Konačno napredak u AMD-u.
Nakon koliko godina gubljenja i gubljenja para...
Onaj intelov boost je sigurno pomogao.
Ma njih spašavaju Atijeve grafičke kartice od bankrota, očigledno je to bila dobra investicija kad su kupili ati.
Ma njih spašavaju Atijeve grafičke kartice od bankrota, očigledno je to bila dobra investicija kad su kupili ati.
Hmm... A pogledaj CPU-e?
Imaju najisplativiji low i mid range, koji se prodaje kao blato.
Ako intel proda 10.000 procesora od 5000kn,
a AMD proda 10 milijuna procesora od 500kn, šta misliš tko više zaradi?
Usput, pogledaj tko jedini radi (i to veoma kvalitetne) chipsete za AMD platformu.
Hmm... A pogledaj CPU-e?
Usput, pogledaj tko jedini radi (i to veoma kvalitetne) chipsete za AMD platformu.
hm, sta bi bilo kad bi bilo. na AMD-ovu zalost broj prodanih procesora nije ni priblizan tom odnosu koji si naveo, dapace. matematika ti je totalno pogresna jer intel prodaje puno vise. Sreca nasa da AMD postoji pa regulira cijene, ali Intel svojim tehnologijama (a i zakulisnim igrama) uvijek grabi naprijed vecim koracima. To sto ti smatras neke procesore najisplativijima trziste opovrgava. posebno se to odnosi na trziste prijenosnika i profesionalne radne stanice, znaci najveci dio trzista. odlicna je vijest da AMD na tim poljima ostvaruje napredak, ali napredak je premal da bi oborio intelove astronomske cijene. i onda tu intel izbaci i5 750 koji je po cijeni jednak AMD-ovoj top ponudi a bolji je. to sto AMD jedini proizvodi cipsete za svoje procesore je razlicita trzisna politika koja opet ide na stetu AMD-a jer osim u razvoj procesora puno ulazu i u razvoj platformi dok su u intelu shvatili da ne mogu pokriti potraznju za procesorima i da je bolje da se a procesore baziraju i u proizvodnji i u istrazivanjima.
To su samo karikirani brojevi, jer to se zove zakon velikih brojeva.
Prodajemo jeftiniji prozvod ali zato višestruko više.
Šta misliš kako je DFI-u odzovnilo?
Samo High End ploče, skupe do bola.
ASRock je uvjek imao budget i entry level ploče.
Naravno, nakupilo se para, sad su krenuli u High End...
To ti je to...
Zakon velikh brojeva.
Kao 1kn. Meni je ništa. Ali da mi svaki Kinez da jednu kunu...
Intel je preogromna tvrtka, njih ime "Intel" odmah daje ogroman značaj, jer puno noobovski korisnika bi uzelo skuplji Intel nego jednako brzi AMD.
AMD stoji solidno, ali morati će ubaciti Bulldozer što prije, jer ova arhitektura neće još dugo držati pored novog Sandy Bridge-a i sl.
Intel je preogromna tvrtka, njih ime "Intel" odmah daje ogroman značaj, jer puno noobovski korisnika bi uzelo skuplji Intel nego jednako brzi AMD.
AMD stoji solidno, ali morati će ubaciti Bulldozer što prije, jer ova arhitektura neće još dugo držati pored novog Sandy Bridge-a i sl.
Da pogotovo nece izdrzat pokraj Intelove mudre politike,
za svaki drugi model procesora nova maticna fuckas ti takvu politiku nek ih voda nosi.
Da je AMD znao, mogli su mu i AM2/3 procesori pasati i na stare 939 ploče.
Razlika je u položaju jednog PIN-a, i nedostatku DDR1 kontrolera,
koji bi se lako integrirao...
Zamisli tu nadogradnu? Thuban na 939 ploču sa dual chanelom DDR1?
Nice...
Kao kad je od Intela preuzeo socket 7, nadogradio chipset i nazvao ga socket "super 7"...
Nisu imali previše troška razvijanja, a imali su koristi (tada je AMD bio dosta mali igrač).
Hmm... A pogledaj CPU-e?
Misliš da je tako?
Jesi pročitao ovu vijest; citat: "Komentirajući rezultate poslovanja, Intelov CEO Paul Otellini istaknuo je kako je snažna potražnja za najjačim modelima procesora od strane mušterija u velikim korporacijama pomogla u ostvarivanju najboljih poslovnih rezultata u povijesti tvrtke."
Da ti je točna računica danas financijska slike tih dviju firmi ne bi izgledala ovako otprilike:
Intel ukupni prihod: 10,8 milijardi dolara
AMD ukupni prihod: 1,65 milijardi
Intel profit: 2,9 milijardi
AMD profit: 83 milijuna (a s troškovima prema GAAP i GF gubitak -43 milijuna)
Moraš samo pogledati koliko Intel bere novaca u prijenosnicima...
Da biram prijenosnik, išao bi na Intela, samo radi jednog razloga: hladan i štedljiv...
A i Intelu je lakše razvijati stvari od AMD-a.
Intel uzme 6 timova, koji razvijaju jedan tip procesora.
Nakon određenog perioda vremena (recimo 12 mjeseci npr),
stavi se sve na stol i odabere najbolji proizvod, koji postaje High End...
AMD ne može tako, nema sredstava.
Razvija jedan team, uzima najbolje za High End,a ostatak reže u mid i entry level (zaključavanje
jezgri i cash memorije etc).
Da pogotovo nece izdrzat pokraj Intelove mudre politike,
za svaki drugi model procesora nova maticna fuckas ti takvu politiku nek ih voda nosi.
Jbg-a, al imali smo 3 godine da se prebacimo na s1366.
Da je AMD znao, mogli su mu i AM2/3 procesori pasati i na stare 939 ploče.
Razlika je u položaju jednog PIN-a, i nedostatku DDR1 kontrolera,
koji bi se lako integrirao...
Zamisli tu nadogradnu? Thuban na 939 ploču sa dual chanelom DDR1?
Nice...
Kao kad je od Intela preuzeo socket 7, nadogradio chipset i nazvao ga socket "super 7"...
Nisu imali previše troška razvijanja, a imali su koristi (tada je AMD bio dosta mali igrač).
Nije stvar u samo jednom pinu i memorijskom kontroleru, ima tu još jako puno drugih stvari, zbog kojih nebi bilo moguce ubaciti Thubana na s939.
AMD je 2003/2004/2005 promjenio 3 socketa, i tu su očito izvukli dobru lekciju o mjenjaju socketa. To ih je tada koštalo
O ovom pričam...
(ups zaboravio sliku)
http://www.geek.com/images/geeknews/2006Feb/socket_am2_next_to_socket_939.gif
Moglo se prilagoditi, al eto...
I tad je bilo TDP 140W i 125W ploča. radilo bi...
Možda neisplativa nadgradnja, ali opet, why not?
462 -> 754, to je bio napredak u 64bit procesore, AMD razvalio Intela i pogurao ga
(inače bi možda danas imali jednojezgrene CPU-e 32bit sa 25GHz lolz).
754 -> 939, to nije bilo toliko potrebno, ali eto...
ma amd i ati su zakon. bolji su odabir nego nvidia/intel u ovo(krizno) vrijeme.
sad im je počeo nagli razvoj. pogotovo se veselim sljedećoj godini jer dolaze bulldozer i northern islands. to dvoje 100% ide u moju novu konfu. drago mi je što će bit na novoj arhitekturi i bulldozer će imati hyperthreading. rekli si da će n. island bit "bliže nvidiji" što je meni dobro zbog coda.
ako se uz taj hardver bude mogo složit komp od 9000(uključujući monitor)-super. imat ću mašinu i po.
O ovom pričam...
(ups zaboravio sliku)
http://www.geek.com/images/geeknews/2006Feb/socket_am2_next_to_socket_939.gif
Moglo se prilagoditi, al eto...
I tad je bilo TDP 140W i 125W ploča. radilo bi...
Možda neisplativa nadgradnja, ali opet, why not?
462 -> 754, to je bio napredak u 64bit procesore, AMD razvalio Intela i pogurao ga
(inače bi možda danas imali jednojezgrene CPU-e 32bit sa 25GHz lolz).
754 -> 939, to nije bilo toliko potrebno, ali eto...
Anyway kak bi ugurao procesor s ddr2/ddr3 kontrolerom na matičnu koja koristi ddr1?
Anyway kak bi ugurao procesor s ddr2/ddr3 kontrolerom na matičnu koja koristi ddr1?
Pa napisao sam u prvom postu o tome.
Samo drugim rasporedom pinova (prilagođenim, recimo to tako),
i dodavanje jednog običnog jadnog DDR kontrolera...
Nema tu puno filzofije...
ma amd i ati su zakon. bolji su odabir nego nvidia/intel u ovo(krizno) vrijeme.
sad im je počeo nagli razvoj. pogotovo se veselim sljedećoj godini jer dolaze bulldozer i northern islands. to dvoje 100% ide u moju novu konfu. drago mi je što će bit na novoj arhitekturi i bulldozer će imati hyperthreading. rekli si da će n. island bit "bliže nvidiji" što je meni dobro zbog coda.
ako se uz taj hardver bude mogo složit komp od 9000(uključujući monitor)-super. imat ću mašinu i po.
COD na nvidij radi bolje iz jednog jedinog razloga, a to je što oni jednostavno neke stvari (u dx9 pipelineu) koje cod koristi bolje vrte nego ATi. te stvari nemaju veze sa teselacijom i dx11/dx10 pipelenom.
ATi se okrece u smislu poboljšanja teselacije, a COD nema ni T od teselacije, i neces dobiti ni 0,1% bolju arhitekturu za COD.
COD je dx9 engine, jako star i nitko nece obracati paznju na njega.
Nisam nigdje procitao da ce AMD imati hyper threading. Moze link?
Kazem ti to baci macku od rep to da ce ti bolje COD radit.
COD radi sa svakom ATi-jevom grafickom sasvim dobro, ništa lošije od nvidije.
Pa napisao sam u prvom postu o tome.
Samo drugim rasporedom pinova (prilagođenim, recimo to tako),
i dodavanje jednog običnog jadnog DDR kontrolera...
Nema tu puno filzofije...
Nemozes na S939 koji je DDR1 koristiti DDR2/DDR3 procesore, niti je to malena evolucija. To je poprilična evolucija koja nije samo ubaci i vozi.
Ima tu još drugih promjena (evolucija). Kad dode DDR4 memorija, automatski se prebacujemo na AM4 socket. Neces moci ugurati na AM3. Nije to samo ubaci i vozi. Ima tu i drugih stvari (sabirnica ponajvise).
sve se to svodi na cobane i nas ovce
Nemozes na S939 koji je DDR1 koristiti DDR2/DDR3 procesore, niti je to malena evolucija. To je poprilična evolucija koja nije samo ubaci i vozi.
Ima tu još drugih promjena (evolucija). Kad dode DDR4 memorija, automatski se prebacujemo na AM4 socket. Neces moci ugurati na AM3. Nije to samo ubaci i vozi. Ima tu i drugih stvari (sabirnica ponajvise).
Po tome ni jedan AM3 procesor nebi smio nikako i nikad raditi na jednoj AM2(+) ploči sa DDR2.
No praksa je pokazala suprotno.
Sabirnice su većinom jednake, PCI-E 1.1 (2.0 na AM2+ i AM3, također je dosta AM2 ploča standarda 1.1),
USB, PCI, SATA, IDE...
Stvar je do kontrolera... Možda tada nije bilo mjesta na die sizeu,
zbog velikog izradbenog procesa, ali da se može, može se...
Po tome ni jedan AM3 procesor nebi smio nikako i nikad raditi na jednoj AM2(+) ploči sa DDR2.
No praksa je pokazala suprotno.
Sabirnice su većinom jednake, PCI-E 1.1 (2.0 na AM2+ i AM3, također je dosta AM2 ploča standarda 1.1),
USB, PCI, SATA, IDE...
Stvar je do kontrolera... Možda tada nije bilo mjesta na die sizeu,
zbog velikog izradbenog procesa, ali da se može, može se...
Odustajem.....
Ja ću morati odustati.
Ajde si samo zamisli jednu stvar.
Zašto Intelovi 775 CPU-u podržavaju i DDR2 i DDR3?
Zbog kontrolera, koji nije na CPU-u, nego na ploči.
Dakle ploča određuje memoriju/memorije koje će odgovarati.
Taj isti kontroler 939pin (nazovimo ga AM1 po DDR1), 940pin (AM2) i 939pin (AM3) imaju u sebi.
939pin (nazovimo ga AM1 po DDR1 memoriji) CPU-i imaju 939 izvoda, zamislimo da su raspoređeni od broja 1 do broja 939 slijedno.
939pin CPU-i imaju DDR1 kontroler u sebi (uz sve ostale sabirničke kontrolere).
940pin (AM2) CPU-i imaju 940 izvoda, zamislimo da nisu raspoređeni slijedno, nego da su zbog dodatnog pina
napravili parno-neparni raspored (recimo prvo neparni poredak, 1,3,5..., pa parni poredan 2,4,6...).
940pin (AM2) imaju DDR2 kontroler u sebi.
939pin (AM3) CPU-i imaju opet 939 izvoda kao i pravi "939 (AM1)" CPU-i.
939pin (AM3) CPU-i imaju raspored ivoda kao i 940 (AM2) CPU-i, manje jedan izvod.
939pin (AM3) CPU-i imaju i DDR2 i DDR3 kontroler.
Što je pošlo krivo?
Raspored izvoda 940pin (AM2) je mogao biti kao i na 939 (AM1) plus 1 pin (koji možda čak nije ni nužan,
ako je samo kontrolni pin, otrgni ga, CPU i dalje radi normalno).
Također su 940pin (AM2) CPU-i mogli imati i DDR1 i DDR2 kontroler.
I da je tako bilo, i nastavilo se sa 939pin (AM3) procesorima, koji bi uz novi DDR3 kontroler
nastavio sa integracijom i DDR1 i DDR2 kontrolera.
A za sabirnice nebi bio problem, jer sabirnicama najviše upravalja chipset.
Moguće je da sam te sad zbunio silnim brojevima, ali posloži si to na papir pa ćeš vidjeti na što točno
mislim i ciljam.
U prvi comp sam stavio intel i nakon 15 god nisam promijenio naviku ....
drže cijelo tržište grafičkih kartica i kako imaju tako malu dobit bez tih ulaganja
Kombinacija AMD i ATI je zakon. Ta platforma je stabilna ko stijena evo iz svog iskustva imam već tri godina tu platformu odkad je izašla prva Ati matična ploca (pogledaj pod moj pc) to je jedna od prvih matičnih sa ati chipsetom i nije mi se srušio sustav možda 2 puta i to se je desilo dok sam imao Vistu instaliranu pa mislim da je OS kriv. Fenomenalna je dugotrajnost ovog soketa od Athlona 64 3500+ 1 jezgra, preko athlona 64 x2 5000+ 2 jezgre, do athlonaII x3 440 3 jezgre, a nagodinu vjerojatno Phenom II će sjest u tu matičnu, koji intel ima takovu podršku na matičnoj. AMD + ATI je moj izbor bio i ostat će.
Intel može proizvesti 3-4 puta više procesora nego AMD, ako ne i više. Pa naravno onda može više ih davat tvrtkama koje rade gotove kompove. I tu intel najviše zarađuje daleko najviše, a svi znamo kako večinom te gotove konfiguracije od intela izgledaju, neki mid end proc i integrirana grafa, to se najviše prodaje i tu intel najviše para dobiva.
Neki se sijećaju kako je bilo kad je Dell htio AMD procesore u svoje konfiguracije uvest (doba Athlona 64). Dell je sam trebao toliku količinu mjesečno koliko sam AMD nije mogao proizvest, znači sam dell je prodavao više intel procesora nego AMD svojih. Znači u Dell, HP, Asus itd.. zbog tahvih firmi je intel toliko u vodstvu.
Da AMD može proizvest istu količinu procesora situacija nebi bila 50:50 več slična, a vodio bi onaj koji trenutno ima jači proc.
Nije samo to problem.
Problem je i u bacanju čipova.
AMD ih ne smije puno bacati, zato manje OC-abilinije i manje stabilne režu,
naravno to radi i Intel, ali Intel ne radi tvorničke 4core pa da zaključava u 3core/2core,
nego samo cash memoriju, da ima jeftinije procesore za ponuditi (kod 775 CPU-a,
ne znam kako je kod i7/i5/i3).
Intel si može dozvoliti da i veći dio jezgri odbaci, AMD ne, jer mu cijena proizvodnje ista,
i svaki izgubljeni čip je i za jedne i za druge 100% gubitak,
no tu opet dolazi do izražaja budžet s kojim se raspolaže, a tko ga ima, ima ga Intel...
Ja ću morati odustati.
Ajde si samo zamisli jednu stvar.
Zašto Intelovi 775 CPU-u podržavaju i DDR2 i DDR3?
Zbog kontrolera, koji nije na CPU-u, nego na ploči.
Dakle ploča određuje memoriju/memorije koje će odgovarati.
Taj isti kontroler 939pin (nazovimo ga AM1 po DDR1), 940pin (AM2) i 939pin (AM3) imaju u sebi.
939pin (nazovimo ga AM1 po DDR1 memoriji) CPU-i imaju 939 izvoda, zamislimo da su raspoređeni od broja 1 do broja 939 slijedno.
939pin CPU-i imaju DDR1 kontroler u sebi (uz sve ostale sabirničke kontrolere).
940pin (AM2) CPU-i imaju 940 izvoda, zamislimo da nisu raspoređeni slijedno, nego da su zbog dodatnog pina
napravili parno-neparni raspored (recimo prvo neparni poredak, 1,3,5..., pa parni poredan 2,4,6...).
940pin (AM2) imaju DDR2 kontroler u sebi.
939pin (AM3) CPU-i imaju opet 939 izvoda kao i pravi "939 (AM1)" CPU-i.
939pin (AM3) CPU-i imaju raspored ivoda kao i 940 (AM2) CPU-i, manje jedan izvod.
939pin (AM3) CPU-i imaju i DDR2 i DDR3 kontroler.
Što je pošlo krivo?
Raspored izvoda 940pin (AM2) je mogao biti kao i na 939 (AM1) plus 1 pin (koji možda čak nije ni nužan,
ako je samo kontrolni pin, otrgni ga, CPU i dalje radi normalno).
Također su 940pin (AM2) CPU-i mogli imati i DDR1 i DDR2 kontroler.
I da je tako bilo, i nastavilo se sa 939pin (AM3) procesorima, koji bi uz novi DDR3 kontroler
nastavio sa integracijom i DDR1 i DDR2 kontrolera.
A za sabirnice nebi bio problem, jer sabirnicama najviše upravalja chipset.
Moguće je da sam te sad zbunio silnim brojevima, ali posloži si to na papir pa ćeš vidjeti na što točno
mislim i ciljam.
to sve što si ti raspriao su brojke.
AMD nikako u mogucnosti nije bio 2004. godine ubaciti DDR2 i DDR3 kontroler u svoje procesore koji bi samo kasnije čekali DDR2/DDR3 memorije.
Memorijski kontroler je u procesoru, i nije mala stvar, i nemoze se natrpati 3-4 odvojena memorijska kontrolera jer bi povrsina bila puno veca.
Po nekoj tvojoj logici, zašto AMD sada neubaci DDR4/DDR5/DDR6, onda nebi trebali ploče mjenjat 10 godina.
Gle, ili sam ja neshvaćen, ili ti ne razmišljaš ili ne shvaćaš što ti pokušavam reći.
CPU-i iz 2004 nikad nebi imali DDR3 kontroler, jer tad DDR3 nije postojao.
Bilo bi samo back kompatibilno, ne forward.
Dakle 939 CPU nebi pasao na AM2, kao što ni ne paše.
Isto tako ni AM2 ne paše na AM3, ali bi zato AM3 pasao na AM2 i AM1 (939).
I time bi 3 generacije povezali u dugotrajniju prodaju (makar je to na jedan način loše,
jer bi MOŽDA bila manja prodaja novih ploča u srednjem odnosno siromašnijem društvu),
ali bi se riješi problem nedostupnih X2 procesora za 939 socket, koji su bili prekratko snama,
a i bili su brutalno skupi.
Time bi neki mini serveri/seedboxi imali mogućnost upgradea, bez da se mijenja MBO i RAM.
evo da nešto usporedimo i da vidiomo šta je isplatnije
Asus Crosshair IV Formula-1730kn
AMD Phenom II X6 1090T+Scythe Kabuto i diži na 4.00GHz-2575kn
DDR3 4GB 2x2 Corsair 1600MHz-820kn
Sapphire Radeon HD5870-2950kn
Samsung F3 500GB-380kn
Coolermaster HAF 922-769kn
Corsair VX550-660kn
to isto samo s intelom
Asus Rampage III Extreme-3189kn
Intel Core i7 980X-8050kn
DDR3 6GB Corsair 3x2 1600MHz-1540kn
Sapphire Radeon HD5860-2950kn
Samsung F3 500GB-380kn
Coolermaster HAF 922-769kn
Corsair VX550-660kn
Znči AMD-ova konfa bi koštala 9884kn a intelova 17 538kn,intelova ploča i procesor su sami skuplji od cijele AMD-ove konfe !!!!!! a fps u igrama nebi bio ništa veći nego na AMD-ovoj konfi !!!!!!!!!!!! i vidite li vi koliki je ovo bezobrazluk ?!?!? od strane intela !!!!!!