Napredni diskovi – problem za XP

poruka: 24
|
čitano: 4.864
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Napredni diskovi – problem za XP".
18 godina
neaktivan

Imate tipfeler, nije 5512 nego 512..i fali vam kraj članka :)

2 0 hvala 0
18 godina

Prvo, potkrala vam se greška, na jednom mjestu u tekstu umjesto 512 stavili ste 5512 (što bi bilo više od 4096).

Drugo; ukoliko diskove formatiramo u NTFS čiji sektori i jesu 4096 bajta, Windows XP to uredno prepoznaje.

I radi uredno. Ja mislim da se tu potkrala nekome nekakva greška i da se u biti radi o odbacivanju prastarih diskova koje se ne može formatirati u NTFS, floppy disketa i sličnog.

I sad sam se sjetio, XP ne može formatirati stickove u NTFS, možda ima i nešto u tome...

Ivan Marijanović, univ. bacc. ing. comp.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kolega, i na XP-u se stickovi mogu formatirati bez problema u NTFS - u opcijama treba odabrati ne optimize for quick removal nego optimize for speed. ;)

Moj PC  
6 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
RE: Napredni diskovi – problem za XP
191x7 kaže...

Prvo, potkrala vam se greška, na jednom mjestu u tekstu umjesto 512 stavili ste 5512 (što bi bilo više od 4096).

Drugo; ukoliko diskove formatiramo u NTFS čiji sektori i jesu 4096 bajta, Windows XP to uredno prepoznaje.

I radi uredno. Ja mislim da se tu potkrala nekome nekakva greška i da se u biti radi o odbacivanju prastarih diskova koje se ne može formatirati u NTFS, floppy disketa i sličnog.

I sad sam se sjetio, XP ne može formatirati stickove u NTFS, možda ima i nešto u tome...

U XP se može formatirati USB stickove u NTFS naredbom iz command prompta (probao bar na 10 različitih vrsta stickova, gdje kroz GUI to nije prolazilo):

format x: /FS:NTFS

gdje je x: slovo USB sticka.

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.3.2010 16:31 (buco74).
16 godina
neaktivan
191x7 kaže...

bzzt.wrong .... ne radi se o formatiranju na nivou OS-a, nego o low-level formatu na nivou firmware-a diska i "poravnjaju" sektora koje upisuje OS i kako se oni upisuju na disk. Ukoliko OS nije "svjestan" veličine sektora na disku može doći do situacije da sektori nisu poravnati što utiče na performanse kod zapisivanja podataka. Zato se WD-ov utility za XP i zove "WDalign" ... Naravno, za potrebe članka bolje zvuči da postoji ogromna razlika u performansama, šta jednostavno nije istina.

pozdrav

18 godina

M$ je stigao do SP3 za Windows XP a nije izmenio sustav za upravljanje diskova. Koliko je M$ proziran u svojim namerama, ako zelis vece diskove i vecu brzinu, kupi Windows 7.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Kuzo kaže...

M$ je stigao do SP3 za Windows XP a nije izmenio sustav za upravljanje diskova. Koliko je M$ proziran u svojim namerama, ako zelis vece diskove i vecu brzinu, kupi Windows 7.

Još za vrijeme "Viste" se pričalo o naslijednika "NTFS-a", ali o tome ni traga ni glasa...

Jest da su ga malo speglali, ali i dalje je to NTFS...

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=970113 http://www.techpowerup.com/gpuz/6p8v4/
17 godina
odjavljen

Hahaha... Kada ne mozes sam, a ti se udruzi...

Inace, nije istina da ce svi diskovi izlaziti takvi. Jos i dan danas se proizvodi sdram memorija.

Doduse u obimu koji je potreban za 'support', tako da nece doci niti do prestanka proizvodnje takvih diskova.

Ne generiraju Windowsi traznju, vec sami korisnici.

Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina
neaktivan

Ovaj tekst mi po malo sliči na plašenje djece sa "doći će vještica i odnijeti te". Također, upće nije pitanje da li XP može ili ne može formatirati neki disk u NTFS  ili neki drugi format (a može) već je pitanje u tome da li tako grupirane sektore može čitati ili ne.

Nadalje, iako je podrazumjevana veličina u XP 512 bajtova XP bez problema čita veličine sektora od 4096 bajta (NTFS). Dakle, tekst je zbrkan i nerazumljiv. Da li onda XP može ili ne može to čitati? Autor to ne zna. Kakvi su to sektori od 5512 bajta.

Ako novi napredni diskovi imaju podrazumjevanu veličinu sektora 4096 a NTFS ima istu, zašto bi rad trebao biti sporiji? Ili nemoguć? Ajte vi lijepo taj tekst maknite sa naslovnice....

2 1 hvala 0
17 godina

Još jedan tekst u maniri Microso... ovaaaj BUG-ovaca :-)

Deckard
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

EXT4 je napravio veliki pomak, dvostruko je brži i podržava kapacitet puno puno više nego NTFS, i sve nove promjene su već integrirane u Ext4 :) 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
16 godina
odjavljen

A šta je s BrtFS-om?

[URL=http://www.neobux.com/?r=bobica257][IMG=http://images.neobux.com/imagens/banner/?u=bobica257&u3=3732154][/URL]
17 godina
neaktivan
bobica257 kaže...

A šta je s BrtFS-om?

Iako ga novi kernel podržava al jos je u testnoj fazi, ako želis  možes ga probati ali niko ti ne jamči za podatke, treba proči bar par godina da stekne stabilnost i poprave propuste ako ih ima. 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
17 godina
odjavljen

Meni je sve jasno. Ono 5512 je tipfeler, XP može na fizičkoj razini baratati sa sektorima od 512 B (što je tvornički definirano), pa se onda u file sistemu NTFS, koji koristi 4 kB kao osnovnu alokacijsku jedinicu (što je default, ali ne i jedina mogučnost), u jednoj alokacijskoj jedinici koriste 4 sektora. Novi diskovi će koristiti sektore od 4 kB, što će uz jednaki adresni prostor povečati maksimalni mogući kapacitet diska. Za zapisati istu količinu podataka, OS će morati obaviti manje operacija, a time će porasti performanse. Povečava se i iskoristivost ECC bitova.

XP može raditi s alokacijskim sektorima veličine 4 kB na razini file sistema, ali ne može na razini diska. Riješavanje ovog problema (ne radi se samo o XP-u već i o embedded uređajima koji korise hard disk) je ostavljeno proizvođačima, kao i mogučnost da se diskovi sa sektorima od 512 B proizvode dok ima potražnje za njima.

Western Digital Advanced Format vjerojatno na software-skoj razini emulira 512 B sektore pa time opterečuje procesor.

I na kraju, što se tiće samog forsiranja prelaska na noviji OS, pa normalno je da neće XP unaprijeđivati u nedogled, a isto tako je normalno da će noviji OS bolje baratati s novijim hardware-om i većim diskovnim prostorom.

@linuxuser Zar nije EXT4 file sistem, a ne podrška za hardware?

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
Poruka je uređivana zadnji put čet 11.3.2010 18:59 (MrBlc).

4 0 hvala 1
18 godina
Misionar kaže...

Ako novi napredni diskovi imaju podrazumjevanu veličinu sektora 4096 a NTFS ima istu, zašto bi rad trebao biti sporiji? Ili nemoguć? Ajte vi lijepo taj tekst maknite sa naslovnice....

Zato što brkaš kruške i jabuke i nemaš pojma o čemu pričaš.

Ajde se ti lijepo prestani javljati u temama koju ne razumiješ - pogotovo s takvim tonom.

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live.
17 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

@linuxuser Zar nije EXT4 file sistem, a ne podrška za hardware?

jest, ali kad pričamo o ntfs nema nis losega da se spomene i ext4 :D 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
17 godina

-opet klasični marketing-PR i male nespretnosti u copy-paste raznih vijesti, informacija... i dezinformacija.

Naravno, svaki PRovac novu tehnologiju navodi da je brža, bolja itd., a novinari naivno povjeruju.

Najmanji problem je XP, malo veći x64bitni OS, MBO (chipset-kontroler).

Opet se naivno spominje 32bitni OS u kontekstu

''..32-bitnim brojem može označiti samo četiri milijarde 512-bajtnih sektora ..'' -koliko? LBA-48? sektori od 4-64kb itd.

-512Byte se koristi isključivo za FAT12 (diskete) nasljeđen u FAT16. FAT32 dozvoljava formatiranje do 2TB, 4TB, 8TB  i 16TB uz 4-16-32-64k cluster.

Za NTFS, trenutno maximum je 16EB (exebyte), inplementacija u XPu 256TB/64kb, dok s clusterom od 4kb=16TB.

-Postoji jedno ograničenje, to je broj fileova.. -4milijarde FILES-a. Isključivo kao 32bitni limit.

-Dok je ozbiljnije ograničenje BIOS, tj. EFI za diskove iznad 2TB.

Dodatak, da je poželjan manji cluster zbog 'razbacivanja-iskoristivosti', dok se suprotan 'trik' koristi odavno u testovima za brzinu HDDa, jer će veći cluster dati bolji benchmark, ali u realnim uvjetima zpravo daje suprotni efekt (jer je popunjenost clustera u prosjeku manja kako raste veličina, pa time i 'prazni hod', koji kod manjeg clustera već učitava idući koristan podatak..), jer bi u suprotnom, jednostavno svi koristili najveći mogući cluster size...

Marketing želi uvjeriti da se novim OSom rješavaju sve muke (svijeta), no 'zaborave' da je važan i ostatak, kao recimo hardware, standardi i potreba (većina korisnika može ignorirati ovu vijest..).

Bez obzira na fušarenje u temi, D.Galić ostaje moj omiljeni pisac romana, eseja, basni i ostalih tema vezanih uz IT (ili ID, OZ...Namigiva )

- na kraju teksta, primjećujemo nagli prekid, moguće da je shvatio .... ili je samo odletio u Kansas. (Dorothy?)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

2 2 hvala 0
16 godina
neaktivan

ah, taj XP, nikako da umre Izlanuo se

a onda sam se probudio...
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan

Sasvim logično da će nove hardverske komponente biti sve slabije podržane od strane prastarih Win XP za koje se ionako ukida službena podrška vrlo skoro Namigiva

Tko želi maksimum iz svog kompa (sadašnjosti i budućnosti) mora preč na noviji OS i točka!

Naravno, ekipa sa starijim konfama može mirno vrtiti XP još koju godinicu.

Lijep pozdrav ;)
Poruka je uređivana zadnji put čet 11.3.2010 19:16 (Dado_ZG78).
Moj PC  
2 1 hvala 0
16 godina
protjeran

Ajmo jedno teoretsko, jer u praksi nisam stigao isprobati.

Kolega je kod mene uzeo LC-Power SATA 3.5'' ladicu i WD Green 1TB,

za kojeg traba navedeni WD software za XP.

Kolega koristi ladicu na Win 7 i nema problema.

Dali je moguće da bi trebao na USB sticku nositi drivere i instalirati ih na svakom kompu koji ima XP?

To je ludost! To treba riješiti M$ updateaom, jer HDD više nebi bio "plug and play" nego "install, then plug and fuk".

Do sad mu nije radilo probleme, ali eto, M$ mulja.

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=970113 http://www.techpowerup.com/gpuz/6p8v4/
17 godina
neaktivan

XP-u se živo fućka je li na disku fizički sektor 512B ili 4kB, ako je disk formatiran u NTFS-u sa 4kB sektorom XP radi sa 4kB. Problem je samo ako se takav disk formatira sa XP-om pa NTFS-ov 4kB sektor nije poravnat sa fizičkim 4kB sektorom, onda pate performanse. Ali ako se disk prije formatira kako spada, tako da virtualni i fizički sektori budu poravnati, nema nikakvih problema ni pada performasi u radu XP-a i takvog diska.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Drago Galić nije izmislio navedenu vijest, malo se bolje informišite prije nego počnete pisati kojekakve gluposti.

http://www.gizmodo.com.au/2010/03/windows-xp-users-should-be-wary-of-upgrading-their-hard-drives/

http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8557144.stm

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.3.2010 21:19 (diletant).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Nitko u toj vjesti ne kaže da če biti nemoguće imati XP. Jedino če pasti performanse onima sa windows XP, a svima sa vistom, win7 ,leopard ili linuxima koji su izašli od 2009 nadalje trebale bi se performanse povećati.

Tako da se tu ljudi bezveze navlače.

Sometime the best defense is to attack!
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
diletant kaže...

Drago Galić nije izmislio navedenu vijest, malo se bolje informišite prije nego počnete pisati kojekakve gluposti.

http://www.gizmodo.com.au/2010/03/windows-xp-users-should-be-wary-of-upgrading-their-hard-drives/

http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8557144.stm

-naravno da Drago G. nije izmislio, on je samo prenio (malo okrnjenu verziju, površnu, u nekim dijelovima i pogrešnu vijest informaciju)...

-ali srećom, ima on zaštitnika u vidu 'diletanta'... (OK, ovo je zamišljeno kao šala, nadam se i shvaćeno tako)

Evo (možda) i originalnog članka, ako se Drago na njega referira, no nije baš sve u tom članku točno.

Krenimo od naslova, 'could' ='može' (jer svašta može izazvati problem, za razliku od 'mora ili će'  -naslov teme?), nije isto ako se govori o XP, XP-sp1, sp2.. itd.

Druga stvar, OS nije vezan uz FS, to nisu iste stvari. Samo se izlazak MSovih OSeva podudara s izdavanjem (MSovih) FSova. Kao Win95, NT ...

-evo jedan link, koji govori malo o veličinama...(pogledati pod summary..) uz napomenu da je taj link iz 2007. 

Da bi se razumjelo, primjer, (imaginarni naslov teme) ''USB ne radi na XP'', jer USB-2.0 je standardiziran kasnije, naravno driveri, SPovi to rješavaju, kao i SATA driveri itd, itd... Ovoj temi naslov može (mora?) biti:

.. ''Napredni diskovi - mogući porblem za (neke verzije / u nekim slučajevima) XP'' -dio u zagradi je nepotreban, ali precizniji.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice