- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Uzimao bi vozačku svakome tko je na telefonu dok "vozi"
Lijepo se snimi vozača dok priča na mobitel (kamera ima skoro na svakom kutu), recimo 5000 kuna kazne, puni se proračun a tip će sigurno drugi put promislit prije nego li što se uhvati pričati za vrijeme vožnje
i onda će se opet naći budala koji će pisati da se vrši pritisak na ljude od strane policije nebitno što su u prekršaju jbg nikad zadovoljni
da je zakona barem bi bilo kao u americi 3 pa u zatvor ili još gore da se auto smatra oružjem pa bi išlo recimo ako prometna nasreća pod alkoholiziranom stanju da se smatra ubojstvom sa predumišljajem
isto tako da su kazne prema visini dohotka što je nekome 300-3000 kn a vozi auto od milijun kuna i još tome plati na licu mjesta pa dobije 50% popusta
Mislim da je jako teško ljudima utuviti išta u glave, dok se njima samima ili njihovim bližnjima nešto ne dogodi (savjesni ljudi isključeni iz ove rečenice, naravno). Fora mi je ovaj video dolje, snimali su ljudima lica dok su prelazili cestu (između ostalog) s nosovima u mobitelu, a istovremeno su im pustili zvuk kočenja automobila. Zamisliš se kad si vidiš taj izvorni strah na licu...
Pričanje na mobitel donekle i razumijem (iako ne odbravam), ali za pisanje SMS-ova u vožnji trajno bi oduzimao vozačku dozvolu (kod nas nažalost nema takve kazne), kad bi se pročulo, drastično bi se smanjio broj ljudi koji to rade.
Uzimao bi vozačku svakome tko je na telefonu dok "vozi"
A tko će vozit onda policijska vozila? 
Nije mi jasno kako netko može vozit i tipkat poruke... već sam se par puta vozio i gledao vozača iza ili pored mene kako tipka... neprestano... to je najveći problem, koji sam najviše primjećivao na motoru... na motoru sam odmah znao dal netko tipka ili ne, i taj je bio opasan...
zato neki nemaju brige.. vw ima lijepo infotainment da ti telefon sve sinkronizira i radi tip top usto imaš i voice control :D
zato neki nemaju brige.. vw ima lijepo infotainment da ti telefon sve sinkronizira i radi tip top usto imaš i voice control :D
Ne voli svatko aute....
Mobitel je danas osnovno sredstvo za razgovor, navigaciju i većinu potreba, kazne za "bilo kakvo korištenje" mobitela su većinom besmislene i apsurdne, te ih je teško normalnim načinom detektirati (kamere, policajac).
Mislim da podatak da to koriste 91% vozača govori dovoljno, ali korištenje mobitela gdje on zbilja odvaraća pozornost poput slanja poruka i dopisivanja bi definitivno trebalo postrožiti.
Općenito, žalosno mi je što uopće raspravljate o kaznama, kazne samo potiču korupciju, tjeraju ljude da zaobilaze pravila i na samom kraju oduzimaju našu slobodu.
Slažem se s tim da treba podići ljudima svijest o mogućih opasnostima i da trebaju biti neke detekcije u kojima bi neke vozače zbilja kaznili, ali prije toga bi svakako trebali biti svjesni da su ušli u prekršaj.
Mobitel je danas osnovno sredstvo za razgovor, navigaciju i većinu potreba, kazne za "bilo kakvo korištenje" mobitela su većinom besmislene i apsurdne, te ih je teško normalnim načinom detektirati (kamere, policajac).
Mislim da podatak da to koriste 91% vozača govori dovoljno, ali korištenje mobitela gdje on zbilja odvaraća pozornost poput slanja poruka i dopisivanja bi definitivno trebalo postrožiti.
Općenito, žalosno mi je što uopće raspravljate o kaznama, kazne samo potiču korupciju, tjeraju ljude da zaobilaze pravila i na samom kraju oduzimaju našu slobodu.
Slažem se s tim da treba podići ljudima svijest o mogućih opasnostima i da trebaju biti neke detekcije u kojima bi neke vozače zbilja kaznili, ali prije toga bi svakako trebali biti svjesni da su ušli u prekršaj.
Jeli ti to ozbiljno misliš ili ti je dosadno pa malo trolaš?!
Kakve veze ima to što je 'mobitel danas osnovno sredstvo za razgovor, navigaciju i većinu potreba' sa sigurnošću u prometu?! Čak i razgovor sa suvozačem (koji nije kažnjiv zakonom) može biti opasan jer neki vozači toliko gestikuliraju i komuniciraju sa suvozačem na takav način da predstavljaju opasnost i za sebe i za druge sudionike u prometu.
Kad mobitel koristiš kao navigaciju onda ga ne držiš u ruci, i samo povremeno pogledaš na ekran (uglavnom slušaš zvukovno navođenje), i ne odvlači pažnju toliko kao vađenje mobitela iz džepa - javljanje - vraćanje mobitela u džep, ili još gore - pisanje SMS poruka.
Kakva je to 'većina potreba' koje ti zadovoljava mobitel, a prijeko su ti potrebne za vrijeme vožnje automobila?
Uočavanje vozača koji drže mobitel na uhu ne da nije 'teško normalnim načinom detektirati' nego se uoči bez problema u par sekundi, a i lako je snimiti kao dokaz na sudu.
Kazne (i to visoke) su, na žalost, jedini način da svi oni koji olako uzimaju korištenje mobitela tijekom vožnje, uvjere da to baš i nije pametno činiti. Da je onaj momak koji je pregazio par automobila u tunelu znao da zbog pisanje SMS-a u vožnji može izgubiti svoju mjesečnu plaću, dva puta bi promislio prije nego što bi posegnuo za mobitelom. Nema bolje svjesti od one koja te spopadne kad te udare 'po džepu'.
Jeli ti to ozbiljno misliš ili ti je dosadno pa malo trolaš?!
Kakve veze ima to što je 'mobitel danas osnovno sredstvo za razgovor, navigaciju i većinu potreba' sa sigurnošću u prometu?! Čak i razgovor sa suvozačem (koji nije kažnjiv zakonom) može biti opasan jer neki vozači toliko gestikuliraju i komuniciraju sa suvozačem na takav način da predstavljaju opasnost i za sebe i za druge sudionike u prometu.
Kad mobitel koristiš kao navigaciju onda ga ne držiš u ruci, i samo povremeno pogledaš na ekran (uglavnom slušaš zvukovno navođenje), i ne odvlači pažnju toliko kao vađenje mobitela iz džepa - javljanje - vraćanje mobitela u džep, ili još gore - pisanje SMS poruka.
Kakva je to 'većina potreba' koje ti zadovoljava mobitel, a prijeko su ti potrebne za vrijeme vožnje automobila?
Uočavanje vozača koji drže mobitel na uhu ne da nije 'teško normalnim načinom detektirati' nego se uoči bez problema u par sekundi, a i lako je snimiti kao dokaz na sudu.
Kazne (i to visoke) su, na žalost, jedini način da svi oni koji olako uzimaju korištenje mobitela tijekom vožnje, uvjere da to baš i nije pametno činiti. Da je onaj momak koji je pregazio par automobila u tunelu znao da zbog pisanje SMS-a u vožnji može izgubiti svoju mjesečnu plaću, dva puta bi promislio prije nego što bi posegnuo za mobitelom. Nema bolje svjesti od one koja te spopadne kad te udare 'po džepu'.
Nisam sarkastičan, i nažalost nije mi dosadno, niti imam vremena, ali sam ipak odgovorio na komentare.
Na pitanje "Kakva je većina potreba.." sam označio žutom bojom, nigdje nisam rekao da je korištenje mobitela tjekom vožnje vezano za držanje u ruci ili često gledanje u njega, navigacija je nešto što se koristi jako jako često, pogotovo sad u sezoni.
Za uočavanje vozača koji drže mobitel na uhu bez aktivnih policajaca potrebno je ili A) uvesti dodatne kamere (što je već za većinu područja hrvatske isključeno, jer nema se para) ili B) postaviti da kamere slikavaju u određenom intervalu automobile čak i ako oni nisu prešli granicu brzine od 20%, zatim te slike bi trebalo ručno pogledati i onda slati kazne, naravno ako je kamera dovoljno nisko da se uopće vozač može vidjeti dobro, a do sada nisam uočio puno takvih kamera gdje se uopće vozač može identificirati. U slučaju da policajac snima prolaznike se već može lako identificirati držanje mobitela, iako postoje slučajevi gdje se policajac lako uoči gdje vozač obično uspori i makne mobitel.
Slažem se sa zadnjom rečenicom, nažalost kazna za sad nekakvo riješenje, ali ne vidim npr. zašto bi ja tek bio svjestan te kazne kada me policija zaustavi i kazni, mislim da bi puno bolje bilo da postoje neke druge mjere koje će mi ukazati na to da je to loše.
Primjera radi, velika je vjerojatnost da će osoba koju zaustavi policajac zaključit da u nastavku puta više nema neke kontrole i da ako želi može voziti brže/koristit mobitel što će neke osobe i napraviti, bilo zbog zbog inata, ljutnje i drugih psihičkih elemenata, možda zvuči smješno ali svi mi imamo takvih trenutaka. Takve kazne su jedan način da se to umanji, ali nikako dovoljno dobar.
Pokrenimo akciju,"Dan bez "Motorola" u prometu". :-)
Ja ću u svom Autu radit šta ja hoću.
Sjedanjem za upravljač upravljate pasivnim sredstvom za ubijanje.
Kada u nesreći dođe do težih tjelesnih ozljeda ili smrtnih posljedica sustav automatikom radi protiv vas kaznenu prijavu.
- Ako ste bili trijezni, normalni i niste koristili mobitel, već ste pozorno gledali ispred sebe, no niste ispošrovali u križanju prednost prolaska, dobrano će vam prisjest kaznena prijava.
- Sad se zapitajte koliko će vam tek prisjest kad se vještačenjem ustanovi da ste oduzeli prednost na križanju zbog korištenja mobitela ili par destilata od hmelja.
Organi progona i da vas ne gone kazneno, dovoljno je to što ste unesrećili nekoga u drugom vozilu. I u drugom vozilu nije nužno da bude mladić atletske građe kojem će zarasti slomljena potkoljenica za mjesec dana...u drugom vozilu mogu biti djeca od tri godine u sjedalicama..i ona nisu mladići atletske građe...njih više nema.
A dan bez prometa u mobitelu? To bi malo teže uspilo
markoal,
Upravo zato što nije moguće jednostavno uočiti i sankcionirati baš sve vozače koji koriste mobitel tijekom vožnje, kao što nije moguće niti znati da li je vozač pod utjecajem alkohola ili opijata, bez zaustavljanja i testiranja, jedino visoke novčane kazne (i eventualno oduzimanje vozačke dozvole na duži period) mogu 'motivirati' vozače da ne prave gluposti. Jer je većina ljudi u tom slučaju svjesna da će, ma koliko mala bila vjerojatnost da budu uhvaćeni, skupo platiti takvo ponašanje.
Danas je tehnologija uznapredovala u tolikoj mjeri da nije veliki problem pokriti kamerama najprometnije dijelove gradova, i kvaliteta snimki je dovoljno dobra da se jasno može uočiti vozač koji drži mobitel na uhu, ali ni to nije dovoljan razlog da natjera vozače na nekorištenje mobitela u vožnji, ili da ne prave prometne prekršaje (npr. iako je centar zagreba 'premrežen' kamerama, i vozači to uglavnom znaju, opet prave prekršaje i grad Zareb im naplaćuje kazne). Visoke kazne su ti ipak puno efikasnije.
Sa ovim zadnjim dijelom se ne slažem (da će vozač koje je policajac već zaustavio, kasnije voziti puno neopreznije), jer iz iskustva znam da MUP uglavnom radi kampanjske akcije, i kada vidiš jednu patrolu, jasno ti je da ćeš nakon par minuta vožnje vidjeti i drugu, jer u tom slučaju sve raspoložive patrole 'operiraju' po cijelom gradu. A ako te prilikom zaustavljanja policaijac i kaznio, pa još ako je kazna visoka, tek onda postaješ svjestan koliko je bitno voziti po pravilima.
Zbog takvih se ovakve akcije pokreću...
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
Zbog takvih se ovakve akcije pokreću...
Ovo nije kampanja za mjenjanje bilo čega, samo si je netko spremio lovu u đep za organizaciju toga.
Ova država je smeće, ljudi su smeće, vlast je smeće, mentalitet je smeće, u skladu sa time se treba i ponašati, zakone treba kršit, zaobilazit i eksivirati.
Licemjerno je od naroda tražit da se drži malih zakona i propisa kad se vlast ne drži nikakvih zakona.
Svaka čast prijatelju. 
a kad će akcija "zauvijek bez seljačina za volanom mercedesa i beemvea"? 
Kad rođo Mato iz Ercegovne dobije otkaz u policiji
Kad rođo Mato iz Ercegovne dobije otkaz u policiji
Nije problem u rođi iz ercegovine koji radi u policiji.