Samsungov Exynos na 64 bita

poruka: 22
|
čitano: 2.480
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Samsungov Exynos na 64 bita".
16 godina
odjavljen
sad kad krenu argumenti android fanboyeva kako androidu ipak trebaju 64 bita :)
Moj PC  
1 9 hvala 0
17 godina

Na kojem OS budu vrtili, iOS? Android nije 64 bitni a kad bude izasel se ne zna. Mozda kitekat, mozda 5.0, mozda su u sumi.

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.10.2013 8:21 (NEW_MAN).

10 0 hvala 0
13 godina

Kako ne kaskaju :D Ovi se prodaju, ovaj ni ne proizvodi cipove, a kamoli finalne proizvode.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Doći će do izražaja stapanja OS-ova. Windows će se objediniti u 9 :-)

Za one bez mašte, windows phone i onaj ... koji ne volimo baš, windows 8, odnosno 8 koma 1 :-)

2 0 hvala 0
16 godina

Gdje će oni to vrtit?

Jedino na 64-bitnom Windows 8 (Pro) jer RT ne dolazi u x64 verziji

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. R.I.P. Steve Jobs 6.10.2011. 1955. - 2011. https://www.facebook.com/MandicPhoto

0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Samsungov Exynos na 64 bita
Ako pogledamo Winse vidimo da od XPa postoji 64 bit, ali su tek posteno zazivili sa Win7. Ako i ne gledamo davna vremena od prije jedno 6-7 godina vec pogledamo unazad par godina, vidimo da 64 bit softa bas i nema. Ne znam kak je to u Javi, ali dobro pisan C++ kod potrebno je samo prekompajlirati i vodit brigu o par stvari vezane uz pointere. Pa kako to da onda nema puno vise 64 bit verzija?
Tu postoji i problem s hardwarske strane, a to je zauzece memorije. Na Win pod C++ mozda nije izrazeno jer je PC memorija od prije 64 bit (default alignment pod VSom je 8) ali intovi su duplo veci, pa zauzimaju, u vecini slucajeva, bespotrebno memoriju. Ako jos nadodamo cjeli overhead od strane OSa samo se razbacuje memorijom.
A zasto? Koja to aplikacija na mobitelu zahtjeva vise od 4GB memorije? Koji je smisao 64 bit ako je RAM u nekolicini uredjaja 2GB, a sigurno jos dugo vremena nece prec 4?
Odgovor je - konzumerizam. Jeftinije je svako malo izbacit novi hardware nego kulturno napisat OS. I to ima logike dok hrpetina bedaka svake godine mjenja telefone i jos tome cekaju desecima sati ispred ducana!?

Inace, ARMovi od davnih vremena podrzavaju "16 bitni" mod kojim su aplikacije (kompajlirane naravno) i do 50% manje. Nisam vidio da se je neko time hvalio. Pod Javom to nema smisla, ali Apple da se time ne hvali!? Mozda iPhone6?
14 godina
neaktivan

Da se Apple po*ere na mobitele i ovi iz Samsunga bi isto.

12 5 hvala 2
12 godina
neaktivan

Cijela ova halabuka oko 64bita je katastrofa jeftinog novinarstva. A sada, vidim, i Bug uskače.

Ovo je cijela istina - ARM v8 arhitektura je 64bitna.

Moj PC  
1 2 hvala 0
13 godina
neaktivan
paradajz kaže...

Da se Apple po*ere na mobitele i ovi iz Samsunga bi isto.

Dragi moj ARM je prije Applea predstavio 64bitnu arhitekturu. Samsung koristi ARM. Logično povezivanje?

BTW Da nema Samsunga Apple bi se već odavno na svoje mobitele mogao samo po*rat.{#}

Slušaj svoje srce! o_O ..... Eem. Who am I kidding? Samo budi logičan! :-)
17 godina
neaktivan
Drazen kaže...
A zasto? Koja to aplikacija na mobitelu zahtjeva vise od 4GB memorije? Koji je smisao 64 bit ako je RAM u nekolicini uredjaja 2GB, a sigurno jos dugo vremena nece prec 4? 
Odgovor je - konzumerizam. Jeftinije je svako malo izbacit novi hardware nego kulturno napisat OS. I to ima logike dok hrpetina bedaka svake godine mjenja telefone i jos tome cekaju desecima sati ispred ducana!?

Da ne kompliciram, evo nek ti Anand malo pojasni zašto 64bit ima smisla već sad...

http://www.anandtech.com/show/7335/the-iphone-5s-review/4

Btw, ja sam android/pc korisnik, ali prisilno koristim i Applove uređaje...

Apple radi super hardware, ali iOS, OSX, i sve što predstavlja Apple ne mogu probavit...

12 godina
protjeran

Apple možda nije tvrtka koja nešt izumi,al je svakako tvrtka kojoj uspjeva progurat tehnologiju koju drugi izmisle,al neznaju kud bi sa njom... Prvi primjer je bio touchscreen koji je postojao i prije iPhone-a, a sada je i 64bit mobilni procesor... Samsung pak je možda jedini od Android društva,koji je shvatio kako je dobro pratit appleov primjer, a ne nokijin...

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.10.2013 19:38 (MasterPeace).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
exxe kaže...

Da ne kompliciram, evo nek ti Anand malo pojasni zašto 64bit ima smisla već sad...

Ja tu vidim velika ubrzanja primarno zbog novih instrukcija (izbaci AES i SHA testove), i dodatnih registara. Teško je reći koliko činjenica da je novi instrukcijski set sada u 64 bita igra ulogu u tim perfomansama, vrlo vjerojatno nikakvu. I x86 u 64 bitnom modu najviše ubrzanja vidi zbog dodatnih registara a ne zbog činjenice da su ti registri 64 bita široki. I nemoj dovoditi 64 bitnu arhitekturu u korelaciju sa većim brojem registara, to je samo slučajnost i pametno iskorištavanje prostora zbog unatrag kompatibilnosti.

Nadam se da nisi u računicu uključio i perfomanse sa pomičnim zarezom, jer one s ovime nemaju veze.

What Andy giveth, Bill taketh away.
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.10.2013 22:54 (rustweaver).
13 godina
neaktivan
NEW_MAN kaže...

Na kojem OS budu vrtili, iOS? Android nije 64 bitni a kad bude izasel se ne zna. Mozda kitekat, mozda 5.0, mozda su u sumi.

Nije stvar u tome da Samsung ide na 64 bita nego na ARMv8 arhitekturu, nasljednicu sadašnje ARMv7. A7 je već baziran na ARMv8 arhitekturi i zato je 64 bitni.

Ali na stranu sve to, ne mora OS biti 64 bitni. 64 bitni procesor može vrtiti i 32 bitni OS.

Malo sam se više raspisao u mojoj temi Android zabluda.

btw, možda netko s nešto više znanja ima kakvu primjedbu ili sugestiju na temu, pogotovo vezano uz ovaj procesorski dio. Samouk sam tako da sam otvoren na sugestije.

Android zablude - http://www.bug.hr/forum/topic/mobilni-os-ovi-softver/android-zablude/185626.aspx
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.10.2013 23:22 (EchoOne).
17 godina
Stvar je u tome da reklamiraju nesto bez pokrica samo zato jer je 64 bita novi buzzword kod smartphona.

To da 64 bitni procesor moze vrtit 32 bitne aplikacije se podrazumijeva i to je svakome jasno. Mene smeta kaj reklamiraju nesto sto ne mogu iskoristit jer OS na kojem im se vrte telefoni jos uvijek nije 64 bitni.

Na kraju dana 99% kupaca ne zna kaj to 64 ili 32 bita znaci i nije im bitno. Bitno je da imaju brand name flagship jer je to in i na TV-u.
13 godina
neaktivan
NEW_MAN kaže...
Stvar je u tome da reklamiraju nesto bez pokrica samo zato jer je 64 bita novi buzzword kod smartphona.

To da 64 bitni procesor moze vrtit 32 bitne aplikacije se podrazumijeva i to je svakome jasno. Mene smeta kaj reklamiraju nesto sto ne mogu iskoristit jer OS na kojem im se vrte telefoni jos uvijek nije 64 bitni.

Na kraju dana 99% kupaca ne zna kaj to 64 ili 32 bita znaci i nije im bitno. Bitno je da imaju brand name flagship jer je to in i na TV-u.

Apsolutno se slažem.

Ali kad već moraju ić na 64 bita, a moraju ako hoće novu generaciju procesora, onda je i red da se ovcama nešto proda i na taj način..

Mene nebi čudilo da neki novi Android 5.0 bude 64 bitni. Pa Note3 već sad ima 3GB RAM-a, nebi me čudilo da neka od idućih verzija, 4 ili 5, bude imala 4GB RAM-a. No ne može prije nego Android bude 64 bitni.

Ko zna, možda sve to dolazi..

U svakom slučaju, ja sam oduševljen s ARMv8, i s perfomansama i potrošnjom. Raspisao sam se kažem, malo više u temi Android zabluda, nisam mogao sakriti oduševljenje što nose nove generacije.

Android zablude - http://www.bug.hr/forum/topic/mobilni-os-ovi-softver/android-zablude/185626.aspx
17 godina
neaktivan

@Rustweaver

Čak i da se slažem s tobom (al se ne slažem, jer imaš previše "izbaci ovo", "ovo im je slučajno", "ovo nemoj dovoditi u vezu" itd...) opet ostaje činjenica da će za par godina i Apple imati 4gb RAMa (htjeli ne htjeli) i da treba sve pripremiti za to. 

Ne možeš čekati zadnji dan (tj dok se ne izbaci iDevice s 4gb RAMA) da prebaciš cijeli ekosustav na 64 bita, očekivati uspjeh i kukati kako nema dosta 64bit softwera...

Osim toga, tko zna što spremaju, možda spajanje OS Xa i iOS-a? Možda usavršavaju dizajn za svoj budući čip koji će jednom staviti u Mac (i to svima ispred nosa)?

Možda i ništa od toga, ali opet, reći da nešto nema smisla bez da imaš sve informacije, nema smisla.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.10.2013 12:14 (exxe).
17 godina
Ne vjerujem da bude Apple imal 4GB RAMa jer nemaju pravi multitasking i samim time eliminiraju potrebu za puno RAMa.
Kad bolje pogledate dan danas je 4GB na desktopu vise nego dovoljno.
13 godina
neaktivan
NEW_MAN kaže...
Ne vjerujem da bude Apple imal 4GB RAMa jer nemaju pravi multitasking i samim time eliminiraju potrebu za puno RAMa.

Pročitaj članak koji ti je exxo dao. Stvarno je odličan. Ekipa mu je podijelila TD, a čovjek je sve istinu rekao. ;)

Android zablude, RAM, Task Killeri, grebanje Gorilla Glassa - http://www.bug.hr/forum/topic/mobilni-os-ovi-softver/android-zablude/185626.aspx
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.10.2013 12:34 (EchoOne).
15 godina
protjeran
NEW_MAN kaže...

Kao bivseg korisnika iphone-a 4 a trenutnog vlasnika SGS3, uzasno me nervira kad se za iphone/iOS kaze da nema pravi multitasking. Ajde ti meni objasni razlike izmedju android i iOS multitaskinga i daj primjer iz prakse gdje je android bolji.

Bez ulazenja u tehnicke detalje same izvedbe multitaskinga, ono sto kao korisnik mogu primjetiti je da SGS3 konstantno unloada aplikacije iz memorije i to u tolkoj mjeri da se o postojanju multitaskinga uopce ne moze govoriti. Npr. igram igru, dobijem poziv, nakon poziva igra se ponovo loada i sav napredak izgubljen. Ili, imam otvorena dva taba u browseru, skinem mali pdf dokument i otvorim ga, po povratku u browser sve se ponovo loada... 

Na iphoneu takvih problema nema a ima duplo manje rama. Isto tako na iphoneu mogu ostaviti svaku aplikaciju da svira u pozadini dok je kod androida to no-no cak i za youtube app...

17 godina
Pisem o multitaskingu na razini desktopa gdi se sve stalno i uvijek vrti te nejde na cekanje ko na telefonima. Znaci nigdi nisam spomenul Android.
17 godina
EchoOne kaže...
NEW_MAN kaže...

Pročitaj članak koji ti je exxo dao. Stvarno je odličan. Ekipa mu je podijelila TD, a čovjek je sve istinu rekao. ;)

Procital i sve pet samo kaj ne vjerujem da bude tak skoro telefon trebal vise od 4GB RAM-a. Na kompu upalim dvije igre koje pojedu prek gigu svaka i to su igre od 15 ili 20 GB na disku sa teksturama i cudima iz pete galaxije, plus pol gige tabova iz browsera i imam par megi viska RAM-a. Kak budu to smarphoni sa svojih jadnih 64 GB memorije pojeli 4 GB RAM-a stvarno ne vidim u sljedecih deset godina. 

TD nije dobil od mene i nemam naviku ljepit TD ljudima ako stvarno ne zasluze, ali stvarno. TU ne sparam ali TD dobivaju samo specijalci.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.10.2013 13:27 (NEW_MAN).
15 godina
neaktivan
exxe kaže...

Čak i da se slažem s tobom (al se ne slažem, jer imaš previše "izbaci ovo", "ovo im je slučajno", "ovo nemoj dovoditi u vezu" itd...)

Slobodno se ne slaži, to je tvoje pravo. Nisam ja to izvukao iz dupeta, to su prilično jasne stvari kada jednom shvatiš kako se točno

programski kod izvršava u procesoru. Lako je mistificirati 64 bita nekome tko ne zna što to zapravo znači za aplikacije...

1. SHA i AES performanse dolaze izravno od specijaliziranih kriptografskih instrukcija, a ne zato što su registri opće namijene 64 bita široki. Jednostavno umjesto niza instrukcija da se neka zadaća obavi sada imaš jednu koja to obavi u jako kratkom roku, vjerojatno u jednom ciklusu.
  2. Visoke performanse sa pomičnim zarezom dolaze od vektorskih instrukcija koje ne rade sa 64 bitnim registrima opće namijene i koji su puno širi od 64 bita (mislim da su NEON instrukcijski registri 128 bitni baš kao i SSE registri). Klasična floating point jedinica (koja btw. također ne radi sa registrima opće namijene) ne dostiže tolike performanse.
  3. Aplikacije jako slabo koriste operacije sa cijelim brojevima većim od 2^32, uglavnom imaš operacije na malenim brojevima i dodatan prostor u registru tu ne znači ništa. I to nije zato što aplikacije još ne iskorištavaju 64 bita, nego jednostavno zato što rijetko trebaš aritmetičke operacije sa tako velikim brojevima (koje se btw. mogu implementirati i sa 32 bitnim registrima samo što tada imaš udar na performanse jer je operacija nekoliko puta sporija). Sada, možeš tvrditi kako mnogo matematičkih aplikacija koristi jako velike brojeve u svojim izračunima ali one spadaju u tzv. corner case.
  4. Ali aplikacije definitivno vole više procesorskih registara, to za njih znači manje kopiranja memorije iz cachea. Procesorski registar je najbrži i najskuplji komad memorije dostupan u računalu. Ako išta, 64 bitni registri su veći problem za ubaciti u čip jer zauzimaju dvostruko više mjesta u odnosu na 32 bitne. Nema razloga zašto i u 32 bitnom procesoru ne bi mogao imati više registara.
  5. 64 bitna adresna sabirnica znači da su memorijske adrese sada 64 bita široke (dvostruko su šire od 32 bitnih), to znači korištenje više cache memorije za te adrese što povećava pritisak na cache, što onda znači da trebaš više cachea kako bi ublažio taj problem. Također i alignment komplicira stvari i ima nezgodan udarac na cache u nekim situacijama.

To je što se performansi tiče. Ove ostale "strateške" stvari (priprema za budućnost, prelazak Mac-a na ARM i slično) me ne zanimaju. Uostalom, sam članak kaže da je prelazak na 64 bita motiviran prvenstveno problemom memorijskog adresnog prostora će u doglednoj budućnosti postati pretijesan. Trenutno nije.

Moglo bi se nešto reći i o hipotetskim mobilnim aplikacijama koje bi za par godina kako članak tvrdi trebale više od 4 GB adresnog prostora, ali bolje da se suzdržim jer ću dobiti hrpu palčeva uz komentare kako "tehnologija ide dalje". {#}

What Andy giveth, Bill taketh away.
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.10.2013 16:00 (rustweaver).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice