"Crveni oktobar" napada

poruka: 9
|
čitano: 1.797
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na ""Crveni oktobar" napada".
18 godina
odjavljen
"Crveni oktobar" napada

Nakon 5 godina su ga otkrili tek??? {#}

Nije mi to toliko ni čudno. Imam prijatelja koji je policajac. Donio mi je stick da mu očistim (koristi ga u postaji). Na sticku je bilo ukupno 98 zaraženih datoteka. Đavlima je bio opsjednut! Naravno da "bez problema" s njim radi na svim službenim računalima.

Freak Show Inc.

10 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Re: "Crveni oktobar" napada
Friday kaže...

Nije mi to toliko ni čudno. Imam prijatelja koji je policajac. Donio mi je stick da mu očistim (koristi ga u postaji). Na sticku je bilo ukupno 98 zaraženih datoteka. Đavlima je bio opsjednut! Naravno da "bez problema" s njim radi na svim službenim računalima.

Nije problem u malware-u. Problem je u korisnicima. Uvijek bio i uvijek će biti. Mada ni antvirusi koji ništa ne valjaju ne pomažu baš u svemu ovom.

Ad astra peronospora
16 godina
neaktivan
Friday kaže...

Hehe, identična situacija i kod mojih MUP poznanika. Sad su se više manje svi naučili pa imaju poseban stik kojeg koriste samo na poslu, a poseban za doma i ostalo.

Nevjerojatno mi je da je tako nešto moguće, ipak su im to službeni kompovi, ali eto, već doslovno godinama imaju istu situaciju.

13 godina
neaktivan
"Crveni oktobar" napada

Na žalost osim nekompetencije sustava u cjelini kao takvog (čast prosvjećenim pojedincima), problem je ipak širi. Čak da imamo sve same wunderkinde u MUP-u (kojeg ste spomenuli, ali ja govorim o cijelom državnom aparatu) bojim se da to ne bi bilo dovoljno. Morate shvatiti da na razini ne samo operativnih sistema, nego i usvojenih industrijskih standarda po kojima su rađeni fizički uređaji (industrijsko upravljanje, mobiteli, kontroleri, ..) imate "slučajno" i unaprijed ugrađene procedure kombinacijom i pozivom kojih se aktiviraju određene radnje. Zato je to ne samo teško nego gotovo nemoguće otkriti. Neki programski kod ili jednostavno stream podataka koji sam za sebe nije virus u kombinaciji sa drugim podatcima ili na specifičnim uređajima počinje raditi ono za što je od početka namjenjen....  Čuli ste za binarne bojne otrove? Ovo nisu samo binarne nego oktalne kombinacije. Jasno je da tu razinu planiranja ne može provesti neki haker u garaži. To je terorizam i sabotaža na razini država....

4 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
miki1981 kaže...
Friday kaže...

Hehe, identična situacija i kod mojih MUP poznanika. Sad su se više manje svi naučili pa imaju poseban stik kojeg koriste samo na poslu, a poseban za doma i ostalo.

Nevjerojatno mi je da je tako nešto moguće, ipak su im to službeni kompovi, ali eto, već doslovno godinama imaju istu situaciju.

Nažalost, obojica ste potpuno u pravu.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
18 godina
neaktivan
Citam o RO na bugu, gizmodu i ostalim 'populistickim ict' webovima i vidim da se prije ili kasnije sva natezu jel kriva rusija ili kina ili neka druga zemlja.

A zasto za to ne bi bile odgovorne neke-malo-bogatije kompanije ili organizacije ili netko tko bi mogao biti financiran 'teroristickim kapitalom'? Mislim da bi od svih tih info koje skupljaju vec 5+ godina puno vise mogla profitirati jedna efikasna, spretna i brza 'organizacija' nego troma i birokratska drzavna institucija. Zamislite samo da takva kolicina bitnih i aktualnih info se redovno slijeva u ladicu nekog hr birokrata u opcini ili na sudu??? Mislim wtf, taj bi se prvih par mjeseci bavio samo s time da dobije vecu ladicu u kojoj to moze cuvati i zadrzati 2-3 tjedna/mjeseca dok za to vrijeme pokusa od nekoga utjerati mito. A nakon toga, kada bi mu to nekako uspjelo, podaci bi bili vazni i aktualni ko lanjski snijeg... A onda bi se zalio da je dobio los stol i ladice iz Kine umjesto od nepostojece tvornice iz Hrvatske i da treba stitit domacu proizvodnju jel je nase sve bolje (i 8 puta skuplje) i sve bi novine pisale o uvozu smeca i propadanje naseg...

A spijunske info tko je*e... Od toga mi i tako ne bi znali izvuci nikakvu korist!

Kao sto i od ostalih stvari iz domene: 'mozak' 'inteligencija' 'skolovanje' 'inovacija' 'napredak' 'mladi ljudi' 'stvaranje novih vrijednosti' nasi politicari i tako ne znaju izvuci nikakvu korist!

Na kraju bi samo nas birokrat dobro prosao jer je dobio invalidsku mirovinu kako mi je ona losa ladica pala na nogu, malo je podmazao doktora, i sad uziva sa mirovinom duplo vecom nego sto vecina ljudi ima placu... Ili ovo zadnje pisem o nasem politicaru koji je ukupno 15minuta sjedio u Saboru i sad ima toliku mirovinu... Hmmm ne znam, svi su mi oni nekao isti...

Je*es crveni oktobar i novembar, s time se nitko u Hr nije pomogao
davor07
14 godina
neaktivan
"Crveni oktobar" napada

Gledam prije par mjeseci u tamo nekakvoj bolnici babu šalterušu kako ukucava podatke o novim pacijentima i povijest bolesti preko nekakve web aplikacije na tamo nekakav server.

Konekcija je bila koliko sam vidio obični http, IP adresa javna.

Dakle, radi se o podacima koji spadaju u one koji se opisuju tamo nekakvim zakonom o čuvanju podataka.

Načuh kako u jednoj lokalnoj bolnici cijeli IT održava tvrtkačiji je vlasnik u bliskim rodbinskim odnosima s ravnateljem te ustanove.

Dakle, gomila raznoraznih sistem administratorčića, DBA-ovčića i ostalih birokratčića ima direktan pristup podacima koji se mogu prodati za nekakvu lovu (novinari, farmaceuti, njuškala opće prakse raznorazna), a sama ustanova više nema kontrolu nad samim podacima nakon što baba šalteruša zatvori brauzer.

A mi bi se sada kao trebali plašiti nekakvog špijunskog virusa ili nečega izvana? :D

Živio, rođo!

7 0 hvala 2
14 godina
neaktivan
Friday kaže...

A u školama?

Donesem USB doma nakon tih kompova... Virusi koje ni Norton ne prepoznaje. Rekoh ... ma star USB pa nema veze - u smeće!

Slušaj svoje srce! o_O ..... Eem. Who am I kidding? Samo budi logičan! :-)
15 godina
"Crveni oktobar" napada

Staro je pravilo da paziš gdje guraš stick. Istina ovo pravilo je vrijedilo i prije pojave računala.

Slažem se s Bypass-om dok je "neopreznih" korisnika i virusi će cvjetati.

Stručnjak za odmaganje...

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice