Firefox 4 RC1

poruka: 77
|
čitano: 12.512
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Firefox 4 RC1".
16 godina
neaktivan
Re: Firefox 4 RC1
sirka666 kaže...

Pozdrav, znan da ću sad pomalo ispast glup sa ovin pitanjen, al eto, uči se dok si živ.

Vidin da svi pričaju o nekakvim fontovima, na koje se fontove to konkretno odnosi? U sučelju firefoxa ili na internetu (web stranicama). Kolko san uspija razumit to je povezano sa hardverskom akceleracijom, i ako je isključena ok je, a ako je uključena onda ne valjaju dok se ne instaliraju ona dva updatea za windowse.

Di mogu provjerit je li mi uključena hardverska akceleracija, da znan u čemu mi je problem, ako ga iman?

Firefox koristi Direct2D i DirectWrite za celo sučelje a i za web stranice (content)  , dok IE 9 ne koristi za sučelje.

Hotfixe bi bilo poželjno instalirati a i imati što novije drajvere za grafičku.

Da bi proverio da li ti je uključena hardverska akceleracija u adresnu traku ukucaj about:support i pogledaj pod "Graphics" .

Ukoliko nisi naviknut na fontove preporučujem da isprobaš par načina:

1) instaliraj hotfixe od MS-a:

KB2505438
KB2454826

2) Osveži drajvere (da nisu stariji 5 meseci)

3) Da podešavaš fontove sa ovim dodatkom.

4) U about:config da gfx.font_rendering.cleartype.use_for_downloadable_fonts postaviš na false. (potrebno ponovo pokrenuti Firefox)

5) Probaš sa ovime.

6) Ukoliko ništa od toga ne pomaže i jednostavno se ne možeš navići na DirectWrite fontove, isključi hardversku akceleraciju preko about:config i gfx.direct2d.disabled staviš na true.

Tako ti ostaje Direct3D 9 što akcelerira manje nego Direct2D ali bolje išta nego ništa.

Evo i slike about:support

Ako na Direct2D i DirectWrite stoji true i Direct3D 10 onda je potpuna hardverska akceleracija uključena.

Ako stoji Direct3D 9 onda je samo delimična hardverska akceleracija. (onakva kakvu Chrome ima)

about support about support
http://baguje.com/author/icecold/
16 godina
Firefox 4 RC1

Zahvaljujen na dugom i iscrpnon odgovoru.

Provjeria san i oboje je stavljeno na true (direct2D i Write). Evo dvi slike, čisto da se vidi kako je u mozzili i u chromeu. Ja mislin da je to dobro. Čak mi na firefoxu izgledaju čistije nego na chrome slova.

Hotfixeve nisan ni instalira, odnosno nisan ih svjesno instalira, ako se nalaze u kojem updateu za windowse onda ih iman. A driveri su mislin iz prvog miseca.

Do what you want cause a pirate is free.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Firefox 4 RC1

I drugi put :)

Pa hotfixe si onda verovatno automatski dobio jer kako kažeš sve si instalirao preko Windows Update-a.

Meni je izgled fontova sa DirectWrite ok, no verovatno iz razloga jer Firefox 4 koristim već godinu dana pa sam se navikao na fontove.{#}

0 0 hvala 0
16 godina
rustweaver kaže...
Memphis kaže...

daj ne filozofiraj ... nisam nikakav fun već si ti fun FF-a pa se ne smije ovdje ništa prigovorit ... koje pitanje?

Ja samo volim argumentiranu raspravu. Ovo je bilo pitanje:

rustweaver kaže...
Memphis kaže...

ie9 je kasnije krenuo i prije završio ...

Zar je to bitno?

ma kakvi argumenti ... pa ne ulazim ja s tobom u sporove ... naravno da je bitno ... tko prvi plasira proizvod ima povoljnije uvijete za osvajanje većeg djela tržišta, što im je i cilj

15 godina
neaktivan
Memphis kaže...

ma kakvi argumenti ... pa ne ulazim ja s tobom u sporove ... naravno da je bitno ... tko prvi plasira proizvod ima povoljnije uvijete za osvajanje većeg djela tržišta, što im je i cilj

Ne nuzno, naime Firefox se skida ko blesav u RC verziji a skidao se i u beta verzijama. Ciljano trziste Firefoxa i Internet Explorera samo se djelomicno preklapa, Firefox ima odredenu publiku za koju IE jednostavno nije opcija, bilo zbog portabilnosti (razliciti operacijski sustavi, pa cak i verzije windowsa na kojima IE9 ne radi), FOSS mindseta ili navike.

A ni tjedan-dva razlike ne cini veliku prednost. Iskreno, tko zeli koristiti Firefox koristit ce ga vec i sada, a tko ne zeli smislit ce 100 razlicitih razloga da ga ne koristi (poput ovog "kasnjenja"), browseri su ionako postali dovoljno blizu mogucnostima da se sve svodi na osobnu preferanciju.

Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine?
16 godina
rustweaver kaže...
Memphis kaže...

Ne nuzno, naime Firefox se skida ko blesav u RC verziji a skidao se i u beta verzijama. Ciljano trziste Firefoxa i Internet Explorera samo se djelomicno preklapa, Firefox ima odredenu publiku za koju IE jednostavno nije opcija, bilo zbog portabilnosti (razliciti operacijski sustavi, pa cak i verzije windowsa na kojima IE9 ne radi), FOSS mindseta ili navike.

A ni tjedan-dva razlike ne cini veliku prednost. Iskreno, tko zeli koristiti Firefox koristit ce ga vec i sada, a tko ne zeli smislit ce 100 razlicitih razloga da ga ne koristi (poput ovog "kasnjenja"), browseri su ionako postali dovoljno blizu mogucnostima da se sve svodi na osobnu preferanciju.

ne znam jel ti čitaš vijesti i pratiš takve stvari ali IE9 u beti je do sada skinut 40 milijuna puta ... ja nisam nigdje vidio takav sličan podatak za FF rc da se njime pohvalio ... tko želi? da to je vas određena skupina fanova ali zapamti po statistikama vi ste manjina ipak je najveći broj onih prosječnih korsnika ...

nije bitno? ne znam jel si ti ikad imao priliku susresti se sa poslovim svijetom ... tamo je vrijeme glavni faktor ... u tih 2- tjedna jedan od prosječnih korsnika će instalirat recimo IE9 pa će njega i nastavit koristi jer neće svaki dan instalirat i deisntalirat browsere i prilagođavat se na svaki ...

15 godina
Firefox 4 RC1

a hoces li reci koliko je ie dostupan u rc i koliko je ff dostupan u rc??? sramiš se???

Tko se zadnji smije, nije skužio!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Memphis kaže...

ne znam jel ti čitaš vijesti i pratiš takve stvari ali IE9 u beti je do sada skinut 40 milijuna puta ... ja nisam nigdje vidio takav sličan podatak za FF rc da se njime pohvalio ... tko želi? da to je vas određena skupina fanova ali zapamti po statistikama vi ste manjina ipak je najveći broj onih prosječnih korsnika ...

Ne mogu sada naci statistike za FF4, ali FF3 je samo prvog dana izlaska bio skinut 8 milijuna puta. Nadalje da vidis brojke nekih popularnih addonova za Firefox ne bi se tako olako razbacivao sa izrazima poput "manjina" i slicno. Zapamti da iako IE ima vecinski trzisni udio, vecina tog istog udjela otpada na starije verzije, i to uglavnom na IE6. IE9 je tu manjina. Isto tako Firefox korisnici automatski updateaju svoj browser, tako da ce odmah po izlasku stabilne verzije, gotovo svi korisnici prijeci na tu verziju.

Mozilla trenutno ima oko 400 milijuna korisnika Firefoxa diljem svijeta, pa si ti misli koliki ce to biti broj downloada kada se firefox 3.6 bude updateao na verziju 4.0.

Memphis kaže...

nije bitno? ne znam jel si ti ikad imao priliku susresti se sa poslovim svijetom ... tamo je vrijeme glavni faktor ... u tih 2- tjedna jedan od prosječnih korsnika će instalirat recimo IE9 pa će njega i nastavit koristi jer neće svaki dan instalirat i deisntalirat browsere i prilagođavat se na svaki ...

U tih dva tjedna nece svi system admini mjenjati browsere u svojim firmama. A upravo oni odlucuju o izboru browsera u velikim firmama. Ne znam ako si pratio prosle godine kada je IBM donio odluku o prelasku na Firefox kada se prakticki pucnuvsi prstima 400k zaposlenika prebacilo na Firefox. Tako se to odlucuje na tim mjestima.

Ali recimo u ovim malim firmama gdje svatko ima slobodan izbor browsera, ovisno o tipu posla takav ce se browser i koristiti. Postoje neki poslovi gdje je IE nezamjenjiv zbog ActiveX-a. A takoder postoje i korisnici kojima IE9 nije opcija (Linux, WinXP).

Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine?
16 godina
neaktivan
Firefox 4 RC1

Statistike preuzetih Firefoxa 4 u realnom vremenu po kontinentima, državama i gradovima će se moći videti na ovoj stranici:

http://glow.mozilla.org/

Naravno stranica će biti dostupna na dan izlaska finalne verzije.

1 0 hvala 0
16 godina
rustweaver kaže...
Memphis kaže...

Ne mogu sada naci statistike za FF4, ali FF3 je samo prvog dana izlaska bio skinut 8 milijuna puta. Nadalje da vidis brojke nekih popularnih addonova za Firefox ne bi se tako olako razbacivao sa izrazima poput "manjina" i slicno. Zapamti da iako IE ima vecinski trzisni udio, vecina tog istog udjela otpada na starije verzije, i to uglavnom na IE6. IE9 je tu manjina. Isto tako Firefox korisnici automatski updateaju svoj browser, tako da ce odmah po izlasku stabilne verzije, gotovo svi korisnici prijeci na tu verziju.

Mozilla trenutno ima oko 400 milijuna korisnika Firefoxa diljem svijeta, pa si ti misli koliki ce to biti broj downloada kada se firefox 3.6 bude updateao na verziju 4.0.

Memphis kaže...

U tih dva tjedna nece svi system admini mjenjati browsere u svojim firmama. A upravo oni odlucuju o izboru browsera u velikim firmama. Ne znam ako si pratio prosle godine kada je IBM donio odluku o prelasku na Firefox kada se prakticki pucnuvsi prstima 400k zaposlenika prebacilo na Firefox. Tako se to odlucuje na tim mjestima.

Ali recimo u ovim malim firmama gdje svatko ima slobodan izbor browsera, ovisno o tipu posla takav ce se browser i koristiti. Postoje neki poslovi gdje je IE nezamjenjiv zbog ActiveX-a. A takoder postoje i korisnici kojima IE9 nije opcija (Linux, WinXP).

naravno da je IE9 manjina kad je tek prije 2 dana izašao ... ove brojke koje sam naveo su samo pokazatelji kolika je zainteresiranost za novu verziju IE. 4,0 će morat biti posebno instaliran bar je tako do sad bilo za sve nadolazćee verzije.

da ima 20% tržišta, dok IE ima nešto više od 50%

otišao si široko ja ne pričam o poslovnim korsnicima nego o krajnim korisinicima koji su u većini. Poslovni korisnici imaju to iz obostranog interesa zato njih ne moraš ni računat.

15 godina
protjeran
Firefox 4 RC1

Vas dvojica se prepucavate oko gluposti dok ti Memphis kao argumente koristis debilizme. Vrlo malo informaticki pismenih osoba poznajem koji kao default browser koriste IE. Hoce li ova nova verzija to promijeniti ostaje za vidjeti, no tako se govorilo i za IE7, IE8. Osim toga zastupljenost na trzistu je upravo kontraargument zbog kojeg sam i odustao od Firefoxa. Sto veca zastupljenost to vise napada. Osobno bi volio imati browser koji dobro radi a koristi ga 0,01% populacije.

1 1 hvala 0
16 godina
Firefox 4 RC1

joj dosadan si s tim moj tata je jači od tvog tate.....koga briga tko je prije izbacio i na koji browser koristi više ljudi kad ionako svako koristi kaj mu najbolje odgovara.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Firefox 4 RC1

Instalirao RC2 verziju i sad kad odem (na jednom drugom forumu) na pisanje nove poruke - ventilator na grafičkoj ode na 100%. WTF?

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Firefox 4 RC1

Ako ima emotikona, onda je verovatno zbog toga.

0 0 hvala 0
17 godina
Firefox 4 RC1

Hm, ima ih i Bug-ov forum pa grafička šuti...

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Firefox 4 RC1

Kada isljučiš hardversku akceleraciju?

https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=595671 - možda je taj bug.

0 0 hvala 0
17 godina
Firefox 4 RC1

CPU je ispod 10% kad su animirani gifovi prikazani - a i to mi se čini previše.

Plus u komentarima piše da je za XP i da se pojavljuje sa i bez HW akceleracije.

Pripisati ću to RC verziji za sada :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice