steta sta je Pliva propala,
ona je imala dobre tablete
nisam dugo cuo ovako dobar vic ;-)
A joj, dobar! 
Tak ti je kod nas, napredni smo, ali sve propadne taman kad u svijetu zaživi! 
Dvije stvari u ovom članku su činjenice:
- Kako sada stvari stoje, tableti jesu namijenjeni za imučnije korisnike
- Apple je stvarno napravio uslugu ostalim proizvođačima
Ostalo su nagađanja. Oni nagađaju što će biti za 5 godina, a još nitko ne zna što će biti za pola godine. Oće li iPad doživjet promjene i kakve, što će ostali proizvođači izdati...
Jesu ti analitičari radili prije za Psystar? Meni se nekako čini da jesu... (tko ne konta, nek prokopa vijesti o psystaru na bugu)
Nije znak jabuke pečat dobre prodaje (da je, kupio bih dosta Apple naljepnica). Istina je da je otvorena nova kategorija uređaja i da su zbog Applea tableti sad popularni. Al budimo realni, šta će ljudima još jedan uređaj gdje mogu gledat slike (istina, na fancy način)(npr. mogu na kompu, na TVu ako fotić ili DVD ili sam TV podržava itd), slušat glazbu (kad imaju iPod (kojeg čak mogu i nositi sa sobom), ili mp3 player ili mobitel ili TV koji to podržava ili DVD player koji to podržava itd.), gledat filmove (mogu npr. na kompu i na TVu ili iPodu i mp4 playerima ako baš prenosivo, ili možda čak i u kino otići, čuo sam da je tamo najbolji doživljaj gledat film, i to sa slikom većom od 10"!), slat mailove (kad mogu npr. preko kompa, mobitela, pa vjerujem da i neki TVi to danas podržavaju (ako se može spojiti na net) O_o) i sad se više ne sječam šta je tamo još sve pisalo.
Ugl, bit je u tome da se danas već sve to može sasvim dobro sa stvarima koje već imam kod kuće. U biti, tablet nije prenosiv kao mobitel, ali nije "statičan" kao kućno računalo. A nije baš veliko ko laptop da bi imao potrebu nositi posebnu torbu za to, ali je dovoljno veliko da je nezodno nositi u rukama (džepu? možda Apple napravi hlaće za iPad (ili kako su krenuli, prvo za iPhone, onda za iPod, onda tek za iPad, u verzijama sa WiFi detekcijom i bez, i onda međuverzije (iPhone+iPad, iPhone+iPod)(dimenzije iPhonea i iPoda nisu iste - iPhone je deblji)).
Ugl (2. put XD), uređaj je super za kod kuće, ak si lijen sjesti za komp, pa sjediš u fotelji i pogledaš nešt na netu ili na WCu - vjerujem da je super iskustvo sjedit na WCu i imati 10" display pred sobom koji ima pristup netu (još da se može WoW igrati na tome, neki ljudi bi se preselili na WC...). Ali da je to nešto korisno - nije. Jedino da ima skener (LOL) na zadnjoj strani, pa bi onda bio koristan za business ljude.
Upozorenje: ovaj post na nekim dijelovima obiluje ironijom i sarkazmom, čitate na vlastitu odgovornost.
... hm čitam dosta toga o tim tabletima... svašta ljudi pričaju, pa ću i ja.
Imam iphone već gotovo godinu dana, palm sam imao godinama prije i moram priznat da mi se u tih zadnjih godinu dana nešto iskristaliziralo: Nisu windowzeri (a ni bilo koji drugi punokrvni PC operativni sustav) najbolji izbor za SVAKU funkciju koje računalo obavlja. Činjenica je da na iphone-u (a i drugim smartphonima) hrpa toga ide jednostavnije, brže i mobilnije. Pogledaj mail, napravi zabilješku, snimi voice memo, rss, skype, provrti fotke, ...da ne nabrajam.
Većinu radnog vremena provedem za računalom i jednostavno mi se počela stvarat averzija prema paljenju istog tog laptopa za takve stvari. A smatram se power userom. Usput se dosta dugo bavim i glazbom i fotografijom i intenzivno koristim računalo za oboje. I moram priznat - PC i sve njegove specifičnosti često znaju negativno djelovat ili čak ubit kreativnost u određenom trenutku. Šrotanje harda, antivirusni softver, dizanje OS-a, driveri, codeci, crackirani programi, virusi, spywarei, rikavanje komponenti, backup, trganje kose (u slučaju ne postojanja pojma prije zareza), kopanje po registryu, reinstalacija OS-a, mogu u nedogled... S te strane mogu reći da uređaji tipa smartphona i tableta, bitno podižu user experience i lakoću obavljanja brojnih taskova. SVAKOME. Uz nekoliko uvjeta, a prije svega OS i INTERFACE. Magična riječ: INTERFACE. Dajte ljudima mogućnost da obavljaju stvari što jednostavnije i intuitivnije - nema filozofije.
Iz te perspektive, evo samo u par crtica, potencijalna upotreba tableta za mene osobno (mimo odnih osnovnih funkcija)
1. Koristim Mind Manager i imam hrpu povezanih i linkanih mapa (mind maps) u kojima držim gotovo sve vezano za posao, hobije, whatever. Zamišljam mogućnost: tablet s takvim softverom i cijelim mojim sustavom mapa. Ne trebam dizat windowzere, palit laptop, ne znam šta sve ne. Upalim, razradim ideju za projekt, ili samo u 5 sekundi nadopišem jednu zabilješku na pravo mjesto - i to je to. Bez čekanje OS-a da se digne i ugasi i ostalih računalnih specifičnosti.
2. Hrpa mogućnosti vezano za glazbeni softver. Primjer: digitalna kajdanka. Softver na PC-u skenira i izvrši svojevrsni OCR na notnim zapisima, koji se tako konvertirani prebacuju na tablet. Tablet služi kao prijenosna "kajdanka", a u mogućnosti je odsvirati svaki notni zapis koji dospije u njega. Softver za tako nešto već postoji, samo je pitanje implementacije na konkretnom uređaju. još uz odgovarajući nosač... zgodan dodatak mnogim glazbenicima. A da ne pričam o multitouch površini sa samplovima, instrumentima, trackovima...
Ustvari, veseli me buduće razdoblje koje će nam najvjerojatnije donijeti puno veću brigu o sučelju i intuitivnosti. Pa jer normalno da se računalna tehnologija razvija toliko brzo, a mi posljednjih 20 godina i dalje na isti način klikamo i u Wordu i Photoshopu i Cubase-u i Corelu??? Koliki god ja bio power user u Photoshopu, mislim da postoji i intuitivniji način obrade fotki na "pro" levelu od povlačenja slidera mišem.
Ovo sve što si napisao stoji, ali stvarno ne vidim poveznicu s temom (osim činjenice da iPhone ima intuitivno sučelje). Za većinu primjena koji si naveo iPad je dosta ograničen. Punokrvni desktop OS na tabletu nitko ne očekuje, ali malo funkcionalnosti ipak očekujemo. Što se samog OS-a tiće, mislim da tu Linux ima najviše prednosti, jer se stvarno može prilagoditi na sve platforme i skalirati za sve dostupne performanse. Od Mac OS-a bih očekivao da bude rame uz rame s Linuxom, a Windows tu malo kaska, iako je 7-ica predstavljena kao modularna i prilagodljiva. Kako će tko iskoristiti te prednosti i mogučnosti preostaje tek vidjeti i u svakom slučaju mislim da će u tom pogledu budučnost biti zanimljiva.