Vruće, a?

poruka: 66
|
čitano: 7.928
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Vruće, a?".
17 godina
Vruće, a?

Uskoro musk najavljuje globalno rjesenje za velike vrucine. Lansirati tisuce njegovih raketa punih suncobrana. IPO "to the moon" 

1 1 hvala 0
18 godina
Re: Vruće, a?
konjRR kaže...

Sama vlaznost zraka i temperatura smatram da ipak nisu dovoljne za procjeniti ugodu okoline jer moram kazati da u gradu okruzen betonom/asfaltom i na otoku uz more okruzen borovinom pri istim parametrima neopisiva razlika ugode.

Dapace na otoku uredno isao trcati 4-5 km na temperaturi od 34-35 stupnjeva.

Nisu isti parametri! Treba znati kako meteorolozi provode mjerenja, a provode ih u standardiziranim uvjetima. Npr. temperatura se mjeri u jednakoj sjeni i u Sl. Brodu i Krku - ne u gradu okruženom betonom/asfaltom u prvom slučaju a uz more u borovoj šumi u drugom!

Dakle, i u slučaju kad DHMZ prijavljuje istu temperaturu/vlagu za Sl. Brod i Krk jasno je da će u gradu na otvorenom temperatura biti veća nego od one što kaže DHMZ, dok u šumi može biti i manja. Osim toga, borovi izlučuju kemikalije poput terpena koji smanjuju stres i tlak pa je i to (uz drugačiju temp./vlagu) razlog drugačije ugode.

Amenoum
17 godina
picajzla0707 kaže...
Sirotanovic kaže...
Što te ne ubije ojača te, ali koliko tijelo može izdržati takvo iscrpljivanje 🤔

to je bila politika mojeg susjeda, koji već godinama trči, pliva, vježba i stalno podiže ljestvicu... zadnje mu je bilo kupanje u vodi s ledom

dakle lik je s 55 godina izgledao kao da ima 30, fit, zdrav, pun kondicije

došao na 10-ak dana na vir, postavljao benkovački kamen na dvorište od jutra do noći, otišao za njemačku, stao sa ženom u austriji na par dana da se odmore, vratio se u hotel s trčanja, rekao ženi da ga boli u prsima, pao i umro

tjedan dana sam bio u šoku i nevjerici

Bio je Docov članak oko toga i ima neki preventivni pregled. Dao sam si truda isto provjeriti cijelu tu situaciju sa srčanim udarima pa sam i ja smirio doživljaj s vježbanjem. 

17 godina
PaleRider kaže...
konjRR kaže...

Sama vlaznost zraka i temperatura smatram da ipak nisu dovoljne za procjeniti ugodu okoline jer moram kazati da u gradu okruzen betonom/asfaltom i na otoku uz more okruzen borovinom pri istim parametrima neopisiva razlika ugode.

Dapace na otoku uredno isao trcati 4-5 km na temperaturi od 34-35 stupnjeva.

Nisu isti parametri! Treba znati kako meteorolozi provode mjerenja, a provode ih u standardiziranim uvjetima. Npr. temperatura se mjeri u jednakoj sjeni i u Sl. Brodu i Krku - ne u gradu okruženom betonom/asfaltom u prvom slučaju a uz more u borovoj šumi u drugom!

Dakle, i u slučaju kad DHMZ prijavljuje istu temperaturu/vlagu za Sl. Brod i Krk jasno je da će u gradu na otvorenom temperatura biti veća nego od one što kaže DHMZ, dok u šumi može biti i manja. Osim toga, borovi izlučuju kemikalije poput terpena koji smanjuju stres i tlak pa je i to (uz drugačiju temp./vlagu) razlog drugačije ugode.

Hvala sto si ukazao na sto mislim. 

19 mjeseci
A zašto nisi odmah napišao što misliš umjesto tvog plakanja od smijeha na komentar Picajzle o umrlom poznaniku ili kolegi?

Jeste događa se osobama koje udaraju ekstremni kardio ali događa se jako rijetko.
Nešto tipa da srce jača sa kardiom i to je neupitno i poželjno , no kod pretjerivanja sa prečestim zakucavanjem srca u maksimalnu frekvenciju tako srce previše jača i dobiva ožiljkasto tkivo. I to pravi problem.

No vjerojatno ima i do genetike , eno tisuće i tisuće pro vozača biciklista dovode svoje tijelo do ekstrema kroz cijelu karijeru i nitko nije otegao papke. Isto i trkaći.
Milijuni i milijuni nogometaša kao naš Modrić ostavljaju srce na terenu i tu i tamo koji dobije srčani. No recimo u slučaju onog Danica koji je preživio srčani na nogometnom terenu bila je ipak i neka srčana mana u pitanju.

Zato kad kupuju skupe igrače klubovi rade kompletnu pretragu da vide ima li roba mana.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put pon 29.6.2026 22:14 (Sirotanovic).
11 mjeseci
Vruće, a?

klasicno dobar tekst no, eto mene pametnog komentiram:

Da se naslutiti kako vrucina i tesko podnosenje iste ima svoje glavne uzrocnike van nas samih. Logicno, pa vrucina dolazi iz vana.

E pa, bas i nije. Kome vrucina tesko pada, nije se pripremio, a jos gore bolestan je i to gadno. Treba otkriti na koji nacin bolestan i rijesiti bolest pa vrucina nece biti svakogodisnji zlostavljac.

Mali primjer: Poslom dok sam bio u Pakistanu, u jednom mjestu nedaleko njihove pustinje Thar, velika pustinja na granici izmedju Indije i Paksitana, posve normalne temperature su bile do 55C.  Ne serem.

Meni europejcu je bilo tresko jer za nas je to ipak veliki extrem i prilagoditi se nije moguce u kratkom periodu. Vecinu vremena sam bio kompletno mokar, ali doslovno kao da me netko tusirao, no tome unatoc funkcionirao sam ok. Po povratku u domaju na nase ljeto od 40C sam se smijulji, kao sto se smijem i danas na ove nazovi vrucine.

A sada poanta, lokalci, normalno oblecen ne znoji se cak niti pod pazuhom. Lagano se smijulji, uziva i odraduje svoj posao. Tijela su ima se tak fino prilagodla da ih temperature oko 50C ne muce puno ako uopce. Sa druge strane kada u tome istom dijelu svijeta dojde "zima" pa su temperature oko 20C oni su uredno u jaknama :).

Moje komentar je da ljudi pretjeruju, nije uopce tako jako vruce koliko su ljudi bolesni, kako fizicki sa svojim tjelesima, tako i mentalno sa uredjivanjem krajobraza koji se betonira pa onda gradovi  ostaju usijani sve do sljedeceg izlaska sunca. 

0 4 hvala 0
10 godina
Aklimatizirani radnici je najveca laz. Svaki Dan radim na otvorenom po svim uvjetima , ljudi imaju granice za koje poslodavce zabole. Ok , neki su otproniji na nesto . Ali hajmo ovako reci , u zakonu stoji da Ured mora biti na 28 C , Ali rad na ortvorenom , 0 rijeci ...

1 0 hvala 0
10 godina
Nije istina , otvori neverin I zumiraj pa pogledaj hdzm . Razlika nije stupanj VEC vise njih .
13 godina
My2Cents kaže...

A sada poanta, lokalci, normalno oblecen ne znoji se cak niti pod pazuhom. Lagano se smijulji, uziva i odraduje svoj posao. Tijela su ima se tak fino prilagodla da ih temperature oko 50C ne muce puno ako uopce. Sa druge strane kada u tome istom dijelu svijeta dojde "zima" pa su temperature oko 20C oni su uredno u jaknama :).

vidljivo na dostavljačima po Zg koji su mahom u dugim rukavima i nogavicama po ovim vrućinama...

ovo s betonizacijom - potpis, fali drveća i trave koji upijaju te vrućine i rade hlad... srećom živim u zelenijem kvartu u Zg pa točno osjetim kad odem prema centru koja je razlika u temperaturi između samo 2 dijela Zg udaljena par km zračne linije...

10 godina
Svaka cast Dr , Ali to su opce poznate stvari , Kako zastiti ljude ( radnike) , TU save boli tuki ..
Ako nije problem raditi na 40 c na 50 % vlage , cemu klime u uredima ?
Ali ionako ce to sve roboti odraditi pa tko sljivi radnike..

2 0 hvala 0
15 godina
esse kaže...
Aklimatizirani radnici je najveca laz. Svaki Dan radim na otvorenom po svim uvjetima , ljudi imaju granice za koje poslodavce zabole. Ok , neki su otproniji na nesto . Ali hajmo ovako reci , u zakonu stoji da Ured mora biti na 28 C , Ali rad na ortvorenom , 0 rijeci ...

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2025/12/Smjernica-Rad-na-otvorenom-u-uvjetima-visokih-temperatura-najnovije-20.06.18.pdf

https://uznr.mrms.hr/wp-content/uploads/propisi2/nacionalni/Rad%20u%20uvjetima%20visokih%20temperatura_web.pdf

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2026 13:53 (sosta).
15 godina
Vruće, a?

U Grazu ljudi pokupovali Klime i Ventilatore, Austrijanci ne pamte ovakve vručine.

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
MGloc kaže...

U Grazu ljudi pokupovali Klime i Ventilatore, Austrijanci ne pamte ovakve vručine.

cemu ventilator sluzi da mi je znat,imao sam ih milijun,to je takvo smece

samo prava klima

...potpis nije potreban...
18 godina
DaNiTo kaže...
MGloc kaže...

samo prava klima

srednjeeuropski germani su jedno 100 godina iza ostatka svijeta po pitanje klime.

zasad misle da ce im ventilatori i one nakaradne mobilne klime olaksati zivot.

polako, doci ce im do mozga za jedno 10-20 godina

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2026 15:21 (nixass).
17 godina
Sirotanovic kaže...
A zašto nisi odmah napišao što misliš umjesto tvog plakanja od smijeha na komentar Picajzle o umrlom poznaniku ili kolegi?

Jeste događa se osobama koje udaraju ekstremni kardio ali događa se jako rijetko.
Nešto tipa da srce jača sa kardiom i to je neupitno i poželjno , no kod pretjerivanja sa prečestim zakucavanjem srca u maksimalnu frekvenciju tako srce previše jača i dobiva ožiljkasto tkivo. I to pravi problem.

No vjerojatno ima i do genetike , eno tisuće i tisuće pro vozača biciklista dovode svoje tijelo do ekstrema kroz cijelu karijeru i nitko nije otegao papke. Isto i trkaći.
Milijuni i milijuni nogometaša kao naš Modrić ostavljaju srce na terenu i tu i tamo koji dobije srčani. No recimo u slučaju onog Danica koji je preživio srčani na nogometnom terenu bila je ipak i neka srčana mana u pitanju.

Zato kad kupuju skupe igrače klubovi rade kompletnu pretragu da vide ima li roba mana.

Odmah sam napisao, nije valjda da moram sam sebe citirati? 

nixass kaže...
DaNiTo kaže...
MGloc kaže...

samo prava klima

srednjeeuropski germani su jedno 100 godina iza ostatka svijeta po pitanje klime.

zasad misle da ce im ventilatori i one nakaradne mobilne klime olaksati zivot.

polako, doci ce im do mozga za jedno 10-20 godina

Mozda kaskaju sa kucnim klimama ali ovakve stvari cesto vidim https://smartcity.wien.gv.at/en/cooling-zone/ i jaaako bi volio vidjeti i kod nas. Ne nadam se previse.

13 godina
DaNiTo kaže...

samo prava klima

nemam klimu u stanu - smeta mi za dišni sustav jer mi suši sluznicu (doslovno počnem kašljati i u dućanima kad budem malo dulje, javnom prijevozu i sl.)

najobičniji ventilator od 20ak eura nam sasvim ok odradi posao - 2-3 dana kad je najgore se malo strpimo više i to je to...

sa susjedom ispod nas sam baš pričao neki dan - oni imaju klimu, ali je zbog male ne pale toliko jer joj isto smeta pa rađe koriste ventilatore...

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2026 17:41 (60nine).
15 godina
Vruće, a?

Ja uzeo stropni ventilator sa svjetlom, Proklima Bugonia (105 cm) u Bauhausu za cca 50 eura na akciji prije koju godinu za apartman i mogu reć da je mrak, nije preagresivan kao ovi mali ventilatori, nema toplih hladnih zona, nema jačeg puhanja u jedno mjesto, puno je ugodnije jer pojača prirodno hlađenje tijela te usput tjera komarce. Ultra tih. Danas nisu ni preskupi a puno ugodnije od malih ventilatora. Prošli tjedan uzeo sam manje isto stropne ventilatore sa svjetlom za druge sobe sa daljinskim i za fan i za svjetlo, umontira se kao žarulja, al još nije stiglo sa Shein'a, komad me sa popustom ispao mislim 4 il 5 eura.

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.6.2026 18:28 (Cryogenic).
Moj PC  
3 0 hvala 1
18 godina
konjRR kaže...

Mozda kaskaju sa kucnim klimama ali ovakve stvari cesto vidim https://smartcity.wien.gv.at/en/cooling-zone/ i jaaako bi volio vidjeti i kod nas. Ne nadam se previse.

Ne bi bilo zgorega da prestanu ljudima zagorčavati život sa anti-klima ponašanjem a cooling zone nemaju ništa sa time, neće ljudi spavat ili boravit navečer sa obiteljima u njima. Dobro dođu al im je svrha totalno drukčija. Još će nam prodat "communal zone za hlađenje" kao nešto cool

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
7 godina
sosta kaže...
esse kaže...

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2025/12/Smjernica-Rad-na-otvorenom-u-uvjetima-visokih-temperatura-najnovije-20.06.18.pdf

https://uznr.mrms.hr/wp-content/uploads/propisi2/nacionalni/Rad%20u%20uvjetima%20visokih%20temperatura_web.pdf

Kao i obično: puno riječi, bez iti jednog konkretnog broja, i u praksi sve prepušteno robovl... ovaj, poslodavcima.

I ja sam ranije imao dosta prilika biti u blizini raznih improviziranih gradilišta, ali nikad - ama baš nikad - nisam vidio da su na ikojem radnike pošteđivali ikojom od ovakvih mjera (pogotovo ne - posluživali ih rashlađenom tekućinom i zaštitnim kremama ), osim što su se u vrijeme gableca mogli zavući u diskutabilno klimatizirane, zagušljive i smrdljive improvizirane nastambe / transportne kontejnere, i da u blizini imaju tekuću vodu za najosnovnije pranje na kopanjama. Vidio sam samo da ih i pri najvišim temperaturama tjeraju da nose zaštitnu opremu, tj. gusta platnena radnička odijela dugih rukava i nogavica, debele kožne rukavice, kacige, oklopljene radne cipele i fluorescentne narančaste/žute prsluke.
A sad vjerojatno za tamo neke nepalce i kazahstance još i manje mare.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.7.2026 4:51 (Al Crane).
19 mjeseci
Radio sam u drvnoj industriji , nisi smio navući nogavice ili žene skinuti radne bluze koje su bile dugih rukava, sa kragnom i dugačke ispod koljena (kao kožnjaci u matrixu), ne moram pisati da je kuta od pamuka šiveno da bude debelo i čvrsto (radna bluza). A diktator (direktor) nije dozvolio da naprave kratkih rukava. I kod nas na Balkanu sve ovisi o krkanu na čelu , u ovom slučaju konju predsjedniku uprave (generalnom direktoru). Kad je preko 30 stupnjeva onda smiješ navući nogavice i skinuti radne bluze , no mi smo imali debila-krkana koji je i izvan svog radnog vremena pratio temperaturu i strogo se držao "zakona" (kada njemu to odgovara) , čim vani padne temperatura ispod 30 zvao poslovođe da se radnici opet obuku propisno i navuku nogavice , ne mareći uopće dali se tada u hale sa nikakvom izolacijom sva toplina i sparina uvukla u tvornice, a ne moram vam pričati koliko griju radni strojevi koji se ne gase. Ono dođeš kući gladan i ne možeš dignuti žlicu od iscrpljenosti , gladan , glava te boli od vrućine i muka ti.

I onda ovdje čitaš gluposti o zaštiti radnika na vrućinama od strane poslodavca.
Na Balkanu poslodavac ima mišljenje o radnicima da su zamjenjivi i ako netko neće da radi ima tko hoće.
Svaka ćas iznimkama!
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
17 godina
nixass kaže...
konjRR kaže...

Ne bi bilo zgorega da prestanu ljudima zagorčavati život sa anti-klima ponašanjem...

Na koji nacin? Tvrde da je neekoloski? Nezdravo? 

15 godina
Sirotanovic kaže...

I onda ovdje čitaš gluposti o zaštiti radnika na vrućinama od strane poslodavca.
Na Balkanu poslodavac ima mišljenje o radnicima da su zamjenjivi i ako netko neće da radi ima tko hoće.
Svaka ćas iznimkama!

Linkvoi su se odnosili na tvrdnju da ne postoji ništa zakonski što se odnosi na zaštitu radnika na otvorenom, što nije istina, postoje zakoni i pravilnici ZNR koji to reguliraju, ali kao i sve ostalo kod nas upitno je kako se kontrolira.

17 godina
60nine kaže...
DaNiTo kaže...

samo prava klima

nemam klimu u stanu - smeta mi za dišni sustav jer mi suši sluznicu (doslovno počnem kašljati i u dućanima kad budem malo dulje, javnom prijevozu i sl.)

najobičniji ventilator od 20ak eura nam sasvim ok odradi posao - 2-3 dana kad je najgore se malo strpimo više i to je to...

sa susjedom ispod nas sam baš pričao neki dan - oni imaju klimu, ali je zbog male ne pale toliko jer joj isto smeta pa rađe koriste ventilatore...

a daj nemoj me...

ja sami potkrovlju,sparina vrucina..i sta ventilator radi...razbacuje sve to po sobi,ucinak nula bodova

je dobro ako imas hladnu sobu samu po sebi,ali bez klime nece moci u buducnosti

a ovo za smetnje koje imas,ne znam...valjda postoji neko rijesenje

...potpis nije potreban...
13 godina
DaNiTo kaže...

a daj nemoj me...

ja sami potkrovlju,sparina vrucina..i sta ventilator radi...razbacuje sve to po sobi,ucinak nula bodova

imaš specifičnu situaciju i ne možeš po sebi suditi :)

staviš recimo ventilator da ti taj zrak baca van kroz jedan prozor (ako imaš prozore na dvije strane potkrovlja naravno, ako nemaš - nema smisla)

nemam ništa protiv klime, znam da je puno bolja od venta, ali za sad nam još ne treba, a pogotovo jer, velim - smeta mi...

13 godina
DaNiTo kaže...

a daj nemoj me...

itekako pomaže, bez ventilatora u spavaćoj sobi nisam mogao niti oka sklopiti u periodu kad nije bilo niti malo vjetra, što je često kod nas u dalmaciji

makar mi je krevet direktno ispod prozora, kad nema bar malo vjetra vrlo je teško spavati dok more ispušta toplinu cijelu noć i bude 30 stupnjeva bila ponoć ili pet ujutro

staviš ventilator da šeta lijevo desno i baš pomogne, puno se lakše spava

po danu isto, baš osjetno pomaže

10 godina
Sirotanovic kaže...

Da citiram bliskog rodjaka supruge koji je (bio) poduzetnik. 

"Radnik? Radnik je smece koje treba gazit' dok od njega ne ostane krvava fleka. A onda ga treba gazit' jos." 

Lose je zavrsio za vrijeme gospodarskog sloma.

17 godina
Gebirgs kaže...
Sirotanovic kaže...

"Radnik? Radnik je smece koje treba gazit' dok od njega ne ostane krvava fleka. A onda ga treba gazit' jos." 

Ispravnije bi bilo da je kazao "Radnik? Radnik je smece koje treba gazit' dok od njega ne ostane krvava fleka. Lako nabavis onda drugog."

2 godine
picajzla0707 kaže...
konjRR kaže...

možda si mislio na nešto drugo, možda griješim, ali bacit smajlić koji se valja i umire od smijeha na smrt susjeda koji mi je bio jako drag nešto je toliko gnjusno da niti ameba da ima svijesti ne bi pala toliko nisko

ne da si konjRR nego si konjXXL

"internet" je idealan poligon za autanje cijele vojske psihopata i sociopata.

2 godine
DaNiTo kaže...
60nine kaže...
DaNiTo kaže...

samo prava klima

a daj nemoj me...

stavi kocku leda ispred njega 

picajzla0707 kaže...
DaNiTo kaže...

a daj nemoj me...

itekako pomaže, bez ventilatora u spavaćoj sobi nisam mogao niti oka sklopiti u periodu kad nije bilo niti malo vjetra, što je često kod nas u dalmaciji

makar mi je krevet direktno ispod prozora, kad nema bar malo vjetra vrlo je teško spavati dok more ispušta toplinu cijelu noć i bude 30 stupnjeva bila ponoć ili pet ujutro

staviš ventilator da šeta lijevo desno i baš pomogne, puno se lakše spava

po danu isto, baš osjetno pomaže

+1

mene je isto iznenadilo koliko može pomoći i kako je dojam zraka koji "puše" osjetno hladniji od onoga u prostoriji.

Gebirgs kaže...
Sirotanovic kaže...

zaključak? svi su isti. 

znam Hrvata koji je totalna pizda od čovjeka, ali gle čuda znam i drugog koji je duša od čovjeka. kakva dilema.

7 godina
sosta kaže...
Sirotanovic kaže...

Svaka ćas iznimkama!

Linkvoi su se odnosili na tvrdnju da ne postoji ništa zakonski što se odnosi na zaštitu radnika na otvorenom, što nije istina, postoje zakoni i pravilnici ZNR koji to reguliraju, ali kao i sve ostalo kod nas upitno je kako se kontrolira.

Stvar je u tome što se tzv. poslodavci s ovakvim mutnim propisima boje jedino penala privatnih osiguravateljskih kuća i eventualnih sudskih progona ako se radniku nešto ozbiljno dogodi, poput teže povrede na radu (ili smrtnog slučaja) koja zahtijeva dolazak hitne ili čak policije. A to što radnici skapavaju od vrućine, i čak ako netko tu i tamo kolapsira i krepucne od toplinskog udara, to se uvijek može eskivirati zahvaljujući tim pravilnicima u kojima čak nije niti definirana ambijentalna visoka temperatura na gradilištu (ili u hali), i pripisati individualnoj osjetljivosti i zdravstvenom stanju za koje poslodavac ne snosi nikakvu odgovornost (osim prihvaćenog papira o ofrljeno obavljenom liječničkom pregledu) (malo tko je uopće i dovoljno zdrav nakon 20-30 godina iscrpljujućeg fizičkog rada i silom prilika neurednog života, ali radniku kojem je to jedina opcija nije u interesu da to obznani poslodavcu).

Slično kao što postoji i zakon o obaveznom dodatku za prekovremeni/noćni rad, samo je propisan minimalni iznos dodatka bijednih 1% na već i ovako minimalnu satnicu, a više od toga je po volji tzv. poslodavaca, pa nije teško zamisliti što će ovi odabrati, i hoće li radije imati 3 ili 6 radnika za istu naplaćenu satnicu.
Sve je to za okačiti mačku o rep, i nije slučajno tako posloženo, i zato ljudi koji mogu i bježe iz ove imitacije države.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice