Nvidia u The Linux Foundationu

poruka: 31
|
čitano: 3.095
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nvidia u The Linux Foundationu".
16 godina
protjeran

Kad god vidim ovog glavonju iz nDivije - umrem od smijeha.

Čovjeka jednostavno ne mogu shvatiti ozbiljno. {#}

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
Moj PC  
4 1 hvala 0
18 godina
Re: Nvidia u The Linux Foundationu
Don Kihoty kaže...

Čovjeka jednostavno ne mogu shvatiti ozbiljno.  {#}

čovjek je usavršio novi proizvodni proces za nvidijine čipove

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.3.2012 22:20 (nixass).
17 godina
neaktivan

Na Jen-Hsun Huang-ovoj wikipediji je navedeno da je nekad dizajnirao procesore za AMD {#}

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
drnde kaže...

Na Jen-Hsun Huang-ovoj wikipediji je navedeno da je nekad dizajnirao procesore za AMD {#}

I onda je presao u Nvidiu, i poceo se baviti stolarijom. Rekao bih da je nazadovao {#}

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.3.2012 2:02 (rustweaver).
16 godina
protjeran
Don Kihoty kaže...

Čovjeka jednostavno ne mogu shvatiti ozbiljno.  {#}

Jackie Chan nam je pokvario ozbiljno shvaćanje tamnoputih, okrugloglavih, kinezolikih Azijata.

Pogledate li količinu mojih zvjezdica, vidjet ćete da ih nema mnogo. Dobio sam ih mnogo više već što ih imaju oni s 5, ali vrijednost im spoznao nisam i izgubih ih. Sada tražim ih u bezdanu foruma.
15 godina
neaktivan

JOj,ajde vratite se on topic...

Ja bih rado vidio da se amd/ati uzori na njih i napravi isti korak...još samo neki proizvođač printera i slične periferije i Linusov plan za svjetsku dominaciju može krenuti u slijedeću fazu...

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Mentalist kaže...
Don Kihoty kaže...

Čovjeka jednostavno ne mogu shvatiti ozbiljno. {#}

Jackie Chan nam je pokvario ozbiljno shvaćanje tamnoputih, okrugloglavih, kinezolikih Azijata.

Stvarno nisam povezao dok sada nisi rekao. hehe u pravu si {#}

16 godina
protjeran
g12356 kaže...

Ja bih rado vidio da se amd/ati uzori na njih i napravi isti korak...

Pa budu, samo što oni neće raditi od drveta, nego sa 3D printerom. {#}

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
16 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...
g12356 kaže...

Ja bih rado vidio da se amd/ati uzori na njih i napravi isti korak...

Pa budu, samo što oni neće raditi od drveta, nego sa 3D printerom. {#}

Open-source 3D printerom {#}

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
15 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Ja bih rado vidio da se amd/ati uzori na njih i napravi isti korak...još samo neki proizvođač printera i slične periferije i Linusov plan za svjetsku dominaciju može krenuti u slijedeću fazu...

Ti si nesto pobrkao. AMD/Ati su ti koji podrzavaju FOSS (donekle), Nvidia nije. Tako da ti i AMD i Intel aktivno sudjeluju u razvoju linuxa (i posebice GCC-a), dok je Ati nekako uspio otvoriti specifikacije za svoje kartice, pa tako sada imas r300 i r600 open source drivere.

17 godina
rustweaver kaže...

Ti si nesto pobrkao. AMD/Ati su ti koji podrzavaju FOSS (donekle), Nvidia nije. Tako da ti i AMD i Intel aktivno sudjeluju u razvoju linuxa (i posebice GCC-a), dok je Ati nekako uspio otvoriti specifikacije za svoje kartice, pa tako sada imas r300 i r600 open source drivere.

Uuu frende malo si pobrkao.

Kao prvo niti jedan proizvodjac GPU-a nije, a vjerujem ni nece otvoriti svoje specifikacije. Koliko su ustrajni u tom naumu govori  ti i Atijevo ignoriranje vlasnika laptopa sa Xpress 200m procesorima npr. http://www.petitiononline.com/x200MLin/petition.html Relativno star procesor, no definitivno zastario u svakom pogledu no ipak ne daju uvid u njegove specifikacije kako bi OS zajednica sama napravila driver za njega kompatibilan sa novim Xorg-om.

Nvidia ima nesto bolju podrsku, no to jos uvijek nije ono kako treba.

Nadam se da ulazak Nvidie u LF je suptilan znak da je vjetar barem malo promijenio smjer.

Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.3.2012 17:42 (syncmaster245b).
15 godina
neaktivan

Iskreno ja sam čuo da dosta ljudi imaju probleme sa ati driverima tako da...

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
syncmaster245b kaže...

Uuu frende malo si pobrkao.

Kao prvo niti jedan proizvodjac GPU-a nije, a vjerujem ni nece otvoriti svoje specifikacije. Koliko su ustrajni u tom naumu govori  ti i Atijevo ignoriranje vlasnika laptopa sa Xpress 200m procesorima npr. http://www.petitiononline.com/x200MLin/petition.html Relativno star procesor, no definitivno zastario u svakom pogledu no ipak ne daju uvid u njegove specifikacije kako bi OS zajednica sama napravila driver za njega kompatibilan sa novim Xorg-om.

Ako sam ja nesto pobrkao sto je onda ovo?

Specifikacije za stare atijeve proizvode vjerojatno nikada neces vidjeti, to je istina, jer se ne isplati iz slijedecih razloga:

1. otvaranje specifikacije zahtjeva vojsku pravnika da procesljaju dokumentaciju kako bi se uklonili svi tragovi tudjih tehnologija koje su mozda licencirane (AMD ne smije dati specifikacije za iste jer te potencijalne tehnologije nisu njegovo intelektualno vlasnistvo). Trenutno se oko UVD-a lome koplja, buduci da je to prepuno intelektualnog vlasnistva trece strane, ali AMD istrazuje nacine kako bi se i taj dio mogao uciniti djelomicno dostupnim, trenutno se nesto brlja sa Atom biosom kako bi se taj dio nekako zaobisao...

2. kako je tocka 1. veoma skup i dugotrajan proces, to se ne isplati jer je ocekivana korist od takve dokumentacije malena buduci da je i malen broj korisnika starih cipova (ili to barem AMD tako vidi).

Jos jednom: r300g, i r600g. Sto mislis uz ciju su pomoc nastali? Da nije dokumentacije, bili bi na razini nouveau drivera...

Trenutno se ocekuje specifikacija za 7000 seriju kartica, kasne sa izdavanjem ali bogami kasne i sa pravilnom podrskom u svom sluzbenom driveru - catalystu. Tako da se cini da imaju nekih problema (ATI softverasi, sto reci :D)

Ista je stvar i sa Intelom, oni imaju pravilne open source drivere (cini mi se da pored te, nemaju drugu, zatvorenu verziju). Ali samo za vlastite GMA akceleratore, rebrandirani PowerVR graficki cipovi imaju zatvorene drivere (iz ocitih razloga).

g12356 kaže...

Iskreno ja sam čuo da dosta ljudi imaju probleme sa ati driverima tako da...

To ti vjerujem, i ja imam, na windowsima. To nema nikakve veze sa ATI-jevom podrskom za neki OS nego ima veze s njihovom (ne)sposobnoscu.

Ovdje se prica o otvorenom softveru, linux foundation i tako te spike, ja spomenem specifikacije i otvoreni driver, a vi opleli po Fglrx-u, kao da je doticni bas u duhu open sourcea {#}. Valjda je i vrapcima na grani jasno da je Fglrx zatvoren, i jedini razlog za njegovo postojanje je taj sto AMD mora imati sluzbeni podrzani driver za profesionalne korisnike (Fgl u Fglrx stoji za Fire GL). Zapravo je Fire GL serija proizvoda jedini razlog za postojanje AMD linux drivera, to sto taj driver podrzava i ostali AMD hardveraj je samo bonus.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.3.2012 19:16 (rustweaver).
18 godina
protjeran
rustweaver kaže...

ATi-eva (preuzimanjem, AMD je donekle poboljšao situaciju) podrška za Linux je katastrofa, uključujući jad od proprietary drivera, da ne govorimo o podršci za legacy čipove. nVIDIA ima korektnu podršku za Linux, također i za Solaris i FreeBSD o čemu Radeon korisnici mogu samo sanjati.

15 godina
neaktivan
the_tux kaže...

ATi-eva (preuzimanjem, AMD je donekle poboljšao situaciju) podrška za Linux je katastrofa, uključujući jad od proprietary drivera, da ne govorimo o podršci za legacy čipove. nVIDIA ima korektnu podršku za Linux, također i za Solaris i FreeBSD o čemu Radeon korisnici mogu samo sanjati.

To je samo jedna strana price, mnogi imaju sasvim OK iskustva sa Fglrx-om, ukljucujuci i moju malenkost. Isto tako postoje i ljudi koji imaju losa iskustva s nvidia driverima. I cisto da nesto rascistimo nije ATi-jeva podrska za linux koma, ona je ne bas zavidna i na windowsima. Znaci ATi opcenito ima drivere losije kvalitete.

I ne vidim kakve veze taj tvoj post ima s mojim, koji govori o otvorenom driveru, a ne o Catalystu. Sad reci da je to sto sam napisao glupost...

i tebi cu reci:

Imas nouveau driver, a s druge strane otvoreni radeon driver, sve je jasno. Rasprava o zatvorenim driverima ne me interesira.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.3.2012 19:00 (rustweaver).
17 godina

Nebi baš rekao da nVidija ima dobre drivere za linux, jedino da ima bolje od ati-ja, daleko je to od drivera kakve daju na windowsu...

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina
protjeran
rustweaver kaže...

i tebi cu reci:

Imas nouveau driver, a s druge strane otvoreni radeon driver, sve je jasno. Rasprava o zatvorenim driverima ne me interesira.

Ako mi nVIDIA zadaje manje glavobolje od ATi-a, na Linuxu, svejedno mi je da li su driveri proprietary ili open source i koliko se neka kompanija fura na (polu)otvorenost zato jer je to u modi. S tim u vezi, nVIDIA nudi bolju podršku (uključujući legacy support) svojim korisnicima.

Windowse nisam spominjao jer ovdje nisu tema ali se slažem da se i tamo ATi nije iskazao.

15 godina
neaktivan
the_tux kaže...

Ako mi nVIDIA zadaje manje glavobolje od ATi-a, na Linuxu, svejedno mi je da li su driveri proprietary ili open source i koliko se neka kompanija fura na (polu)otvorenost zato jer je to u modi.

Vidis, postoje mnogi kojima nije svejedno, i to je cijela bit open sourcea i ove vijesti izmedu ostalog. Da open source na linuxu nije bitan, Nvidia se ne bi morala pridruzivati nikakvim zakladama kako bi si popravljala image. Ja shvacam da tvoj zatvoreni Nvidia driver radi sve sto si od drivera ikada zelio te da te uopce nije briga je li zatvoren ili otvoren, to je politicko i filozofsko pitanje. Ali vidis, stvar je u tome sto ni linuxa ni GNU pokreta ne bi ni bilo da nije te filozofije i politike, i glavnim pokretacima tih stvari takvi Nvidijini driveri su potpuno neprihvatljivi, i to ne samo iz filozofskih vec i iz prakticnih razloga.

Treba malo pratiti zajednicu i vidio bi onda kako su neke potencijalno zanimljive tehnologije i koncepti u linuxu ili morali biti odgodeni, ili nikada nisu zazivjeli na svim racunalima upravo zbog zatvorenih drivera, kao npr KMS.

jos malo o KMS-u

http://netsplit.com/2010/03/30/all-about-kernel-mode-setting/

Tako da, nije sve politika ima tu i opravdanih prakticnih razloga.

15 godina
neaktivan

Čini mi se da je većini ljudi važnije da driver radi kako treba nego da je open source. Mislim da u prilog idu i najpopularnije distribucije koje sadrže closed source kod. Krajnjeg korisnika samo zanima da sve dobro radi. Ako je besplatno i radi kako spada, šta ti više treba? Koga briga za Stallmanovo razmišljanje i tupljenje da sve mora open source biti. Tip je samom svojom pojavom iritantan :S

17 godina
Trickortreat kaže...

Ako je besplatno i radi kako spada, šta ti više treba? Koga briga za Stallmanovo razmišljanje i tupljenje da sve mora open source biti. Tip je samom svojom pojavom iritantan :S

U tri recenice, dva puta si sebi skocio u usta.

A sto mislis otkuda ti GPL licenca?

Da je vise ljudi bilo kao Stallman 80tih i 90tih godina, sada bi u sobama imali komandni most Enterprisea.

No jednom kada zapnes u kaljuzi patenata i profita ispred napretka, stvari kreceu skoro pa nizbrdo.

Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
15 godina
neaktivan
syncmaster245b kaže...
Trickortreat kaže...

Ako je besplatno i radi kako spada, šta ti više treba? Koga briga za Stallmanovo razmišljanje i tupljenje da sve mora open source biti. Tip je samom svojom pojavom iritantan :S

Da je vise ljudi bilo kao Stallman 80tih i 90tih godina, sada bi u sobama imali komandni most Enterprisea.

No jednom kada zapnes u kaljuzi patenata i profita ispred napretka, stvari kreceu skoro pa nizbrdo.

Ovo bi trebalo uokvirit na google.Post godine za mene!

15 godina
neaktivan
syncmaster245b kaže...
Trickortreat kaže...

Ljudi ne žele imati komandni most Enterprisea, 99% ljudi hoće da im uređaj koji su kupili radi kako spada. Ne vidim stvarno di sam si skočio u usta... Ono što ljude vuće na napredak, nažalost je uvijek bio i ostao osobni profit, to da li je nešto open source ili nije, koga boli briga ako je u domeni besplatnog software-a, a i što bi krajnjeg korisnika to uopće trebalo biti briga...

15 godina
neaktivan
Trickortreat kaže...
syncmaster245b kaže...
Trickortreat kaže...

Ljudi ne žele imati komandni most Enterprisea, 99% ljudi hoće da im uređaj koji su kupili radi kako spada. Ne vidim stvarno di sam si skočio u usta... Ono što ljude vuće na napredak, nažalost je uvijek bio i ostao osobni profit, to da li je nešto open source ili nije, koga boli briga ako je u domeni besplatnog software-a, a i što bi krajnjeg korisnika to uopće trebalo biti briga...

Da ga je moguće imati htjeli bi ga imati...Kao da biraš fiću i ferarija...Osim toga altruizam bi isto bio vjerojatno na strani komandnog mosta...

17 godina
Trickortreat kaže...

Otkud ti znas sto ljudi zele? Kakvi krajnji korisnici, kakve domene besplatnog softvera, o kojim uredjajima ti pricas?????

Frende, lupetas i to posteno lupetas. Pricas kako volis besplatni softverm, ali covjek koji ti ga je doslovno omogucio ti je iritantan i tupi? Mogu se kladiti da niti neznas kako Stallman izgleda, a kamoli sto prica.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.3.2012 21:51 (syncmaster245b).
15 godina
neaktivan
syncmaster245b kaže...
Trickortreat kaže...

Otkud ti znas sto ljudi zele? Kakvi krajnji korisnici, kakve domene besplatnog softvera, o kojim uredjajima ti pricas?????

Frende, lupetas i to posteno lupetas. Pricas kako volis besplatni softverm, ali covjek koji ti ga je doslovno omogucio ti je iritantan i tupi? Mogu se kladiti da niti neznas kako Stallman izgleda, a kamoli sto prica.

Šta ti znaš  što žele? Čista statistika govori da ljude većinom nije briga da li je open source ili nije. Da ponovim, i najraširenije linux distibucije koriste proprietary software, da li ih zbog toga ljudi zaobilaze? Uređaj, alat, kako želiš, jer većini korisnika računalo je upravo to, alat, a ne osobni poziv na što već ne. A ako ti je teško shvatiti ko je korisnik, tu baš ne vjerujem ni da ti najveći svjetski stručnjaci mogu pomoći. Nisam ja počeo pisat o glupostima tipa Enterprise :S

Što se tiše Richarda Stallmana nije teško ukucat u gugl i vidjet slike jeli, ako ti misliš da je to težak zadatak za ikoga stvarno se ne biš trebao upuštati u diskusije. Stallman nije omogućio besplatni software, on je postojao i daleko prije njega.

Upravo takva arogancija kojom krećeš u diskusije i ne prihvaćanje ičeg drugog stavlja neke linuxaše u rang sektaša.

Ne osporavam da je Stallman napravio puno za free software zajednicu, ali se ne slažem sa svim njegovim idejama. Nije mi jasno zašto baš mora biti open source? Ali nije me ni briga. A činjenica je da i većinu ljudi nije...

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.3.2012 8:37 (Trickortreat).
15 godina
neaktivan
Trickortreat kaže...
syncmaster245b kaže...
Trickortreat kaže...

Šta ti znaš  što žele? Čista statistika govori da ljude većinom nije briga da li je open source ili nije. Da ponovim, i najraširenije linux distibucije koriste proprietary software, da li ih zbog toga ljudi zaobilaze? Uređaj, alat, kako želiš, jer većini korisnika računalo je upravo to, alat, a ne osobni poziv na što već ne. A ako ti je teško shvatiti ko je korisnik, tu baš ne vjerujem ni da ti najveći svjetski stručnjaci mogu pomoći. Nisam ja počeo pisat o glupostima tipa Enterprise :S

Što se tiše Richarda Stallmana nije teško ukucat u gugl i vidjet slike jeli, ako ti misliš da je to težak zadatak za ikoga stvarno se ne biš trebao upuštati u diskusije. Stallman nije omogućio besplatni software, on je postojao i daleko prije njega.

Upravo takva arogancija kojom krećeš u diskusije i ne prihvaćanje ičeg drugog stavlja neke linuxaše u rang sektaša.

Ne osporavam da je Stallman napravio puno za free software zajednicu, ali se ne slažem sa svim njegovim idejama. Nije mi jasno zašto baš mora biti open source? Ali nije me ni briga. A činjenica je da i većinu ljudi nije...

J*ebem besplatni softver.Free as in free speech...Besplatni softver nije važan.

18 godina
Trickortreat kaže...

stvar je pogleda na život i principa. neki ljudi ne žele zgrtati bogatstvo, nego žele dijeliti ideje/informacije/znanja/zakone. zamisli da su prije par tisuća godina postojali patent trolovi? šta bi ti danas učio iz matematike: 'draga djeco jednadžbu kružnice vam ne smijem pokazati, jer je patentirana od strane arhimeda, a grčkoj za ovu godinu nismo platiti tantijeme.'

zašto je ruski matematičar riješio stoljetni matematički problem i ne želi milijun dolara? http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?ID=B2F530E6-B65E-4BA5-A62C-A53DF79D7588

zašto je teško povjerovati da neke ljude, malo ih je al ih ima, ne motivira materijalno dobro? postoje ljudi koji su drugačiji od nas i to treba prihvatiti. 

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!
15 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
Trickortreat kaže...

stvar je pogleda na život i principa. neki ljudi ne žele zgrtati bogatstvo, nego žele dijeliti ideje/informacije/znanja/zakone. zamisli da su prije par tisuća godina postojali patent trolovi? šta bi ti danas učio iz matematike: 'draga djeco jednadžbu kružnice vam ne smijem pokazati, jer je patentirana od strane arhimeda, a grčkoj za ovu godinu nismo platiti tantijeme.'

zašto je ruski matematičar riješio stoljetni matematički problem i ne želi milijun dolara?  http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?ID=B2F530E6-B65E-4BA5-A62C-A53DF79D7588

zašto je teško povjerovati da neke ljude, malo ih je al ih ima, ne motivira materijalno dobro? postoje ljudi koji su drugačiji od nas i to treba prihvatiti.

Znam, sasvim jasno, mali broj ljudi je altruistički nastrojen. Patenti postoje da zaštite intelektualno vlasništvo, ne i opće dobro, dobivanjem nagrade Perelmanovo dostignuće ne bi bilo ničije vlasništvo. Zdrav razum i dalje postoji, kao i regulative koje omogućuju što se može a što ne može patentirati.

18 godina
Trickortreat kaže...

Znam, sasvim jasno, mali broj ljudi je altruistički nastrojen. Patenti postoje da zaštite intelektualno vlasništvo, ne i opće dobro, dobivanjem nagrade Perelmanovo dostignuće ne bi bilo ničije            vlasništvo. Zdrav razum i dalje postoji, kao i regulative koje omogućuju što se može a što ne može patentirati.

slažem se s tobom. dakle, sve je jasno. pitanje, zašto open source je bilo nepotrebno. većina ljudi želi patente i materijalno dobro, a manjina želi raditi za opće dobro bez obzira na materijalnu koristi tj. izostanak iste. 

regulative o kojima govoriš se razlikuju od države do države gdje ono što je u jednoj patent u drugoj nije. o zdravom razumu bi se dalo raspravljati. kao npr. microsoftovo patentiranje tipke za snimanje ili drveni štap koji se koristi kao igračka za životinje ili medota za igranje s mačkom pomoću lasera.  toliko o američkom patentnom uredu i zdravom razumu.

imaš ih ovdje koliko hoćeš. posebno me nasmijao centrifugalni stroj za porađanje djece. zdravi razum nema veze s ovim.

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.3.2012 12:22 (hrvooje).
15 godina
neaktivan

Tolko o zdravom razumu... Baš sam se nasmijao...

Ali opet, koliko bi i kršenje takvih "patenata" imalo neku sudsku težinu?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice