Čuj Jobs govori da je Gates krao ideje - hahaha
Jobs je KUPIO ideje od Xeroxa, Gates je UKRAO ideju za Windowse od Apple-a
Ne vidim što tu nije jasno
Nitko nije spominjao Xerox.
Kupio???? aaaa
Pa xerox je tužio apple zbog toga.
Mislim da i ti ideš na blok listu uskoro.
Kupio???? aaaa
Pa xerox je tužio apple zbog toga.
Xerox ih je tužio i izgubio tužbu
Probaj www.google.com
Probaj www.google.com
Ozbiljno ? Kao nisam to znao. Zar gubitak tužbe znači da ih nisu tužili
Za tebe preporučam da prestaneš širiti fanbojevske besmislice i dezinformacije. Kupili...yeah right. Pokupili prije.
Izgubljena tuzba se racuna kao prodaja? Odnosno, kupovina?
Bas me zanima hoce li se za Google (ako dobiju u parnicama sa Oracleom) pricati kako su kupili Javu?
Napokon tema gdje se stevče ne diže u nebesa.
Zanimljivo kako si netko zbog svog neznanja da truda radit ovakve videe. Da, prevelika populacija je problem. I da, s boljim zdravstvom i edukacijom se moze smanjiti. Jesi cuo za kontracepciju? Naravno, teorija zavjere je uvijek lijepsa od istine, pa je sasvim "ocito" da Gates (a pod "mi" u ovom videu on govori u Bill and Melinda Gates organizaciji) zeli ubiti ljude svojim cjepivom. Malo prouci temu prije nego sto nekog okarakteriziras (bolje receno, osudis) kao masovnog ubojicu. Za pocetak, pogledaj cijelu prezentaciju s TED-a, a ne ovaj dio, koji je jako izvucen iz konteksta (kao i svi takvi videi...).
Napokon tema gdje se stevče ne diže u nebesa.
To bi bilo zato sto jos nije zamjecena od strane jabucara, a i nitko nije nista previse ruzno izjavio protiv Stevana, pa nemaju razloga za okupiranje teme...
stick around, kladim se da ce i ova tema zavrsiti jednako kao i ostale u kojima se spominje iNesto ili iTvorac...
Momchichu zar mislis da je nekog briga koga ces ti stavit na block listu? Malo inteligencije i skromnosti ne bi skodilo.
Vidim da je tebe briga kad si imao potrebu komentirati.
Malo inteligencije nebi škodilo? O hvala, o mudri i nadasve inteligentni korisniku.
Svaka priča ima dvije strane!
Svaka priča ima dvije strane!
Tocno i vidjeli smo obje. Jedna strana lansira uvrijede i iz groba, a druga to mirno podnosi i dok je ziv.
Probaj www.google.com
Ozbiljno ? Kao nisam to znao. Zar gubitak tužbe znači da ih nisu tužili
Za tebe preporučam da prestaneš širiti fanbojevske besmislice i dezinformacije. Kupili...yeah right. Pokupili prije.
Sud je zaključio da je milijun dionica (danas vrijednih preko 2 milijarde dolara) sasvim dovoljna naknada za nekoliko sati
šetnje kroz Xerox labove. Pametnom dosta, a ti sad vidi gdje spadaš
Momchichu zar mislis da je nekog briga koga ces ti stavit na block listu? Malo inteligencije i skromnosti ne bi skodilo.
Vidim da je tebe briga kad si imao potrebu komentirati.
Malo inteligencije nebi škodilo? O hvala, o mudri i nadasve inteligentni korisniku.
Samo mi je iritantno sta su na sve strana balavci puni sebe... ako nisi balavac, tim gore...
Sud je zaključio da je milijun dionica (danas vrijednih preko 2 milijarde dolara) sasvim dovoljna naknada za nekoliko sati
Ja opljackam neku trgovinu. Uhvate me, sud me osudi na otplacivanje ukradenog putem besplatnog rada u toj trgovini, ja to odradim i vise se moje djelo ne racuna kao krada? Sto je to bilo, podizanje kredita?
Ja opljackam neku trgovinu. Uhvate me, sud me osudi na otplacivanje ukradenog putem besplatnog rada u toj trgovini, ja to odradim i vise se moje djelo ne racuna kao krada? Sto je to bilo, podizanje kredita?
Nije ti baš velik IQ, pretpostavljam,
Trgovina? Besplatni rad? O čemu ti,
Al evo, pretpostavit ću da imam posla sa 7-godišnjakom
1. Jobs nazvao ekipu iz xeroxa i kaže "evo milijun dionica za šetnju vašim labsom"
2. Xerox manageri kažu OK
3. Jobs plati, prošeta, i zaradi hrpu novaca od ideja koje je pokupio
4. Xerox manageri (kasno) skuže da je njihov labs imao dobre ideje i da su trebali tražiti više, te dignu tužbu
5. Sud kaže "sorry, to što ste bili kratkovidni kreteni nije osnov za tužbu"
6. idioti i hateri po forumima zanemaruju sve i samo na osnovu točke 4 prosipaju gluposti
Ako ćemo pošteno, da appleovi Raskin ( koji je objavio teoretski rad o grafičkom sučelju ) i atkinson koji su znali za rad i istraživanja Engelbarta, Kaya i Tesslera prvo za vojsku, a kasnije za Xerox nisu nagovorili Jobsa da kupi pravo na demonstraciju Xeroxovog GUIja, i smalltalk a ( pionirski object oriented language ) tko zna kad bi se pojavili prvi moderni kompjuteri.
o krađi u Xeroxu svi vole nešto napisati ali zapravo malo ljudi zna priču ili pravi razliku ...
Ipak ima jedna velika razlika. Jobs i njegov team su napravili MacOS baziran na ideji i prezentaciji koju su dobili - kupili ( dva puta po nekoliko sati ). Dakle nisu imali nikakav zapis, kamoli mašinu. Zbog toga je MacOS kad je izašao bio ipak poprilično originalan OS u koji su ideje iz Xeroxovog laba bile reintepretirane i nadograđene, te generalno uglavnom poboljšane. S druge strane, napravljen je i niz kompromisa kako bi se računalo izbacilo na tržište u najkraćem mogućem roku i za prihvatljivu cijenu, što u Xeroxu nisu bili u stanju ( nisu imali Jobsa ).
Microsoft ( Gates ) je kao developer pak, uz blagoslov Scullija i ranije Jobsa imao pristup MacOS u i mašinama i prije nego je predstavljen javnosti. Kad je shvatio da Apple neće licencirati svoj OS krenuo je u razvoj "Windowsa". Da nije imao taj potpis Sculleya iz 1983 ne bi bilo windowsa 1 iz 1987. Apple ih je tužio, parnica je djelom izgubljena ( najviše zbog Scullijevog potpisa za licenciranje ) a dijelom su se nagodili. Xerox je nakon toga po istoj ideji tužio Apple i po istom presedanu izgubio parnicu.
Odavde dolazi i često citirana Jobsova/Picassova "good artists borrow/copy, great artists steal" koju izgleda da većina ljudi uopće ne razumije.
Jobs je smatrao da je Gates, obzirom je imao sav mogući pristup originalu ( MacOS u ) nije imao potrebe ništa novo izmišljati pa je jednostavno slijepo kopirao iz čega je nastao Windows.
S druge strane Apple Mac/Lisa team je ukrao ideju/koncept i na njoj napravio svoju verziju koja je po mnogočemu bila nova i bolja, a što se za win nije moglo reći (pogotovo za prve verzije koje nisu donjele ništa novo, a bile su nevjerojatno šlampave).
Nekakva paralela sa muzikom bi bila retake i remake ( autorska obrada ). Apple je napravio nekakav "omage" Xeroxu na osnovu onog što su vidjeli i zapamtili. Kad radiš po sjećanju ono što ne znaš moraš sam izmisliti, Atkinson je tako napravio overlaping prozore jer je mislio da je to vidio u xeroxa ( a nije ) ... prilično zeznuta stvar za ono vrijeme etc, primjera ima jako puno, usput su i dodali brdo svojih ideja i rješenja ... Gates je jednostavno kopirao MacOS. Najžalosnije, loše ga je kopirao.
Uz to, Jobs je bio u stanju ponuditi i gotov stroj ( hw ), upakirati ga sa genijalnim popratnim softwareom i smjernicama za developere i prodati ga, a što xerox nije znao/mogao premda je imao 10 ak i više godina prednosti.
i da, u appleu se onda vijorila gusarska zastava jer kao što je Jobs rekao "we were always shameless about stealing great ideas" ... dakle Jobsov problem sa Gatesom je bio ne moralne nego više filosofske prirode ... Jobs je smatrao Gatesa nedovoljno kreativnom osobom koja nije udahnula ništa novo grandioznoj ideji iz Xeroxa. Naravno Jobs je imao mnogo problema moralne i filosofske prirode i sam sa sobom pa ga Gates i ne uzima previše osobno, a njih dvoje su se kasnije, kao što i priliči ipak po mom mišljenju velikim ljudima, zakopali sjekire i zapravo se poštovali.
Naravno meni je Jobs daleko fascinantniji i zanimljiviji lik. Kako ga je opisala njegova bivša cura, "He was an enlightened being who was cruel," :)
Bill je geek #1, odlično je odgovorio, koliko je god Steve bio inovator bla bla, Bill Gates je za to vrijeme derao po milijardama dolara i tako će uvijek biti i za njegove pra pra pra unuke.
Bill Gates je 10x manje bio po svim medijima lijepo radio i spremao stvari za zimu, a Steve je volio popularnost i stalno se isticati i nadmetati, i tome pretjeranom radu i kako kažu njegovi smrt ga je pronašla. I sam Steve je rekao kako uopće nije bio s djecom, toliko o onome šta je rekao za svoje biološke roditelje a vrlo se slično i on ponio prema svojoj djeci.
Baš i neće biti za Billove pra pra pra unuke... Navodno će svako od njegove djece dobiti po 10 milijuna USD, ostatak njegovog bogatstva će valjda ići u humanitarne svrhe.
"His three children, currently aged 15, 12 and nine, will reportedly inherit $10 million each (although Gates wouldn't disclose that amount in the interview), a slender sliver of his $56 billion net worth, because Gates says, "I don't think that amount of money would be good for them.""
Očito nisi čuo za pojam "tax evasion"...američki "charity funds" najmanje služe tome čime se diče...
u stvari, kad bi na taj novac platili porez, to bi bio veći "charity" nego skrivanje novca u tim fondovima
Imaš pravo, bolje je platiti porez pa da se taj novac koristi za financiranje raznih ratova koje Amerika vodi nego donirati u dobrotvorne svrhe
2. Xerox manageri kažu OK
3. Jobs plati, prošeta, i zaradi hrpu novaca od ideja koje je pokupio
4. Xerox manageri (kasno) skuže da je njihov labs imao dobre ideje i da su trebali tražiti više, te dignu tužbu
5. Sud kaže "sorry, to što ste bili kratkovidni kreteni nije osnov za tužbu"
A ne, ne, ne. Xerox je lansirao tuzbu zato sto je Apple tuzio MS i HP zbog GUI-a. Tj. Apple je tuzen od strane Xeroxa zato sto su se postavili za vlasnika ideje GUI-a. Kada je odbacena Xeroxova tuzba odbacena je i ona Appleova protiv MS-a.
Apple mozda i jest dobio pravo na koristenje GUI-a, ali ne i pravo da tuzaka druge zbog istoga...
@grzzi konacno komentar nekoga tko je procitao nesto informacija i zna... iako doduse Jobs nije Xerox-u platio posjet PARC-u dionicama, nego je dozvolio Xerox Venture Investment department-u da investira u Apple u iznosu milijun USD kao kompenzaciju za dozvolu posjeta PARC-u. Kasnije te iste godine (1979) kada je Apple postao otvoreno dionicko drustvo, taj milijun udjela je vrijedio cca 17,6 milijuna USD.
1. Jobs je smatrao da je Gates, obzirom je imao sav mogući pristup originalu ( MacOS u ) nije imao potrebe ništa novo izmišljati pa je jednostavno slijepo kopirao iz čega je nastao Windows.
2. Naravno meni je Jobs daleko fascinantniji i zanimljiviji lik. Kako ga je opisala njegova bivša cura, "He was an enlightened being who was cruel," :)
1. Sto jest jest. I windows kao bazu ima BSD.
2. Nismo ni sumnjali
1. Jobs je smatrao da je Gates, obzirom je imao sav mogući pristup originalu ( MacOS u ) nije imao potrebe ništa novo izmišljati pa je jednostavno slijepo kopirao iz čega je nastao Windows.
2. Naravno meni je Jobs daleko fascinantniji i zanimljiviji lik. Kako ga je opisala njegova bivša cura, "He was an enlightened being who was cruel," :)
1. Sto jest jest. I windows kao bazu ima BSD.
2. Nismo ni sumnjali
ne trolaj, ni NeXT step ni MacOSX nisu BSD. I opet to je druga priča sa drugačijim polazištima.
Najdraže su mi ove prijetnje osjetljivih duša s blok listama
Što se tice samog Gatesa, bit cu kratak i jasan.
Lik me neopisivo podsjeca na našu Jacu. Sve ce podnjeti sa umjetnim smješkom i odmjerenim govorom i praviti se nevinašce, a potom drugima zabiti nož u leđa. I sve to sa smješkom i prilicno odmjereno.
Za razliku od nekog barba Luke i Rojsa koji ce te posipati sa svime i svacim, a nece biti ni upola "sposobni" tako dobro izigrat masu.
Možda sam u krivu i možda je doista Gates veliki dobrocinitelj koji nebi ni mrava zgazio, ali nekako mi je teško u to vjerovati.
I pravi se javio, da nije bilo Apple-a tko zna koliko bi još M$ gulio po svome DOSu.
U svakom slucaju mislim da film Pirates of silicon valley dobro ocrtava tadašnja događanja kao i samog Gates-a, Jobs-a i ostalu ekipu.
Što se tice samog Gatesa, bit cu kratak i jasan.
Lik me neopisivo podsjeca na našu Jacu. Sve ce podnjeti sa umjetnim smješkom i odmjerenim govorom i praviti se nevinašce, a potom drugima zabiti nož u leđa. I sve to sa smješkom i prilicno odmjereno.
Zabiti noz u ledja kolegama? Nepriznatoj kceri? Zaposlenicima? Hmmm...
U svakom slucaju mislim da film Pirates of silicon valley dobro ocrtava tadašnja događanja kao i samog Gates-a, Jobs-a i ostalu ekipu.
Ali jesi li svjestan da ne opisuje Jobsa bas u najboljem svjetlu...
[quote]Stevica je ljut zato sto Bill nije uzeo trip sa njime.Bill je smokljan bio i ostao.[/quote]
Oces reci da je Bill smokljan zato sto nije uzeo hebeni trip? Bravo trollcino idiotska, po tebi ako uzmes lsd onda si cool?!! Troll bio, troll ostao.........(sto je vidljivo iz tvojih poruka)
Ako zelis umjetnost kupi si ebenu sliku. Zna se cemu komp sluzi. Ne za gledanje. Mulac!
A "analize"...
Kakve veze ima Bill Gates s dizajnom PC-a? Kako je to povezano s "razumijevanjem umjetnosti"?
Bože sačuvaj...