Mrcinaaaaaaaaaaaaa!
U u 64TB ima mjesta za sve!
Razliku u kapacitetu gledaj kao "porez" na formatiranje.
Jel' tko izračunao koliko će ZAMP ubrati naknade od
ovakog ssd-a?
Mrcinaaaaaaaaaaaaa!
ovakog ssd-a?
pa nemogu ti oni dat baš cijeli kapacitet. pošto su to flash memorije nemoguće je da zahebu. svaki 120gb je 128gb. onih 8gb je obično za trim ili za neke napredne funkcije unutar ssd-a.
Ako pogledamo čipove, situacija ovakva:
Kod NAND flasha veličina jedne stranice je 512 ili 2048 bytea.
Na to se dodaje 16 ili 64 bytea za ECC i to se zove "spare column".
Taj dodatni dio koristi se za podatke potrebne za detektiranje i ispravljanje greške na toj stranici.
Uz to, kod NAND-a normalno je da dio ćelija dođe mrtav iz proizvodnje.
Tako da proizvođači, ako im zatreba, imaju nekoliko mogućnosti za kreativno brojanje bitova.
Yep, u pravu si da nitko nije u pravu 
A još veći je show što se kapacitet RAMa pokazuje "kako treba" tj. proizvođači koriste bazu 2 uz SI prefikse...
A tek kapaciteti NAND čipova za SSD-ove? Tek to je cirkus.
Kapacitet im označavaju u Megabitovima i Gigabitovima.
Kapacitet memorija oduvijek se označava u bitovima, no da ne bi bilo jednostavno - i u memorijskim riječima.
Pa ti računaj je li riječ 8,16, ili više bitna.
Kod čipadi baza za računanje je heksadecimalna.
Firmware i driveri za diskove također računaju u heksadecimalnom sustavu (npr - sektor je 512 bytea).
Proizvođači diskova samo su nastavili svoju uhodanu tradiciju.
Mrcinaaaaaaaaaaaaa!
ovakog ssd-a?
kad izdvojiš milijardu novaca za ovakav ssd, zamp ti je najmanja briga
držat će u izlogu dotle ... ... ... pod staklom

Zar ne funkcionira cijela arhitektura računala na bazi 2???
- službeno je za nas (i veći dio svijeta) metrički SI sustav, ostalo je 'neslužbeno'..
- već objašnjeno, uvedeno (zbog razlikovanja) KiBi i KB.. Kilo=1000 ..Ki=1024. SI vs 2-na-ntu (PCjaši).
-.. a gdje je problem? pa u USA, jer oni drmaju PCjem (određuju sve standarde, arhitekturu..)
Prije ili poslije morat će se napraviti nekog reda, ali eto... Argumenti postoje i za jednu i za drugu stranu i ni jedna nije inherentno u potpunosti u pravu.
- tajna (za koji ni ja nisam znao, .. a sve znam :) )... USA nije na metričkom SI sistemu (službeno, koriste ga ali nije zakonski propisan), nego stari imperijalni.. tako da oni ne krše 'pravila'-norme.
- ta pravila krše svi ostali koji bi na ostatku globusa morali imati oznake prema važećim zakonima, mjernim jedinicama (kao što deklaracija na čarapama mora biti na jeziku itd..).
- tako da zapravo čekamo nekog EU birokrata da se sjeti te sitnice.. i natjera npr MS da prikazuje i taj podatak u skladu s regionalnim postavkama ili standardu, formatu (kao datum-vrijeme, charset itd..). Odnosno, npr linux to pravilno prikazuje, jedino se MS drži binarne baze ko pijan plota (programerski ga podržavam, ne vidim razlog promjene, jer..)
- a sve je na kraju nevažno, jer kako god označimo nešto (nekom mjernom jedinicom) samu veličinu-kapacitet, s time nismo promojenili, za korisnika je svejedno.. ali eto ne bi se osjećao prevareno :)) bolje zvuči penis u cm nego u inčima, veća cifra, mada je objekt jednako (mali). :)))
-banalna usporedba, TV-monitori, mada mi koristimo metričke mjere, metre-centimetre, većina ima i oznaku u inčima.. no mora biti u cm. Inči su opet zbog USA(Japan).. proizvođača, koji defacto određuju standarde..
(pojašnjenje, što kad bi se tv-inče pisalo oznakom-mjerom u cm a mislilo na inče ili obrnuto.. imali bi isti problem 'prevare', očekivane veličine. zato bi trebalo poštivati oznaku KiBi-GiBi-TiBi .. ali za sad to zvuči smiješno, kao teletubisi) :))
ili za ekonomiste :) film ozačene veličine 4GB mora stati na disk veličine 4GB, jednako 4GiBi na takav medij, dok 4GiBija neće stati na 4GBa. Jednako neće stati TV 30inča na tv policu od 30cm.
moći će ... lažiraš firmu na komšijinoj adresi ...
(pojašnjenje, što kad bi se tv-inče pisalo oznakom-mjerom u cm a mislilo na inče ili obrnuto.. imali bi isti problem 'prevare', očekivane veličine. zato bi trebalo poštivati oznaku KiBi-GiBi-TiBi .. ali za sad to zvuči smiješno, kao teletubisi) :))
ili za ekonomiste :) film ozačene veličine 4GB mora stati na disk veličine 4GB, jednako 4GiBi na takav medij, dok 4GiBija neće stati na 4GBa. Jednako neće stati TV 30inča na tv policu od 30cm.
Malo te zaje** oznake? :D Nije KiBi, GiBi, TiBi nego KiB, GiB, TiB.
nevažno.. to je po PeeSu :) .. jer je presuhoparno, izgovorno je kibiji :)) a to nasmijava. (kao što se tipkajući izgovara ju-es-ej..USA).
-i moguće da govorim o množinama (u množini) jer baytovi nisu pojedinačni, nego ih je puno na diskovlju, nije bayt nego baytovi... pa sufix-i).
... 
nevažno.. to je po PeeSu :) .. jer je presuhoparno, izgovorno je kibiji :)) a to nasmijava. (kao što se tipkajući izgovara ju-es-ej..USA).
-i moguće da govorim o množinama (u množini) jer baytovi nisu pojedinačni, nego ih je puno na diskovlju, nije bayt nego baytovi... pa sufix-i).
... 
E, zato što se vama, informatičarima, ne da po PeeSu i jesmo tu gdje jesmo.
Da ste se otpočetka držali SI-a danas bi čovjek znao šta znači KB i misli li pisac po SI-u a ne zna da je kilo isključivo malim "k", IEC-u pa je zaboravio "i" ili JEDEC-u u kojem je to K "pravilno". Samo nered radite... 
Eto njega s još kršenja pravila... Joj, joj...
Mjerne jedinice se ne mogu pisati u množini, ne postoje "mi" kao metri, "C°i" i slično. To jedino u glupom imperijalnom sustavu u jues of ej ima sa lbs. 
A mogao bi u nekom trenu Microsoft uvesti i separator tisućica po SI-u, ne bi ih ništa koštalo, da ne gledam više zareze i točke gdje im nije mjesto. 
A mogao bi u nekom trenu Microsoft uvesti i separator tisućica po SI-u, ne bi ih ništa koštalo, da ne gledam više zareze i točke gdje im nije mjesto. 
-e tu su oni u pravu.. SI u krivu. :)
jednako kao u rečenici, zarez-točka, što dijele? ako se isto pravilo primjeni da brojeve, tad je točka-decimalna, zarez za grupiranje..
kao što je zbog svega na PCju jednostavno 'bolji' 2naentu kao baza, mjerno-durektno usporediv, jer sve su to nule-jedinice, binerne (ne decimalne), neovisno kako ih korisnik konvertira-prikazuje (što gore poklepović promašuje hexom.. hex je samo kraća notacija binarne kobasice za koju je dec nespretan, dok je s bazom 2 zapravo višekratnik) :)
-sve digitalno je binarno, baza 2, tad je logički besmisleno konvertirati u drugu mjeru (komplicirati), jer ništa (ni bayt) se time ne dobije na kapacitetu-brzini.. zapravo samo se gubi i imamo situaciju dva paralelna mjerna sustava.. Da je SI 'bolji' već bi pobijedio, nevažno je, a dobro dođe u ovakvim temama (gubljenja gigabajta s diska) :)))
poanta, ne možemo proizvođače-trgovce prozivati kad koriste SI sustav, mada ga koriste jer je veća brojka, inače da koriste PCjevski, bila bi malo manja.
kao i sam RAW ili FileSystem (međuostalim, koristi i za CRC-error.. korekcija), tako se isti medij može formatirati različitim standardima i time dobiti manje-više mjesta za podatke. Koji podatak je naveden, u pravilu neformatiran, jer se medij može koristiti na raznim uređajima-OSevima.. svaki formatiran je manji (dio koji se rezervira) za korisničke podatke. Ono što pak korisnka zanima koliko je to za njega, ne za RAW jer s njime ne može ništa.. tko je u pravu? 'JA' :)))
-e tu su oni u pravu.. SI u krivu. :)
jednako kao u rečenici, zarez-točka, što dijele? ako se isto pravilo primjeni da brojeve, tad je točka-decimalna, zarez za grupiranje..
Apsolutno se ne slažem. :D I u rečenici stvari koje su usko vezane (riječi) odvajaš s razmakom, a različite dijelove sa zarezom. Tako i u broju trebaju biti (polu)razmaci između tisućica, a između osnovnog i decimalnog dijela broja zarez (ili točka rađe ako se mene pita, ali me se ne pita, HRN kaže mora zarez :D )
Seriously, though, slažem se s SI gospodom. Treba ozbiljnije poraditi na uvođenju razmaka za separator tisućica ili uvesti nekako neki globalni standard, bilo kakav, jer ovaj nered može dovesti do priličnih problema. Jednom sam unosio neke podatke u bazu koja je bila izrazito dobro i stručno isprogramirana i testirana tako da je kod unosa u nekim browserima krivo shvaćala točku. Vjerujem da možeš pretpostaviti koliko je podataka bilo krivo zbog toga i koliko sam imao dodatnog posla s ispravljanjem. :D
-sve digitalno je binarno, baza 2, tad je logički besmisleno konvertirati u drugu mjeru (komplicirati), jer ništa (ni bayt) se time ne dobije na kapacitetu-brzini.. zapravo samo se gubi i imamo situaciju dva paralelna mjerna sustava.. Da je SI 'bolji' već bi pobijedio, nevažno je, a dobro dođe u ovakvim temama (gubljenja gigabajta s diska) :)))
poanta, ne možemo proizvođače-trgovce prozivati kad koriste SI sustav, mada ga koriste jer je veća brojka, inače da koriste PCjevski, bila bi malo manja.
kao i sam RAW ili FileSystem (međuostalim, koristi i za CRC-error.. korekcija), tako se isti medij može formatirati različitim standardima i time dobiti manje-više mjesta za podatke. Koji podatak je naveden, u pravilu neformatiran, jer se medij može koristiti na raznim uređajima-OSevima.. svaki formatiran je manji (dio koji se rezervira) za korisničke podatke. Ono što pak korisnka zanima koliko je to za njega, ne za RAW jer s njime ne može ništa.. tko je u pravu? 'JA' :)))
Slažem se ja da je bolje kod PC-a koristiti 2naentu kao bazu. Ali zato je trebalo uvesti ranije prefikse poput ovih KiBova i GiBova, koliko god smiješni ili blesavi nekome bili. I ja sam se nasmijao kad sam prvi put čuo za tibibajt :D Za 99% situacija nije naročito relevantno, ali ipak bi trebao neki red biti, a ne da mjerimo stvari odokativnom metodom, ono, "imaš disk od jedan terabajt, ali zapravo nemaš jedan terabajt iliti 1000 gigabajta nego ccamoždatunegdjeoko 930 gigabajta" :D Preciznije mi mesar s trogodišnjom školom da kilo mesa nego što mi ovi daju kilo gigabajta (ili gibibajta? :D) na disku. :D
miješaš pogrešno, riječ=broj, slova=znamenka, gdje je razmak? gdje je zarez-točka? Razmak između riječi, riječ je riječ, broj ako bi bio s razmacima ne bi bio isti broj dok bi ga zarezi vizualno grupirali, lakše čitljiv ljudskom korisniku u slučaju više znamenki (računalu ne treba, kao ni kod manjeg broja/znamenki..), pa se koristi i apostrof ' .. a to je tek divlja notacija :)
-jednostavno ljudi, povijest, potreba za preciznim mjerenjem i brojčani sustav, time i pravila.. nekad su bili dovoljni brojevi do npr 100.. rimski.. tako da nema nekog starog izvora po kojem bi se ravnali nego je to novonastala izmišljotina-potreba..
- na diskovima čak zna biti i precizna cifra, u baytovima.. tak da može proizvođač biti precizan, do u bayt, ali čemu? .. beskorisno, dovoljno je znati za te dvije oznake i koja je u upotrebi. Uvijek je više od deklariranog, to je još od traka (audio-video, standardno +5 minuta viška i to navedeno kao RAW ili CHS..). Svaki HDD će imati više od 1.000.000.000.000 byteova ali manje od 1.100.000.000.000 (to bi bio +1TiB).
- izuzetak su flash diskovi (memorije), koji baš 'kradu' osjetno. Na njega u pravilu nećeš smjestiti 4GB ISO (4.3GB ili 4.GiB ako na stikiću piše 4GB koji je tad u pravilu cca 3.7GiB-a:)
.. jer od binarnog, (RAM je osnova) je dio odvojen za realokaciju-trim.. i neku logiku kontrolera. Korisnik vidi ono što mu (interni, diskov) kontroler ponudi. Jednako kao uređaji kao mob koj dođu na 16GB memorije od tog slobodno za podatke recimo pola, ostalo je OS.. Prevara? Da-ne, ovisi o tome na što mislimo. :)
.. u toj usporedbi SSD nema toliko byteova kao HDD, manje, logika= 'kradu'. :) (dok svi HDDovi imaju u bayt identičan kapacitet, flash se i tu razlikuje..)
- dodatni problem je i interno baratanje nekih SSDa, kompresija, rezervirani dio za TRIM, clustere.. vrlo lako se desi da na disk od 120GB ne stane ni 100GB.. ili kako kad :)
jer što je cluster? A to zapravo nema veze s diskom nego OSom, BIOSom, FSom.. i opcijama koje korsnik podesi, pa tako podaci koji zauzimaju par tisuća clustera mogu biti par MB i zauzeti x-puta više clustera, odnosno MBa.. to nam čak i win prikaže (istim mjernim sistemom, tu nije razlika u konverziji). A to sve SSD dodatno internom logikom zakamuflira..
vara li nas interno kontroler? Što ako ima neki stacker/kompressor i da nam prodaju disk od 80GB/GiB pod 120GB/GiB? .. a interno koriste i to (za sad nema otkrivenih takvih muljaža).
- tajna (za koji ni ja nisam znao, .. a sve znam :) )... USA nije na metričkom SI sistemu (službeno, koriste ga ali nije zakonski propisan), nego stari imperijalni.. tako da oni ne krše 'pravila'-norme.
Digresija - krše ga i oni. Nekad je po ANSI-ju kilobajt bio 1024 bajta (tako su i mogle proći one tužbe protiv proizvođača diskova), no i oni su se prilagodili SI sustavu ima već podosta godina.