Nova Mreža: IT plaće!

poruka: 11
|
čitano: 3.578
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nova Mreža: IT plaće!".
16 godina

Kolika kod plaća bila, sigurno je upola manja nego što ima plavih novčanica na naslovnici

Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Re: Nova Mreža: IT plaće!
Kak uzmes, bruto2 koji poslodavac iskesira za svakog od nas ako je toliki, mi dobijemo jedva malo vise od pola, a to je problem ove drzave.

It poslodavci ne mogu kroz trosak provlaciti place, a to je njihov osnovni instrument za rad. Ne kamion / traktor / stroj za proizvodnju cepova itd. nego zaposlenik. Da to nije tako, zaposlenici it tvrtki bi mogli imati 25% vece bruto2 place, sto bi pomoglo i umirovljenicima i bolesnicima na kraju konca.
Jedini koji bi bili na gubitku je crkva zapravo :)
Xeon 3060 // Big Typhon VX // Abit IP35 // Crucial Ballistix 2x1GB ddr2 667 // Seagate Barracuda 7200.10 320GB // Club3D HD 3850 256MB // Terratec Cinergy 400 TV // Plextor PX-116A2 // Plextor PX-800A
18 godina
odjavljen
antrax kaže...
Kak uzmes, bruto2 koji poslodavac iskesira za svakog od nas ako je toliki, mi dobijemo jedva malo vise od pola, a to je problem ove drzave.

Svuda u svijetu su porezi na velike plaće - veliki.

Freak Show Inc.
12 godina
protjeran

Ah, to je ono za jednu zarađenu kunu moraš sustavu dati još jednu kunu. A, onda kada nešto trebaš od toga sustava, dobiješšipak, te podsmjeh "bogomdanih" birokrata.

Branit' ćemo Hrvatsku do posljednjeg i zadnjeg birokrata....

Bit ću sretan ako ću je braniti daleko odavde.....

Inače, Mreža mi dođe kao prijelazno razdoblje u čitanju između dva izlaska Bug.

Eh, da, ne rula samo Bug brutalno, nego i Mreža rula nadmoćno.

Sa užitkom čitam i jedan i drugi časopis.

Panzerkampfwagen.Unatoč svemu - Dinamo Zagreb.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Friday kaže...
antrax kaže...

Svuda u svijetu su porezi na velike plaće - veliki.

Ali su u Hrvatskoj još veći neki u drugim zemljama, a standard niži.

17 godina
odjavljen
antrax kaže...

Nije. To je priča koja nekima odgovara. Imamo malo više poreze i davanja, ali u pravilu su bruto plaće višestruko manje.

16 godina
Tonči kaže...
antrax kaže...

Nije. To je priča koja nekima odgovara. Imamo malo više poreze i davanja, ali u pravilu su bruto plaće višestruko manje.

Hm, pa evo npr. prosječna neto plaća od 5772 kn; bruto 1 je (za Zagreb, jer ima najviše zaposlenih pa je dobar za primjer) 8275,75 kn, ali bruto 2, odnosno stvarni trošak poslodavca je 9699,17 kn.

Sad uzmemo nekoga tko ima relativno malih 3000 kn, njegov bruto 1 je 3832,48 kn, a bruto 2 4491,67 kn.

Dolazimo do toga da za 1772 kn veću plaću, odnosno da bi u ovom slučaju podigao plaću na RH prosjek poslodavac mora dati 5207,50 kn više. Mnogi to ne razumiju i misle da je neto ono što plaća poslodavac i to je to, a jedan dio poznaje i bruto, ali bruto 2 malo tko i tu je problem! Kad bi ljudi bili svjesniji koliko država uzima od njih za mirovinsko, zdravstveno, poreze i prireze možda bi malo više tražili svoja prava, više transparentnosti, bolje državne službe itd, itd.

17 godina
Tonči kaže...

I da i ne.

Uspoređivati SAD i nas je promašeno - poslodavac kod nas mora davati za zdrastveno i mirovinsko i time raste i bruto (recimo, čak i u jednoj opjevanoj Irskoj mirovinsko poslodavac ne plaća, dok zdrastvena zaštita je poprilično elementarna, a krpa se privatnim osiguranjem).

Međutim, sveukupna davanja državi su ogromna (posebice ako gledamo "slične" države - primjerice Poljsku koja je nova hit IT lokacija na istoku).

Bruto plaće višestruko manje od ostatka svijeta su zapravo jako dobra pojava za gospodarstvo jer je radna snaga jeftina i to bi samo po sebi trebalo privlačiti investicije i radna mjesta. Međutim, kao što svi vidimo, ekipa se baš i ne bori da otvara tvornice kod nas. Štoviše, prije koju godinu bio je i mini-egzodus regionalnih središta firmi iz HR u istočnije zemlje zbog racionalizacije troškova.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
17 godina
odjavljen
Bukva kaže...

Bruto plaće su niske. Jako. U nas poslodavac plaća, vani plaćaš sam zdravstveno, ali razlike nisu takve kako se priča - osim u apsolutnoj masi novca.  IT kao primjer: usluge se prodaju vani, ali su radni prostori drastično jeftiniji, režije su jeftinije. Razlika novca se negdje akumulira. Uvijek će regionalna sjedišta internacionalnih firmi ići radije u jeftini Beograd, nego skuplji Zagreb, ali će zato produkcijski centri ići u još bolji izbor poput Irske, iako će ljude plaćati pet puta više.

Ne zanimaju nas puno slične države, jer si sličan zbog zanimanja za slične. Pojedinačni developer iz Hrvatske može raditi za neznatno manju plaću od Amera - ako radi za Amera. Ako radi za poslodavca koji ga prodaje Ameru, odjednom se bruto svede na petinu. Čudo. :)

16 godina
neaktivan

tema sa velikim potencijalom i potrebom za obraditi u jednoj Mreži je začudo izuzetno traljavo, slabo, šablonski i kilavo obrađena.

Niti slova o detaljnom raščlanjivaju plaća u IT-u s obzirom na konkretni posao, dio IT-a, tip firme, grad u kojem je posao, dodatke na plaću, prekovremene i slične stvari..

niti slova detaljnije o poziciji unutar struke, (ne)plaćanju iskustva, znanja, edukacije..

niti slova o projekacijama šta bi nas moglo čekati (u RH) što se tiče IT plaća, poslova i uvjeta..

Niti slova o ičemu detaljnije i dublje. niti fenomenološko poniranje u ikoji vrag, a niti detaljne kvantitativne analize (samo ona neka treš štura i sramežljiva napomena kako Glassdoor može dat info da je u Kingu plaća oko 10k). zbunjen sam koliko je  jako loše to izvedeno....za jednu tako prebitnu temu.

Da budem ciničan malo...čak je iscrpnije, opsežnije i kvalitetnije tu temu obradila Algebra u svojim brojnim plaćenim člancima na tu temu diljem hrvatskih medija..

I to sve u jednom magazinu stručnom u kojem urednik Maštruko često kvalitetno "izudara" neku temu u uvodniku i u tekstu na kraju broja....

i onda dobiješ temu ko stvorenu za takav pristup, i tek onda u takvoj temi od tog kvalitetnog pristupa odjednom nema ni traga.

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.3.2016 18:08 (Putin).

2 1 hvala 0
16 godina
neaktivan

Lijepo si to sve sročio, samo nemogu autori u jednom IT časopisu nacrtati i printati karikaturu ili  tekst koji ustvari vrlo jasno opisuje realno stanje, a to je da živimo u robovlasničkom društvu, te sve ove teme koje bi ti (pa i mnogi) volio vidjeti obrađene su na neki način tabu tema, a ljudi preponosni ili previše u strahu da progovore istinu.

A sad na ozbiljniju notu, teško da bilo koji novinar ili bilo tko drugi moze izvući tako detaljne podatke o kojima ti pišeš kada se priča o ovakvoj temi iz jednog a kamoli iz više firmi, jedino mozda ono da autori imaju hrpu bliskih frendova koji rade u raznim IT granama, pa da negdje uz pivo i roštilj otvore dušu, a autori ga stave kao anonimni izvor :D

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice