Baš sam se ja nekidan zapitao o tim crticama kao pokazivačima jačine signala, imaju li smisla(ne konkretno na iPhoneu već opčenito), i dali se mogu zamijeniti s nečim drugim.
A to da signal ne mora biti iste jačine na svakom mobitelu je logično.
Baš sam se ja nekidan zapitao o tim crticama kao pokazivačima jačine signala, imaju li smisla(ne konkretno na iPhoneu već opčenito), i dali se mogu zamijeniti s nečim drugim.
A to da signal ne mora biti iste jačine na svakom mobitelu je logično.
Svakog nesta u zivotu j.... hehehehehehehe
Pa jedini način na koji bi uistinu točno znali jest da nam se u decibelima pokazuje koliko je jak signal. Ja sam recimo primjetio da na Sony Ericssonu sve crtice budu na maksimumu ako je signal iznad 50%.
Ako se ne varam FMA (program za SonyEricsson mobitele) pokzauje jacinu signala.
Zanimljivo je da S25 Explorer pokazivao i na kojem si odasiljacu momentalno,imam tu "cast" da zivim blizu dva odasiljaca i obicno oko 3:00 AM na zvucnike PCa sam hvatao signal kao da neko upravo pokusava zvoniti,sa ovim sam programom video da se ovaj upravo u to vreme prebacivao na neki drug.
Inace program je (bio) namjenjen Siemensovim telefonima,tacnije za model S25
Ultra napredni telefon,display u boji (njih 3) i IrDa
Inace tacno je da crtice ne prikazuju stvarno stanje,to se najbolje vidi kad ovaj pokazuje sve :) a baterija se na magican nacin isprazni zbog slabog signala
Zanimljivo je da S25 Explorer pokazivao i na kojem si odasiljacu momentalno,imam tu "cast" da zivim blizu dva odasiljaca i obicno oko 3:00 AM na zvucnike PCa sam hvatao signal kao da neko upravo pokusava zvoniti,sa ovim sam programom video da se ovaj upravo u to vreme prebacivao na neki drug.
Inace tacno je da crtice ne prikazuju stvarno stanje,to se najbolje vidi kad ovaj pokazuje sve :) a baterija se na magican nacin isprazni zbog slabog signala
Imam Nokiu na symbianu s60, i na nju instaliran program pod nazivom PhoNetInfo.... osim što prikazuje razne detalje o mobitelu ima i dio koji se bavi mrežom i između ostaloga pokazuje jačinu signala u decibelima i kada ja pun signal (crtice do vrha) prikazuje -70dBm do -80dBm... kada se taj signal spusti na nekih 50% (gledajući po crticama) jačina signala postane nekih -90dBm...
Sada da li i taj program točno mjeri signal, ili ga nekako preračunava u odnosu na crtice neznam....ali ipak ne mislim da je tako jer kao što već reko' pun signal očitan sa crtica kreće se između -70 i -80.
Crtice pokazuju jacinu ulaznog signala koji je daleko jaci nego "izlazni", tj. izlazna snaga BTSa je puno veca nego od telefona (2W max). 50% ulaznog signala ne znaci da ce telefon "dobacit" do BTSa. Najbolje mjerilo je kvaliteta zvuka koji, recimo kod VIPa, prekida di god se nadjes.
Dodatni problem, kod VIPa naravno, je sto te uredno prebacuju s jednog na drugi BTS ne vodeci brigu da li ces moci uopce pricati (da li telefon ima dovoljno snage). Nista cudno da tokom razgovora promjenis n BTSova i da te zveknu na neki u pri....dini i razgovor pukne. Bravo VIP!!!!!
Crtice opisuju kvalitetu prijama a ne jakost signala.
Mobiteli su digitalni uređaji pa je 50% koje ste svi primjetili sasvim dosta za odličan prijam ili ti sve crtice.
Dakle nije uljepšavanje nego pokazivanje onoga što je krajnjem prosječnom i tehnički nepismenom korisniku bitno, kvaliteta komunikacijskog mosta, bez krčanja, prekidanja i kašnjenja. Krajnjeg korsnika ne zanima što je to signal i kolika je njegova jakost i koliko je dosta za odličan prijam i kada se i zašto baterija brže prazni.
To je logika, a da li je ispravna ili ne je druga tema.
Baže, a gdje je link na TFA? :)