Linux kao jamac privatnosti i slobode (od Microsof

poruka: 139
|
čitano: 16.423
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Linux kao jamac privatnosti i slobode (od Microsof".
16 godina
Re: Linux kao jamac privatnosti i slobode (od Micr

Sobzirom da ne koristim tu igračku nego gaming PC na kojem sa windowsima imam bolje performanse i nemam problem sa nekompatibilnim online igrama, meni to jako malo znači koliko je taj OS dobar. Za moje gaming potrbe je na žalost lošiji ili loš.

10 godina

Sam sam "Dual User" da tako kazem, na oba laptopa imam Linux instaliran, jedan je cisto u uredu za email,guglanje, uredjivanje tekstova i pdfova, drugi stoji u labaratoriju, pospajani na njega mjerni uredaji, kamera, pisanje kodova phy/C, testiranje,dijagnostiku,  manje vise HMI Laptop da tako kazem, i zadovoljan sam kako to funkcionira, programi su free, wine pokrece odlicno programe koje trebam sa Win-a, Linux je free4all znaci ne razmisljam oce me ko seksat za licencu ili ne(kao firmu), i svi MOJI zahtjevi od jednog OS-a su ispunjeni..

Doma pak na racunalu koristim windows11 ("Custom") znaci komplet barebone, nikakav areo i gluposti, komplet debloatan, sve moguce gluposti pobrisane iz registrija ukljucujuci i windows defender i njihova in-house rjesenja, pc i ovako sluzi za odigrat koju pratiju LoL-a ili eventualno neku slozeniju shemu ili 3d model u autocad ili hagercad di mi se laptopi pate... Tako da nevidim smisla u "natezanju" Linux vs Windows, svaski ima svoje prednosti i mane, bitan je User sto to on zahtjeva i treba od OS-a, sto je ihush vise puta napiso i probo objasnit, a niko ne hebe ni 2% 

“Computers make excellent and efficient servants, but I have no wish to serve under them.”
Moj PC  
4 0 hvala 1
12 godina
Sequel kaže...
forumaš kaže...

Na toj ručnoj igrački da, ali na gaming PC-u windowsi imaju bolju gaming optimizaciju 5%-15% ovisno da li AMD ili Nvidia u pitanju.

Jednstavno financijski interes je na windowsima kojeg koristi ogromna večina 

Kad bi omjer bio pola/pola kompanije bi više vremena posvetile driverima i optimizaciji za linux

Upravo se na tim handheld uređajima vidi koliko je OS dobar, odnosno optimiziran. To što na PC-u Windowsi pružaju bolje performanse nije zasluga Windowsa, nego AMD-a, Nvidije i developera igara koji igre primarno optimiziraju za Windowse. Činjenica da Linux nije daleko, a u nekim slučajevima čak i pobjeđuje unatoč svim tim "poteškoćama", puno govori o Windowsima i o tome koliko su loši, a to je i glavna tema.

Nadodao bih da na linuxu gotovo ni jedan igra nije nativna, nego se mora kroz neki emulator vuči. I usprkos tome parira windowsima i u nekim slučajevima ima bolje rezultate.

Nadglednik dina
11 mjeseci
Mateo: Jučer bas gledam, zenska isla instalirat FreeBSD i to je uzrokovalo crash Fedore, pa reinstalacija, pa drugi kernel, pa GRUB, pa sve neki pojmovi nepoznati običnom smrtniku...

našao si ne reprezentativan primjer , ima puno lakših varijanti , instaliraš uobičajene distre tipa ubuntu za 7 minuta , od toga 3 minute ti treba da ga podesiš ime , vrijeme i tako to. A terminal ćeš otvoriti jednom u možda dva tri, ma nikada. Terminal je prošlost i opcionalan izbor upravljanja gdje se svašta može raditi.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put pet 24.10.2025 9:00 (Sirotanovic).
10 godina
Entry Point kaže...
Sequel kaže...
forumaš kaže...

Na toj ručnoj igrački da, ali na gaming PC-u windowsi imaju bolju gaming optimizaciju 5%-15% ovisno da li AMD ili Nvidia u pitanju.

Jednstavno financijski interes je na windowsima kojeg koristi ogromna večina 

Kad bi omjer bio pola/pola kompanije bi više vremena posvetile driverima i optimizaciji za linux

Upravo se na tim handheld uređajima vidi koliko je OS dobar, odnosno optimiziran. To što na PC-u Windowsi pružaju bolje performanse nije zasluga Windowsa, nego AMD-a, Nvidije i developera igara koji igre primarno optimiziraju za Windowse. Činjenica da Linux nije daleko, a u nekim slučajevima čak i pobjeđuje unatoč svim tim "poteškoćama", puno govori o Windowsima i o tome koliko su loši, a to je i glavna tema.

Nadodao bih da na linuxu gotovo ni jedan igra nije nativna, nego se mora kroz neki emulator vuči. I usprkos tome parira windowsima i u nekim slučajevima ima bolje rezultate.

neke rade ok, neke loše, neke nikako, i dodajmo tome da ih sad sve više traži uključen secure boot u uefi zbog anti cheata...

sveukupno nope.

17 godina
Instalirao nedavno zadnji Ubuntu (24) na laptop (Lenovo Legion). Hub sa dva eksterna 2k monitora. Radi ili laptop monitor i jedan eksterni, ili dva eksterna, sva tri nikako. Ok, mislim si prezivit cu sa dva, idem podesit scaling na internom jer je presitan na 100%, kad mi ono ubuntu poveca i na eksternom. Dakle osnovne funkcije koje normalno rade na windowsima unatrag par desetljeca jos uvijek ne rade. Navodno problematicni Nvidia driveri.
Probat cu opet linux za par godina, mozda to rijese do tada.
Poruka je uređivana zadnji put sub 25.10.2025 12:55 (SupremeCommander).
Moj PC  
0 0 hvala 1
11 godina

Jedem sladoled i čitam ovu temu....ljudi se počeli redati i svrstvati, svatko u svoj tabor.

Linuxaši u svoje, drugi u svoje, itd....te, kada sam već pomislio da nitko neće u ovome OS-warsu spomenuti, najsuperiromiji komad SW, tj. OS, evo komentara našeg forumaša tjodalv.

Dobar čovjek. Sve je lijepo objasnio. macOS pruža kompfor. Moš ti sebi zakomplicirati situaciju, al čemu?

MaBook je estetski minimalizam, macOS leti,XCode sam sebe podešava za kompjaler,.....to je pravi osjećaj slobode, kao što pjeva onaj roker kaj voli 1911, te Pamelu...mislim na Rock Kida, kaj pjeva aim born fri il tak neš.

I ja sam slobodan imam na svojem radnom stolu, igračku iz Kindera jajeta, one ptice raširenih krila kaj je simbol U.S.A.,...

Ja na to sve gledam ovak' nekak....Linux koristite entuzijasti, kompjuteraši iz garaža, duge kose, kozje bradice, karirane košulje, developaju u C/C++ il u nekoj egzotici, smatraju se vitezovi modernog doba, avangradom, itd.

Nemam niš kontra te ekipe. Naprotiv. Zanimljivi su.

Win koristi raja, široki slojevi mase, od metropola do countryside. A, Mac i macOS koristi ekipa koja živi na Beverly Hillsu. I može često ići do Dubaja, Kariba, Londonda itd. Vidim da i developeri koji se hvala luksuzomo koriste Mac i sve kaj pod njega spada....

Ako ne želite "da vas prate", te koristite  Linux, postavlja se pitanje, kaj vi to skrivate??

Naime, poznato je da hackeri koristi Linux distrbucije. A, to su okrjeli digitalni kriminalci, koji nemaju skrupula, da ti obrišu sve fajlove sa komjutera, ako im se zamjeriš. 

Naravno, to ne znači da je sada svaki korisnik Linuxa, potencijalno kriminalac, al se postavlja pitanje zkj koriste Linux?

I sam sam na jednom poslu koristio Linux Mint za rad sa bazama podataka, te u dual boot Windose.

Sada sam veliki fan Mac, te macOS. Pol anglosaskog svijeta koristi Mac. Nije to bez razloga.

Mac
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
SupremeCommander kaže...
Instalirao nedavno zadnji Ubuntu (24) na laptop (Lenovo Legion). Hub sa dva eksterna 2k monitora. Radi ili laptop monitor i jedan eksterni, ili dva eksterna, sva tri nikako. Ok, mislim si prezivit cu sa dva, idem podesit scaling na internom jer je presitan na 100%, kad mi ono ubuntu poveca i na eksternom. Dakle osnovne funkcije koje normalno rade na windowsima unatrag par desetljeca jos uvijek ne rade. Navodno problematicni Nvidia driveri.
Probat cu opet linux za par godina, mozda to rijese do tada.

Ja sam se isto patio s tim na Linuxu kad sam koristio 3 monitora. I to je bio jedan od razloga zašto sam se na kraju vratio na Windowse. Danas, kad sam na mac-u, taj feature super radi, ali ... sad koristim samo jedan monitor . Na kraju sam skužio da nisam produktivniji što imam hrpu ekrana oko sebe jer ionako je multi-tasking mit. Bolje mi je biti fokusiran na jedan ekran. Koristim laptop spojen na dock na jedan veliki ekran i to mi je puno bolji setup. Također sam primjetio da sam produktivniji i fokusiraniji ako nemam puno prozora unutar jednog desktopa. Pa tako npr. na jednom desktopu imam browser, na jednom mail na jednom pišem kod a na jedno pričam s ChatGPT-jem. Prebacivanje je puno brže nego da alt-tabaš.

King in the castle, king in the castle ...
20 mjeseci
PzKpfw kaže...

Jedem sladoled i čitam ovu temu....ljudi se počeli redati i svrstvati, svatko u svoj tabor.

Linuxaši u svoje, drugi u svoje, itd....te, kada sam već pomislio da nitko neće u ovome OS-warsu spomenuti, najsuperiromiji komad SW, tj. OS, evo komentara našeg forumaša tjodalv.

Dobar čovjek. Sve je lijepo objasnio. macOS pruža kompfor. Moš ti sebi zakomplicirati situaciju, al čemu?

MaBook je estetski minimalizam, macOS leti,XCode sam sebe podešava za kompjaler,.....to je pravi osjećaj slobode, kao što pjeva onaj roker kaj voli 1911, te Pamelu...mislim na Rock Kida, kaj pjeva aim born fri il tak neš.

I ja sam slobodan imam na svojem radnom stolu, igračku iz Kindera jajeta, one ptice raširenih krila kaj je simbol U.S.A.,...

Ja na to sve gledam ovak' nekak....Linux koristite entuzijasti, kompjuteraši iz garaža, duge kose, kozje bradice, karirane košulje, developaju u C/C++ il u nekoj egzotici, smatraju se vitezovi modernog doba, avangradom, itd.

Win koristi raja, široki slojevi mase, od metropola do countryside. A, Mac i macOS koristi ekipa koja živi na Beverly Hillsu. I može često ići do Dubaja, Kariba, Londonda itd. Vidim da i developeri koji se hvala luksuzomo koriste Mac i sve kaj pod njega spada....

Ako ne želite "da vas prate", te koristite  Linux, postavlja se pitanje, kaj vi to skrivate??

Naime, poznato je da hackeri koristi Linux distrbucije. A, to su okrjeli digitalni kriminalci, koji nemaju skrupula, da ti obrišu sve fajlove sa komjutera, ako im se zamjeriš. 

Naravno, to ne znači da je sada svaki korisnik Linuxa, potencijalno kriminalac, al se postavlja pitanje zkj koriste Linux?

I sam sam na jednom poslu koristio Linux Mint za rad sa bazama podataka, te u dual boot Windose.

Sada sam veliki fan Mac, te macOS. Pol anglosaskog svijeta koristi Mac. Nije to bez razloga.

MacOS gledam kao komercijalni Linux sa softverskom podrškom Windowsa te stabilnošću i Unix prednostima koje dijeli s Linuxom. Velika prednost Maca jest što Apple proizvodi i hardver i softver, pa je sve jako fluidno i doslovno leti.

S druge strane, kod Windowsa svaki komad hardvera ima različitog proizvođača s bitno različitim driverima. Zbog toga svako malo neko ažuriranje stvara probleme, puno je tu slabih točaka i stvari koje usporavaju sustav, a povrh svega su i Windowsi 11 koji zasluženo nose status bloatware OS-a.

Na Windowsima možete kupiti najbolji hardver, ali nikada nećete doživjeti fluidnost MacBooka mid range klase.

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.10.2025 14:24 (Sequel).
16 godina
Sequel kaže...
.

..

Na Windowsima možete kupiti najbolji hardver, ali nikada nećete doživjeti fluidnost MacBooka mid range klase.

-'prejaka tvrdnja' (nije činjenica...) tj važno je i tko složi računalo, tj to za maca rade macovci.. ne juzer, ne babasplaca-trgovac-susjed... nego profesionalac, kao što i ostale proizvode, aute, mobitele itd. ne slažu juzeri-kupci nego proizvođači.. profesionalci.. tj kad tako složi bilo koji uređaj, pa i računalo, hw+sw onaj tko to zna s odgovarajućim resursima uključujući i support kao driver, tad sve radi.. tj mac je ekšli do nedavno bio x86-platforma, dakle isti pc.. nije od prelaska na novi m-arm.. no možemo jednako govoriti o starom macu, upališ-radi.. kao što radi bilo koji takav uređaj npr pleyka, mobitel, auto..

-dodatno, win-lin su samo os, promil dijela softwarea, priče-kolača, mrvica.. koju primarno čini hw na kojem sve radi a zatim linkeri-adapteri-driveri-firmwareovi .. koji to povezuju tj os je samo 'ljepilo' koje sve to spaja i daje appsima kao juzerskoj klasi softa na raspolaganje.. os je samo to, dio softa.. dio priče.. i to radi ekšli savršeno-odlično, svaki.. tj ono što je njegov dio i naravno ako postoji npr driver, ne po duhu svetom ili čarobnim prahom.. (ne miješati s nativnim supportom ili emulacijama-kompatibilnost..) tj ni proizvođači računala kao brandovi hp-lenovo-asus-dell.. ekšli ne proizvode ništa, tj oni su samo oem-hw posrednici koji legosistemom slažu komponente u neki paket, bilo komponentu kao gpu-mbo-nešto ili računalo-desktop-laptop.. tj upakiraju hw+sw-drivere... i to je to, dok su proizvođači npr intel-amd-realtek-nvidia-tsmc-samsung .. čipova, kontrolera, .. oni koji ekšli proizvode hw+driver a o tome koji os žele podržavati-supportati ovisi što će raditi ili neće kao i za apps-juzerski dio npr adobe-autodesk dok se ms širi na lin.. 

-čak ni apple ne proizvodi čipove, no on to radi direktno, dok je sam čip-cpu njegov design.. a oem samo kao direktan proizvođač u kini proizvodi za njega pod njegovim brandom.. i time on zadržava kontrolu, vlasništvo, sve.. pa i mogućnost da sve radi kako želi.. tj komplet hw+sw.. i zato to radi odlično.. no opet, jednako tako može i svaki drugi pc, radi.. do jučer je to bio i mac, isti.. ali naravno kvalitetno napravljeno od profesionalaca, kao što je s kuhanjem i pravim kuharom koji zna, isti sastojci.. no rezultat nije isti, .. u svemu pa tako i računalima.

-dakle, može raditi, glatko, dobro-stabilno-brzo.. može biti jednako kao mac, jer je i mac do jučer bio isti taj pc uz već rečenu razliku, kompletno ga proizvede profesionalac a juzer upali i koristi-radi.. ne čačka, ne debloata jer on kao zna nakon što je gledao yt-klipić ili sudjelovao u temi.. onak, hudica i već je klasa hoax-haker-gurua s matrix pozadinom :) ..

-no tema nije mac, macos.. nego lin i direktno povezano na win-ms.. tak da je možda beskorisno uspoređivati-dodavati maca u priču.. pri čemu za mac os ni nije stvar izbora, tj macos dolazi s macom, mac-hw je licenca za sw.. mac sad više nije pc-kompatibilac.. a to što je tebi macos nešto kao komercijalni linux.. možeš to reći za bilo što, možeš i obrnuto, no i dalje je to klasa doskočice koja ništa ne mijenja, ne riješava, ne odgovara.. onak, oni koji znaju povijest soft-oseva, znaju.. na što možemo dodati i android kao fork linuxa ili što već.. i što ćemo s tim kao rečenicom.. .ništa.. tj na macu ili mobitelu ne bira juzer os, .. ide u paketu, upali i radi.. tj ono što ovim odlomkom želim reći, mac kao i mobiteli nisu dio ovakve teme, izvan nje, ispadaju.. jer nisu uopće stvar izbora osa, kao win-lin, na istoj hw osnovi, tj bilo koja pc-x86 komponenta, cpu-mbo-ram.. mrežna, audio, gpu.. bilo što pc kompatibilno i podrška za os kroz driver i same apps je ono što razlikuje mac-mob proizvode od ovih koji su samo os, dio-promil softa potrebnog za rad, tj računalo bez bilo kojeg dijela, kao i bilo koji stroj ako mu nedostaje i najmanji šaraf.. nije funkcionalno ili normalno upotrebljivo, npr bez ekrana ili tipki-miša.. i naravno za složiti bilo što od lego kockica trebamo sve bitne dijelove za takav sustav, npr mbo+cpu+ram + napajanje + kućište u kojem to sve zajedno postane računalo koje može raditi dok teoretski može biti na stolu bez kućišta no tad nema funkcionalnost npr laptopa.. a za sve to treba driver, os koji spaja dijelove, koji ovisi o tome da proizvođač-vlasnik tog dijela, copyrighta-svega, nešto dozvoli, nparavi, jer opet, zaboravi se da vlada kapitalizam-vlasništvo, licence-patenti.. i da se ni sam logo ne može staviti bez vlasnika.. a tad ako netko ne želi neki support tad npr linux nema što podržavati, ako nema autocada nema ga.. nema ni photoshopa.. ne zato jer lin ne bi mogao, može.. jer opet, to isto radi na macu koji je brat-blizanac ili rođak.. nije stvar u osu, nego vlasništvu-kontroli.. i zato nema .. dok za win ima..

-a što koristi juzer? što bira? .. os? -ne, juzer bira-koristi appse, a ovisno o tome što proizvođač želi, to nudi, kao što kafići-pizzerije imaju svoje ponude, kao opet bilo koja druga roba-usluga.. i tek od tog što je ponuđeno juzer može birati.. ako nešto nema za lin platformu, tad nema.. ako ima, može.. no u tome nije isto kad je netko apple-sony-veliki.. koji dominira branšom i ima više kontrolnih poluga u odnosu na neku 'običnu' apps, npr igra ili video-audio-razno soft.. pa tako za npr browsere imamo ponudu, win-lin-mac.. ima i za bmov davinci, ali.. vlasnici ne daju kodek, dok nvidia ne daje cuda itd.. 

-davinci je odličan primjer i stanje-činjenica.. odnosa vlasništva i mogućnosti osa-hw-softa.. kao i ograničenja, ali ne zbog osa nego zakona-prava-licenci tj onemogućavanja-zabrane...

-npr gaming.. i teorija da će zbog ms-win sranja-bloata-gluparija.. juzer preći na lin.. teoretski, da, čak logično.. onak, (kao da) nema ni jednog razloga da ne pređe na lin.. no ima. .. jer gaming od jeseni traži tpm2.0+secboot.. antičit, i eto problema, upravo zbog linuxa, one slobode, razlike.. modularnosti vs uniformnosti-centralizacije.. gaming ind je sad primarno online biz, antičit je važan dio.. pogotovo juzeru koji plaća i frustriran je prevarantima s npr wallhackom.. i zato oni to uvode, traže.. a tad opet lin nije opcija, no u ovom slučaju ne zbog drivera-supporta nego zbog razlike u načinu rada, filozofiji, decentralizaciji, tj koliko se pljuje win-reg .. a u tome je upravo razlika, tj os je ono ljepilo koje sve zajedno treba držati na okupu, dok u lin filozofiji i dalje svaki soft radi neovisno o ostatku svemira kao u svom sandboxu.. tj to je ok kad se želi 'neovisnost' no problem kad je upravo ovisnost uvjet.. ili-ili.. kao da je osoba bez osobne iskaznice slobodna, građanin svemira, no ni u jednu državu ne može ući, nije njen građanin.. sloboda? postane problem.. 

-odnosno na to dodati umnožak problema zbog razmrvljenosti distri, beskonačnih varijacija na temu.. ono pixel je plavi ili žuti.. dok win-mac imaju jedan os, lin mada je jedan ima stotine sličnih no ne istih, a standardizacija i industrijalizacija-mase traže upravo to.. tj suprotno od one slobode građana svemira.. tj razlika u biti nečiji-svoj-tuđi koju lin vidi kao 'slobodu' se pretvori u biti ničiji, mada zvuči isto, nije..

-zašto npr za lin sugeriram kde .. jer hw koji zadovoljava, tad će os-gui-frontend a to se odnosi primarno upravo na appse koje juzer koristi, bilo da je to tetris ili browser, sat s cagerima ili vremenska prognoza.. kad to radi kroz gui-fičere, korištenjem gpu-a, tad to može raditi glatko.. tj ono zašto igre i video appsi traže gpu.. a kad je gpu slaba-neadekvatna kao intel-integruša, tad dodatno cpu mora obavljati task koji bi gpu obavio brže da postoji.. pa tako na starijem hw-računalu često završi neka lin distra s opisom 'samo za browsanje' i ljudi po preporuci biraju lagane distre kao xfce.. no prvo treba probati s kde, upravo suprotno.. tj ako hw-računalo zadovoljava, ako podržava, tad će baš zbog kde-gui dijela biti bolje-glađe-brže.. tad će i cpu raditi samo ostale taskove, ostane više resursa za rad, za glatkoću.. tj bolje je kad cpu i gpu rade svaki svoj dio za koji su specijalizirani a za gui je to upravo gpu.. tj gpu je ta koja najbrže-najoptimalnije izvršava sve gui taskove.. a ako ona to ne može, tad cpu mora i to, a kad je to starije-slabije računalo tad je za smeće ili barem nadogradnju gpu da to može .. kao što za hdd nadogradimo na ssd.. i tad isto računalo može još desetljeće zadovojiti, mada je današnji mobitel jači po snazi-resursima od prosječnog tadašnjeg uredskog računala od prije desetljeća koje se u pravilu uzme kao primjer ovih primjera.. gaming računalo će u tome lakše proći jer ima gpu kao podrazumijevano.. o ovisi o generaciji, koji kodek je podržan, kao za tv-prijemnike kad smo prešli na dvbt pa na t2.. čip, hevc-264.. ima-nema.. mobač danas ima, glatko vrti filmiće.. stariji koji nema teško.. a računla uredske klase od prije +desetljeća nemaju taj gpu dio koji bi zadovoljio današnje potrebe, tj i intel je prije desetljeća primjetio kamo ide gui razvoj i zato su krenuli u grafički dio, arc-gpu.. i tad je referenca-optimum bila nv-1050TI-4GBvrama.. kao neki orjentir, cilj.. prosjek.. danas je taj dio podignut na +8gb vrama.. dok je intel onako, polovično uspio-podbacio.. tj i dalje je nvidia glavna, amd bolji.. intel je za sad samo jeftiniji.. no i to je bolje, nego iz davnih vremena kad je imao naziv de-akceleratora.. tj gpu koja nikad nije ispunjavala specifikacije u tadašnjim ugovornim odnosima pa se svako par generacija renumeriralo-rebrendalo u klasu niže jer nije bilo dovoljno ni za win-gui-aero standard npr rušenje igre šah.. sve do smrti xp i dx90c kad se počinje gasiti stari support wddm10 .. koji btw ako nemaš noviji driver i dalje radi.. tj juzeri danas lako primjete generacijsku razliku wddm 1.0-2.0 postojanjem gpu dijela u taskmanageru win.. staro-novo.. radi ili ne radi.. a to isto, identično traže-radi na svakom osu, appsu, browseru, tj nije važan os, isti, nisu se mijenjali desetljeće.. to traže appsi kao browser da bi prikazali yt klipiće kodirane h264.. jer sve je danas multimedija, isto, nevažan os, čip, mob-tablet-pc.. traže isto, iste čipove-gpu-resurse koji to ako imaju rade glatko, ako nemaju mora emulacija-cpu.. i eto problema.

-zato je kde 'bolji' tj ako hw zadovoljava req, tad će raditi ok, optimalno sukladno što taj hw može... ako ne podržava, tad je beskorisno za takve taskove, tj može za appse-namjene koje ne traže novo kao browser-multimedija.. kao što na starom tv-prijemiku ne možemo gledati novi tv program, ali možemo spojiti vhs-video .. :) 

-na dekstop računalu nije problem dodati neku noviju gpu, jeftikaner.. na laptopu je to problem, tj ovisi o integruši-generaciji... i dok je neki core-duo kao sam cpu onak, skoro dovoljan, zbog gpu nedostatka će suxati.. cpu će morati i to dodatno emulirati, pri čemu takvo računalo u pravilu nema ni dovoljno rama.. tj sve je tad problem, neovisno o osu, jer browser je opet isti i prikazuje sadržaje koji to traže.. ne traži os ništa, on radi.. svaki, savršeno uz biz-licence-ograničenja interesa i realne mogućnosti hw-a ovisno o generaciji i klasi-snazi..

-dodati ram nije neki problem, no moduli ddr2-ddr3 tog doba su manjeg kapaciteta i više cijene uz ograničen broj utora-slota-dimma-sodimma.. na npr max 4-8gb.. i ako od tog dio treba uzeti gpu opet ostane malo za današnje bahate appse pogotovo brwosere.. jer opet, to je multimedija.. zahtijvenija čak od igara ili video-acad appsa iz doba prije desetljeće-više.. dok na desktopu nije problem nadograditi-zamijeniti na laptopu je to fizički onemogućeno uz tehnička ograničenja samih generacija i ponude modula-kapaciteta na tržištu.. dok recimo nove m2.nvme diskove ne podržavaju jer nije postojao utor-port.. (osim kroz adapter-kontroler..) a tad cijena svega pređe cijenu novog laptopa koji sve to ima i višestuko je jači.. tj problem starih računala koja rade je u tome da se ne isplati nadograditi ih s par dijelova koji bi im produžili upotrebljivost.. osim ako netko ima viška pri ruci.. tako novi lap za 300€ eliminira isplativost nadogradnje, tj možemo ograničeno ram i ssd.. možda i cpu.. to je to, a za gpu bi teoretski mogla externa, pri čemu sama gpu ima cijenu + adapter + napajanje.. i tad bi za više novca dobili frankenštajna na stolu koji nije ni prijenosan, bez jamstva i opet sličan-slabiji nego novo.. a sutra može crknuti i bacimo sve dok s novim imamo jamstvo itd.. desktop je lakše, no kad se doaju te komponente već smo na cijeni novog računala.. isplativost.

-može se svašta, može win-lin.. može onaj tko zna i ima potebne resurse, bilo novac ili hw+znanje uključivo driver... dok na yt klipićima može i bez tog, kliknextanjem, čarobnim prahom itd.. a najlakše je pljuvati po npr win je je to ms-bloat.. no zaboravi se da radi, desetljećima, na milijunima računala.. i radi .. kao što i lin radi, tj to što za nešto nema supporta ili licence nije krivica lin-osa, to je tako, biz-vlasnici.. a problem je u tome što averagejuzer želi desktop appse, dok je lin primarno sve drugo-ostalo, server-os.. najmanje destkop os, najmanje za biz-gaming-video.. pa tako suxa s audio supportom opet iz istih razloga, vlasništvo-čipovi.. i zato nije zamjena za maca, mada su 'isti' (slični-osonova i rad..) tj na macu može video-audio, može čak na prastarom atariju, no na linuxu će suxati.. može na win, lakše, bolji support pogotovo za egzotični hw i pogotovo za audio kartice koje se skoro više ni ne nude u prodaji .. prosječna trgovina-ponuda.. dok nude gpu, printere, svašta.. kućišta, ledice.. audio tek da nešto ima.. i time naravno ni samo tržište-proizvođač neće biti zainteresiran za jaču-kvalitetnu ponudu-support a pogotovo ne za lin koji je i dalje statistička greška u toj destkop klasi, dok serverima ne treba.. tj bolje se prodaju kućišta, napajanja, diskovi.. koji možda završe u win, možda u lin kutiji-osu.. tj pod npr proxmoxom i nekim vm nasom ili serverom se možda nađe desetci diskova, ali ne i desetci audio kartica.. koje tad vrti lin, ali ne vrti audio appse koji tad neće ni imati kvalitetnu ponudu npr driver za lin distru.. mrežne kartice? obrnuto, je je lin mrežni car.. čak uz doatni problem za win, tj wintel, kao spoj ms+intel interesa, često zaseru stvar s driverima i server-client klasama, naravno zbog cijena i sl. .. pa za neku server mrežnu karticu nema običnih dirvera ili za običnu nema server drivera.. mada je driver isti, no nije potpisan, naveden.. slična stvar za printere-skenere.. tj takve stvari oko kojih lin ne radi problem, tj nema neki interes, pa jednostavno prepozna hw i radi.. a wintel nešto kenjka-kemija i ograničava jer ne žele da juzer ima npr sr-iov fičer, što za mrežu što za gpu.. pa driver ima-nema opciju itd. .. to sad napokon možda poprave-isprave, uvođenjem novih arc-pro-gpu jeftikaner klase kao b50-b60.. ali prve mačiće treba baciti.. dok je intel prečesto dokazano zasrao drivere, vidjet ćemo.. recimo kroz godinu.. a tad od tog fičera korist može imati i lin, virtualizacija, svi.. samo je pitanje kako će se s papira-teorije dobra želja-ideja prevesti u rad, stabilnost-bugove itd.. za sad je dobar početak s 8-16gb-vrama.. a sama gpu postaje važnija od cpu za računala koja radi sve, odnosno u sve je sad uguran ai, a on koristi gpu.. pa ako netko ima probleme s browserom, nije to zbog osa, dirvera.. nego evolucija, novi traženi resursi, bahatost appsa koji nas svako malo potjeraju na više, novo.. biz ciklusi, ne ono što bi meni bilo dovoljno jer ne biram ja.. čak kad imam taj privid :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
Sequel kaže...
PzKpfw kaže...

MacOS gledam kao komercijalni Linux sa softverskom podrškom Windowsa te stabilnošću i Unix prednostima koje dijeli s Linuxom. Velika prednost Maca jest što Apple proizvodi i hardver i softver, pa je sve jako fluidno i doslovno leti.

S druge strane, kod Windowsa svaki komad hardvera ima različitog proizvođača s bitno različitim driverima. Zbog toga svako malo neko ažuriranje stvara probleme, puno je tu slabih točaka i stvari koje usporavaju sustav, a povrh svega su i Windowsi 11 koji zasluženo nose status bloatware OS-a.

Processors (CPU): Apple designs the M1, M2, and M3 chips, but they’re manufactured by TSMC in Taiwan using their 5- or 3-nanometer process.

GPU: The graphics cores are part of the same Apple Silicon chips, but again — TSMC makes them.

RAM: It’s usually LPDDR memory from companies like SK Hynix, Micron, or Samsung.

Storage (SSD): The NAND flash memory often comes from Samsung, Kioxia (Toshiba), or SK Hynix.

Displays: Mac screens are made by LG Display or Samsung Display.

Batteries: Produced by Amperex Technology Limited (ATL) or Sunwoda.

Keyboards and trackpads: Designed by Apple, but assembled by Foxconn or Pegatron.

Wi-Fi and Bluetooth chips: Often come from Broadcom.

Cameras: The sensors are usually from Sony.

17 godina
Cryogenic kaže...
Sequel kaže...
PzKpfw kaže...

Processors (CPU): Apple designs the M1, M2, and M3 chips, but they’re manufactured by TSMC in Taiwan using their 5- or 3-nanometer process.

GPU: The graphics cores are part of the same Apple Silicon chips, but again — TSMC makes them.

RAM: It’s usually LPDDR memory from companies like SK Hynix, Micron, or Samsung.

Storage (SSD): The NAND flash memory often comes from Samsung, Kioxia (Toshiba), or SK Hynix.

Keyboards and trackpads: Designed by Apple, but assembled by Foxconn or Pegatron.

Pa jebiga onda nitko ne proizvodi računala osim kineza i koreanaca. Svi oni nabavljaju komponente s istoka. Ali npr. Apple dizajnira svoje procesore, a istok ih štanca. Da se proizvode u USA ili EU bilo bi mnogo skuplje ... Isto kao i s gaćama, majicama, hlačama, tenisicama, igračkama . Ne kaže se bezveze da je Kina "svjetska tvornica".

King in the castle, king in the castle ...
Poruka je uređivana zadnji put sub 25.10.2025 18:09 (tjodalv).
14 godina
tjodalv kaže...
Cryogenic kaže...
Sequel kaže...
PzKpfw kaže...

Pa jebiga onda nitko ne proizvodi računala osim kineza i koreanaca. Svi oni nabavljaju komponente s istoka. Ali npr. Apple dizajnira svoje procesore, a istok ih štanca. Da se proizvode u USA ili EU bilo bi mnogo skuplje ... Isto kao i s gaćama, majicama, hlačama, tenisicama, igračkama . Ne kaže se bezveze da je Kina "svjetska tvornica".

Ima i Japana, zapravo nijedna kompanija ne proizvodi sve sama. Apple puno toga dizajnira i kontrolira, ali kao i svi ostali, ovisi o dobavljačima iz cijelog svijeta. 

Display panels — some high-end Mac displays use parts from Japan Display Inc. or Sharp.

Storage and memory — Kioxia (formerly Toshiba Memory) from Japan makes a lot of the SSD flash chips.

Camera sensors — Sony from Japan supplies most of the sensors for Mac and iPhone cameras.

Capacitors and electronic components — companies like Murata and TDK from Japan make tons of the small internal parts.

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.10.2025 18:18 (Cryogenic).
15 godina
Cryogenic kaže...

Ima i Japana, zapravo nijedna kompanija ne proizvodi sve sama. Apple puno toga dizajnira i kontrolira, ali kao i svi ostali, ovisi o dobavljačima iz cijelog svijeta. 

A ako ne o stranim dobavljačima ovisi barem o QA testerima iz Indije za SW.

9 godina
PzKpfw kaže...

ali Windozaši i "Mekosaši" se barem drže skupa, Linuksaši se još međusobno dijele i po distrama, frakacijama, fanovima terminala ili GUI-a, people who got life and who don't ... 

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.10.2025 10:10 (EricCartman).
9 godina

I još postoji još jedna grupa Linuxaša - iHiush

16 godina

-postoje dvije grupe ljudi.. oni drugi griješe, ja ne! :) .. 

9 godina

Ti si svoj Linux na kompu bezgrešno instalirao. 

16 godina

-djevičanska distra, čista suprotnost bsd-u.. :)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice