Energetski efikasne Barracude LP

poruka: 10
|
čitano: 1.596
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Energetski efikasne Barracude LP".
18 godina
neaktivan

cemu low power... sturje ima! Nece je nestat! pa nije na bengu taj disk hebo ih LP...

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
RE: Energetski efikasne Barracude LP
Blue_Fatal1ty kaže...

cemu low power... sturje ima! Nece je nestat! pa nije na bengu taj disk hebo ih LP...

Kad ih imas par stotina komada, ima smisla.
17 godina
protjeran

Šta se mene tiče Seagate diskovi više ne postoje, za vijeke vijekova.

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
Blue_Fatal1ty kaže...

kad bi imao za par stotina imao bi i za to malo struje šta troše
18 godina
neaktivan

Meni apsolutno nije bitno to što se on zove "low power" ili "green power" - WD ili "eco green" - Samsung. Diskovi veći od 160Gb se kupuju isključivo za spremanje veće količine podataka. Što se brže vrti to su veće šanse da će prije "krepat". Znači kad bi doma slagao neki RAID 6 sa 12 diskova definitivno bi radije uzeo 12 Green power diskova koji mi ionako neće ograničavat brzinu, ali bit ću malo sigurniji u njihovu dugovječnost.

A i razlike u performansama su skoro pa nikakve u odnosu na 7200 diskove + onaj koga zanima brzina ide u drugom smjeru (VRaptor, SAS, SSD...)

0 0 hvala 0
18 godina
Blue_Fatal1ty kaže...
Old Iggy kaže...
Blue_Fatal1ty kaže...

kad bi imao za par stotina imao bi i za to malo struje šta troše
Da znas koliki to danas postaje problem, ne bi tako razmisljao. Veliki proizvodjaci diskovnih sustava sad krecu raditi i sustave koji bi palili diskove "on demand".
Lightning kaže...

Meni apsolutno nije bitno to što se on zove "low power" ili "green power" - WD ili "eco green" - Samsung. Diskovi veći od 160Gb se kupuju isključivo za spremanje veće količine podataka. Što se brže vrti to su veće šanse da će prije "krepat". Znači kad bi doma slagao neki RAID 6 sa 12 diskova definitivno bi radije uzeo 12 Green power diskova koji mi ionako neće ograničavat brzinu, ali bit ću malo sigurniji u njihovu dugovječnost.

A i razlike u performansama su skoro pa nikakve u odnosu na 7200 diskove + onaj koga zanima brzina ide u drugom smjeru (VRaptor, SAS, SSD...)

Diskovi veci od 160 GB koriste i u video i audio obradama, a bitno brzi diskovi nemaju i bitno vecu stopu kvarova (cak je upravo obrnuto).
A u primjeru RAID 6 - 12 diskova - sporiji disk - polje bi zaklao upravo tim diskovima. Tu upravo trebas nesto bitno brze.
18 godina
protjeran

Seagateov odgovor na WD-ovu green power seriju HDD-ova.

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
Diskovi veci od 160 GB koriste i u video i audio obradama, a bitno brzi diskovi nemaju i bitno vecu stopu kvarova (cak je upravo obrnuto).
A u primjeru RAID 6 - 12 diskova - sporiji disk - polje bi zaklao upravo tim diskovima. Tu upravo trebas nesto bitno brze.
Za kućnu upotrebu ti je bolje recimo spojit 3 diska od 160 u RAID0, nego uzet jedan "brzi" od 640... i tu si opet u plusu ako uzimaš u obzir "video i audio obradu".
A to za stopu kvarova, općenito svi diskovi imaju sličnu. Ali neki "rule of thumb" bi trebao biti da ako se vrti sporije traje duže, ne?  ili po tvojoj logici 15.5k bi trebali trajat isto kao 7200.

A ja si baš planiram jedan takav RAID6 i to sa green power diskovima. Ako ti je bitna brzina kao što sam napisao ne gledaš ovu seriju diskova, ako ti je samo bitan kapacitet onda možeš spajat šta hoćeš, a čisto za storage ovi green poweri su zakon. A sa ovim komentarom o raidu i 12 diskova se pitam da li si ti ikad koristio i spajao takav array.
18 godina
Lightning kaže...
Old Iggy kaže...
Za kućnu upotrebu ti je bolje recimo spojit 3 diska od 160 u RAID0, nego uzet jedan "brzi" od 640... i tu si opet u plusu ako uzimaš u obzir "video i audio obradu".
A to za stopu kvarova, općenito svi diskovi imaju sličnu. Ali neki "rule of thumb" bi trebao biti da ako se vrti sporije traje duže, ne?  ili po tvojoj logici 15.5k bi trebali trajat isto kao 7200.

A ja si baš planiram jedan takav RAID6 i to sa green power diskovima. Ako ti je bitna brzina kao što sam napisao ne gledaš ovu seriju diskova, ako ti je samo bitan kapacitet onda možeš spajat šta hoćeš, a čisto za storage ovi green poweri su zakon. A sa ovim komentarom o raidu i 12 diskova se pitam da li si ti ikad koristio i spajao takav array.
Za ovo 3 x 160 se potpuno slazem, dapace. Sto se tice stope kvarova, tu si u krivu. Statisticki (govorim o stotinama ili tisucama raznih modela diskova) 15k (ne 15.5k) diskovi traju i bitno duze, ako se gleda MTTF (MTBF tu ne igra) po uredjaju. Nesto su losiji u MTTF po GB.
Sto se brzine tice, RAID6 je posebno problematican (svaki posao s vise od 20 - 30% writea je uzas, svaki jaci IOPS je uzas), dobar je za arhive i za iskljucivi sekvencijalni posao (full stroke write je jedino sto se preporucuje u tim sustavima). I da, slagao sam brda takvih sustava, time se bavim. :o)
18 godina
moderator
Lightning kaže...
Pa bas ako kazes da svi diskovi imaju slicnu stopu kvarova, znaci da ce sustav od vise diskova imat visu stopu kvarova od pojedinacnog diska! Ako su 160-gigabajtni i 640-gigabajtni diskovi jednako pouzdani, kad tri 160-gigabajtna diska spojis u striping polje pouzdanost tog polja je manja od pouzanosti jednog 640-gigabajtnog diska! Recimo da je pouzdanost 99% u nekom razdoblju, recimo od pet godina - nevazno za ilustraciju. Pouzdanost RAID0 sustava je 99%*99%*99%=97%. Ovo je neka obicna bezvezna statisticka kalkulacija, ali jasno ilustrira problematiku. Na Wikipediji imas to puno bolje razradjeno.
Poruka je uređivana zadnji put pet 24.4.2009 15:18 (mbaksa).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice