod 10%. 

This space for rent!
16 godina
Drago kaže...

Đizas - "gospodin Drago Galić" - kad krenemo s filtiranjem komentara ovakav će prvi zapeti u filtru i neće biti objavljen...   {#}

Šalu na stranu, jedan, dva ili pet kvalitetnih komentara vrijede više nego 587 komentara u kojima se svak sa svakim svađa, tako da tu ne treba biti nešto posebno "brz" u filtriranju. Komentari na neku vijest se mogu primati u nekom razumnom roku (par dana, tjedan dana...) i ne treba očekivati da će ih biti mnogo objavljeno, kao što ni većina pisama ne bude objavljena - daleko ispod 10%.

Vi naravno shvaćate da bi ovako izgubili velik dio posjetitelja?

U teoriji nema razlike između teorije i prakse ali u praksi ima.
14 godina
Mentalist kaže... 

To sve daje dinamiku i ljudskost jednoj raspravi (i karakter sagovorniku).

Dinamika i kvaliteta razgovora se može postiči i na druge načine. Argumentirani komentari, sa ispravnom gramatikom i pravim riječima su puno bolji nego neko žestoko vrijeđanje ili omalovažavanje.

S ozbirom da smo mi (forumaši) ovdje dosta (u prvom redu) ne načitana publika, a nismo ni daleko od toga da smo i nepismeni, teško je većini raspravljati takvim načinom pa onda opravdano i dolaze kartoni, pa i žaljenje i sl.

Sve se može samo treba znati smireno i pametno napisati argumente.

{One death is tragedy, but a million deaths is statistics}
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.9.2011 13:02 (Ranko Kukumar).
18 godina
neaktivan

Striček Drago Galić. {#}

Upravo sam jučer-prekjučer čitao sličan, podjednako dobar tekst na ovu tematiku i već sam tada znao da će se pojaviti ovdje. :)

sirka666 kaže...

Kojih posjetitelja?

Uglavnom onih koji ne bi imali što pametno za napisati ili koji su došli malo zatrolati temu o Androidu pričom kako je iPhone bolji i vice versa, itd.

Ne uči me, ne govori mi, o svemu znam sve - bez pameti!
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.9.2011 13:04 (Danny_HR).
16 godina
protjeran
Danny_HR kaže...
Striček Drago Galić.

---

Upravo sam jučer-prekjučer čitao sličan, podjednako dobar tekst na ovu tematiku i već sam tada znao da će se pojaviti ovdje. :)

24. Every repost is a repost of a repost.

17 godina
neaktivan

To ima i na srbijanskim portalima...vec odaaavnooo

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Danny_HR kaže...

Kojih posjetitelja?

Uglavnom onih koji ne bi imali što pametno za napisati ili koji su došli malo zatrolati temu o Androidu pričom kako je iPhone bolji i vice versa, itd.

Ovo je zajednica koja vec ima ljudi koji su stalno tu. Ima dosta bezveznih (mozda sam i ja jedan od tih), ali ima nekih i super.

Ja sam ovdje svaki dan, uvijek. Kad bi ovo postalo stranica za komentare koji se pojavljuju svaki sedam dana, morao bih se preseliti, osvrcuci se u suzama.

18 godina
sirka666 kaže...

Kamo sreće da bude tako.

Ako je moguće ja bih i želio da izgubimo određene posjetitelje (počet ću praviti listu nickova...), a koje će nadomjestiti oni kvalitetniji. 

This space for rent!
18 godina
neaktivan
Apsolutno podržavam ovu ideju, koju bi istina trebalo proširiti i na objave novinara trolera koji objavljuju raznorazne gluposti sa presica nogometnih klubova, saveza,političkih stranaka, gradonačelnika i ostalih kreatora naše svakodnevnice.
=WZ= Dado_mt http://www.bfwarzone.net

1 1 hvala 0
15 godina
neaktivan

Filtriranje komentara na informatičkom portalu poput Bugovog nije potrebno, jer se ne diskutira o socijalno osjetljivim pitanjima poput politike ili religije. Najžustrije rasprave ovdje najčešće budu o kakvog iPhone glasini ili statistici.

14 0 hvala 0
18 godina
dado_mt kaže...
Apsolutno podržavam ovu ideju, koju bi istina trebalo proširiti i na objave novinara trolera koji objavljuju raznorazne gluposti sa presica nogometnih klubova, saveza,političkih stranaka, gradonačelnika i ostalih kreatora naše svakodnevnice.

Pa ti kao čitatelj imaš mogućnost ne dolaziti na starnice takvih novina ili ne čitati članke takvih novinara. Tebi je barem jednostavno.

This space for rent!
18 godina

Hvala Bogu da je ova tema napokon dobila zaslužen tretman!

Kao vlasnik u urednik jednog portala, u potpunosti se slažem s Dragom! ...pogotovo u dijelu u kojem govori o potpisivanju s punim imenom i prezimenom, slobodi govora i odgovornostima koje ona povlači za sobom.

Govoreći iz vlastitog iskustva, najviše problema s kojim se susreću urednici portala čiji je sadržaj orjentiran prema dnevnoj politici, upravo su komentari. Kod svake iole osjetljivije teme, redovito se javljaju kojekakvi "Ivani123" ili "asdfg" čiji kometari, blago rečeno, graniče s klevetom.

Vodeći se "slobodom govora" i štiteći se plaštom anonimnosti, autori takvih komentara ne razmišljaju o eventualnim posljedicama koje ostavljaju njihovi komentari. Tako, barem kod nas u BiH, zbog nesređene zakonske regulative, često, ni kriv ni dužan, "nastrada" urednik (ili vlasnik) portala na kojem se našao neki takav komentar, dok stvarni autor komentara prolazi bez posljedica.

Osobno smatram da je švedski primjer "upravljanja" komentarima zapravo dobra stvar. Svaki kvalitetan komentar, bez obzira koliko bio kritičan prema bilo kome, uvijek će se s pozornošću razmotriti. Oni bezvezni, u kojima se samo proziva nekoga za lopovluk ili što drugo, niti mogu što promijeniti, niti će imati odjeka u javnosti.

Uvijek sam smatrao da je ključna stvar u rješavanju ovog problema, promjena načina razmišljanja u glavama naših ljudi. Čini se, nakon švedskog primjera, da je taj trenutak kada će doći do spomenute promjene, ipak sve bliži.

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

{#} Ja smatram da treba uvesti reda i mislim da to neče odbiti posjetitelje stranice, jer oni koji samo trolaju ni netrebaju toj stranici, a ni zajednici.

Možda da se uvedu različite kučice za postove za registrirane (imenom i prezimenom i oib-om, zezam se za oib ) te neke manje svjetlije kučice za komentare onih koji se ne žele registrirati, jer su njihovi komentari u tom slučaju komentari manje težine i nikakve odgovornosti. Trebali bi svi iznijet svoja mišljenja jer među 1 000 000 mišljenja će biti i 2 dobra, možda pokrenemo nešto dobro i ovdje u Hrvatskoj.

Usput ja osobno stavim komentar na neku temu, no ako ona ima 69 ili 111 komentara, onda odustanem od pregledavanje istih.

0 0 hvala 0
18 godina
fler kaže...

@ Drago

dobro, upotrijebio sam krivu riječ, misleći zapravo na filtriranje.

tko meni garantira, recimo, da moj komentar na osjetljivu temu (npr. religija, politika, ili više primjereno ovom forumu - Apple) neće biti maknut jer je, iako ne vulgaran, pogodio određenu osobu u živac?

samo hoću reći da je teško osigurati pravednost po tom pitanju, uvijek će se naći netko tko će iz ovog ili onog razloga smatrati da je ugrožen.

i demonstrativno napustiti virtualni prostor.

Nitko ti ne garantira. Novine imaju svoju uređivačku politiku koju dogovara redakcija, a čitatelji na nju utječu čitanjem ili nečitanjem novina. Dakle, nečitanje nekih novina je normalan način da im pokažeš da ti se njihova uređivačka politika ne sviđa. 

This space for rent!
17 godina

Ja se protivim ovime.

Inače, znate da sam teški anti-pirat i da doživljavam internet ko divlji zapad i smatram da se treba uvesti reda, ali ovo ne...

Ako treba staviti ću svoje ime, prezime, mail i link na najdraže tange, ali samo da ono što napišem da to se tako i objavi.

Naime, imam veoma (VEOMA) loša iskustva sa RH novinarčićima. Od toga da nakon što sam pogledao reportažu (da, snimano kamerom, gledam sebe kako pričam što sam reko par dana ranije), moj prvi komentar je bio - "Ali... Ali... To nisam ja reko!", preko toga da nakon dojave u 24sata i poslanih slika (jer su kao za vjesti davali 100 kn ili tako nešto) opiše me se kao - šokiran, preplašen, <insert još par komada ala 3.14čka> (naravno, mi vidli požar, ja polupijan htio ić ćevape tamo peći, kasnije se sijetio za tih 100 kn i 24, toliko o šokiranosti), pa sve do toga da sam doživio da jednom znanstveniku totalno opišu rad kako je novinar htio (i što sa stvarnošću nema veze koliko je prst pod okom), te nakon upozorenja da to nije tako kako je on napisao, novinarovog bahatog odgovora, te potom pitanja što ako zaprijeti tužbom novinara, novinarov lagani i smireni odgovr je bio - "Da li želite da vas u slijedećem broju na naslovnoj stranici spomenemo kao seksualnog zlostavljača ili narkomana? Naravno, isprika će usljediti par dana kasnije malim slovima na zadnjoj stranici..."

Tako da mi se od ovih svih novinarskih lektoriranja i ostalog lagano diže kosa na glavi... A da ne kažem da imam oveću antipatiju prema velikoj većini našin novinara (samo da se ogradim, neme veze sa Bugom, već su to redom lica iz žute&popularne štampe i jedne TV kuće).

P.S. Čika Drago Galić, jel može to?

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.9.2011 13:17 (Bukva).
17 godina
protjeran
Tonči kaže...

Svakako podržavam ideju da se tako nešto uvede i za Bug i Bug Forum.

lol, bug nema pravo cenzuriranja na internetu, moze zahtjevati da se na njihovom forumu slijede neka osnovna pravila kulture, ali ne ovo

ovo je javni forum i za njega vrijede ista pravila kao i za lokalni park, a kad nas pokusate cenzurirati necete vise imati koga cenzurirati, ostat ce vam na forumu jedino hvalospjevi applea

@drago: ovo nisu pisma citatelja, ovo su postovi na forumu, nije isto

treba zapamtiti jednu stvar, mi vama dajemo vasu placu, vi trebate nas, a ne obrnuto

http://www.erepublik.com/en/referrer/GrimyHR
17 godina
neaktivan
Sinatra kaže...

Filtriranje komentara na informatičkom portalu poput Bugovog nije potrebno, jer se ne diskutira o socijalno osjetljivim pitanjima poput politike ili religije. Najžustrije rasprave ovdje najčešće budu o kakvog iPhone glasini ili statistici.

U tim temama pod "rasprave" vjerojatno misliš na trolanje i uzajamno vrijeđanje?

Inače podržavam ideju. Mislim da bi filtriranje na Bug portalu trebalo biti naprednije nego li je trenutno.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice