Seagate radi na 60-terabajtnom SSD-u

poruka: 44
|
čitano: 5.498
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Seagate radi na 60-terabajtnom SSD-u".
10 godina
neaktivan

Hajde da se napokon pomaknemo  sa MB/s na GB/s.Valjda cemo za 100 godina ici na TB/s.

3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Seagate radi na 60-terabajtnom SSD-u
ynos kaže...

Hajde da se napokon pomaknemo  sa MB/s na GB/s.Valjda cemo za 100 godina ici na TB/s.

bolje je i 2MB/s kvalitete nego 100TB/s smeća.

ali ja najviše pozdravljam 3.5" sučelje. nema mi gore nego tražit di šarafit ssd kad nema pripremu za to na kučištu. a još ako ne dobiješ adapter 2,5" na 3,5" još gore.

18 godina
ynos kaže...

Tko "mi"? Kupio si trenutno dostupan Samsung od 16TB za 10 000$ ?
Mislim, neznam što zapinje na sadašnjim brzinama SSD-ova od onih nekih 500tinjak MB/s?
Mene samo brine sigurnost/trajnost podataka i cijena po kapacitetu. Recimo, PCIex su iz 
nekog razloga oko 50% skuplji po istom kapacitetu od Sata modela. 

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
17 godina
neaktivan

"No, kolika god na kraju cijena bila krajnji korisnici ga neće moći kupiti jer će ga Seagate prodavati samo tvrtkama."

a poduzeća (tvrtke) nisu krajnji korisnici? a kaj onda rade s diskovima? 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put čet 11.8.2016 19:15 (Ajar).
Moj PC  
4 0 hvala 0
18 godina
Poduzećima rijetko kad treba sekvencijalna brzina i velika količina SSD grade diskova.

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Mene zanima koliki je stvarni kapacitet tog SSD-a jer znamo kako proizvodaci vole zaokruzivat. S obzirom da se tu radi o jedinici TB razlika je po meni znacajna.
pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Još nisam vidio proizvođača koji krivo prikazuje.
18 godina
neaktivan
Erm...valjda svi kolko sam ja vidio :) Npr. Intel moj SSD deklarira na 120GB a imam ih realno 111 i kusur.
18 godina
Na bazi 1000 ili 1024? Službeno je 1000, provjeri čime gledaš kapacitet.
17 godina
neaktivan
AA-d00d kaže...
Erm...valjda svi kolko sam ja vidio :) Npr. Intel moj SSD deklarira na 120GB a imam ih realno 111 i kusur.

pa nemogu ti oni dat baš cijeli kapacitet. pošto su to flash memorije nemoguće je da zahebu. svaki 120gb je 128gb. onih 8gb je obično za trim ili za neke napredne funkcije unutar ssd-a.

meni samsung recimo daje neke burst fore, ali me zakine za nešto gb. mislim 6gb. za trim neznam koliko mi uzelo. ali svaka ta neka nova opcija produživanja života ili ubrzanja samog diska (memorije) obično vuče i neka rezanja.

14 godina
odjavljen
AA-d00d kaže...
Mene zanima koliki je stvarni kapacitet tog SSD-a jer znamo kako proizvodaci vole zaokruzivat. S obzirom da se tu radi o jedinici TB razlika je po meni znacajna.

2.5e+12, tako sam ja nekako dobioFormula: (60*10^12) / 24Mozak me zabolio, a to si i ti mogao

18 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...
AA-d00d kaže...

2.5e+12, tako sam ja nekako dobioFormula: (60*10^12) / 24Mozak me zabolio, a to si i ti mogao

Slao sam ono sa mobitela tj. nisam bio u prilici računat. Ali eto ti si već riješio 

17 godina
odjavljen
AA-d00d kaže...

Nitko ne zaokružuje - problem je što se ne koriste iste jedinice tj. kB i KB nije isto, za početak. Pa onda si OS uzme nešto radi veličine blokova kod kreiranja FSa. I kao šlag na kraju, kontroler na disku uvijek rezervira dio za razne cache, reserved i slične funkcije i naravno da sa drugačijim OSom i FSom svaki put dobiješ drugu brojku. Pomiriš se sa time da 5-10% uvijek fali u odnosu na ono što piše na kutiji i mir.

Meni je osobno veći problem (i bezobrazluk) reklamiranje mobitela sa 8 ili 16GB interne memorije. Kad ga upališ i pogledaš koliko ti je ustvari raspoloživo, rasplačeš se. Ima jedan proizvođač čije ime počinje na "A" i završava na "e" koji misli da je to jako smiješno i prodaje "16GB" modele sa oko pola raspoloživog prostora....

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
18 godina
neaktivan
ranko091 kaže...
AA-d00d kaže...

pa nemogu ti oni dat baš cijeli kapacitet. pošto su to flash memorije nemoguće je da zahebu. svaki 120gb je 128gb. onih 8gb je obično za trim ili za neke napredne funkcije unutar ssd-a.

Sve to stoji ali ja hoću kapacitet koji mi je deklariran. Ako od tih 128GB nemam pristup 17GB onda neka stave na specifikacijama da je kapacitet 111GB. Ili neka mi neki minimalni kapacitet zagarantiraju.

Isto tako zaokružuju za tvrde diskove: disk 0 je HDD koji bi kao trebao imati 1TB, a disk 1 SSD:

Zakinut sam za 93GB.....

17 godina
odjavljen

Napisao sam ti gore - formatiraj te diskove u npr. exFAT ili ext4 i pogledaj na Ubuntu koliko on kaže da ima prostora. I mislim da negdje na kutiji sitnim slovima piše (za diskove) 1GB = 1000MB. Windowsi računaju 1GB = 1024MB. Već tu gubiš...

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
18 godina
Tehnički gledano nisi, windoze krivo prijavljuju (računaju s bazom 1024).
18 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Napisao sam ti gore - formatiraj te diskove u npr. exFAT ili ext4 i pogledaj na Ubuntu koliko on kaže da ima prostora. I mislim da negdje na kutiji sitnim slovima piše (za diskove) 1GB = 1000MB. Windowsi računaju 1GB = 1024MB. Već tu gubiš...

Nebrem formatirat, koristim ih trenutno i tako će i biti neko vrijeme

To sam i pretpostavljao da oni računaju 1 GB = 1000 MB i to je realno p*zdarija. 1 GB = 1024 MB, 1 TB = 1024 GB, itd. Osnove koje se uče u školi.

17 godina
odjavljen

Nije 3.14zdarija nego profit. Na koliko stotina tisuća diskova tako zašparaju na gustoći ploča (HDD) i gustoći NAND čipova pa ti računaj... Isto osnove koje se uče u školi

18 godina
U biti te "osnove" su potpuno krive.
18 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Zar ne funkcionira cijela arhitektura računala na bazi 2???

18 godina
Ne.
18 godina
moderator
Old Iggy kaže...

Tell me more, tell me more!  S nestrpljenjem čekam objašnjenje. 

17 godina
odjavljen
Stvar je u tome da se miksaju SI prefiksi (kilo, mega, giga...) sa bajtovima, sto je pogresno. U windowsima, 1 gigabajt je 1024 megabajta, sto nije tocno. 1 gigabajt je 1000 megabajta (to pise na kutiji diska i to je ustvari tocno). Ako cemo pisati po P.S.u, 1 gigabajt bi bio 1024 mebibajta (ne, nije tipfeler). To nitko ne pise tako (osim cudnih linuxa). Ustvari nista nije izgubljeno, svih 1000 megabajta je tu samo to Windowsi krivo prikazuju. Isto kako su 120 cm TV i 47 incni TV iste dijagonale - tako je i 640 GB disk u Windowsima 596 "GB". Windowsi po obicaji, lazu :D

Jedan linkic http://www.tomshardware.co.uk/forum/245851-32-hard-disk-label-actual-capacity-difference-excessive
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ako ga radi Seagate onda možemo očekivati da će crknut u roku od mjesec dana od kupovine.

1 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

Jedan gigabajt je 1000

Jedan gibibajt je 1024

ako se ne varam.

1 0 hvala 0
18 godina
moderator
Sum_of_all_fears kaže...
Stvar je u tome da se miksaju SI prefiksi (kilo, mega, giga...) sa bajtovima, sto je pogresno. U windowsima, 1 gigabajt je 1024 megabajta, sto nije tocno. 1 gigabajt je 1000 megabajta (to pise na kutiji diska i to je ustvari tocno). Ako cemo pisati po P.S.u, 1 gigabajt bi bio 1024 mebibajta (ne, nije tipfeler). To nitko ne pise tako (osim cudnih linuxa). Ustvari nista nije izgubljeno, svih 1000 megabajta je tu samo to Windowsi krivo prikazuju. Isto kako su 120 cm TV i 47 incni TV iste dijagonale - tako je i 640 GB disk u Windowsima 596 "GB". Windowsi po obicaji, lazu :D

Riječi znače ono što se dogovorimo da znače. Od početaka računarstva ekipa se dogovorila da će prefiksi kilo, mega, giga itd. značiti 1024 manje jedinice. Onda se ISO u jednom trenutku sjetio da ne može to tako i izmislio nove jedinice, a oznake ovih postojećih prešaltao na SI sustav, tj. na bazu 1000.

Proizvođači diskova da su htjeli biti pošteni, navodili bi jedinice s bazom 1024, bilo kao KB, MB, GB, bilo kao KiB, MiB, TiB. Jedini razlog zbog kojeg koriste jedinice s bazom 1000 je marketing. Microsoft se još nije prešaltao na ISO jedinice vjerojatno zato jer ne želi izazivati dodatne probleme, jer ni jedna opcija nije idealna. Da KB počne značiti 1000 B? Onda će programi koji kapacitet pokazuju "po starome" pokazivati drugačije od Windowsa i uzrokovati pomutnju. Da umjesto KB i MB svugdje počnu pisati KiB i MiB? To će pak izazvati pomutnju među korisnicima koji će se pitati što znače te oznake.

Prije ili poslije morat će se napraviti nekog reda, ali eto... Argumenti postoje i za jednu i za drugu stranu i ni jedna nije inherentno u potpunosti u pravu.

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.8.2016 0:32 (mbaksa).
17 godina
odjavljen

Yep, u pravu si da nitko nije u pravu

A još veći je show što se kapacitet RAMa pokazuje "kako treba" tj. proizvođači koriste bazu 2 uz SI prefikse...

18 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

A još veći je show što se kapacitet RAMa pokazuje "kako treba" tj. proizvođači koriste bazu 2 uz SI prefikse...

Ovo sam baš htio napomenut. Zašto RAM kapacitet označavaju kako "treba", a diskove ne. Kad je jedinica već ista....

18 godina
moderator
Sum_of_all_fears kaže...

A tek kapaciteti NAND čipova za SSD-ove? Tek to je cirkus.  Kapacitet im označavaju u Megabitovima i Gigabitovima. I onda, recimo kod Microna, piše u datasheetu:

• Organization

– Page size x8: 2,112 bytes (2,048 + 64 bytes)

– Block size: 64 pages (128K + 4K bytes)

– Plane size: 2,048 blocks

– Device size: 4Gb: 4,096 blocks; 8Gb: 8,192 blocks; 16Gb: 16,384 blocks

I sad ak ideš računat, ispada da su im ti Megabitovi i Gigabitovi zapravo u bazi 1024.

Kak sad to proizvođači NAND-a koriste tradicionalne jedinice, i to još i za bitove, a proizvođači SSD-ova koriste SI jedinice?

Međutim, ako uzmeš da jedan čip ima recimo 128 Gb - to je 16 GB. To bi trebalo biti u bazi 1024. Međutim ako to pomnožiš s 15, dobiješ 240 GB. Proizvođač takav SSD deklarirati kao 240 GB, a Windowsi će reći da je kapaciteta 223,57 GB. Tko sad tu koga? 

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Sum_of_all_fears kaže...

A tek kapaciteti NAND čipova za SSD-ove? Tek to je cirkus.  Kapacitet im označavaju u Megabitovima i Gigabitovima. I onda, recimo kod Microna, piše u datasheetu:

• Organization

– Page size x8: 2,112 bytes (2,048 + 64 bytes)

– Block size: 64 pages (128K + 4K bytes)

– Plane size: 2,048 blocks

– Device size: 4Gb: 4,096 blocks; 8Gb: 8,192 blocks; 16Gb: 16,384 blocks

I sad ak ideš računat, ispada da su im ti Megabitovi i Gigabitovi zapravo u bazi 1024.

Kak sad to proizvođači NAND-a koriste tradicionalne jedinice, i to još i za bitove, a proizvođači SSD-ova koriste SI jedinice?

Međutim, ako uzmeš da jedan čip ima recimo 128 Gb - to je 16 GB. To bi trebalo biti u bazi 1024. Međutim ako to pomnožiš s 15, dobiješ 240 GB. Proizvođač takav SSD deklarirati kao 240 GB, a Windowsi će reći da je kapaciteta 223,57 GB. Tko sad tu koga? 

sustav su odavno uveli mesari, koji ti meso s kostima prodaju pod (samo) meso. nisam još čuo da bi se itko žalio. a trebao bi. slično je i u žena. kad je čuješ, pomisliš "jezušmarija kak je pametna i načitana", a zapravo je emocionalni kreten s permanentnom krizom identiteta i u osnovi trajno neupotrebljiva. o slojevima fasadexa na licu da se i ne govori. pokušajte pratiti trgovca kad vam važe, primjerice, lubenicu. sve je laž/kozmetika/odokativno, gospodo, samo je problem u tome u kojoj je mjeri šutke pušimo. 

p.s.: imam u stroju 500 GB samsung ssd (tako je deklariran i plaćen), dok je stvaran "slobodan" prostor 465 GB. na koji q je otišlo 35 GB?! 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.8.2016 13:01 (Ajar).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice