Pola milijarde Tesli

poruka: 48
|
čitano: 8.304
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Pola milijarde Tesli".
18 godina
neaktivan
Pola milijarde Tesli

Čitao sam o tom automobilu, i možda postavljam glupo pitanje, ali mi nije jasno zašto toliko košta? U čemu se razlikuje od ostalih električnih automobila? Je li bolji po pitanju autonomije, kvalitete baterija ili čega već ( ili zato što se zove Tesla Smijeh ) ?

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Pola milijarde Tesli

Kojih ostalih električnih automobila :). Tesla je najkompletniji električni automobil koji je u potpunosti upotrebljiv i ne izgleda kao usisivač na točkovima (nije ni čudo što se na električne automobile gledalo sa podsmjehom). Zašto toliko košta? IMHO najveći dio cijene otpada na bateriju zatim razvoj i tehnologiju i konačno samu izradu. Upravo zbog električnih auta danas postoji veliki broj poticaja i nagrada za razvoj efikasnih baterija.

18 godina
neaktivan
Pola milijarde Tesli

el automobili su bez veze. odakle im litija za sve automobile. dakle ako imate para ulozite u proizvodjace litija najvjerovatnije neka turska ili bolivijska kompanija. a opet treba dobit el energiju, hidro , termo , nuklearna elektrana znaci povecanje cijene struje, povecano zagađenje.

1 6 hvala 0
16 godina
protjeran
teratogen kaže...

el automobili su bez veze. odakle im litija za sve automobile. dakle ako imate para ulozite u proizvodjace litija najvjerovatnije neka turska ili bolivijska kompanija. a opet treba dobit el energiju, hidro , termo , nuklearna elektrana znaci povecanje cijene struje, povecano zagađenje.

Nuklearna elektrana znaci povecanje cijene struje, ili jos gore povecano zagadjenje?

Samo ako eksplodira.

a.k.a dr. House, ali to je ime bilo zauzeto....
17 godina

Stvar je u tome da kod roadstera nema motora s unutarnjim sagorijevanjem u kombinaciji s elektromotorom, nego je u igri samo elektromotor koji za 3 i pol sata punjenja daje autonomiju od 350km i razvija 200kw. Za to ima 6831.spojenu bateriju (zajedno teške 450kg) i uz to je trebalo razviti i poseban mjenjač koji će 375Nm okretnog momenta prenijeti na kotače, i suradnja s lotusom nije besplatna, pa se iz toga svega da zaključiti zašto mu je cijena tako paprena.

Pretpostavljam da će se kod ovog obiteljskog modela snaga biti manja a autonomija veća. Kod drugih automobila se većinom radi o hibridima i elektromotor je uglavnom pomoćni i služi za kretanje po gradu sporijim brzinama, a za sve ostalo postoji motor koji uz pogon auta puni i ovaj elektro. Zato je i cijena osjetno manja nego kod Tesle.

18 godina
neaktivan

mislio sam na termo elektrane, a i otpad iz nuklearki treba smjesti negdje petrova gora papuk ili nesto slicno. opet ni uran ne lezi pored ceste. i obama je nesto zabrijao na nuklearke pa su mu rekli a odakle i uran klempavi crn.ugo.

a i hidroelektrane  opet treba pregradit neku rijeku, promjenit pokoji  ekosustav. i sl.

18 godina
neaktivan
teratogen kaže...

Da, bit ce ovo zanimljivo. Malo sam procitao na Wikipediji o Litiju i kaze da su ukupne svjetske rezerve oko 35 mil. tona sto mi se i ne cini nesto bas puno. Ako to podjelimo sa milijardu (da je recimo samo jedan auto na 6 stanovnika) to ispada po autu samo 35 kg sto sigurno nije dovoljno i to kad bi se bas sav litij izvukao van.

18 godina
neaktivan
virtualAThome kaže...
teratogen kaže...

Da, bit ce ovo zanimljivo. Malo sam procitao na Wikipediji o Litiju i kaze da su ukupne svjetske rezerve oko 35 mil. tona sto mi se i ne cini nesto bas puno. Ako to podjelimo sa milijardu (da je recimo samo jedan auto na 6 stanovnika) to ispada po autu samo 35 kg sto sigurno nije dovoljno i to kad bi se bas sav litij izvukao van.

ovakvi automobili uopce nisu isplativi....preskupi su za odrzavanje....jer te baterije nakon godinu dana traju samo 10 % ukupne pocetne izdrzljivosti...tj ako budu trajale u testnoj voznji 500km,za godinu,2 trajat ce samo 50km...i takva auta nece izazvati boom dok se ne pronađu trajnije baterije...stoga zaboravite ulaganje u litiji....:)

Moj LOCKERZ tutorial: http://www.youtube.com/watch?v=XbKPNuLjsUg
18 godina
Pola milijarde Tesli

Dalmatinac pričaš gluposti. Baterije traju najmanje 100.000 km. Najveći problem jedino može biti vrijeme punjenja.

0 0 hvala 1
18 godina
Pola milijarde Tesli

Markopos, to što je tebi poginulo pola obitelji/familije/porodice nema nikakve veze s jezikom. "Veći" Hrvat sigurno nije čovjek koji gramatički pravilnije govori jezik države u kojoj živi, već čovjek koji je za taj narod više učinio. To što negdje prolazi granica, ne znači da je i jezična granica takva. U Indiji se priča na 900 dijalekata. U svakom slučaju, pališ se na pogrešne stvari. Da ti netko da knjigu na npr. Srpskom jeziku, a iz koje možeš naučiti puno tebi korisnih stvari, da li bi ju spalio? Je li bolje biti glup ili nepismen?

6 0 hvala 0
16 godina
Pola milijarde Tesli

nešto me buni ako su to ekološkiauti,opet netko mora proizvesti el.struju,zar telmoelektrane nisu zagađivaći

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
dd.inc kaže...

Dalmatinac pričaš gluposti. Baterije traju najmanje 100.000 km. Najveći problem jedino može biti vrijeme punjenja.

Baterije traje X ciklusa punjenja a ne x km...

Baterija ce trajati ovisno o stilu voznje, odnosno kolicini utrosene energije po kilometru...

liti-ion oko 500 punjenja.... mozda grijesim al tako se nekako sjecam ... uostalom goto wiki

17 godina
protjeran
blackalbum kaže...

nešto me buni ako su to ekološkiauti,opet netko mora proizvesti el.struju,zar telmoelektrane nisu zagađivaći

za sada je tako, ali ubuduce je moguce uvesti solarne panele na krovove nasih kuca, vjetrenjace, turbine koje stvaraju struju pomocu valova, plime i oseke....

granica je samo ljudska masta i volja velikih da to financiraju,,,,

nafta je tu zbog raznih lobija, ne zato jer je prijeko potrebna,,, jest u nekim segmentima, u vecini nije....

18 godina
Pola milijarde Tesli

@Mentalist

Mislim da nitko nije mislio na to da li je N. Tesla bio Hrvat ili Srbin, već da to u ovoj priči uopće nije bitno. Evo što je jednom prilikom N. Tesla izjavio na pitanje nacionalnosti: jednako se ponosim svojom srpskom majkom i hrvatskom domovinom. Što će reći da ga boli ona stvar za nacionalnost (kao i svakog pametnog čovjeka).

I stvarno, ajte prestanite s off temama.

4 0 hvala 1
18 godina
TranceMight kaže...
dd.inc kaže...

Baterija ce trajati ovisno o stilu voznje, odnosno kolicini utrosene energije po kilometru...

liti-ion oko 500 punjenja.... mozda grijesim al tako se nekako sjecam ... uostalom goto wiki

Većina Li-polimer traje oko 500 ciklusa punjenja, a Li-ion oko 1000. Max broj kilometara bi trebao iznositi oko 160.000 km (dobijen računicom), a uzimajući u obzir navike korištenja/punjenja baterija, se može doći do brojke od više od 100.000 km.

18 godina
neaktivan
blackalbum kaže...

Ekološki su auti zato što zagađuju mnogo mnogo manje nego auti pogonjeni naftnim derivatima. Mislio sam da to svatko razumije  Neodlučan

Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man.
17 godina
protjeran
dd.inc kaže...
TranceMight kaže...
dd.inc kaže...

Većina Li-polimer traje oko 500 ciklusa punjenja, a Li-ion oko 1000. Max broj kilometara bi trebao iznositi oko 160.000 km (dobijen računicom), a uzimajući u obzir navike korištenja/punjenja baterija, se može doći do brojke od više od 100.000 km.

Hvala na pojasnjenju :) ali broj km je statisticki izvadak :) zato sam to i komentirao...

ugl 100k km i mjenjaj bateriju... ode 5000e :) uf uf... pola danasnjeg ekonomicnog vozila...

nadam se da ce trend razvoja baterija nastaviti tempom koji posljednjih 10tak godina ide :) pa da ce se i taj "problem" rjesiti manjom cjenom proizvodnje/trzisne cjene :)

zapravo, nanotehnologija tu moze puno donijeti :) vidit cemo kak ce se stvari razvit za 10godina, pa cemo biti pametniji :)

do tada mi se koncept poput gm volta jako svidja... manja baterija znaci manja ulaganja u odrzavanje, diesel motor niske potrosnje daje autonomiju elektricnom motoru kad je baterija prazna... odlicno za odi na posao i vrati se doma :) a usput mozes potegnut i na dulji put bez ogranicenja.....

18 godina
neaktivan
dd.inc kaže...

Pise na Wikipedji na neke Lithium Titanium baterije imaju ciklus od 2000 punjenja, a isto tako da 2012 (5 godina od 2007 kad su izmisljene) trebaju doci neke s nanocijevima 10 puta kapacitetnije od dosadasnjih. 2000 punjenja puta 200-tinjak km je 400.000 km sto je puno vise od uobicajenih kilometara danasnjih auta.

Ali jos uvijek ostaje ono da litija na Zemlji ima samo oko 6 kg po osobi na svijetu (isplativog za vaditi). Ne znam koliko litija ide u bateriju, a koliko ostaloga, ali ako je baterija teska 200 kg sigurno ima dosta litija u sebi.

17 godina
TranceMight kaže...

Ovo je informaticki forum i svako petljanje jezika, gramatike i slicnih gluposti je offtopic...

- ...

Da, vrijemem punjenja? - Zar to nije ozbiljan problem? Svi izračuni oko količina litija i sl. su smiješni naspram ove sitnice. Recimo da je sporije jedino punjenje shuttlea.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 0
17 godina
protjeran
virtualAThome kaže...
dd.inc kaže...

Pise na Wikipedji na neke Lithium Titanium baterije imaju ciklus od 2000 punjenja, a isto tako da 2012 (5 godina od 2007 kad su izmisljene) trebaju doci neke s nanocijevima 10 puta kapacitetnije od dosadasnjih. 2000 punjenja puta 200-tinjak km je 400.000 km sto je puno vise od uobicajenih kilometara danasnjih auta.

Ali jos uvijek ostaje ono da litija na Zemlji ima samo oko 6 kg po osobi na svijetu (isplativog za vaditi). Ne znam koliko litija ide u bateriju, a koliko ostaloga, ali ako je baterija teska 200 kg sigurno ima dosta litija u sebi.

Evo, citam kako se uskoro planira trzisno predstavljanje nove tehnologije u baterijama, bez litija

http://en.wikipedia.org/wiki/Zinc-air_battery

Nisam jos sve procitao, ali dovoljno je za zakljucit kako netko radi na alternativama(a vjerujem da ima mnogo antagonista, jer je to trziste buducnosti)... pise takodjer da su 3 put kapacitetnije te duplo isplativlije... makar se takvi podaci mogu uzeti i s rezervom... naravno, pitanje je opet, kolko cinka ima na raspolaganju...

Dodatak:

evo cake: 3 put veci kapacitet, duplo jeftinija proizvodnja, ali je broj ciklusa punjenja tek nesto veci od 100, ali se razvijatleji nadaju da to bude islo barem do 500... steta :)))

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.1.2010 23:09 (TranceMight).
17 godina
protjeran
ihush kaže...
TranceMight kaže...

Ovo je informaticki forum i svako petljanje jezika, gramatike i slicnih gluposti je offtopic...

- ...

Da, vrijemem punjenja? - Zar to nije ozbiljan problem? Svi izračuni oko količina litija i sl. su smiješni naspram ove sitnice. Recimo da je sporije jedino punjenje shuttlea.

U pravu si... ali ako se tehnologija nece moci prilagoditi u potpunosti nasim sadasnjim navikama, morati cemo se mi prilagoditi mogucnostima tehnologije...

neizbijezna istina,,, ali od kad tehnologija postoji (sta god to znacilo) covjek se istoj prilagodjava i usavrsava je u smjeru koji on to smatra bitnim, ne ?

17 godina
TranceMight kaže...
..

U pravu si... ali ako se tehnologija nece moci prilagoditi u potpunosti nasim sadasnjim navikama, morati cemo se mi prilagoditi mogucnostima tehnologije...

neizbijezna istina,,, ali od kad tehnologija postoji (sta god to znacilo) covjek se istoj prilagodjava i usavrsava je u smjeru koji on to smatra bitnim, ne ?

-da, ali... kao što su iz prijašnjih pokušaja izrade elektro-mobila, shvatili da su ljudima važnije perfomanse (nego cijena, potrošnja...) -image. Današnji uvijeti za el. pogon su daleko lošiji od plina, pa ni on nije dovoljno raširen (a mogao bi biti) tako da sve ovo ostaje samo kao teh.mogućnost ili AIBO... igračka. Pogledaj malo povijest, nije se čovjek prilagodio okolici, nego je okolicu prilagodio sebi. Čovjek je nepopravljivi hedonist (onaj koji si može to priuštiti, ostali se i tako ne pitaju...)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
18 godina
virtualAThome kaže...

onda nam nema druge nego nać Pandoru negdje u obližnjem sustavu pa ić kopat litij otamo.. zapravo, kad smo već tamo mogli bi si i avatare nabavit pa se i prebacit živjet na taj drugi planet  Cool

malo razbijam spiku lokalnim nacionalistima..  Belji se

17 godina
Pola milijarde Tesli

Čini mi se da je taj zajam došao premalo i prekasno.

500 milijuna dolara za investiciju u proizvod koji će sam po sebi koštati 60 k dolara (to znači 60 k eura u Europi), sa dometom od cca. 500 km i vremenom punjenja od nekoliko sati je bacanje novaca, IMHO. Bit će to igračka za ekološki osviještene bogataše (koji oksimoron) i ništa drugo.

S tim u svezi, skrenuo bih pozornost na ovo vozilo, koje mislim da ima daleko svjetliju budućnost, možda i najsvjetliju od svih dosadašnjih alternativa.

http://tinyurl.com/d928zk

Moj PC  
2 0 hvala 1
18 godina
virtualAThome kaže...

U istom tom članu na Wikipediji piše da su trenutne rezerve te koje si naveo. Naravno da ima 10-15 lithium rudnika, jer se i toliko lithia trenutno koristi. Kada bi se krenulo koristiti više, počela bi se radit geografska istraživanja i tražnja gdje još sve ima lithia.(kao i s naftom unazad 100 godina) Evo i primjera s Wikipedije - "Seawater, which contains 230 billion tons of lithium aprox, has recently been paid attention as possible resource of this element."

Na kraju smislit će se već druge baterije, samo ako se krene unaprijed, jer do sada većina izuma, nakon drugog svjetskog rada i "hladnog rata", izmišljena je u raznoraznim korporacijama, samo radi povećanja prodaje, tj da se nešto što se dobro prodaje, unaprijedi, da bi se još bolje prodavalo.

Dalmatinac kaže...

ovakvi automobili uopce nisu isplativi....preskupi su za odrzavanje....jer te baterije nakon godinu dana traju samo 10 % ukupne pocetne izdrzljivosti...tj ako budu trajale u testnoj voznji 500km,za godinu,2 trajat ce samo 50km...i takva auta nece izazvati boom dok se ne pronađu trajnije baterije...stoga zaboravite ulaganje u litiji....:)

Po kojem stručnom mišljenju možeš tvrditi da ovi auti nisu isplativi. Siguran sam da nikada nisi ni vidio jedan elektroautomobil, niti se potrudio saznati kako su konstruirani i kako rade. Ovi auti su 3 puta jeftiniji za održavanje, jer nema brdo potrošnih dijelova u motoru, kao obični automobili (od čega su proizvođači automobila napravili svoj drugi business :( ).

Uz to baterije koje upotrebljavaju, konkretno u Tesli Roadsteru, su "industry grade" baterije, profesionalne baterije koje se mogu puniti i preko 500 puta, (od 2008 na dalje stavili su nove baterije od Sanyo-a, te sada imaju deklariranih 1000 ciklusa) bez velikog gubitka na kapacitetu. Nisu stavili one jeftine kineske baterije, koje nam skupo naplaćuju u laptopima i mobitelima. One su doslovno konstruirane da prestanu dobro raditi nakon 6-12 mjeseci, ili nakon 200-300 ciklusa. Naravno ima iznimaka ali globalno je tako, jer tako se tjeraju ljudi da kupuju nove stvari (zamjenska baterija za laptop košta preko 1200 kn, a novi laptop s novom baterijom me košta 3500 kn, što sad kupiti? :) )

teratogen kaže...

a opet treba dobit el energiju, hidro , termo , nuklearna elektrana znaci povecanje cijene struje, povecano zagađenje.

Da si išao malo istraživati po wiki prije nego što si išao pametovati, vidio bi veliku sliku iza elektroautomobila. Oni troše električnu energiju koju npr proizvedemo u termoelektrani, ali za njega je dovoljno sakuriti 2 litre benzina, za istu količinu energije koliko današnji automobili potroše 8-10 litara benzina (govorim o manjim autima). Pojednostavnjeno njihov postotak iskoristivosti je 92%+, dok je iskoristivost najboljih današnjih motora s unutarnjim sagorijevanjem oko 40%. Dakle samim prelaskom trošit će se 4 puta manje energije, pa makar se dobivala iz benzina ili ugljena, što znači i 4 puta manje zagađenja nego sada. Da ne govorim da se već sada u "normalnim zemljama" forsiraju obnovljivi izvori energije, hidroelektrane, i nepopularne nuklearne elektrane (s dobrim vođenjem trenutrno ekološki najprihvatljivije)

I na kraju Nikola Tesla, tko je on bio? Jednostavno. Rodio se u Hrvatskoj, živio je u Hrvatskoj, (do odlaska u USA) dakle bio je građanin Hrvatske. I dosta daljnje diskusije i odlaženja u offtopic u vezi toga.

18 godina
neaktivan
Pola milijarde Tesli

Gledao sam neka predavanja ljudi koji naveliko rade na projektu uvođenja električnih auta na tržište i govore zanimljive stvari. Npr. sva parkirališta bi imala solarne panele i auti bi se punili dok čekaju gazdu. Ako se uzme da se automobil najčesće koristi za vožnju na posao, tada ispada da auto najviše vremena provede na parkiralištu i time je rješen problem brzine punjenja. U slučaju da se ide na duži put, nakon 500 km (koliki je današnji domet baterija) se jednostavno zamjeni baterija. U tom slučaju s autom se baterija ne bi kupovala već iznajmljivala za povoljnu cijenu.

Stvar mi izgleda zanimljiva jer se gleda šire od same proizvodnje električnog auta. Sada je možda nezahvalno govoriti o tehnologijama raznih baterija kada se stvari razvijaju munjevitom brzinom, bitno je da je to tehnologija budućnosti. I, naravno, da bi stvar bila do kraja ekološka mora se proraditi i na ekološkim izvorima elek. energije, a milsim da ih ima sasvim dovoljno, samo ih treba početi iskorištavati. Bitno da se nešto pomaklo prema boljemu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kasnite ljudi s idejama. Ovih pola milijardi je vjerojatno uzrokovano strahom jer ostale kompanije već naveliko planiraju električne aute. Ove rasprave tipa može se, te se ne može, traje baterija, ne traje, su sporedne; renault-nisan izbacuje paletu električnih automobila 2011 htjeli vi to ili ne. Link (pa zar ne gledate reklame na satelitu?)

18 godina
neaktivan
Pola milijarde Tesli

Frequently Asked Questions

1)    What is the price of Model S?

a.    Model S will start at $49,900, after a $7,500 federal tax credit.

2)    What is the range on one charge?

a.    The range per charge will depend on which battery you have installed. The base model will have an estimated range of 160 miles per charge.  There will also be batteries available that can travel approximately 230 miles and 300 miles per charge.

3)    How quickly does it charge?

a.    Model S can charge to 80% of capacity in as little as 45 minutes.  Standard charging times will vary depending on battery capacity, ranging from approximately 3 to 5 hours.

4)    How many people and how much cargo can it hold?

a.    Model S can seat up to 7 people, with room for 5 adults, plus 2 child seats in the rear.  There is more storage capacity than most stations wagons, and the large rear opening allows for the flexibility to carry large objects that cannot fit in the trunk opening of a traditional sedan.

5)    How fast is it?

a.    0-60 mph is achieved in 5.6 seconds, but more importantly the electric powertrain provides instant torque at any speed resulting in immediate acceleration whenever it is needed.  As a real world performer the Model S will have no equals.

6)    What options are going to be available?

a.    Final options are still being determined but following are some of the planned highlights:

i.    Panoramic roof with sliding moon roof.
ii.    Automatic open and close liftgate.
iii.    300-mile and 230-mile batteries
iv.    Remote vehicle management, including; charging, personalization and customization, and data collection.

7)    How long will the battery last?

a.    Battery life is dependent on many factors, including; mileage, age, temperature extremes, and charge cycles.  In general you should expect a Model S battery to have a useful life between 5 and 7 years, but proper care can result in a 10-year life.

8)    Will you offer financing and/or lease options?

a.    Yes.  It is our intention to offer conventional financing options on Model S.

Purchase Questions

1)    What is the price of Model S?

a.    Model S will start at $49,900, after a $7,500 federal tax credit.

2)    How do I buy a Model S?

a.    Visit the Buy page and follow the steps to reserve your Model S now.  The Buy page can be reached from a tab at the top of most teslamotors.com pages labeled “Buy.”

3)    When will Model S deliveries begin?

a.    Deliveries of the Signature Series Model S will begin at the end of 2011 with deliveries of the standard model beginning in early 2012.

4)    Will you be selling Model S in my country?

a.    You can buy a Model S if you live in the United States, any EU-plus country, or Canada.   Signature edition models will be available in the U.S. and EU-plus countries only (excluding United Kingdom).

5)    How are Model S reservations prioritized?

a.    After an initial preference has been given to existing Roadster customers, prioritization will be determined by when your completed reservation agreement and reservation funds are received by Tesla.  In other words, first come, first served.

6)    Will Roadster Owners be given referral spots for friends?

a.    Yes.  Each Roadster owner will get 5 referral spots that can be used prior to June 30, 2009.  After this date Roadster friends will be prioritized with general public.

7)    How do I submit my reservation payment?

a.    If you visit the Buy page and begin the reservation process you will be given instructions on sending your payment to Tesla.  Credit cards, wires, and checks are all accepted.

8)    Is my deposit refundable?

a.    Yes.  If you decide to request a refund prior to selecting your final options you will be charged a $50 processing fee.  If you request a refund after selecting your options you will lose a larger portion of your deposit, outlined in the reservation agreement.

9)    Will production numbers be given?

a.    Yes.  Production numbers will be communicated after May 1, 2009, once we have sorted through the early surge of reservations.

10)    Will Roadster owners be given a discount on Model S?

a.    Yes.  Roadster owners will be given a discount on the Signature Series of Model S.  This discount will be $10,000 in the United States, and €8000 in the EU.

1 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Pola milijarde Tesli

Na prvi pogled cool ali zapravo bezveze- previse para za samo 20k auti godisnje koliko ce se proizvoditi tamo.

Znam da je loan, ali sumnjam da ce ga uspjeti vratiti.

Poruka je uređivana zadnji put ned 24.1.2010 5:42 (Zoidberg).

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Pola milijarde Tesli

To je buducnost auto industrije,trebalo bi sto vise ovakvih atomobila da se proizvode.Zamislite da vozite auto kome nesipate gorivo,nemjenjate ulje i filtere nije potreban antifriz a voznja za predjenih sto kilometara je oko 1 euro!!!Namigiva

Moj PC  
2 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice