Googleova Java

poruka: 59
|
čitano: 7.912
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Googleova Java".
18 godina
Googleova Java

Pocelo je... Google ce na kraju zavrsiti u svim sferama IT industrije. Jos ce na kraju u mom susjedstvu niknut pekarna "Google"...

I'm going woo woo

6 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
RE: Googleova Java
tnakir kaže...

Pocelo je... Google ce na kraju zavrsiti u svim sferama IT industrije. Jos ce na kraju u mom susjedstvu niknut pekarna "Google"...

Mene to plaši, ne znam za tebe...

Biti u većini nije vrijedno vremena inteligentnog čovjeka. G.H.Hardy || Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
17 godina

Super - opet se ponavlja ono  - jedna firma jedan jezik - umjesto da se ide na standardizaciju, idemo na cjepkanje.

Samo evo nekako mi čudno - GWT zasnovan na Javi - gdje je tu dični JavaScript, zašto ga ostaviše ispod haube a k tome još i neke ovako obećavajuće platforme kao što je PHP il Phyton?

Znam znam.. malo zafrkavam al nek se nitko ne nađe uvrijeđenOsmijeh

16 godina
neaktivan
Googleova Java

Google je bez zamjerke gledano u IT kontekstu - no iz sirega kuta gledanja - Orwell ftw!!

A jbg, centralizacija svega i svacega je neizbjezna stvar..a to vrijedi i za IT. Sta je tu je..

0 0 hvala 0
18 godina
tnakir kaže...

M$ je veci monopolist od Googlea, on ima Bing, ima Windows koji koristi 90% desktopa i servera, Office, Windows Mobile, SQL, Vistual Studio, XBOX, Zune, Hardver.......

Mozda je Google veci igrac u pretrazivanju, ali ne moze se sporediti sa gigantom Microsoft koji je prisutan u svim sferama IT industrije.

Btw, skoro svaki Google projekat je OpenSource, za razliku od svog rivala M$ koji ni svoj pisljivi Notepad i Paint nece da otvori OpenSource zajednici.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.9.2009 10:09 (Kuzo).
18 godina
Googleova Java

Ma M$ ima drugaciju politiku od googleta. M$ hoce samo novac, Google hoce novac i informacije (mislim na publishing google docsa, spy u Chromeu, pa je ja mislim bilo neko sr*nje sa gmailom) bla bla bla...

MS ima konkurenciju u vidu OS ima linux, konzole ima Nintendo i Playstation, visual studio... a dobro ajde :), windows server... pa da ti budem iskren on tu nema ni nadpolovicnu zastupljenost na trzistu (linuxi i unixi vode), SQL server... kod jako ozbiljnih rijesenje prolazi Oracle dok kod ovih slabijih mySQL tako da ni tu nije bog i batina, hardware... a i nisu prejaki bas tu nesto, a? Sta si ono jos reko... Ma ne sjecam se... u glavnom... jedino di je M$ stvarno jak je Desktop OS. Dok google ima Google, pa Gmail, pa Youtube, neznam ciji je facebook, pa sad ovo pa ono... I sto god taknu to je hit, a za ne falit pristup osobnim informacijama im je dostupan, zapravo na to i ciljaju.

Taj novi jezik... neznam koliko moze zazivjeti kod ustaljenih C++, VB, Java i C#... Bio je u Bugu clanak kako se u US and Ej najvise traze ... COBOL programeri (govorim napamet, ispravite me ako sam falio) ili sto vec ono? Dakle nije ljudima u interesu shaltat se na nesto drugo ako ovo sada radi i to radi jako dobro...

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.9.2009 10:15 (tnakir).

2 1 hvala 0
18 godina

Bilo koja firma sto koristi neki Windows Desktop, najcesto ima i neki Server + Exchange. Mozda se Windows Server ne koristi mnogo za Web Hosting, ali po mojem iskustvu nema vece firme koja nema Windows 2003 ili 2008 za svoj Active Directory + Exchange.

Jedan od razloga zasto ne voilm M$ politiku. Glavna alatka za programiranje mi je 'Microsoft Visual FoxPro'. Napisao sam stotina malih i velikih aplikacija, kad jednog dana citam na M$ stranici, da oni prekidaju razvoj Fox-a, i da vise nema novih verzija. Oni misle da je Visual Studio bolje, i da mi onako predjemo na novi platformu (.NET). Mislim da se isto desilo i VB6 programerima.

Bilo je velikih prituzbi, pa molbi da M$ prepusti FoxPro OpenSource zajednici (CodePlex) ali to se nije desilo. Takvo nesto ne moze da se desi OpenSource zajednici, tako veliki projekt ne propada preko noci, uvek ce se naci neka grupa koja bi razvijala i produzila zivot tako dobrom proizvodu.

18 godina
Kuzo kaže...

Bilo koja firma sto koristi neki Windows Desktop, najcesto ima i neki Server + Exchange. Mozda se Windows Server ne koristi mnogo za Web Hosting, ali po mojem iskustvu nema vece firme koja nema Windows 2003 ili 2008 za svoj Active Directory + Exchange.

Jedan od razloga zasto ne voilm M$ politiku. Glavna alatka za programiranje mi je 'Microsoft Visual FoxPro'. Napisao sam stotina malih i velikih aplikacija, kad jednog dana citam na M$ stranici, da oni prekidaju razvoj Fox-a, i da vise nema novih verzija. Oni misle da je Visual Studio bolje, i da mi onako predjemo na novi platformu (.NET). Mislim da se isto desilo i VB6 programerima.

Bilo je velikih prituzbi, pa molbi da M$ prepusti FoxPro OpenSource zajednici (CodePlex) ali to se nije desilo. Takvo nesto ne moze da se desi OpenSource zajednici, tako veliki projekt ne propada preko noci, uvek ce se naci neka grupa koja bi razvijala i produzila zivot tako dobrom proizvodu.

Ne vjerujem da je FoxPro zajednica toliko velika. .Net framework se koristi sve vise i vise...

VB 6.0... pa zar je toliko problematican prelazak na VB.Net? Zar je toliko problematican prelazak sa Visual C++ na C#.Net? Kuzim da nije lako prilagoditi kompletan kod, ali treba ici dalje. A to sto kazes AD ili Xchange server... to je istina...

Ali ja se ljutim na Google radi izigravanja Velikog Brata... I to mi svi (nazalost) svjesno ili nesvjesno prihvacamo zdravo za gotovo... Kako bi bilo da M$ prikuplja osobne informacije, mailove, dokumente bla bla sa svakog racunala koje pogoni njihov OS ili neki drugi program? To mi je neprihvatljivo...

@linuxuser - hvala za prst... zar sam mogao i ocekivati sta drugo?

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.9.2009 11:03 (tnakir).
17 godina
neaktivan

@tnakir

Zaboravio si da je pri početku kad se vista počela prodavati , su stručnjaci otkrili da se pokrečeju neki procesi koji šaljeju informacije microsoftu.

Na kraju je microsoft to priznao . 

Sad ima razlike, google uglavnom pravi programe koji su bazirani na opensource, svaki programer posle zna da moze  sigurno koristiti taj program jer je provirio u kod.

Dok kod microsofta je sve closed source. 

Fedora 11 Leonidas Kde 4.2
18 godina

FoxPro zajednica se sastoji od programera koji imaju preko 30 godina i vise. Nije problem da idemo dalje, problem je sto nema soodvetne zamene za VFP. Ne znam kako je kod vas u HR, ali kod nas u MKD skoro svaki program za POS kase (skoro svi mali i veliki marketi) je pisan Clipperom ili nesto slicno. Nema logike za jednu POS kasu koristiti SQL Server i masivni .NET. Sto se tice VB6, slicnost sa VB.NET je samo u imenu, nista drugo.

Sto se tice osobnih informacija, zaboravljas Microsoft Live (MSN), Hotmail , Messenger, Aktivacija Windowsa itd...

Google je nista u poredjenju sa Facebook, tamo svako ostavi svoje licne podatke,slike, mogu da vidim ko su prijatelji itd.

Ne trebamo biti previse paranoicni, duze cemo ziveti Osmijeh

18 godina
neaktivan
Googleova Java

Pa jel može biti ijedna tema a da se ne proziva MS... Strašno...

Shvatite više da niti jedna tvrtka ne radi da bi bili drugi ili treći. Svi, ali svi, žele biti Google na netu ili MS na računalu. Svi žele biti monopolisti. Svi žele zarađivati. Svi žele da je njihovo ime brand. Svi žele da se njivo ime koristi kao glagol. Svi žele da u konačnici ljudi tetoviraju njihovo ime na sebe! Svi oni žive od toga!

On topic: još jedan programski jezik u nizu... Dobro ili loše? To će presuditi developeri... Googleova Java svakako ima prednosti a pohvalo je da će se izvršavati pod Sunovim JVM-om. Loše? I nema ništa loše... Ako netko kaže "standardizacija" neka se pokrije ušima. Da ljudi nisu kroz povijest smišljali nove tehnologije, tehnike i načine eksploatacije poznatog i nepoznatog vjerojatno još nebi znali upaliti vatru. Treba li paljenje vatre standardizirati da se pali isključivo kres kamenom? Ne baš...

Chaintech socket 4 MB, Cyrix 486DX2 66Mhz (TURBO mode!), 8MB EDO RAM, 420MB HDD, S3 Trio 2MB, Sound Blaster 16, 3.5" 1.44MB floppy!!!

1 0 hvala 0
16 godina
Googleova Java

ali ako gledamo na buducnost, i na cloud computing, microsoft je truba, pa jedino preostaje da se google proizvodi koriste u buducnosti. Ukoliko google razvija sada OS, u narednih 5-10 godina, google OS ce biti bolji od windowsa (jeste citali o novom mac-osu? Kazu nista novo nema da se doradi, jedino moze biti brzi i sl., sto znaci kad desktop os-evi prestanu da se inovatisu (a to je max. jos jedan microsoftov os), tako sto se tice os-a google moze imati isti ili bolji os od microsofta u buducnosti + besplatan (kad pocnu izlaziti laptopi  sa google os-om umjesto windowsom - microsoft se srusi)). Tako da ostaje samo google, i vjerovatno facebook za web (facebook moze biti pravi konkurent na trzistu u narednih nekoliko godina). Vjerovatno ce se opet desiti neka "revolucionarna" stranica na koju ce ljudi dolaziti pa eto jos jednog konkurenta

0 1 hvala 0
18 godina
neaktivan
Googleova Java

FoxPro, kao i Clipper i Clarion su mrtve tehnologije koje NITKO više nebi smio koristiti. Ako ste lijeni, neda vam se ili ne želite učiti nove, bolje, brže, kvalitetnije tehnologije, vrijeme je da se fino povučete iz industrije.
Što se tiče OSX-a, ROFL - više problema s njim, nego koristi (SL). Imaju oni još posla, a moraju uhvatiti i Windowse po usabilityu i konfigurabilnosti.
Neće MS daleko, a Google će teško tako brzo na desktop OS. To su gluposti i prazne tlapnje. Eventualno može složiti distru linuxa za netbooke.

I odakle ta "truba" kad je realno Azure cloud prilično dobar. Za razliku od nekih, radi.

Biti u većini nije vrijedno vremena inteligentnog čovjeka. G.H.Hardy || Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.9.2009 13:04 (naxeem).
Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
cristaln kaže...

ali ako gledamo na buducnost, i na cloud computing, microsoft je truba, pa jedino preostaje da se google proizvodi koriste u buducnosti. Ukoliko google razvija sada OS, u narednih 5-10 godina, google OS ce biti bolji od windowsa (jeste citali o novom mac-osu? Kazu nista novo nema da se doradi, jedino moze biti brzi i sl., sto znaci kad desktop os-evi prestanu da se inovatisu (a to je max. jos jedan microsoftov os), tako sto se tice os-a google moze imati isti ili bolji os od microsofta u buducnosti + besplatan (kad pocnu izlaziti laptopi  sa google os-om umjesto windowsom - microsoft se srusi)). Tako da ostaje samo google, i vjerovatno facebook za web (facebook moze biti pravi konkurent na trzistu u narednih nekoliko godina). Vjerovatno ce se opet desiti neka "revolucionarna" stranica na koju ce ljudi dolaziti pa eto jos jednog konkurenta

A ti znaš da će nestati inovacija u razvoju OS-ova?! LOOOOOOOL Stvarno pozitivan pogled na svijet! Kao da si izjavio da nakon Google Mapsa više nema inovacija pa vidi čuda eto Google Streets :) :) Ili da nakon Yahooa i Altaviste nema inovacija pa vidi Google :) :)

Jesi li išta razvio za Azure platformu? Očito nisi! Da si samo skinuo sampleove vidio bi da to radi! I to puno bolje nego ikoje drugo cloud rješenje!

Google je inovativan beskrajno na svim područjima i iskreno kada se jednog dana odluče za OS za desktope pitanje je kako će se to odigrati na globalnom tržištu. Pretpostavljam da su dva moguća scenarija: ili OS koji izvršava sve win32 i win64 aplikacije ili OS koji se u potpunosti oslanja na Internet. Prvo je vjerojatnije... Za drugo još uvijek postoji vrlo velik broj ograničenja, od mentalnoga sklopa ljudi (da ne žele svoje podatke negdje u cloudu pa do pravih problema (ako su tvoji osobni podatci negdje u cloudu, kome pravno odgovaraš? u zemlji gdje se nalaziš ili gdje se nalaze tvoji podatci?).

Google Java je samo još jedan korak prema "navikavanju" korisnika na Google... 

Chaintech socket 4 MB, Cyrix 486DX2 66Mhz (TURBO mode!), 8MB EDO RAM, 420MB HDD, S3 Trio 2MB, Sound Blaster 16, 3.5" 1.44MB floppy!!!
18 godina
Googleova Java

Internet je globalno prespor (mislim konekcija od krajnjeg korisnika do Mreze) tako da je cloud za iole malo zahtjevniji posao nemoguc...

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.9.2009 13:27 (tnakir).

0 1 hvala 0
18 godina
Googleova Java

... i MS ima puno vise open sourcea nego sto ljudi misle. Ne govore ljudi bezveze da je Google novi MS, a Ms novi Google.

Google Java je samo jedan od projekata, koji ce tek pokazati dali sta vrijedi i dali ce ga razvijatelji prihvatiti. Tako i MS ima svoje varijante jezika, izasle iz R&D odjela. 

A sto se tice FoxProa, prije nekoliko godina (cca 3-4) su mi nudili posao u firmi koja programira u FoxProu. Isao sam vidjeti na net sto je to, i ljepo je pisalo da se taj alat napusta, i da ce support biti do cca 2010. Ako je nekome 5 godina malo da se prebaci u nove, druge razvojne alate, stvarno nije zasluzio drugo nego da ga vrijeme pregazi!

U zadnjih 20tak godina izmjenile su se dvije do mozda tri glavne razvojne tehnologije, od win32 i com+ komponenti, do .net-a danas, koji ce izgleda ostati tu jos dosta godina. Ali svaki programer mora paziti mu ne nestane njegov sir

Ali zasto mi tu ponovno raspravljamo o MSu?! Mozda bi moderator ovu raspravu trebao prebaciti u drugi thread?

Smith and Wesson - the original point and click interface | http://twitter.com/hhrvoje, http://www.hudosvibe.net
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Googleova Java

Majke mi, stvarno ste pobjegli od glavne teme maksimalno.

Ja se osobno vrlo radujem proprckati taj Noop, jer ako ste propustili - ne radi se o novoj Javi, nego o drugom programskom jeziku koji compilira u Java bytecode. Postoje ljudi koji pisu bytecode na ruke, cisto iz zabave, a siguran sam da postoje i bytecode compileri koji compiliraju instrukcije iz nekakvog assembly-like jezika u bytecode.

To znaci da bi mogli imati dva programska jezika koji se daju izvrsavati svugdje gdje se vrti i JVM.

Sto opet nije nista posebno samo po sebi: koliko je meni poznato, svaki compiler ima neku target platformu, pa ako ciljate neku drugaciju arhitekturu ili OS od tipicnog x86, potrebno je recompilirati program. Razlika izmedju ovoga i tipicnih compilera je samo ta sto ovi compileri ciljaju na softwaresku platformu, ne na OS. Ovo je, po meni, FENOMENALAN potez, znaci da bi se trziste eventualno mozda moglo pomalo okretati (makar samo u regiji aplikativnog softwarea) u smjeru gdje je svaka aplikacija multiplatformska.

Sto se tice samog jezika, dependency injection na language levelu? To bi volio vidjeti. Takodjer, interesira me da li planiraju dodati neki konstrukt mixina, koji mi jako nedostaje.

Testanje? Hm, pa assert postoji jos od C-a, a pisanje Unit testova je vise praksa i proces, nego stvarni alati. Nije to nekakva novost, ovo je cisti marketing.

Osvrnut cu se ukratko samo na temu Google vs. Microsoft...

Microsoft je davno vec dokazao sto monopolizam moze napraviti - danas je njegov OS neprikosnoven i jedva jedvice se ostala, kvalitetnija rijesenja probijaju polako do krajnjih korisnika.

Google je shvatio da je jedini nacin razbiti tudji monopol i nametnuti svoj taj, da napravis software iste ili vece kvalitete, i das ga vani besplatno. Po mogucnosti kao opensource. Na taj nacin ces pridobiti ekonomiste, jer ce imati odlican software besplatno, pridobit ces anarhiste, jer ces im dati slobodu da prckaju po sourceu, pridobit ces i vecinu ovca-korisnika jer ce oni onuda kuda i vecina. Nije google lud, niti je totalni pozitivac, samo njihov marketinski odjel radi puno puno kvalitetnije od Microsoftovog.

Vec smo naucili, nadam se, koliko je monopol dobar...

"Fans are clinging complaining dipshits who will never ever be happy for any concession you make. The sooner you shut up their shrilled tremolous voices, the happier are you going to be for it.&q

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Internet je globalno prespor (mislim konekcija od krajnjeg korisnika do Mreze) tako da je cloud za iole malo zahtjevniji posao nemoguc...

Huh? A kako gridovi rade?

17 godina
neaktivan
Googleova Java

da se je odmaklo od teme...je...a tako je svaki puta čim se spomene google...odmah veliki pobornici opensourca počnu pljuvati po ms-u...

e još kad bi isti malo pratili događanja u IT-u...bile bi im jasnije stvari koje se događaju...a koje primjećuju oni koji ne navijaju za nikoga...nego šljakaju i prate...događanja radi sebe...

paradoksalno...ali MS više ulaže u opensource zajednicu...nego sam google...

ili da nabrajamo što je sve bespla od MS alata za programiranje...ili što je MS patentirao...pa dao na slobodno korištenje...

google maps...jaka stvar koja mi je neophodno potrebna u svakodnevnom životu...

ako ćemo već raditi usporedbe...onda idemo upoređivati konkretne stvari...a ne...kenj...kenj...ser....ser...bez mozga i pameti...samo ponavljajući prazne fraze...

a ovo sam googleovom "javom"...podsjeća me ns MS-ovu "javu"...samo me zanima kako će SUN...ili oracle kao vlasnik sun-a...sada reagirati...

do something while necrknes

1 0 hvala 0
18 godina
Googleova Java

Visual FoxPro je mrtva tehnologija zato sto M$ zeli tako. I Delphi je bio #1 alatka za baze pa je propao. Zasto Perl, Python, PHP, SH, Java i ostale jezike nisu mrtva tehnologija i nisu propali ? Mozda je i Cobol star programski jazik, ali ga zato koriste skoro sve velike institucije u SAD.

Btw, nisam lijen i koristim C# i ostale .NET tehnologije, ali oni nisu RAD alatke za razvoj LOB aplikacija. Kako kaze M$, tek u VS2010 oni nesto spremaju da olesne zivot programerima za LOB aplikacije.

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Ma daj. Okreni se pravom jeziku i pravom okruženju. Zvučiš kao da si 10 godina bio u 10 katova dubokom bunkeru.
Jasno mi je da se vi 'starci' fosilizirate i ostanete na tim vašim clipperima, clarionima, foxproima i sl. antikvitetima, ali ta fosilizacija je štetna...
18 godina
Kuzo kaže...

Visual FoxPro je mrtva tehnologija zato sto M$ zeli tako. I Delphi je bio #1 alatka za baze pa je propao. Zasto Perl, Python, PHP, SH, Java i ostale jezike nisu mrtva tehnologija i nisu propali ? Mozda je i Cobol star programski jazik, ali ga zato koriste skoro sve velike institucije u SAD.

Btw, nisam lijen i koristim C# i ostale .NET tehnologije, ali oni nisu RAD alatke za razvoj LOB aplikacija. Kako kaze M$, tek u VS2010 oni nesto spremaju da olesne zivot programerima za LOB aplikacije.

Oracle Forms je RAD alat za LOB, i ja se nadam da nikada, bas nikada necemo takvo nesto vidjeti na .NETu! I VS2010 nece biti nista vise RAD nego sto je sada, nego ce samo plugin editori i designeri malo bolje raditi (koristiti ce MEF i WPF).

Ali kako vec Deus kaze,  biti ce zanimljivo vidjeti ovu verziju jave. Prema speckama, dosta ce promjeniti samu Javu (nema statickih varijabli, nasljedzivanja, ...).

Ovo "testabilnost" mi je totalno nejasno. Sta nece trebati neki dodatni framework za testiranje?

Smith and Wesson - the original point and click interface | http://twitter.com/hhrvoje, http://www.hudosvibe.net
18 godina
naxeem kaže...
Ma daj. Okreni se pravom jeziku i pravom okruženju. Zvučiš kao da si 10 godina bio u 10 katova dubokom bunkeru.
Jasno mi je da se vi 'starci' fosilizirate i ostanete na tim vašim clipperima, clarionima, foxproima i sl. antikvitetima, ali ta fosilizacija je štetna...

Valjda je ovaj forum i za starije od 20 godina.

Ne znam koje si godiste, ja sam 73', ali mislim da nisam 'starac' i nisam bio u bunkeru 10 godina. Mnogo bih zeleo da mi predlozis neki 'pravi jezik i pravo okruzenje', ali sa kojem imas iskustva, a ne samo sto si citao i slusao da je 'top', 'super' i najbolje.

Kao sto sam napomenuo, iskljucivo koristim Windows (zato sto moje stranke to koriste), sve sto sam zaradio u zivotu je zahvaljujuci M$ tehnologijama, no moram se buniti nekim njihovim potezima. Btw, evo M$ slogan za Visual FoxPro od pred 4-5 godina: "Visual FoxPro 9.0 provides the tools you need to create and manage high-performance, 32-bit database applications and components."  Nigde ne pise da je za fosile i da je za starce od 50 pa nagore.

Malu hronologiju, rad na Javi je poceo 1990 a prva komercijalna verzija Jave je bila 1996, valjda je i ona za fosile.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.9.2009 17:00 (Kuzo).
17 godina
neaktivan
hudo kaže...

Oracle Forms je RAD alat za LOB, i ja se nadam da nikada, bas nikada necemo takvo nesto vidjeti na .NETu! I VS2010 nece biti nista vise RAD nego sto je sada, nego ce samo plugin editori i designeri malo bolje raditi (koristiti ce MEF i WPF).

Ali kako vec Deus kaze,  biti ce zanimljivo vidjeti ovu verziju jave. Prema speckama, dosta ce promjeniti samu Javu (nema statickih varijabli, nasljedzivanja, ...).

Ovo "testabilnost" mi je totalno nejasno. Sta nece trebati neki dodatni framework za testiranje?

Ne bih da sad nekoga naljutim, ali Oracle Forms, to bi preporucio iskreno samo nekom neprijatelju :-D Uzas od alata.

Sva sreca da Oracle pomalo i sigurno gura razvoj svojih aplikacija prema Javi i vraca se korijenima - bazi.

Nema nasljedjivanja?????? Wow... to je poprilicno hrabro, znaci Noop nece biti klasni OOP jezik? Ako misle napraviti prototyping OOP jezik, selim se na Noop iste sekunde. Placem za dobrim prototyping jezikom za strong/static type checkingom jos od 90ih.

Sto se tice testabilnosti, isto me interesira sto planiraju tocno.

Zapravo, hoce li uopce biti OOP jezik???

Zanimljivo mi je to s testanjem, ali mislim da je to samo malo marketinga.

Osobno bi zapravo najradije vidio promjene u threadingu i konkurentnom programiranju. U zadnjih 5-10 godina je tu doslo do puno pomaka, Java je nekad imala top-notch concurency model ali sad je lockanje postao low-level konstrukt, tako da se tezi nekom high-level sucelju. Actor-based model izgleda dobro, nadam se da ce uvaliti nesto tako u Noop.

"Fans are clinging complaining dipshits who will never ever be happy for any concession you make. The sooner you shut up their shrilled tremolous voices, the happier are you going to be for it.&q
18 godina
neaktivan

Pa isto kao i Clarion... VB6? Brzo je, simple, ali loše. Deset godina si stariji, taman koliko si bio u bunkeru. :P
FoxPro je samo nastavak prastarog Foxa s početka devedesetih koliko se sjećam.

Pravi jezik i okruženje? - Java, C#, .NET? Recimo uzmeš C# i LINQ i imaš RAD okruženje s punom snagom modernog OO jezika i brze tehnologije koja slobodno staje uz bok Cppu.
Ali ne treba ti C# 3.5 i LINQ. Još prije 8 godina, kada sam se ja počeo profesionalno baviti ovime, postojao je Borlandov VCL kroz Borland C++ Builder - vrhunsko RAD okruženje s nativnom kompilacijom Cppa. Za napraviti to tvoje u FoxProu trebalo je jednako vremena - drag & drop, mrvicu koda i to je to.

Mislim da je i s korisničke strane vrijeme report-style RAD sučelja i proizvoda prošlo. Dapače, mislim da takav proizvod teško možeš progurati modernoj klijenteli.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.9.2009 17:16 (naxeem).
18 godina
naxeem kaže...

Pa isto kao i Clarion... VB6? Brzo je, simple, ali loše. Deset godina si stariji, taman koliko si bio u bunkeru. :P
FoxPro je samo nastavak prastarog Foxa s početka devedesetih koliko se sjećam.

Pravi jezik i okruženje? - Java, C#, .NET? Recimo uzmeš C# i LINQ i imaš RAD okruženje s punom snagom modernog OO jezika i brze tehnologije koja slobodno staje uz bok Cppu.
Ali ne treba ti C# 3.5 i LINQ. Još prije 8 godina, kada sam se ja počeo profesionalno baviti ovime, postojao je Borlandov VCL kroz Borland C++ Builder - vrhunsko RAD okruženje s nativnom kompilacijom Cppa. Za napraviti to tvoje u FoxProu trebalo je jednako vremena - drag & drop, mrvicu koda i to je to.

Mislim da je i s korisničke strane vrijeme report-style RAD sučelja i proizvoda prošlo. Dapače, mislim da takav proizvod teško možeš progurati modernoj klijenteli.

VFP9 je kompletni OOP jezik, samo ime mu je isto sa prastarog FoxPro-a i nije 'report style', stvarno mrzim takvo sucelje (primer Access).

LINQ je temeljen na VFP tehnologiji, to mozes da procitas na raznim forumima i developeri su iz VFP tima. To sto je imao VFP pred 5-10 godina, tek sada ugradjuju u Visual Studio 2010. To ti kazem iz iskustva, jer VS koristim od njegove prve verzije.

A ono o bunkeru, pricacemo za 10-15 godina, zivi bili. Firma, posao, deca, stan, auto, telefon, adsl a ti sedis u klupi i ucis neku novu M$ tehnologiju C# 2020 i WPF3D Enhanced zato sto je to fancy i trendy i normalno poddrzava 128 bitni OS.

18 godina
neaktivan

Nitko ne kaže da treba učiti svaku novu buzzword tehnologiju, ali ne treba ostajati ni zakopan u prastari tech. Upozoreni ste davno da se droppa support. Uostalom, prodajte to kao bonus, kao COBOL-ovci.
Jasno mi je to s obavezama, ali ne radi se o klupama, nego samostalnom učenju. Programer koji ne napreduje brzo gubi na cijeni.

Mislim da bih i unazad 5 godina radije odabrao Borlandov C++ i VCL ili Javu prije nego VFP, iako dobro pamtim i vrijeme Foxa u DOS-u koje je za F bilo zlatno, ali koje se u nas zbivalo kasnije.

Osobno također gajim relativnu mržnju prema napretku alata i tehnologije, pogotovo s Microsoftove strane. Postalo je prilično iritantno plaćati MSDN, a alate mijenjati svakih par mjeseci, pogotovo kada VS planira izlaziti svaki tjedan (kako je krenulo), a niti jedan projekt ne možeš započeti u aktualnom techu jer je beta idućeg (redovito boljeg) već vani i obećava brda i doline. Međutim, mi pričamo o hrpi godina ovdje u slučaju VFP-a, a ne mjesecima.

Googleov NOOP možda bude dobar, ali sve mi se čini da je tu previše PR-a i Google Lifestyleam umjesto ozbiljnog napretka.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.9.2009 19:02 (naxeem).
16 godina

samo cekaj..., sto se tice google-ovog os-a, koliko sam upoznat radi se o linuxu? Ako je tako, vecina linux verzija ima predobar dizajn i grafike i svega ostalog sto i windows  ima (windows 7), jedina razlika je sto linux verzija ima dosta vise, pa kad prodavaci izbace laptope, os im bude windows, ili vrlo rijetko linux (free OS), ali opet koji linux da stave? ..

Sa google OS-om, svi laptopi koriste jednu verziju OS-a... Tako u 80% slucajeva koji kupuju laptope sa windowsom, koriste ga za internete i galeriju fotografija... Isti toliki broj kad bi vidio da mu se na desktop ikonice nalaze tipa "gmail", "docs-word,excel..".. vecina ljudi ne zna ni da to postoji!... Tako da ne ostaje niti jedan razlog placanje za widnows, pa za ostale aplikacije tipa office (to se odnosi na tih "80-ak%" ljudi koji koriste racunar samo radi interneta ili worda..)

i sad, + claud i web aplikacije (besplatne, i bez instalacije!)..

17 godina
neaktivan
cristaln kaže...

samo cekaj..., sto se tice google-ovog os-a, koliko sam upoznat radi se o linuxu? Ako je tako, vecina linux verzija ima predobar dizajn i grafike i svega ostalog sto i windows  ima (windows 7), jedina razlika je sto linux verzija ima dosta vise, pa kad prodavaci izbace laptope, os im bude windows, ili vrlo rijetko linux (free OS), ali opet koji linux da stave? ..

Sa google OS-om, svi laptopi koriste jednu verziju OS-a... Tako u 80% slucajeva koji kupuju laptope sa windowsom, koriste ga za internete i galeriju fotografija... Isti toliki broj kad bi vidio da mu se na desktop ikonice nalaze tipa "gmail", "docs-word,excel..".. vecina ljudi ne zna ni da to postoji!... Tako da ne ostaje niti jedan razlog placanje za widnows, pa za ostale aplikacije tipa office (to se odnosi na tih "80-ak%" ljudi koji koriste racunar samo radi interneta ili worda..)

i sad, + claud i web aplikacije (besplatne, i bez instalacije!)..

Okej. Recimo da se to dogodi.

I kakva je tocno razlika izmedju ljudi zakljucanih na jednu platformu i ljudi zakljucanih na drugu platformu?

Google OS ili MS OS, jednostavno nema nikakve razlike, svako gura vodu na svoj mlin, monopol je los za trziste TKO GOD bio izdavac.

Jedina moguca sloboda dolazi kad sav software ima za executable platformu nekakav softwareski virtual machine, koji onda ima implementacije na bilijun i jedan OS - na taj nacin zakljucavanje na platformu ne postoji, i napokon dolazi do zdrave konkurencije izmedju OS-ova, jer ne postoji opcija koju danas na primjer prodaje Microsoft, a to je da ako razvijas igru na DirectX platformi, dobijas skoro pa besplatno compatibility opciju da se ona vrti i na xBoxu.

Zato mi je vrlo vrlo zanimljivo vidjeti jos jedan jezik koji se razvija iznad software platforme, jer bi taj smjer mogao omoguciti ravno tamo, u utopiju crossplatform softwarea i igri.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.9.2009 19:58 (Deus ex machina).
18 godina
neaktivan
Googleova Java
U slučaju clouda ionako je nebitan OS na mašini, tako da je Googleov potez još besmisleniji.
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice