Chrome ispred Firefoxa!

poruka: 90
|
čitano: 15.244
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Chrome ispred Firefoxa!".
14 godina
protjeran
Re: Chrome ispred Firefoxa!
Skot kaže...

za Firefox i Operu trebaš imati malo mozga, dok su IE i Chrome idiot friendly preglednici (zato im svaki dan raste broj "korisnika") {#}

Dobra poanta, ali ne bih se u potpunosti složio.

15 godina
neaktivan
Chrome ispred Firefoxa!

Chrome definitivno najbolji!

Moj PC  
3 3 hvala 0
16 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Alene, šanse da Google plaća Bugu da piše o Chromeu su toliko malene, da je smiješna uopće tvoja pretpostavka. Hrvatska nije niti toliko bitna Googleu da uvede funkcionalan Market za Android, a kamoli plaća novinare da favoriziraju Chrome. Insinuacije su ti promašene i blesave.

Chrome je zanimljiv jer gazi svu konkurenciju, kako kvalitetom, tako i širenjem.

To sam u startu rekao da sumnjam ako si citao post. Nije naše tržište od tolike važnosti. Cak da cijela država koristi iskljucivo Chrome to bi na svjetskoj razini jedva znacilo koji promil više.

Ono što je jedino moguce da se takve vijesti formiraju vani pod utjecajem koje dodatne šuške, a ovi naši to vjerno prepisuju. Tako da je tvoj komentar "blesav" (izbjegavam koristit takav rijecnik, ali sad sam ga posudio od tebe) a ne moje insinuacije.

Chrome gazi konkurenciju ponajviše zbog marketinga (što kroz Googleove servise kad ti npr.na YT dođe poruka "Pretraživanje interneta vam je usporeno? Probajte Chrome", do vjerojatno i nekih novinara itd.,

cak ga vani reklamiraju preko novina i billboarda...), velike jednostavnosti i konkurentnim radom. 

Ugl.marketing kakav ima Chrome, nema ni jedan jedini browser. I to je jedan od sastojaka njihova uspjeha.

Kad spominješ kvalitetu, po cemu su to Firefox, Opera ili cak Safari nekvalitetni?

Jasno svaki od njih je ponešto drugaciji i ima svoje podrucje u kojim možda prelazi druge, ali ni 1 nije toliko odlican da možeš reci da zaslužuje da gazi druge zbog svoje kvalitete.

Probao sam ih sve moguce na 2 platforme (Win i OS X) i znam o cemu pricam.

''Ne možemo izbjeći svaku kritiku niti je moguće udovoljiti svima '' I.P.II
17 godina
odjavljen
alen-c kaže...

Kad spominješ kvalitetu, po cemu su to Firefox, Opera ili cak Safari nekvalitetni?

Jasno svaki od njih je ponešto drugaciji i ima svoje podrucje u kojim možda prelazi druge, ali ni 1 nije toliko odlican da možeš reci da zaslužuje da gazi druge zbog svoje kvalitete.

Ti si probao platforme i bla, bla kao korisnik, ja svakodnevno razvijam za sve te platforme, dakle te browsere i svu tu tehnologiju poznajem na daleko više razina od tebe. Čak i kao korisnik, vidim neke očite probleme koje ti ignoriraš. Uspjeh Chromea u medijima je vezan direktno uz njegovu kvalitetu.

Firefox mu je dosta blizu, ali Chrome je trenutno jednostavno glavni - i po podršci, dakle raznim tehnološlim kriterijima i čistoj brzini rada te stabilnosti. Ukratko, slika koju sam ti priložio objašnjava pokrivenost tehnologija za svaki bitan browser danas.

Uzeo sam samo posljednju verziju, jer bi inače rezultati bili još gori za konkurenciju, kao na slici.

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.11.2011 19:19 (Tonči).
16 godina
neaktivan
Tonči kaže...
alen-c kaže...

Ti si probao platforme i bla, bla kao korisnik, ja svakodnevno razvijam za sve te platforme, dakle te browsere i svu tu tehnologiju poznajem na daleko više razina od tebe. Čak i kao korisnik, vidim neke očite probleme koje ti ignoriraš. Uspjeh Chromea u medijima je vezan direktno uz njegovu kvalitetu.

Firefox mu je dosta blizu, ali Chrome je trenutno jednostavno glavni - i po podršci, dakle raznim tehnološlim kriterijima i čistoj brzini rada te stabilnosti. Ukratko, slika koju sam ti priložio objašnjava pokrivenost tehnologija za svaki bitan browser danas. Uzeo sam samo posljednju verziju, jer bi inače rezultati bili još gori za konkurenciju.

Ovisno koje kriterije gledaš. Ja sam se jasno ogradio da necu sudjelovati ni u kakvim prepucavanjma koji je bolji niti favortizirati ikoga

(premda je meni na Win Opera bila najbolja, a na OS X možda ipak safari zbog same integracije sa sustavom i iPhoneom).

Isprobao sam sve te i kao korisnik sam skužio da su svi oni tu negdje za mene kao korisnika a tek nijanse odlucuju kojeg cu odabrati.

Neko Operu zbog silnih mogucnosti i brzine i štedljivog Turbo moda, netko FF zbog gomile odataka, netko Chrome zbog brze startnosti, jednostavnosti i osjecaja da je nešto brži,

a neko opet Safari jer ce njime odlicno sinkronizirat oznake i Reading list s iOS-om. A netko ce možda baš preferirat IE9 koji je postao poletan.

I zato nije stvar da smo mi korisnici nevažni, a vi razvijatelji šerifi. Baš mi korisnici smo važni jer odlukom o svom browseru 

utjecemo na ovakve statistike, a ne vi razvijatelji kojih je daleko manje.

I zbog svega navedenog smatram da je marketing ovdje odigrao kljucnu ulogu a ne neka kvaliteta (koja je na razini ostalih, nekad bolje, nekad gora).

''Ne možemo izbjeći svaku kritiku niti je moguće udovoljiti svima '' I.P.II
17 godina
odjavljen

S korisničke strane bitno je kakav je sustav bookmarka, kako se ponašaju tabovi, spremanje formi, lozinki i slično. Naravno da su tebi kao korisniku neke stvari nevidljive i nevažne. Tehnički gledano, Chrome je najbolji. Što se brzine tiče i tu je najbolji u većini testova, a ta brzina nije stvar subjektivnosti, nego se može izmjeriti, dakle znanstvenom metodom dokazati, a istovremeno je važna za korisnike.

IE9 je brzinski dosta dobar, ali ga ne koristim jer mi ne odgovara kao korisniku. Ima smeće od sustava favorita, lozinki, sadržaja formi i jednostavno ga ne volim. Firefox koristim najviše jer mi sa svime najbolje odgovara kao korisniku, ali to ne znači da Chrome nije bolji ili da Firefox nema problema.

15 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Firefox mu je dosta blizu, ali Chrome je trenutno jednostavno glavni - i po podršci, dakle raznim tehnološlim kriterijima i čistoj brzini rada te stabilnosti. Ukratko, slika koju sam ti priložio objašnjava pokrivenost tehnologija za svaki bitan browser danas.

Uzeo sam samo posljednju verziju, jer bi inače rezultati bili još gori za konkurenciju, kao na slici. 

Sad kad si već bacio usporedbu u developerskim vodama i krenuo sa ovom temom u dubinu bio bi red i da dovršiš potpunost svoje teze i gore iznjetih činjenica...

Dakle, nakon ovih lijepih grafova koji 'nešto prikazuju' mene kao hobby developera zanima ovo Tonči:

Točno koji reproducibilni 'kriteriji' su uzeti u obzir kod filtriranja za ove gore od tebe priložene grafove?

http://sites.google.com/site/erefhome/
17 godina
odjavljen

Svi. :-) Dakle, sve što je u produkcijskom standardu, draftu i prijedlogu te razina koju podržavaju browseri. Na stranici caniuse.com možeš sam složiti kriterije kakve želiš i sam procijeniti što je tebi osobno bitno.

Ako želiš reći da sam odabirao kriterije koji idu u prilog Chromeu - ne, nisam, nemam zašto niti vremena toliko se potruditi.

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.11.2011 19:48 (Tonči).
17 godina

Mislim da ova slika je prilicno jasno sumirala i moje misljenje o browserima

Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.11.2011 21:03 (syncmaster245b).
16 godina
protjeran
Chrome ispred Firefoxa!

I što ako je neki sporiji za 0,5 sekundi??Rezat ćete vene??{#}

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
M_dipl. kaže...

Pa razmišlja li itko od vas o privatnosti kada birate browser? Sad ne mislim na privatnost pretraživanja pr0n sajtova, nego o tome što vaš browser pamti o vašem pretraživanju i radu i na koji način to koristi. U tom je pogledu Chrome prilično problematičan. Izgleda da nikoga to ne zanima.

Možeš li elaborirati malo tvrdnju da je Chrome problematičan po pitanju zaštite privatnosti? Naravno, uz nekakve dokaze, prikaz koda, primjera i slično.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Chrome ispred Firefoxa!

Pa Google je poznat po svojim špijunskim aktivnostima...

www.hrphotocontest.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Chrome ispred Firefoxa!

Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina
Onda je za tebe Facebook Big Brother.
No one is ever truly lost...
14 godina
protjeran
Tonči kaže...
alen-c kaže...

Korisnici su ti koji bi trebali ocjenjivat preglednik,a ne razvijatelji,koji bi pak s druge strane trebali slušati želje korisnika. Chrome-a je tako isfurala reklama,a nikako praktičan rad na njemu. On pokušava mijenjat navike surfera,a to što ga je eventualno netko stavio na svoj PC je trenutak slabosti u vidu znatiželje.

Probao sam ga i nikad više!! Pa valda ja znam što je za mene najbolje,ali isto tako ne želim to nametati drugima,a osobito ne agresivnom kampanjom tipa "tko koga gazi".

15 godina
neaktivan
Chrome ispred Firefoxa!

Sve što se utipka u Chrome se šaklje u Google. Ali doslovno sve, svako slovo pojedinačno. Primjer?

Kod tipkanja www.bug.hr u Chrome preglednik ovi redovi se redom šalju u Google. Nemoram niti napomenuti da se enter još nije ni stisnuo ;)

GET /complete/search?client=chrome&output=chrome&hl=en-US&q=ww HTTP/1.1
GET /complete/search?client=chrome&output=chrome&hl=en-US&q=www HTTP/1.1
...
GET /complete/search?client=chrome&output=chrome&hl=en-US&q=www.b HTTP/1.1
GET /complete/search?client=chrome&output=chrome&hl=en-US&q=www.bu HTTP/1.1
GET /complete/search?client=chrome&output=chrome&hl=en-US&q=www.bug HTTP/1.1
GET /complete/search?client=chrome&output=chrome&hl=en-US&q=www.bug.h HTTP/1.1

GET /complete/search?client=chrome&output=chrome&hl=en-US&q=www.bug.hr HTTP/1.1

Dalje o privatnosti. Svi browseri skupljaju/šalju neke podatke. To mora biti jasno.

Ali ono kako je Googgle sa svojim Chromeom počeo na početku da takvu rečenicu utrpa u licenčni ugovor. Khmmm. Malo previše, zar ne...

Ima toga hrpa po netu pa neću bacati linkove na tu temu. Potražite tko ne vjeruje, a oni koji to već znaju, jednostavno to prihvaćaju kao OK činjenicu.

No, previše smo otišli u smjeru flameova pa je s moje strane ova rasprava završena.

Svako dobro želim svima i vašim browserima. Pozdrav

3 0 hvala 1
17 godina
odjavljen

Da, šalju se - jer Chrome automatski pretražuje za onime što ti kucaš (ako si tu opciju uključio) i daje ti žive rezultate Google Searcha. To se zove Instant Search i može se i isključiti i uključiti, ovisno o želji korisnika.

Umjesto plašenja ljudi glupostima, bilo bi bolje da razumiješ i znaš što i o čemu pišeš.

15 godina
neaktivan
Chrome ispred Firefoxa!

Recite vi što hoćete..

Ali meni se Google Chrome nikad nije srušio..

Uvjek je brz i ima dobar odaziv..

Prije sam koristio Firefox..Svako malo se srušio

tipa "uh ovo je sramotno"..

Užasno šteka..

Isprobao sam mali milijun web browsera(Rockmelt,Shell etc)

I zaključio da je za mene Google Chrome najbolji...{#}

Steve Jobs..Hvala ti!!...Bez tebe nebi imali ono što sad imamo...
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Chrome ispred Firefoxa!

recite i VI što hoćete

meni se firefox nikad nije srušio a "trošim" ga od članka (preporuke) u Bugu negdje početkom stoljeća. {#}

Prof.dr.sc glazbeni producent, (bez sluha)
Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina
protjeran
RaZ0R9111 kaže...

Recite vi što hoćete..

Ali meni se Google Chrome nikad nije srušio..

Uvjek je brz i ima dobar odaziv..

Prije sam koristio Firefox..Svako malo se srušio

tipa "uh ovo je sramotno"..

Užasno šteka..

Isprobao sam mali milijun web browsera(Rockmelt,Shell etc)

I zaključio da je za mene Google Chrome najbolji...{#}

Oke,ajd...srušio ti se Firefox. Ali,dali si se ikad zapitao zašto? I kako si podesio svoju foxicu? Koji dodaci? Pluginovi?

Ne možeš,recimo, stavit "NoScript" i otić na fake stranicu i tamo mu dopustit sve torte i kolače kako bi vidio dali je lijeva sisa veća od desne. Dobit će i on i mozilla po repu!

Dakle, bilo koji preglednik Vi koristili,podesite si ga prema potrebi i pažljivo odradite taj dio pa će Vas služit dugo i besprijekorno.

16 godina
neaktivan
Chrome ispred Firefoxa!

Firefox bas zbog addon-ova jer onaj tko malo zna moze prilagodit Firefox sebi, a ne prilagodjavat sebe microsoft-u ili google-u....koliko god da se chrome palio brze meni je 30% ubrzano surfanje na firefoxu bas zbog addon-ova, dok pola tih ni nema za chrome...da se chrome pali za 5 sekundi a firefox za 60 opet bi koristio firefox samo ga nebi nikad gasio (ni ovak ga ne gasim cesto)...

adblock plus

check4change

downloadhelper

download statusbar

downthemall

firegestures

imagetweak

instantfox

paste and go (forms)

save link in folder

tab mix plus

greasemonkey sa ffixerom (facebook fixer)

su samo neki addon-ovi koji mi cine surfanje laksim, kad dodjem na neki drugi komp sa chrome-om ili ff bez ovih ekstenzija tek onda skuzim da 30% vise radnji ili klikova moram napravit nego doma...

...chrome i ie su za kako je vec netko naveo, drugim riječima ljude koji nemaju pojma na kompu i otvaraju samo fejsbuk i jubito (i doslovno im tako pise u bookmarksima)...firefox za takve ljude ima previse mogucnosti i opcija koje oni nikad nece iskoristiti...zato raste popularnost chromeu, ima tri bitne opcije: pokazuj tikpu home pokraj address bar-a, uvijek prikazi bookmark toolbar i uvijek pitaj u koji cu folder spremit fajl koji skidam...za mene je chrome ogranicen i ne ispunjava moje potrebe...

...onaj koji radi kao developer web-a ne moze napisati na stranici instaliraj google chrome da ti moja stranica izgleda normalno jer cu ja sa te stranice otic, tvoja stranica ako si dobar web developer izgleda na zadnjim verzijama ie, chrome, opera, firefox, safari IDENTICNO...

Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
Jadno je kako je FF kopirao dizajn od Opere.
No one is ever truly lost...
16 godina
neaktivan
Chrome ispred Firefoxa!

Chrome zauvijek!
Sa Mozzile Firefox na njega sam prešao kad je tek "rođen", iz znatiželje i od tad se nisam maknuo s njega! (osim jednom kad ga je virus onesposobio al sam mu se vratio nakon dva dana) 

I nije mi jasno kako netko može bit na IEu, ogavan je! {#} Vi koji ga volite nemojte me smatrati haterom...

Pomogao sam? Zar nije lakše kliknuti gumb: "Hvala" ili "Thum Up" nego pisati post sadrzaja "Hvala", koji ujedno ne prati temu?
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ZeljkoF1 kaže...

Za Bug redakciju

Ono što bih ja volio vidjeti je kolika je zastupljenost browsera na vašem portalu (bug.hr)

- ne bi štetilo da bacite neki graf iz Google Analyticsa u postocima za zadnjih godinu dana.

Da li je još netko zainteresiran da to vidi?

Teško da ćeš to dobiti... ;] Ali čisto prikaza demografske slike radi, evo jedan graf od danas za site koji dnevno bilježi nekoliko desetaka tisuća posjeta. Ne smijem stavljati konkretne brojke (ugovor itd. itd.), ali postotci daju prilično zgodnu sliku kako to izgleda u Lijepoj našoj na velikim brojkama i prosječnim korisnicima:

EDIT:

I za druge site-ove grafovi izgledaju dosta slično (IE i FF samo mijenjaju mjesta), dok je Chrome uvijek uglavnom negdje oko 15%.

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.11.2011 3:02 (vlad0).
17 godina
M_dipl. kaže...
Tonči kaže...

Da, šalju se - jer Chrome automatski pretražuje za onime što ti kucaš (ako si tu opciju uključio) i daje ti žive rezultate Google Searcha. To se zove Instant Search i može se i isključiti i uključiti, ovisno o želji korisnika.

Umjesto plašenja ljudi glupostima, bilo bi bolje da razumiješ i znaš što i o čemu pišeš.

Zaboravio si nadodati da Chrome također prati tvoju internetsku aktivnost da bi prilagodio rezultate pretrage tvojim uobičajenim interesima, drugim riječima: limitira ti slobodu brauzanja. Također, ako se malo bolje promotri EULA koja dolazi uz sve Googleove proizvode (govorim o posljednjem izdanju njihove EULA-e), a to se posebno odnosi na Chrome, lako će se primijetiti da Google zadržava pravo da u bilo kojem trenutku prekine tvoj pristup bilo kojoj od svojih usluga bez iznošenja razloga za to, kao i pravo da pohranjuje podatke o tvojoj internetskoj aktivnosti i koristi ih u svrhe koje poželi.

Razumijem ljude kojima je sve ovo nevažno, ali mislim da je jednako legitimno smatrati ove stvari nedopustivima. Pa zašto onda nebismo pretraživali putem duckduckgoa i koristili nešto osim Chrome i jednako limitirajućeg Safarija?

Nije uopće bitno prati li tvoju aktivnost nego u koju svrhu kako se ti podaci bilježe, a svrhu si sam iznio i ne vidim u čemu je to problem - niti kako ti ograničava browsanje - prvi prikazani podaci ce biti oni koji su filtrirani po tvojoj aktivnosti - ne znači da su ti ovi drugi nedostupni

a što se tiče ovoga - "pravo da pohranjuje podatke o tvojoj internetskoj aktivnosti i koristi ih u svrhe koje poželi." -- točno može prikupiti tvoje podatke i koristiti ih -- ako su podaci prikupljeni anonimno - znači bez identifikacije da je ta aktivnost bas tvoja u tip svrhu istrazivanja trendova kakve to veze ima - ti se u toj priči ne razlikuješ od nekog amerikanca ili bilo koga drugog niti se zna da si to baš ti napravio ...

privatnost i anonimnost nisu isto, a ljudi ih cesto preokrecu u nemogućim kombinacijama

Tako da imaš npr. meni totalno bedasti koncept privatnosti na javnoj povrišini/mjestu...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
M_dipl. kaže...
Tonči kaže...

Zaboravio si nadodati da Chrome također prati tvoju internetsku aktivnost da bi prilagodio rezultate pretrage tvojim uobičajenim interesima, drugim riječima: limitira ti slobodu brauzanja. Također, ako se malo bolje promotri EULA koja dolazi uz sve Googleove proizvode (govorim o posljednjem izdanju njihove EULA-e), a to se posebno odnosi na Chrome, lako će se primijetiti da Google zadržava pravo da u bilo kojem trenutku prekine tvoj pristup bilo kojoj od svojih usluga bez iznošenja razloga za to, kao i pravo da pohranjuje podatke o tvojoj internetskoj aktivnosti i koristi ih u svrhe koje poželi.

Razumijem ljude kojima je sve ovo nevažno, ali mislim da je jednako legitimno smatrati ove stvari nedopustivima. Pa zašto onda nebismo pretraživali putem duckduckgoa i koristili nešto osim Chrome i jednako limitirajućeg Safarija?

Mislim da ti cijeli taj koncept pretraživanja i načina na koji rade Internet i pretraživači poput Googlea, nije baš jasan.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Chrome ispred Firefoxa!

Tolika rasprava o broswrima a svatko ima izbor, te gluposti koje se pričaju da chrome prati vašu privatnost, imate drugi broswer. Ako težite za sigurnost kao što vidim da težite, riješite se društveni mreža a također i priključka interneta. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Chrome ispred Firefoxa!

Ja koristim i Firefox i Chrome.

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
M_dipl. kaže...

Pa dobro, onda mi objasni gdje griješim i zašto o problemima sa slobodom i privatnošću ovdje nema riječi. Ja po naravi težim znanju. :D

Zato me i čudi da dopuštaš sebi neinformiranost na toj razini. Previše je toga i previše puta objašnjeno da ja to sada sažmem u dvije rečenice, a za duže tekstove nemam vremena posljednjih dana. Uskoro, za vikend možda, ako stignem.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Chrome ispred Firefoxa!

Eto anketa (još traje) koji browser se koliko koristi... Dakle, 'brijem' da sam bio u pravu sa svojim tvrdnjama ;)

http://www.bug.hr/anketa/

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice