Čekaj malo, ja bi isto kupovao vani s austrijskih ili njemačkih web shopova kao što već odavno kupujem igre i druge sitnije stvari s engleskih, ali zar mi ne moramo platiti još minimalno dodatnih 25% na te cijene koje si naveo? Carina bi trebala od 1.7. biti 0% ali PDV ćemo morati platiti, zar ne? Plus još poštarina, dakle čisto sumnjam kako će takvo kupovanje biti jeftinije od naših maloprodajnih cijena. Neka me netko ispravi ako griješim.
od 1.7 na robu kupljenu u EU vise ne placamo carinu dok VAT(PDV) placamo po stopi zemlje u kojoj kupujemo.
kod vecinu web shopova dostava je ili kikiriki ili besplatna.
da smo sad u EU imao bis u austrijskom Di-Techu OC GTX 770 za 430 eura (ukljucenih 20% njihovog pdva) te besplatnom dostavom, znaci ove nase lopine ili ce rezat cijene ili ce propast, treceg nema.
Pa to je fenomenalno onda, ja sam bio uvjeren da i dalje ostaje plaćanje našeg PDV-a na te artikle što ti dođu poštom. Ako je ovo točno ja zbilja ne znam kako će ovi naši trgovci preživjet. Ja onda definitivno više ne kupujem kod nas ni procesore, ni grafe, a bome ni matične, a memoriju sam ionako već kupovao s jednog irskog web shop-a. Zbogom naši trgovci, zbogom ciganske marže od 20%+
da placas VAT tamo gdje kupujes s time da se on vise manje svugdje krece oko 20%, a ove nase lopine ce se jednostavno morat prilagodit, naravno nece svi - ti ce propast. takodjer s ulaskom u EU i oni bi trebali lakse, brze povljnijije nabavljat robu te imat manje troskove spedicije.