@Domagoj... i ova fina rasprava je presla u flame war onih iskomplekiranih zeljnih da se zna da i oni negdje tu postoje, u promilima ili slicno... Over and out!
@Domagoj... i ova fina rasprava je presla u flame war onih iskomplekiranih zeljnih da se zna da i oni negdje tu postoje, u promilima ili slicno... Over and out!
Ne bih se u potpunosti složio, vrodic fino raspravlja, zato sam i izdržao u threadu toliko dugo :-)
Odgovaram Domagoju i tnakiru na zadnjih par poruka.
Nikako ne želim flejmati i vrijeđati nikoga. Linux ima svojih problema kao i MS proizvodi. tnakir, ako si se uvrijedio kada sam pričao o novcu i potrebama za istim, oprosti. Neki ljudi trebaju više novaca i zbog toga što im je npr. netko u obitelji bolestan. U svakom slučaju socijalna država je way to go, što nam kazuju brojni primjeri iz Amerike, baš što se tiče zdravstva. A ako socijalno zdravstvo ima najviše smisla, zašto nebi imalo i sve ostalo?
Meni ne smeta rasprava o open source-u, niti mislim da su oni kojima je svejedno oko ovog problema u krivu. Ali ipak ću još ponešto napisati. Moje isprike ukoliko ovo sve već znate.
Što se postojanja Silverlighta tiče, svakako mislim da je dobro imati mogućnost izbora. No problem je sljedeći: Zamislimo si razvoj softvera kao evoluciju, i softver kao živa bića. Živa bića koriste DNA kod kako bi omogućila evoluciju. Mogućnošću da živa bića iskoriste tuđi DNA kod bez ograničenja ako im je koristan dovela je do čovjeka. Tako su neki naši feature-i ukradeni od bakterija (mitohondriji npr.), neki od drugih životinja a neki su nastali u obliku virusa. Ograničenja kod rekombinacije postoje, ali ona nisu umjetne (licencne) prirode, nego strogo tehničke.
Meni sama mogućnost da zaronim u source kod neke sw komponente koju koristim u svom rješenju daje osjećaj moći da mogu sam popraviti neki bug, a ne raditi workaround. Ovu mogućnost iskoristio sam svega nekoliko puta, ali ipak, mirnije spavam kad znam da je tu. Mogu i platiti nekog ta to napravi za mene.
Još jedna stvar koju volim kod OSS softvera je mogućnost da pratim njegov razvoj iz dana u dan i u source code obliku i gledajući Change Log.
Mnogo sam naučio o razvoju softvera i na ovaj način. Pogledajte npr.
http://git.kernel.org/?p=linux/kernel/git/torvalds/linux-2.6.git;a=summary
ili
http://cgit.freedesktop.org/ ili
http://src.chromium.org/cgi-bin/gitweb.cgi
Ja se slažem da je Microsoft opismenio mnoge ljude što se tiče korištenja računala, i ja sam jedan od njih (od DOS-a, iako sam za programiranje preferirao Borland alate), ali ovo što se dešava u zadnje vrijeme sa kopiranjem google-ovog business modela djeluje nekako tužno.
Ma nisam se uvrijedio, pogotovo radi novaca, nisam u informatici radi novaca (da zelim bit bolesno bogat bio bih politicar), vec prvenstveno iz ljubavi, a novac... Ipak treba kupiti jesti, novi komp, komad odjece i slicno...
Nego, kao sto je to Domagoj gore napomenuo, svi na M$ gledaju kao na nuzno zlo (iako nije nuzno, a pogotovo nije zlo).
Open source kao ideja je dobra, ali moze ziviti samo ako iza nje stoji netko tko bi je mogao financirati (ne moze sve to bas zabadava).
Da ne odemo previse u OT... dosta ljudi koji (uvijek) ulaze u raspravu o SL ulazi sa idejom da je Flash bolji do njega, a takvih je 90 posto, sto govori da 90% ljudi nema pojma o cemu prica kad prica o SL... to je mocna platforma, sve vise i vise ljudi prelazi na nju. Sa njom nisam imao nekih dubljih kontakata ali je svakako mislim koristiti u iducim projektima jer vidim da pruza enormnu fleksibilnost uz jednostavnost uporabe (i sto je plus u poznatom okruzenju i poznatom jeziku - C#)... Di ces bolje :)