Gorive ćelije za mase

poruka: 18
|
čitano: 2.730
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Gorive ćelije za mase".
18 godina
neaktivan
Gorive ćelije za mase

Čvrsti vodik. {#}

Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
Gorive ćelije za mase

tko zna možda ga drže u ćeliji na -250 celzijevaca pa je čvrst {#}

the problem with my brain is the left side has nothing right in it, and the right side has nothing left in it.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Gorive ćelije za mase

Možda za jedno 10 godina smartphone-i napokon dobiju dostojnnu bateriju koja ce trajati duže od 24 sata.

1 4 hvala 0
16 godina
odjavljen
Gorive ćelije za mase

Da mi je kuna za svaki pročitani članak tipa ''revolucionarna baterija, goriva ćelija, kratko punjenje, uskoro na tržištu, bla bla bla'' sad bi imao bez brige za, ak ništa drugo, natankat rezervoar do čepa.

Nemam 14 godina
Moj PC  
6 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Gorive ćelije za mase
DigiMagic kaže...

Čvrsti vodik. {#}

"Pri sobnoj temperaturi vodik je zagušljiv, ali neotrovan plin bez boje, mirisa i okusa koji se hlađenjem ispod -252,8°C

zgusne u bezbojnu tekućinu. Pri -259,3°C tekući vodik prelazi u čvrsti vodik koji ima heksagonsku kristalnu strukturu."

Citirano sa ovog linka :

Periodni sustav elemenata - Vodik

16 godina
odjavljen
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Danijel14 kaže...

Da mi je kuna za svaki pročitani članak tipa ''revolucionarna baterija, goriva ćelija, kratko punjenje, uskoro na tržištu, bla bla bla'' sad bi imao bez brige za, ak ništa drugo, natankat rezervoar do čepa.

A steka stari moj, steka. Ne odgovara naftnoj i plinskoj industriji pa steka.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
18 godina
Mister_X29 kaže...
DigiMagic kaže...

Čvrsti vodik. {#}

"Pri sobnoj temperaturi vodik je zagušljiv, ali neotrovan plin bez boje, mirisa i okusa koji se hlađenjem ispod -252,8°C

zgusne u bezbojnu tekućinu. Pri -259,3°C tekući vodik prelazi u čvrsti vodik koji ima heksagonsku kristalnu strukturu."

Citirano sa ovog linka :

Periodni sustav elemenata - Vodik

Da, ali hajde objasni kako će vodik ostati pola godine na vrh planine na toj temperaturi?
Istog trena kada spremnik nebude u stanju održavati -260 stupnjeva i ovaj prijeđe u tekuće stanje,
doći će do kaskadne reakcije i mjehurića u tekućem vodiku koje spremnik neće moći izdržati. bum.

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
18 godina
neaktivan
Gorive ćelije za mase

Znam da ću malo trolasto zvučati, ali Bug mi je sada malo narastao u očima.

Prosto sam iznenađen da piše "vodik" umjesto "hidrogen". Ugodno da ne bude zabude.

Thumbs up :-)

1 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
DigiMagic kaže...

Čvrsti vodik. {#}

Što ćeš, prijevodi s razumijevanjem nisu jača strana nekih Bugovaca. Ne radi se o vodiku u krutom (čvrstom) agregatnom stanju nego o skladištenju vodika u čvrstom obliku, u metalnim hidridima (npr. u obliku magnezij hidrida (MgH2)), ugljikohidratima, ugljikovodicima i nizu drugih oblika.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.10.2013 20:19 (hrx).
17 godina
neaktivan
Gorive ćelije za mase

Nije "goriva" nego "gorivNa" ćelija (fuel cell).

1 0 hvala 0
17 godina
protjeran
RobertS kaže...

Ha, čuj, vjerovatno bi gorila kad bi ju "naložio". 

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.10.2013 4:43 (bnaci).
12 godina
protjeran
Ime kaže...

Znam da ću malo trolasto zvučati, ali Bug mi je sada malo narastao u očima.

Prosto sam iznenađen da piše "vodik" umjesto "hidrogen". Ugodno da ne bude zabude.

Thumbs up :-)

Slažem se s time i sve pet ali badave što piše vodik umjesto hidrogen, kad pogled na naslov teme izaziva smijeh. Gorive ćelije "za mase"??

Mase ćega? {#}

Dakle, još se nisu u potpunosti opismenili. {#}

17 godina
neaktivan
bnaci kaže...
RobertS kaže...

Ha, čuj, vjerovatno bi gorila kad bi ju "naložio". 

Naziv "gorivna ćelija" je jasan, radi se o ćeliji koja sadrži gorivo - HJP definira pridjev "gorivni" s "koji se odnosi na gorivo". Sa druge strane, pridjev "goriv" definiran je s "koji pod određenim okolnostima gori". Pogledamo li ostale jezike, oni koriste nazive članak s gorivom, ćelija s gorivom ili gorivna ćelija, a ne gorivi članak, ćelija (članak) koji gori ili slično. Da je engleski naziv npr. "combustible cell", onda bi izraz goriva ćelija bio ispravan. Gorivna ćelija ne izgara, ono što gori je gorivo unutar nje.

Uzmimo za primjer H2-O2PEMFC - u ćeliji, na anodi se uz pomoć katalizatora odvija oksidacija goriva, vodika, koji otpušta elektrone. Struja elektrona se s anode vodi kroz strujni krug (gdje se obavlja neki rad) prema katodi. Ioni vodika (tj. protoni) prolaze kroz membranu sa anode prema katodi. Na katodu se dovodi kisik, gdje se odvija proces redukcije - jedan atom kisika reagira s dva protona koji su prošli kroz membranu i dva elektrona koji su prošli kroz strujni krug, te se dobiva jedna molekula vode i 572 kJ energije. Dakle, vodik u ćeliji izgara (oksidira), ali za razliku od klasičnog gorenja vodika u prisutnosti kisika, količine tvari koje sudjeluju u reakciji su znatno manje, te je ukupna količina topline koja se otpušta znatno manja (PEMFC tipično rade na temperaturama između 40 i 90 °C) i ne dolazi do pojave svjetlosti u obliku žara ili plamena, što podrazumijevamo pod pojmom "gorenje".

Da zaključim - "gorivna ćelija" da, "goriva ćelija" ne - zato što ćelija ne gori, nego sadrži gorivo.

EDIT: Našao sam neke detalje o tehnologiji Aquafairyjevih ćelija. Koriste H2-zrak PEMFC; u modelu za mobilne uređaje je ćelija snage 2,5 W (5,2V, 0,5A), a spremnik vodika je kalcijev hidrid (CaH2). Dodavanjem vode, iz manje od 3 kubična centimetra hidrida (pločica 38x38x2 mm), može se izvući oko 4,5 litara vodika, što omogućava proizvodnju 5 Wh energije putem gorivne ćelije. Veći model (7 kg) je snage 200 W i proizvodi 200 Wh energije. Model za seizmometre (3 kg) ima malu ćeliju snage 0,5 W, ali velik spremnik vodika, tako da proizvodi 400 Wh energije.

Ove su proizvode pokazali još prije godinu dana (sredinom rujna 2012.), s najavom prikaza na CEATEC-u 2012. i planiranim izlaskom na tržište u proljeće 2013. godine, ali je očito da kasne (glasine su da je problem u upravljačkim krugovima) - novi datum izlaska na tržište je 2014. godina.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.10.2013 11:20 (hrx).
18 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

A steka stari moj, steka. Ne odgovara naftnoj i plinskoj industriji pa steka.

Potpuno krivo. Samo trebaš vidjeti kako se dobiva većina vodika na tržištu. Što misliš, zašto je baš GW Bush pokrenuo inicijativu "Hydrogen economy". Pitanje je retoričko...

18 godina
protjeran
ultra-x kaže...

Slažem se s time i sve pet ali badave što piše vodik umjesto hidrogen, kad pogled na naslov teme izaziva smijeh. Gorive ćelije "za mase"??

Mase ćega? {#}

Ne diraj pismenost ako i dalje misliš brkati č i ć...

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.10.2013 13:25 (Egregični).
12 godina
protjeran
Egregični kaže...
ultra-x kaže...

Mase ćega? {#}

Ne diraj pismenost ako i dalje misliš brkati Č i Ć...

A što tebe muči?? Nigdje u mom postu nema veliko Č i Ć...dakle, više koncentracije sljedeći put {#}

18 godina
protjeran
ultra-x kaže...

A što tebe muči?? Nigdje u mom postu nema veliko Č i Ć...dakle, više koncentracije sljedeći put {#}

Dobar izgovor zlata vrijedi {#} Ispravljeno!

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.10.2013 13:25 (Egregični).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice