Prijava poreza na kapitalnu dobit – može i online

poruka: 13
|
čitano: 3.409
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Prijava poreza na kapitalnu dobit – može i online".
18 godina

Tko ima iskustva da odgovori

sto je kapitalna D.?

tko je obveznik ispunjavanja obrasca?

0 0 hvala 0
18 godina
protjeran

Ako fizička osoba kupi dionicu po cijeni od 100 kn i proda je za 120 kn , zarada od 20 kn je kapitalni dobitak koji se oporezuje stopom poreza na dohodak od 12 posto i prirezom (ovisi o prebivalištu, nije u svakom gradu/općini isti).

život je sladoled, liži ga, pazi da ti ne kapne na gaće, ako kapne, ne brini prat će oni deterdžent koji skida sve maće
Moj PC  
0 0 hvala 2
13 godina
Re: Prijava poreza na kapitalnu dobit – može i on
Prince-Artas kaže...

Ako fizička osoba kupi dionicu po cijeni od 100 kn i proda je za 120 kn , zarada od 20 kn je kapitalni dobitak koji se oporezuje stopom poreza na dohodak od 12 posto i prirezom (ovisi o prebivalištu, nije u svakom gradu/općini isti).

Znaci svi mi koji smo se ulovili u HT klopku se nemamo sto brinuti...

Odnosi li se ovo i na zaradu kroz stambenu stednju?

18 godina
protjeran
kerum kaže...
Prince-Artas kaže...

Misliš na kamatu na stambenu štednju ili na državne poticaje na stambenu štednju? Koliko znam kamata se oporezuje, ovo drugo mislim da se ne oporezuje.

život je sladoled, liži ga, pazi da ti ne kapne na gaće, ako kapne, ne brini prat će oni deterdžent koji skida sve maće
13 godina
Prince-Artas kaže...
kerum kaže...
Prince-Artas kaže...

Misliš na kamatu na stambenu štednju ili na državne poticaje na stambenu štednju? Koliko znam kamata se oporezuje, ovo drugo mislim da se ne oporezuje.

Mislio sam na ukupnu razliku isplaceno - uplaceno. Nisam znao da ima razlike u slucajevima kamate i drzavnih poticaja. Hvala.

18 godina
neaktivan
kerum kaže...
Prince-Artas kaže...

Porez na kapitalnu dobit se odnosi samo na dobitke koje su stečeni kupnjom i prodajom financijskih instrumenata (dionice, obveznice, certifikati itd.). Kamate iz obveznice, štednji te dividende nisu obuhvaćene ovim porezom. Oporezivanje se radi po FIFO metodi tj. u trenutku prodaje treba prema spomenutoj metodi ustanoviti kada su i po kojoj cijeni stečeni financijski instrumenti koji su upravo prodani da bi se moglo izračunati dobit ili gubitak. Zvuči jednostavno ali nije. Najmanji problem je ispuniti JOPPD (iako niti to nije lako) ali iskonstruirati sva stjecanja i otuđenja je već ozbiljan posao. Stjecanja i otuđenja se mogu desiti preko više brokera ili kroz nasljedstvo ili druge prijenose putem SKDD-a. Tek kada se imaju svi podaci onda se za svaku dionicu može rekreirati slijed događaja (FIFO) ali opet treba voditi računa da sve što se prodaje a stečeno je prije 01.01.2016 ne podliježe oporezivanju isto kao sve što se prodaje a držano je, mislim da je više od 2 godine, isto tako ne potpada pod oporezivanje.

Eto toliko

Democracy is not for the people
18 godina
protjeran
JudgeDredd kaže...

Kamate iz obveznice, štednji te dividende nisu obuhvaćene ovim porezom.

Dohodak od kapitala se oporezuje isto kao i kapitalna dobit, 12% + prirez. Jest da je drugi propis ali to je nebitno onom ko plaća.

16 godina
neaktivan

Evo i jedno vezano Priopćenje od porezne

Vezano uz provedbu odredbe članka 51. stavak. 8. Zakona o porezu na dohodak (Narodne novine, broj 177/04, 73/08, 80/10, 114/11, 22/12, 144/12, Odluka USRH - 120/13,125/13, 148/13, Odluka USRH - 83/14, 143/14 i 136/15- dalje u tekstu: Zakon) kojom je propisano da porezni obveznik – imatelj financijske imovine obvezan predujam poreza na dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka iz članka 30. stavaka 16. i 17. Zakona, osim kapitalnih dobitaka po osnovi otuđenja udjela u trgovačkim društvima, obračunati, obustaviti i uplatiti do 31. siječnja tekuće godine za sve kapitalne dobitke ostvarene u prethodnoj godini umanjene za ostvarene kapitalne gubitke iz članka 30. stavka 24. ovoga Zakona po stopi od 12% bez priznavanja osobnog odbitka iz članka 36. Zakona i o tome izvijestiti Poreznu uprave u istom roku, obavještavamo o slijedećem:

Porezni obveznici koji su ostvarili ukupan dohodak od kapitala u tuzemstvu posredstvom financijskih posrednika, po osnovi kapitalnih dobitaka u 2016. godini te su o istome dobili potvrdu (obavijest) na svoju kućnu adresu, a ostvareni kapitalni dobitak prema dostavljenoj obavijesti je manji od 112,00 kuna, te bi obveza poreza na dohodak po osnovi kapitalnih dobitaka, primjenom prosječne stope prireza od 12%, iznosila ukupno do 15,00 kuna,  NISU u obvezi dostaviti Obrazac JOPPD do 31. siječnja 2017. godine i to iz razloga što bi trošak podnošenja Obrasca JOPPD bio u nerazmjeru naplaćenom porezu na dohodak i prirezu porezu na dohodak.

Prijava se sa smatrati dostavljenom, dostavom podataka od strane financijskih posrednika (izdavatelja obavijesti), sukladno odredbi članka 79. stavka 1.  Općeg poreznog zakona (Narodne novine, broj 115/16).

Na temelju dostavljenih podataka od financijskih posrednika, poštujući načelo ekonomičnosti, sukladno odredbama članka 97.  stavak 1. Općeg poreznog zakona koji propisuje da porezno tijelo ne mora donijeti porezno rješenje ako bi troškovi utvrđivanja i naplate poreza bili nerazmjerni naplaćenom porezu, odnosno odredbi članka 54. stavka 11. Zakona o porezu na dohodak (narodne novine, broj 115/16) Porezna uprava samo će evidentirati dostavljene podatke, bez provođenja daljnjih postupaka.   

LINK

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Prince-Artas kaže...
Dohodak od kapitala se oporezuje isto kao i kapitalna dobit, 12% + prirez. Jest da je drugi propis ali to je nebitno onom ko plaća.

Bitno je za podnošenje JOPPD - kod dohotka od kapitala uplata predujma poreza i podnošenje JOPPD je obaveza isplatitelja (npr. banka, SKDD i sl.), ne primatelja. Ti samo dobiješ obavijest da su ti recimo kod uplate dividende iznos umanjili za uplaćeni porez.

16 godina

Tekst ima pogrešnu rubriku: riječ je o čistom promotivnom članku. Tko ne vjeruje, neka usporedi tekst s onim iz Jutarnjega u utorak. Isti naručeni autor.

0 0 hvala 0
16 godina
Ako sam na dionicama izgubio pare, jel po tom izračunu drzava meni placa 12% od izgubljenog novca? :)

Lack of money is the root of all evil. George Bernard Shaw

0 0 hvala 0
16 godina
Ako sam na dionicama izgubio pare, jel po tom izračunu drzava meni placa 12% od izgubljenog novca? :)

Lack of money is the root of all evil. George Bernard Shaw

0 0 hvala 0
16 godina

Naravno. Ima i poseban formular za isplatu dodatnih troškova na račun duševne boli. Možeš ga podići ovdje LINK

Moj PC  
2 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice