Izašao Silverlight 4 beta

poruka: 13
|
čitano: 4.272
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Izašao Silverlight 4 beta".
17 godina
neaktivan

Jel ovo jos nekoj koristi osim microsoft.com i bug.hr ?

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Izašao Silverlight 4 beta
teneke kaže...

Ja, odnosno firma gdje radim, za izradu klijentskog dijela aplikacije koja će se koristiti za potrebe gradske i županijske administracije. Vrlo lako smo se odlučili za Silverlight u odnosu na druge tehnologije (desktop app, HTML/JS app, Flash/Flex). Mogu i elaborirati ovo ako bas zelis.

Smith and Wesson - the original point and click interface | http://twitter.com/hhrvoje, http://www.hudosvibe.net
17 godina
neaktivan

Ja bih volio znati sta  je silverlight, iz rijeci domaceg covjeka.

U cemu je prakticna prednost u odnosu na druge tehnologije?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ako mozes molim te elaboriraj jer me zanima primjena SL u WEB/Aplikacijske primjene, dakle konkrentno u izradi CMS rijesenja. Koliko se isplati u odnosu na webforms? (koliko je lakse/teze kodiranje), RIA je definitivno veliki plus, pretpostavljam i brzina izvodjenja u odnosu na ASPX/JQuery...

Do sada se nikada nisam pokusao koristiti SL za izradu RIA aplikacija, ali po webu vidim stvari koje ljudi rade sa njim te me sve vise i vise interesira. Jedini problem (kojeg ja vidim) i koji je minus je plugin za browser... Dakle, krelci od klijenata nece imati pojma sto treba napravit da bi ga instalirali. Sada im treba samo obican preglednik i to je to.

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

NEVJEROJATNO ! Smijeh

Obožavam Silverlight, koristim ga u praktičnom radu i dajem mu veliko povjerenje.

Svaka čast temu u MSu koji je bio zadužen za ovo čudo, ogroman naklon dolje osobi koja je konačno rekla DA ovim novim mogućnostima, posebice drukanju, richtextboxu, enterprise klasama za rad s bazom podataka, RTL,  200% brže pokretanje u odnosu na SL3, multitouch, te nešto što se zove "trusted application" koji ima mogućnost većeg pristupa korisnikovom računalu (pokretanje drugih programa, pristup npr. My Documents folderu, COM, itd.)

Ovo su samo one mogućnosti koje bi meni bile korisne, sam niz novih mogućnosti je još veći.

JEDVA ČEKAM !!! Cool

:-)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Ako mozes molim te elaboriraj jer me zanima primjena SL u WEB/Aplikacijske primjene, dakle konkrentno u izradi CMS rijesenja. Koliko se isplati u odnosu na webforms? (koliko je lakse/teze kodiranje), RIA je definitivno veliki plus, pretpostavljam i brzina izvodjenja u odnosu na ASPX/JQuery...

Do sada se nikada nisam pokusao koristiti SL za izradu RIA aplikacija, ali po webu vidim stvari koje ljudi rade sa njim te me sve vise i vise interesira. Jedini problem (kojeg ja vidim) i koji je minus je plugin za browser... Dakle, krelci od klijenata nece imati pojma sto treba napravit da bi ga instalirali. Sada im treba samo obican preglednik i to je to.

Veoma jednostavno druze. Silverlight ti je klijentska tehnologija koja omogucava izradu kompleksnih aplikacija i/ili modula za WEB. Direktna je konkurencija Adobeovom Flexu, ali s nekoliko razlika - meni osobno dvije najveće su: korištenje C#/VB jezika umjesto ActionScript-a, te integracija unutar Visual Studija. Kao Editor se koristi Expression Blend 3 (iako nova verzija VS2010 može isto to, samo s manje mogućnosti). U pravilu, u Expression Blendu dizajniraš i slažeš kontrole, dok u Visual Studiju pišeš kod. Poslovna logika trebala bi biti unutar Web Servisa, primjerice SOAP ili WCF, za koje SL izrađuje "Strongly Typed" proxy klasu i omogućava direktnu asinkronu komunikaciju. Što se tiče brzine, rekao bih "brzo je da brže nemože biti", budući da je brzina kontroli i izvođenja na razini Windows aplikacije - što je i sasvim logično, budući da je SL krnja verzija Windows Presentation Foundation frameworka, aka "fensi šmensi stvarčice" na kojem leži prezentacioni layer Viste/Windows7-ice . Kad korisnik dođe na stranicu na kojoj se nalazi SL objekat, pokazati će mu se sličica "Instalirajte Silverlight" (ili nešto slično), te klikom na nju se pokreće Über jednostavni installer gdje je dovoljno samo kliknuti na next i SL je instaliran. Sam izgled te poruke "Instalirajte Silverlight" moguće je promjeniti, naime radi se o običnom HTML kodu unutar [Object] taga. Omogućena je direktna komunikacija između HTML kontroli (logično i ASP.NETa) i SL objekta - primjerice SL može pozivati bilo koje javascript funkcije, može zapisivati tekst na [INPUT] fieldove isl. a JavaScript može pozivati Silverlight metode i "voidove" pisane u C#u ili VBu.

U Radu koristim i ASP.NET i jQuery - da se razumijemo , jQuery je genijalan JS dodatak bez kojeg bi nam praktični rad bio skoro pa nezamisliv ili barem veliko otežan, ali valja znati *gdje i kada* koristiti jQuery, a kad Silverlight. Ipak, SL je mogućnostima, brzinom, editorom i integracijom u VS nekoliko svjetlosnih godina iznad jQuerya.

P.S.

krivo je mišljenje da je Silverlight konkurencija Flashu, ili da je najmenjen za izradu "Fansi Šmensi Multimedijalnih gluposti" (animacijice, igrice, bla bla) - naime na posljednjim WinDays-ima, cijeli jedan bolnički sustav u Americi prebađen je u potpunosti na Silverlight.

17 godina
tnakir kaže...

Mozda se ja ne bi usudio raditi CMS sa Silverlightom, barem dokle ne naprave WYSIWYG editor koji producira kvalitetan HTML. To je ipak najbitnija stvar u CMSu :) Takodzer, CMS nema desetke formi od kojih svaka ima desetke input polja za koje se moraju raditi validacije, pa HTML/JS tu i nije toliko ogranicavajuci.

Smith and Wesson - the original point and click interface | http://twitter.com/hhrvoje, http://www.hudosvibe.net
17 godina
teneke kaže...

LOL dobar Smijeh  ovaj silverlight izlazi svaki mjesec, sve brže da dostignu druge tehnologije ako po ničem drugom onda barem po izdanoj verziji hahaha Smijeh Smijeh

Flash technology rocks !

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.11.2009 10:03 (makopos).
17 godina
neaktivan

U svakom slučaju super je što se ubrzano razvijaju klijentske WEB tehnologije koje omogućavaju razvoj sve kompleksnijih i integriranijih aplikacija pod web browserima.

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
hudo kaže...
tnakir kaže...

Mozda se ja ne bi usudio raditi CMS sa Silverlightom, barem dokle ne naprave WYSIWYG editor koji producira kvalitetan HTML. To je ipak najbitnija stvar u CMSu :) Takodzer, CMS nema desetke formi od kojih svaka ima desetke input polja za koje se moraju raditi validacije, pa HTML/JS tu i nije toliko ogranicavajuci.

A cuj, imam razlicite tipove formi za razlicite module, naravno sve validiram...

I'm going woo woo
17 godina
neaktivan
makopos kaže...
teneke kaže...

LOL dobar Smijeh  ovaj silverlight izlazi svaki mjesec, sve brže da dostignu druge tehnologije ako po ničem drugom onda barem po izdanoj verziji hahaha Smijeh Smijeh

Flash technology rocks !

ajde procitaj cijeli thread...

17 godina

Iako sam veliki pobornik Flash/Flex/AIR-a drago mi je da je Sliverlight tu. Konkurencija je dobra sto je za nas korisnike/developere samo veliki plus.

Ionako se Adobe dosta ulijenio... Tek se u zadnje vrijeme nesto pokrenulo i radi se na mnogim novim featurima.

Vidjeti cemo sto nam nosi buducnost, ali se nazire smjer u kojem oba idu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
teneke kaže...

da

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice