Android (možda) stiže na Raspberry Pi 3

poruka: 19
|
čitano: 3.113
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Android (možda) stiže na Raspberry Pi 3".
10 godina
neaktivan

samo lajk: 

0 0 hvala 0
18 godina

Nemam ništa protiv, ali ne vidim previše razloga za Android na R-Pi, mislim da je Android prenakrcan i preneoptimiziran za takvu platformu. Za sad za svaku namjenu postoji sasvim dobra disitribucija Linuxa za R-Pi

The best is yet to come, and wont that be fine You think youve seen the sun, but you aint seen it shine
Moj PC  
17 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Android (možda) stiže na Raspberry Pi 3
southy kaže...

Nemam ništa protiv, ali ne vidim previše razloga za Android na R-Pi, mislim da je Android prenakrcan i preneoptimiziran za takvu platformu. Za sad za svaku namjenu postoji sasvim dobra disitribucija Linuxa za R-Pi

ja znam da postoje malena multimedijalna računala koje pogoni android, i mogu se koristiti uz daljinski upravljac ili tipkovnicom ili mišem za upravljanje. 

To sto ima Android ne znači da ne valja, mislim da će veču svrhu imati pred tv-om za multimediju a manje za ostalo :) 

10 godina
neaktivan

Ne samo da je Android preneoptimiziran za RPi, već i većina aplikacija zahtijeva touch screen, bar za lagodan rad. Međutim ima jedan drugi bitan faktor: preko 2 milijuna aplikacija!

10 godina
neaktivan

southy: zapravo je R Pi 3 jači od 50% Android uređaja na tržištu i odlično je rješenje imati Android na njemu u dual bootu za multimediju i slično,pogotovo uz sav taj Play store.....

2 0 hvala 0
11 godina

Samo da se nadovežem, nemojte gledati na RPi3 samo iz vaše perspektive, računajte da postoje zemlje gdje bi takvo računalo moglo biti glavno obrazovno računalo u školama, u zemljama Afrike i Azije gdje je slaba kupovna moć. Druga stvar, RPi3 bi bio dobra podloga za pametne kontrolere, od hladnjaka pa sve do klima-uređaja i dizala, zamislite RPi3 već ugrađen u TV ili internet-radio uređaj, dakle mogućnosti su velike, cijena RPi3 nije prevelika na to što nudi, vjerojatno bi mogla biti i puno manja da se izrađuje ciljano kao neki kontroler (bez USB/HDMI konektora itd.).

Naravno da je svakom kreatoru OS-a zanimljivo da se od početka uključi u razvoj OS-a na takvom uređaju koji bi mogao biti rasprostranjen. Nije Microsoft bez računice izdao Windows 10 IoT za taj uređaj.

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.5.2016 13:56 (Thinker).

2 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Slažem se sa svime. jedino bi nadodao da Windows 10 IoT nema previše veze sa Windows 10, osim imena i što se koristi Visual Studio pod Windows 10 za programiranje "Internet of things".
Za povezivanje s Arduinom (što je tu vodeći projekt, čini mi se), a zgodno je jer za Arduino postoje stotine tisuća soft/hard rješenja, elegantnije je (umjesto Win10 PC + Win10 IoT + Arduino) direktno koristiti shieldove i softver putem npr Arduberry-a.
Low level kontrola RPi je ipak jednostavnija iz Linuxa (Raspbian), prednost bi za Win10 IoT bila tek navika i znanje korištenja Visual Studija.
Što se pak "kompatibilnih" Win10 aplikacija sa RPi tiče, mislim da tu ne treba biti previše optimističan. Android je pak druga priča, zakonom velikih brojeva puno više obećava.

13 godina

mene jedino zanim,a ako i kada na pi dođe android dali će onda i aplikacije koje zahtjevaju određene drm preduvjete (gledam tebe netflix) raditi u punoj rezoluciji jer to bi bila jako velika prednostu o odnosu na ove sve jeftine kineske boxove kojih ima brdo na ebayu a koštaju tu negdje kao i pi

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Thinker kaže...

Samo da se nadovežem, nemojte gledati na RPi3 samo iz vaše perspektive, računajte da postoje zemlje gdje bi takvo računalo moglo biti glavno obrazovno računalo u školama, u zemljama Afrike i Azije gdje je slaba kupovna moć. Druga stvar, RPi3 bi bio dobra podloga za pametne kontrolere, od hladnjaka pa sve do klima-uređaja i dizala, zamislite RPi3 već ugrađen u TV ili internet-radio uređaj, dakle mogućnosti su velike, cijena RPi3 nije prevelika na to što nudi, vjerojatno bi mogla biti i puno manja da se izrađuje ciljano kao neki kontroler (bez USB/HDMI konektora itd.).

Naravno da je svakom kreatoru OS-a zanimljivo da se od početka uključi u razvoj OS-a na takvom uređaju koji bi mogao biti rasprostranjen. Nije Microsoft bez računice izdao Windows 10 IoT za taj uređaj.

ja sam primjetio da rapsbery pi koriste mljekomati (od Letine) , kada su palili mljekomat izmenadio se kako se pojavilo logotip raspbery pi i jos kraj njega Nano (tekstualni editor koji je poznat na linuxu). Naravno nije bio android nego modificirana verzija linuxa. 

11 godina
Markić7 kaže...

ja sam primjetio da rapsbery pi koriste mljekomati (od Letine) , kada su palili mljekomat izmenadio se kako se pojavilo logotip raspbery pi i jos kraj njega Nano (tekstualni editor koji je poznat na linuxu). Naravno nije bio android nego modificirana verzija linuxa. 

Eto, to je samo jedan od vidova uporabe tog uređaja a još ima hrpa mogućnosti kojih se treba i dosjetiti

17 godina
Thinker kaže...

Samo da se nadovežem, nemojte gledati na RPi3 samo iz vaše perspektive, računajte da postoje zemlje gdje bi takvo računalo moglo biti glavno obrazovno računalo u školama, u zemljama Afrike i Azije gdje je slaba kupovna moć.

To i jest primarna svrha R Pi. Pitanje je - zašto bih stavljao Android na njega kad mogu barebone Linux? Samo si kompliciram život i smanjujem mogućnosti.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
10 godina
neaktivan

Naravno,ali ovako imaš i linux za obavljanje konkretnih stvari,a imaš i Android za zabavu,a sve to za kikiriki.

Zašto uopće birati kad možeš imati oboje,pa kad što zatreba....

0 0 hvala 0
17 godina
fer-de-lance kaže...

Naravno,ali ovako imaš i linux za obavljanje konkretnih stvari,a imaš i Android za zabavu,a sve to za kikiriki.

Zašto uopće birati kad možeš imati oboje,pa kad što zatreba....

Imao si i do sada distre koje su bile za zabavu, primjerice RetroPi. U teoriji, i Android je i do sada mogao gore (koji jest u pozadini Linux).

Kontriranje je bilo na to da će Android sada omogućiti jeftina računala za manje razvijena tržišta, što nije istina. To već R Pi od samih početaka omogućuje sa daleko prilagođenijim distrama. Isto tako nemojmo zaboraviti da Linux distre (barem velika većina njih) nije opterećena licencama, Android jest.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
10 godina
neaktivan

Da,ali mislim u smislu da imaš dostupne sve igre i aplikacije s Androida,dok na Linuxu nije toliki izbor zabavnog softwarea.

I ovo za Android i licence je zabluda,to vrijedi smo u slučaju da se koristi Google service framework,dok AOSP može svatko koristiti bez ikakve naknade i problema s licencama.

0 0 hvala 0
11 godina
Bukva kaže...

Imao si i do sada distre koje su bile za zabavu, primjerice RetroPi. U teoriji, i Android je i do sada mogao gore (koji jest u pozadini Linux).

Kontriranje je bilo na to da će Android sada omogućiti jeftina računala za manje razvijena tržišta, što nije istina. To već R Pi od samih početaka omogućuje sa daleko prilagođenijim distrama. Isto tako nemojmo zaboraviti da Linux distre (barem velika većina njih) nije opterećena licencama, Android jest.

Nitko ne kaže da je kombinacija Linux+RPi3 loša, jedino je trenutno više aktivnih programera dostupnih za Android nego za Linux, tu je glavni potencijal Androida.

12 godina
neaktivan
Thinker kaže...
Bukva kaže...

Nitko ne kaže da je kombinacija Linux+RPi3 loša, jedino je trenutno više aktivnih programera dostupnih za Android nego za Linux, tu je glavni potencijal Androida.

I ja to mislim, meni je čudno kako to da ne mogu napraviti emulator android programa koji radi odma kao aplikacija na windowsu ili linuxu. Probao sam Bluestack i mogu reći da je to jos kompliciranijejer jos moraju i OS emulirati . 

10 godina
neaktivan

Zato jer Android suprotno uvriježenom mišljenju nije Java virtualna mašina,nego aplikacije direktno komuniciraju s jednim apstraktnim layerom ili direktno s kernelom.

Stoga je zapravo jedini mogući način emulacije Androida zapravo emulacija cijelog OS-a.

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
10 godina
neaktivan

Da,a i trenutno je aktualan ART,a ne Dalvik.

A Android aplikacije ne moraju striktno davati naredbe VM-u na interpretiranje,nego je većina funkcija dostupna kroz direktne naredbe kernelu,pogotovo OpenGL,a pogotovo korištenjem NDK se mogu skoro sve funkcije svesti na skup naredba za kernel,a u VM se izvedu samo osnovni intenti i broadcasti,te je dovoljno samo staviti samo manifest i neki ne znam više kak se zove,osnovni konstruktor aplikacije.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice