Kada i kako nastaje - svijest?

poruka: 253
|
čitano: 24.301
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kada i kako nastaje - svijest?".
9 godina

osobno, protiv sam abortusa. s druge strane, da imam mogućnost (vlast) da ga zabranim, ne bi to učinio. zabrana nije rješenje.

ajmo na činjenice, "ono" što se pobacuje je čovjek. nazovite ga kako hoćete, embrij, hrpa stanica, "tumor" i dalje je to čovjek. možda nema svijest, ne osjeća bol i čime god se već opravdava abortus, to je i dalje čovjek čiji život prekidate. 

fun fact za one koji misle da znaju sve o svemu, prvih nekoliko dana trudnoće u medicinskoj terminologiji žena uopće nije trudna i doslovno ne može biti trudna. oni koji znaju sve o svemu će znati zašto.

nakon oplodnje nastalo je ljudsko biće koje je definirano svojim DNA koja će, uz manje mutacije tokom života, ostati više manje jednaka do smrti. taj dna je razlika između ljudi koje je zabranjeno ubijati i bilokojeg drugog bića na planeti koje nije zabranjeno ubiti. sad, zašto je to nekom ok, ne znam.

pravo žene na izbor završava nakon 15 tjedna, tad više nema pravo na izbor iako je tijelo i dalje njeno, jer je ta nakupina stanica postala u tom trenutku ipak čovjek koji odjednom posjeduje argumente da nije ok ubiti ga. dan ranije je ubijanje bilo ok. 

dalje, žena ima pravo raditi sa svojim tijelom štogod želi. slažem se, apsolutno. ne želi nositi, roditi dijete? ok. da li muškarac ima pravo glasa iako je dijete "vlasništvo" pola-pola? nema, i to je u redu, ženino tijelo, njena odluka.

zamislimo situaciju, žena želi, otac ne želi dijete, da li otac ima pravo odricanja djeteta, odricanja troška uzdržavanja? nema. očev izbor, njegovo tijelo ne postoji, iako će on svoje tijelo trošit jer radi da bi uzdržavao dijete koje ne želi. da li je to u redu?

probajte tu ideju reći nekoj feministkinji, ideju o muškarčevom "pravnom pobačaju" čime on gubi ikakvu odgovornost prema djetetu i tu će isplivati sva licemjernost argumentacije "moje tijelo, moj izbor"...

"

ps, za one neobrazovane koji tvrde, "ako je pobačaj ubojstvo, tada je drkanje genocid", spermiji nisu ljudska bića, osim ako sami sebe ne izjednačavate s nečime što nije živo biće, ima 23 kromosoma i nema nikakvu inteligenciju. ako je tome tako, tada ste, medicinskim rječnikom, imbecili.

5 0 hvala 0
15 godina
Re: Kada i kako nastaje - svijest?
danen kaže...

My2Cents, nisam ja ništa "jako emotivno angažiran" jer me pitanje abortusa ne dodiruje, niti sam žena u dilemi niti sam muž suočen s neželjenom trudnoćom svoje supruge, nego me više zanima moralno stanje modernog čovjeka. Što je danas moralno? Moralno je sve ono što ovisi o čovjekom slobodnom izboru. Lijepo zvuči, ali to je trgovački moral, moral trgovca za koga je "kupac uvijek u pravu", jer ako mu ne dade za pravo neće prodati svoju robu. No, je li to baš OK, da se čovjek ponaša kako mu se svidi, bez ikakve granice i zadrške? Upravo se to vidi u slučaju prava na abortus. Žena ima pravo izbora, a što je s pravom izbora drugih članova društva, uključujući i nerođeno dijete? Ima li pravo izbora liječnik koji odbija izvršiti abortus? Reći ćete, da je on na to pristao kad je završio specijalizaciju ginekologije. Točno - i netočno. Jer je liječnik dužan obaviti abortus (kao i svaki drugi zahvat) samo ako je on medicinski indiciran (smrtna opasnost ili teške zdravstvene posljedice za majku, malformaija ploda itd.), no nijedan liječnik nije dužan raditi ništa za što ne postoji medicinska indikacija jer to bi bilo - kao se kaže - vitium artis. Kakav bi to liječnik bio koji bi dao pacijentu sve što ovaj zatraži, npr. neprikladni lijek ili nepotrebnu operaciju? Medicina nije uslužna djelatnost da klijent dobije sve što hoće, kao u trgovini ili restoranu. Ako je sve na izbor, zašto ne legalizirati opojne droge, pa i one najteže. Čovjek se drogira po svojoj slobodnoj volji, a ako hoće prestati, može se ići liječiti. Ni dilanje droge nije loše, jer nitko nije prisiljen kupovati drogu, to je stvar slobodnog izbora. Ne, ne može sve biti stvar slobodnog izbora. Ima nešto što je moralno odbojno, ma kako mi to zamatali u ružičasti papir. Ne mora čovjek svojim postupcima nanositi štetu drugima, dovoljno je da je nanosi sebi. No, zakon, a ni novi moral ne štiti čovjeka od samoga sebe. A što se opravdanja tiče, svatko će naći opravdanja za svoje (nemoralne) postupke. Mislite li da je Hitlera mučila grižnja savjesti? Ili Al Caponea koji je za sebe govorio kako je jako dobar čovjek zato što je pomogao tolikim udovicama? Ne muči grižnja savjesti ni plaćenog mafijaškog ubojicu, a i ne bi ga trebala gristi jer potpuno slijedi novi, trgovački moral. On je naime ubijao mafijaše koji su se ogriješili o mafijaške zakone. OK? Jest, jer onaj tko je ušao u mafiju prihvatio je te zakone, pa je prema njima još više kriv nego što je kriv građanih RH kojeg nitko nikad nije pitao prihvaća li Kazneni zakonik RH ili ne. No, dobro, idimo još dalje. Moje pravo izbora daje mi pravo da prihvatim ili ne prihvatim ustav i zakone RH, pa ako ih kršim povrijeđeno je moje osnovno ljudsko pravo, pravo izbora. 

"Ne tiče me se, ali kad me već nitko o tome ne pita reći ću slijedeće."

Argumenti ti nemaju smisla. Ne radi se o pravu na abortus već o kriminalizaciji. Ništa moralnog nema u pokretima koji fabriciraju izraze poput "PRO LIFE" ili "pravo na život". To što smo protiv zatvaranja žena koje se odluče na abortus ne znači da smo za smrt, protiv života ili da ćemo okolo promovirati abortus kao "estetski zahvat". Sam termin "pro life" je osmišljen da se suprotnu stranu etiketira kao "pro smrt". Pogledaj samo medijski eksponirane pojedince i njihovo stanje na računu. Vrlo lijepo se može na tome parazitirati. To je politički movens, a ne moralno etički. Nije cilj tog pokreta zastupanje morala već moć. Stvarna politička i ekonomska moć koja vodi u sustave koje smo satrali jer ih prema modernim shvaćanjima smatramo nehumanima. 

Kad tako implicitno uokviriš raspravu - debate nisu moguće stoga se i svako daljnje "argumentiranje" svodi na subjektivno moraliziranje koje ne vodi ničemu. Hitler je imao "sasvim dobru želju" - moć nad svime pa je "slučajno" došlo do toga da je prouzročio najveće klanje u povijesti. Svrha demokracije je birokracija, dioba moći na beskonačno mnogo dijelova kako se ne bi pojavio jedan novi "moralni vođa" koji je uvjeren da baš on zna što je dobro za sve i kako bi svi trebali živjeti - a mir u svijetu planira postići silom najčešće tako da ubije neistomišljenike kao i svi dosadašnji "vizionari". Kriminalizacijom abortusa omogućuješ sustavu da trenira strogoću samo nad ženama, zagovaraš uplitanje države u zdravlje isključivo žena, podvrgavaš samo i jedino žene intruzivnim zahvatima i u tijelo i u privatnost.. i ništa od toga ni jedan muškarac nikad ne bi nikad osjetio, pa ni prihvatio - ali žene iz nekog razloga moraju zbog moralnog stanja nacije i još k tome želiš da o tome odlučuju muškarci kojih se to nikako ne tiče, a pred dva posta si napisao da je nenormalno da njih 9 odluči da će deseti platiti račun. Pa ako bi takovi zakoni dirali samo i isključivo žene, zašto bi o tome odlučivali muškarci??

Kad su zadnji put u SADu zabranili alkohol, koji dokazano "demoralizira" naciju, koji dokazano šteti, koji dokazano ubija milijune ljudi godišnje što direktno što indirektno, koji dokazano šteti zdravstvenom sustavu kojeg plaćaju i osobe koje ne piju alkohol - samo što nije izbio građanski rat, od mafije do kriminala, krijumčarenja i čega li se sve moralni muškarci nisu dosjetili. 

Smatraš li ti da bi žene koje se odluče na abortus trebalo suditi na zatvorske kazne? Ako je odgovor - ne, onda isti mora ostati legalan. Ne može biti ilegalan, a da ne kažnjava žene. Tvoja želja za uplitanjem u nečiji reproduktivni život ne nadjačava pravo osobe na privatnost i zdravstvenu autonomiju. Pitaš li osobe s kojima se rukuješ prenose li time možda nekakvu zaraznu bolest? Direktno te možda ugrožavaju pa si svejedno ne uzimaš za pravo raspravljati o nečijem zdravstvenom stanju čak ni privatno, a htio bi da žene o tome raspravljaju javno. 

Perpetuiraš "lajtmotive" političkih ekstremista. Za začeće je potrebno dvoje, možeš slobodno moralizirati o muškarcima koji ejakuliraju u partnerice koje ne žele zatrudnjeti, zagovarati njihovo zatvaranje i kažnjavanje, možda čak i usmrćivanje - pa ne moraliziraš oko toga jer je moć nad muškarcima malo teže ostvariti? Hrabro. Ni jedna žena nije samu sebe oplodila, ostaje nejasno zašto bi sva medicinska, ekonomska, etička, zakonska i moralna krivica nekim čudom spala na njena pleća. U lancu prostitucije kažnjavao bi žene, a ne klijente? Zašto si se do te mjere okomio na žene? 

Doktori imaju pravo na priziv savjesti (Pravo na priziv savjesti – znajznanje.org) stoga ne stoji argument "medicina nije uslužna djelatnost, trgovina gdje svatko dobije što želi". Također, abortus nitko ne želi. Ne želi ni "nehotičnu" ejakulaciju, ni deformiran plod, ni rovarenje po "utrobi", ni hodočašćenje po doktorima ni društvenu stigmu ni turanje nosa u nečije međunožje.

Potrebna je iznimna mentalna gimnastika da se od teme kriminalizacije abortusa dođe do moraliziranja i poredbi sa Hitlerom.

Ovaj potpis nije u skladu s propisima.
2 godine
ivan dragi kaže...

"Ne tiče me se, ali kad me već nitko o tome ne pita reći ću slijedeće."

Argumenti ti nemaju smisla. Ne radi se o pravu na abortus već o kriminalizaciji. Ništa moralnog nema u pokretima koji fabriciraju izraze poput "PRO LIFE" ili "pravo na život". To što smo protiv zatvaranja žena koje se odluče na abortus ne znači da smo za smrt, protiv života ili da ćemo okolo promovirati abortus kao "estetski zahvat". Sam termin "pro life" je osmišljen da se suprotnu stranu etiketira kao "pro smrt". Pogledaj samo medijski eksponirane pojedince i njihovo stanje na računu. Vrlo lijepo se može na tome parazitirati. To je politički movens, a ne moralno etički. Nije cilj tog pokreta zastupanje morala već moć. Stvarna politička i ekonomska moć koja vodi u sustave koje smo satrali jer ih prema modernim shvaćanjima smatramo nehumanima. 

Kad tako implicitno uokviriš raspravu - debate nisu moguće stoga se i svako daljnje "argumentiranje" svodi na subjektivno moraliziranje koje ne vodi ničemu. Hitler je imao "sasvim dobru želju" - moć nad svime pa je "slučajno" došlo do toga da je prouzročio najveće klanje u povijesti. Svrha demokracije je birokracija, dioba moći na beskonačno mnogo dijelova kako se ne bi pojavio jedan novi "moralni vođa" koji je uvjeren da baš on zna što je dobro za sve i kako bi svi trebali živjeti - a mir u svijetu planira postići silom najčešće tako da ubije neistomišljenike kao i svi dosadašnji "vizionari". Kriminalizacijom abortusa omogućuješ sustavu da trenira strogoću samo nad ženama, zagovaraš uplitanje države u zdravlje isključivo žena, podvrgavaš samo i jedino žene intruzivnim zahvatima i u tijelo i u privatnost.. i ništa od toga ni jedan muškarac nikad ne bi nikad osjetio, pa ni prihvatio - ali žene iz nekog razloga moraju zbog moralnog stanja nacije i još k tome želiš da o tome odlučuju muškarci kojih se to nikako ne tiče, a pred dva posta si napisao da je nenormalno da njih 9 odluči da će deseti platiti račun. Pa ako bi takovi zakoni dirali samo i isključivo žene, zašto bi o tome odlučivali muškarci??

Kad su zadnji put u SADu zabranili alkohol, koji dokazano "demoralizira" naciju, koji dokazano šteti, koji dokazano ubija milijune ljudi godišnje što direktno što indirektno, koji dokazano šteti zdravstvenom sustavu kojeg plaćaju i osobe koje ne piju alkohol - samo što nije izbio građanski rat, od mafije do kriminala, krijumčarenja i čega li se sve moralni muškarci nisu dosjetili. 

Smatraš li ti da bi žene koje se odluče na abortus trebalo suditi na zatvorske kazne? Ako je odgovor - ne, onda isti mora ostati legalan. Ne može biti ilegalan, a da ne kažnjava žene. Tvoja želja za uplitanjem u nečiji reproduktivni život ne nadjačava pravo osobe na privatnost i zdravstvenu autonomiju. Pitaš li osobe s kojima se rukuješ prenose li time možda nekakvu zaraznu bolest? Direktno te možda ugrožavaju pa si svejedno ne uzimaš za pravo raspravljati o nečijem zdravstvenom stanju čak ni privatno, a htio bi da žene o tome raspravljaju javno. 

Perpetuiraš "lajtmotive" političkih ekstremista. Za začeće je potrebno dvoje, možeš slobodno moralizirati o muškarcima koji ejakuliraju u partnerice koje ne žele zatrudnjeti, zagovarati njihovo zatvaranje i kažnjavanje, možda čak i usmrćivanje - pa ne moraliziraš oko toga jer je moć nad muškarcima malo teže ostvariti? Hrabro. Ni jedna žena nije samu sebe oplodila, ostaje nejasno zašto bi sva medicinska, ekonomska, etička, zakonska i moralna krivica nekim čudom spala na njena pleća. U lancu prostitucije kažnjavao bi žene, a ne klijente? Zašto si se do te mjere okomio na žene? 

Doktori imaju pravo na priziv savjesti (Pravo na priziv savjesti – znajznanje.org) stoga ne stoji argument "medicina nije uslužna djelatnost, trgovina gdje svatko dobije što želi". Također, abortus nitko ne želi. Ne želi ni "nehotičnu" ejakulaciju, ni deformiran plod, ni rovarenje po "utrobi", ni hodočašćenje po doktorima ni društvenu stigmu ni turanje nosa u nečije međunožje.

Potrebna je iznimna mentalna gimnastika da se od teme kriminalizacije abortusa dođe do moraliziranja i poredbi sa Hitlerom.

Analogija o prohibiciji nije baš zgodna, nadam se da razumiješ zašto. Pijenje alkohola i ubojstvo ljudskog bića, jel. Razumije se da alkohol možebit odnese više života nego pobačaja ima, ali i dalje ostaje činjenica da se pit može "normalno" i na (relativno) bezbolan način, bez za život opasnih posljedica. S druge strane, abortus je po definiciji - de facto - za život poguban čin. No, ok. Ako misliš na posljedice kriminalizacije i analogiju samo na toj razini, razumijem. Ali osobno ne bih radio poveznice tu.

Ovi prijedlozi o zatvorskim kaznama... pa zašto ne?! Ubojstvo je ubojstvo. Shodno tome, i onoga (muškarca) koji je doveo do trudnoće, također kazniti. Iskreno ne bih imao ništa protiv toga. 

Za trudnoću je potrebno dvoje. I oboje su pozvani na odgovornost. Kamo sreće da se ta "odgovornost" doživljava kao radost, što dijete i jest, a ne problem kojeg se treba riješiti. Što loše može proizaći iz toga? Pobačaji na crno? I danas ih ima. Procjena da ih je više od 40%.

Po meni, treba poći od jednostavne dedukcije, pa krenuti u detaljnije rješavanje problema. 

Timo: "...samo neinformirani krajnji korisnik moze kupiti AMD proizvod, za igranje"
16 godina
ivan dragi kaže...
.. Zašto si se do te mjere okomio na žene? 

..

-jer je naprosto takav.. i naravno da mu je tad narativ, ubojstvo, kriminal-prostitucija ili pozivanje na hiću (uzora?) .. u kontekstu tko o čemu odlučuje, etika itd.

-vrstan kemičar.. loš-zao čovjek.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
7 godina
ihush kaže...
ivan dragi kaže...
.. Zašto si se do te mjere okomio na žene? 

..

-jer je naprosto takav.. i naravno da mu je tad narativ, ubojstvo, kriminal-prostitucija ili pozivanje na hiću (uzora?) .. u kontekstu tko o čemu odlučuje, etika itd.

Ti zbilja imaš nekakav kratki spoj u centralnom nervnom sistemu, da ne kažem središnjem živčanom sustavu.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
11 mjeseci
danen kaže...

My2Cents, nisam ja ništa "jako emotivno angažiran" jer me pitanje abortusa ne dodiruje, niti sam žena u dilemi niti sam muž suočen s neželjenom trudnoćom svoje supruge, nego me više zanima moralno stanje modernog čovjeka. Što je danas moralno? Moralno je sve ono što ovisi o čovjekom slobodnom izboru. Lijepo zvuči, ali to je trgovački moral, moral trgovca za koga je "kupac uvijek u pravu", jer ako mu ne dade za pravo neće prodati svoju robu. No, je li to baš OK, da se čovjek ponaša kako mu se svidi, bez ikakve granice i zadrške? Upravo se to vidi u slučaju prava na abortus. Žena ima pravo izbora, a što je s pravom izbora drugih članova društva, uključujući i nerođeno dijete? Ima li pravo izbora liječnik koji odbija izvršiti abortus? Reći ćete, da je on na to pristao kad je završio specijalizaciju ginekologije. Točno - i netočno. Jer je liječnik dužan obaviti abortus (kao i svaki drugi zahvat) samo ako je on medicinski indiciran (smrtna opasnost ili teške zdravstvene posljedice za majku, malformaija ploda itd.), no nijedan liječnik nije dužan raditi ništa za što ne postoji medicinska indikacija jer to bi bilo - kao se kaže - vitium artis. Kakav bi to liječnik bio koji bi dao pacijentu sve što ovaj zatraži, npr. neprikladni lijek ili nepotrebnu operaciju? Medicina nije uslužna djelatnost da klijent dobije sve što hoće, kao u trgovini ili restoranu. Ako je sve na izbor, zašto ne legalizirati opojne droge, pa i one najteže. Čovjek se drogira po svojoj slobodnoj volji, a ako hoće prestati, može se ići liječiti. Ni dilanje droge nije loše, jer nitko nije prisiljen kupovati drogu, to je stvar slobodnog izbora. Ne, ne može sve biti stvar slobodnog izbora. Ima nešto što je moralno odbojno, ma kako mi to zamatali u ružičasti papir. Ne mora čovjek svojim postupcima nanositi štetu drugima, dovoljno je da je nanosi sebi. No, zakon, a ni novi moral ne štiti čovjeka od samoga sebe. A što se opravdanja tiče, svatko će naći opravdanja za svoje (nemoralne) postupke. Mislite li da je Hitlera mučila grižnja savjesti? Ili Al Caponea koji je za sebe govorio kako je jako dobar čovjek zato što je pomogao tolikim udovicama? Ne muči grižnja savjesti ni plaćenog mafijaškog ubojicu, a i ne bi ga trebala gristi jer potpuno slijedi novi, trgovački moral. On je naime ubijao mafijaše koji su se ogriješili o mafijaške zakone. OK? Jest, jer onaj tko je ušao u mafiju prihvatio je te zakone, pa je prema njima još više kriv nego što je kriv građanih RH kojeg nitko nikad nije pitao prihvaća li Kazneni zakonik RH ili ne. No, dobro, idimo još dalje. Moje pravo izbora daje mi pravo da prihvatim ili ne prihvatim ustav i zakone RH, pa ako ih kršim povrijeđeno je moje osnovno ljudsko pravo, pravo izbora. 

Što je moral i tko definira što je moralno?

11 mjeseci
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Etika

etika - moral predmet u OŠ ili SŠ
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
11 godina

Daj kaj spominjete tog zločinca i budalu? Rađe spomenite onoga koji ga je pobijedio.

Svjetskgo čovjeka, koji porazio tog zločinca i rekao povijesno NE, Staljinu.

Mac
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 mjeseci
Sirotanovic kaže...
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Etika

etika - moral predmet u OŠ ili SŠ

Ok, može odgovor na moja dva pitanja, što je moral i tko određuje što je moralno?

3 mjeseca
danen kaže...

Ispitivanjem morala kao općenite kategorije bez jasno određene domene onoga što smatraš moralom, koja je defacto visoko subjektivna i emotivno opterećena kategorija, sa činjenično izrazito malom, ali politički velikom vrijednosti, potvrđuješ svoje lutanje u temi ili trolanje najviše razine.

Trgovački moral podilazi kupcu u svrhu prodaje i ne primjenjiv je na ovu temu. Dok Etika na primjer, koja je suprotna tvojim načelima polazi od prava osobe. Svi imamo sva prava dok ne ugrožavamo tuđa.

U našem primjeru ti svojom osudom i prijedlogom sankcija ugrožavaš pravo žene da određuje svoj život.

Dijete je velika odgovornost i obveza za koje se možda nema mogućnosti, iz XY razloga.

Ako žena odluči da ne želi biti majka to nije ponašanje "kako joj se svidi bez granica i odgovornosti" nego su to vrlo teške odluke iz nužde.

Postoje i extremi, postoje sociopati i psihopati, no treba li zbog extrema osudi sve žene?

Ostali sudionici valjani sudionici u procesu koji imaju valjanu osnovu za sudjelovanje u procesu, će se, i moraju se izjasniti u skladu sa svojim pravima i željama.

Što se tiče oplođenog embrija koji je biološki čovjek, kada bude mogao komunicirati neka se slobodno izjasni što želi jer to je njegovo pravo.

Do tada, može biti samo onako kako kaže onaj koji nastanjuje tijelo u kojem je taj embrij.

Za one koje možda buni pridjev biološki, činjenica da iz embrija nastaje ljudsko biće je jednaka činjenici da će iz sjemena rajčice narasti rajčica.

Manje više ustvrdili smo da je voda mokra. Za one zlobne, dijete kada se rodi jako dobro traži svoja prava i ukazuje na potrebe i tako u Hrvatskoj cca do 35te ako ne i dulje :-)

I sad ostatak tvoga posta čitam i pitam se odgovarati i secirati ili ne. Bolje ne jer i ovako je post predug. Izdvojim sukus, oprosti ako sam fulao, nije namjerno.

Sa tom nepovezanom litanijom koju preskačem si krenuo ustvrdivši da ne može sve biti na slobodan izbor.
Tebe bune jednostavni postulati, a ne samo emocije.

Čini nam se kako je sve slobodan izbor, a zapravo slobodnog izbora nema.

Kužiš ti da nema izbora, ali ne znaš ti to komunicirati pa lutaš.

Problem je u tome što predefinirani izbori koje smatramo da su naši i da smo sami napravili su zapravo skup svega što nas je formiralo u ono što smo postali uz zadovoljavanje trenutnih potreba.

Sukob u mišljenjima koji ovdje imamo je upravo sraz sitno drugačije formiranih osoba, što je u osnovi sukus morala koji generalno propisuje kakvi bi SVI trebali biti po bitnim pitanjima sa glavnim ciljem: da izbjegnemo trvenja.

Kao lego kockice svi bi trebali lijepo pasati jedni u druge, a kockica koja ne paše ide na preodgoj ili u smeće. Tada svi imamo isti moralni pogled na svijet! :-)

Tu dolazi sitnica koju ti ne razumiješ. Ako je nešto ili netko drugačiji ne moramo ga mijenjati ako nismo ugroženi.

U ovoj temi ugroze nema jer nitko nikome ne brani da ima djecu koliko god ih može izdržavati, ali se javlja ta neutemeljena empatija prodana kroz emotivne dileme i šuplja pitanja :" a šta da je tebe abortiralo".

I onda kreće borba za prava nerođenog čovjeka uz kriminalizaciju žene.

To ti je podlo pucanje na niske egistencijalne strasti jer većina ljudi ove sitnice nije u stanju trezveno osvijestiti.

Ne stignu jer ih se stalno bombardira glupostima, stalno su u socijalnoj kakofoniji.

Zašto o zašto agresija i osuda "lego kockice" koja se ne uklapa?

Ne slažeš se sa pobačajem, super, idi na svoju stranu i napravi 20teor djece.

Samo da nisu gladna, žedna, neškolovana, agresivna te budi tata svakome koje si napravio, emotivno, fizički, a posebice i materijalno.

Jednako kako stajem u obranu žene koja odlučuje pobaciti staje i u obranu onih koji žele puno djece, uz uvjete koje sam naveo.

Nemoj molim te raditi djecu ako te nema doma, iPad sa TikTokom ti odgaja djecu, ne možeš zaraditi i očekuješ da ti društvo priskoči u pomoć kad ustrebaju teke za školu

Isprika na predugom postu, previše je ovo sve skupa.
Mir svima, to svi možemo dati, košta ništa!

2 mjeseca
Novice kaže...

Niti ako mu prijeti sigurna smrt?

Da, čak ni tada, jer to otvara svojevrsnu pandorinu kutiju, pa bi bilo govora o legaliziranju koječega. Ali tko odlučuje i tko povlači granicu, kad smo svi kvarni, skloni manipulaciji i korupciji? Kršćani, koji drže do sebe, imaju kočnicu - viši zakon od ljudskog. Kad su nacistički oficiri došli pred suca u Nurembergu, pokušali su se opravdat, rekavši: mi smo samo vršili svoju dužnost i sve smo činili po zakonu, a sudac će njima: gospodo, zar ne postoji zakon viši od ljudskog? 

Naposljetku, kad su u pitanju iole značajne odluke, a kamoli one važne - tada se pokrene referendum te se osigura transparentnost pri provođenju istog i prebrojavanju glasova. Neka narod odluči, sebi na blagoslov ili na prokletstvo. 

warhammer kaže...

Nikada ne bih platio ni sugerirao na abortus ukoliko nije u opitanju defektan plod . 

Odluku o tome moraju donijeti samo žene i nitko drugi , ipak DA ! , tijelo je njeno   i ona će se suočiti sa posljedicama svoje odluke  ukoliko se pojave .

Protiv zabrane sam jer bi to otjeralo abortiranje iz stručnih medicinskih  higijenskih tretmana u podzemlje garaža i podruma ,  pretpostavljam vremenom taj posao bi obavljali i školovani na tik toku i YT-u

Smrtna kazna nije eliminirala  korupciju u Kini , zabrana alkohola u Iranu ne sprječava ilegalnu proizvodnju i prodaju sa nekada smrtnim i tragičnim posljedicama sljepila metanolom .

Nije za cilj nužno eliminacija nekog problema, nego je cilj svođenje toga na margine društva, na iznimku. Nadalje, glede alkohola i droge kod Muslimana - to je zbog korupcije i dvoličnosti njihovih autoriteta, jer kad bi postojala prava volja - nebi toga bilo kod njih. Nego, kako bi bilo da legaliziramo i druge plodove kulture smrti?; primjerice poput onog scenarija iz filma - The Purge, jer ovako te neki ubica zaskoči iz grma, a kad bi bilo legalizirano - onda bi postojala sezona za to, imali bi svoja pravila i organizaciju jel'te? I šta nebi ljekarne prodavale fentanyl i heroin, a za narkomane se otvore nekakvi parkovi, a ne da je ovako na divlje, pa te narkoman zaskoči u mračnoj uličici?

ivan dragi kaže...

Što država ima s tim? Javnost? Sudovi? Koji je tu benefit za porezne obveznike? Da bi držali nekom moralne proditke?

Šta država ima s tim - šta zajednica ima s tim? Evo, neka ti stvarnost odgovori: 

Količina čedomorstava u svijetu:

Worldwide since 1980: 1,750, 706, 690

Worldwide this Year: 31, 074, 660

WW since you loaded this page: 270

Worldwide Today: 45,945

ivan dragi kaže...

1) To što smo protiv zatvaranja žena koje se odluče na abortus ne znači da smo za smrt, protiv života ili da ćemo okolo promovirati abortus kao "estetski zahvat". 

2) Svrha demokracije je birokracija, dioba moći na beskonačno mnogo dijelova kako se ne bi pojavio jedan novi "moralni vođa" koji je uvjeren da baš on zna što je dobro za sve i kako bi svi trebali živjeti - a mir u svijetu planira postići silom najčešće tako da ubije neistomišljenike kao i svi dosadašnji "vizionari".

3) Kriminalizacijom abortusa omogućuješ sustavu da trenira strogoću samo nad ženama, zagovaraš uplitanje države u zdravlje isključivo žena, podvrgavaš samo i jedino žene intruzivnim zahvatima i u tijelo i u privatnost.. i ništa od toga ni jedan muškarac nikad ne bi nikad osjetio, pa ni prihvatio - ali žene iz nekog razloga moraju zbog moralnog stanja nacije i još k tome želiš da o tome odlučuju muškarci kojih se to nikako ne tiče, a pred dva posta si napisao da je nenormalno da njih 9 odluči da će deseti platiti račun. Pa ako bi takovi zakoni dirali samo i isključivo žene, zašto bi o tome odlučivali muškarci??

4) Kad su zadnji put u SADu zabranili alkohol, koji dokazano "demoralizira" naciju, koji dokazano šteti, koji dokazano ubija milijune ljudi godišnje što direktno što indirektno, koji dokazano šteti zdravstvenom sustavu kojeg plaćaju i osobe koje ne piju alkohol - samo što nije izbio građanski rat, od mafije do kriminala, krijumčarenja i čega li se sve moralni muškarci nisu dosjetili. 

5) Također, abortus nitko ne želi. Ne želi ni "nehotičnu" ejakulaciju, ni deformiran plod, ni rovarenje po "utrobi", ni hodočašćenje po doktorima ni društvenu stigmu ni turanje nosa u nečije međunožje.

6) Potrebna je iznimna mentalna gimnastika da se od teme kriminalizacije abortusa dođe do moraliziranja i poredbi sa Hitlerom.

1) Ipak znači da podržavate određeni oblik usmrćivanja - čedomorstvo, šta je ujedno i pravi naziv tog zla, dok je abortus - eufemizam. 

2) Ne, to nije svrha demokracije, nego joj je svrha u tihoj, polaganoj i podloj tranziciji ka konačnoj, sveobuhvatnoj tiraniji - čemu upravo svjedočimo zadnjih godina (Agenda 2030). Puno baba - kilavo dijete. Da otpustiš 97% političara, time nebi išta izgubio. Dapače, zajednica bi uskoro prodisala. Ili kako je mason Churchill dao svoje insajdersko viđenje demokracije: najbolja kritika protiv demokracije je u tome da popričate 5 minuta s prosječnim glasačem. Bez prijevarnog sustava demokracije, Agenda 2030 nebi bila moguća. 

3) Zašto bi odgovarale samo žene? Neka odgovaraju i muškarci - ako sudjeluju u tome. Oba roditelja imaju jednaku dužnost prema dobrobiti svog djeteta, pa bi time trebali imat i jednaku odgovornost.  

4) U starim vremenima se je pilo razvodnjeno vino, dok se je ispijanje čistog vina i žestica smatralo primitivnim, barbarskim divljaštvom. Problem alkohola nije usporediv sa čedomorstvom, jer je to sasvim drugačija vrsta problema, a koja pripada onoj kategoriji koju nije praktično zabranit, stoga ju je potrebno destimulirat, a ima raznih načina u tu svrhu. 

Ponešto od toga se već provodi, samo ne u dovoljnoj mjeri. Time rečeno, mi danas smatramo da je opijanje vikendom normalno, pa i dobro, a zapravo je prilično tragično, i još više zbog toga šta se najvećim dijelom time bave mladi. Ako smo mi to činili, to ne znači da bi trebali i naši potomci, nego bi radije trebali učit iz naših grešaka. Ne da mladi ne uče od starijih, nego je danas čak i obratno - mladi se opijaju i drogiraju više nego ikad prije. 

5) Nitko to ne želi, iako je dosad pobačeno par milijardi duša, i to samo otkad se vrši statistika?

6) Da, Hitler nije prouzročio ni približno toliko smrti. Čak ni svi tirani na okupu nisu prouzročili toliko smrti, i još k tome isključivo mladih života. 

PzKpfw kaže...

Daj kaj spominjete tog zločinca i budalu? Rađe spomenite onoga koji ga je pobijedio.

Svjetskgo čovjeka, koji porazio tog zločinca i rekao povijesno NE, Staljinu.

Taj je bio još gori zločinac, i to puno gori. Njegova maksima je bila: nema ljudi - nema problema. To je dovoljno, dalje ga ne treba komentirat. 

Novice kaže...

Ok, može odgovor na moja dva pitanja, što je moral i tko određuje što je moralno?

Kršćanima: Yeshua nam je dao 2 zlatna pravila, a 10 zapovijedi predstavljaju proširenu verziju istih: 1) Ne čini drugom ono šta ne želiš da drugi čini tebi. 2) Voli svog bližnjeg kao sebe. 

Ljudima izvan Kršćanstva - koji god bili: štogod odluče sami i štogod odluče njihovi autoriteti, bilo to nešto nevino ili grozomorno. U raznim društvima je bilo i dalje ima groznih pravila, a njima normalnih jer su otupili na te činove. Kao ljudi smo kvarni, pa je time i naš moralni kompas kvaran. Ni vruće ni hladno, nego mlako. Ni crno ni bijelo, nego sivo. Kad biste barem bili vrući ili hladni. Mlake ću ispljunit - Yeshua.

Ali postoji velika zamka u tome, koje mnogi nisu svjesni: svijetom ne upravlja sivi tim. Naime, od drevnih vremena se vodi vrlo složen boj između dobra i zla, između bijelog tima i crnog tima. Bijeli je puno moćniji - zato još postojimo, a zlo napreduje pod kontrolom i budnim okom dobrog. Međutim, 2020. se je sve promijenilo i uskoro će knezu ovog svijeta bit dane potpuno odriješene ruke, ali samo nakratko, jer inače nitko nebi opsta. Kako Yeshua reče: bit će kao u danima Noe. Bit će to najteže razdoblje otkad je svijeta. Ali poradi svetih, Otac je skratio te dane. 

Prije potopa je bio horor na zemlji; nepopravljivo stanje, uzrokovano genskim modifikacijama - stvaranjem raznovrsnih hibrida, šta je za posljedicu imalo neograničeno nasilje. Svijet je bio beznadan. Tu vidimo da nije svako znanje na dobro i na blagoslov. Isto tako nam je Yeshua dao doznanja: kad vide ono šta dolazi na zemlju, od straha će muškarcima otkazivat srca. Međutim, jedan mali broj ljudi već otprilike zna šta može očekivat. Živimo u iznimno zanimljivom vremenu, jer se bliži vrhunac cijele naše povijesti. Doduše, to je prvi vrhunac. Nakon toga će bit još jedna kratka radnja, pa konačni vrhunac. 

My2Cents kaže...

Ne slažeš se sa pobačajem, super, idi na svoju stranu i napravi 20teor djece.

Samo da nisu gladna, žedna, neškolovana, agresivna te budi tata svakome koje si napravio, emotivno, fizički, a posebice i materijalno.

A zašto se nismo potrudili stvorit i održavat zajednicu koja bi upravo to omogućila - da nas ima puno i da je svima dobro? Nego smo radije stvorili bolesnu zajednicu, ispunjenu svakovrsnim poteškoćama. Šta je zajednica slabija i bolesnija - sadrži više moralnih dilema. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.10.2025 11:47 (Napon).

0 2 hvala 0
2 mjeseca

.

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.10.2025 11:35 (Napon).
16 godina
Napon kaže...
.. Šta je zajednica slabija i bolesnija - sadrži više moralnih dilema. 

-tolerancija, koja tebi i takvog zadrtog stava dozvoljava sudjelovanje. .. nešto što tebi i takvima nikad neće biti jasno pa nema ni smisla objašnjavati :)

11 mjeseci
Napon kaže...
Novice kaže...

Niti ako mu prijeti sigurna smrt?

Da, čak ni tada, jer to otvara svojevrsnu pandorinu kutiju

Pandorina kutija se otvara ako se u potpunosti krši pravo autonomije zbog prava na život. Dakle, ako se zabrani pobačaj onda se može komotno ozakoniti uzimanje organa od roditelja u slučaju sigurne smrti djeteta (uz napomenu da roditelj preživi kao i u slučaju trudnoće)

Novice kaže...

Kršćanima: Yeshua nam je dao 2 zlatna pravila, a 10 zapovijedi predstavljaju proširenu verziju istih: 1) Ne čini drugom ono šta ne želiš da drugi čini tebi. 2) Voli svog bližnjeg kao sebe.

A gdje su sva ona gnjusna pravila oko robova, žena i drugog? Ili je to vrijedilo samo jedno vrijeme? 

17 godina
Inochulum kaže...

embriologija, biologija 1on1:

Oplođena jajna stanica homo sapiensa, jest - homo sapiens. Ljudsko, biće. 

Kako je ovakva glupost prošla ispod radara?

Gledam te!
6 godina
Hrpa muških s informatičkog foruma (u prosjeku nedohebani, bez izuzeća autora) raspravlja o stvarima o kojima ništa ne zna iz prve ruke.
Slično ko popovi...

Žene nek odluče, a ne ko starci koji odlučuju o ratu u koji će mladići, jer su kakti moralne vertikale ili znaju što bog zapovijeda...

3 0 hvala 1
9 godina
Veliki Brat kaže...
Inochulum kaže...

očito zato što dna test oplođene jajne stanice pokazuje da je riječ o ljudskom biću. 

doduše, možda kod nekih pokazuje da je riječ o kišnoj glisti ili ti isti vjeruju da se ljudski dna dobija tek po isteku zakonskog roka za abortus, stvarno ne znam...

4 godine
ihush kaže...

Ne možeš iznositi takve paušalne ocjene o bilo kome.

Danen je pristao svojim ponekad oštrijim stavovima , ad hominem napadima i sl. da mu se uzvrati replikom na isti načion, no iznijeti takve gluposti da mu je uzor "Hićo", da je loš-zao čovjek su toliko glupave da ne znam što bih više napisao.

合気道 五段 Me, myself and I ...Radoslaw Sikorski
16 godina
Zaporožac kaže...
ihush kaže...

Ne možeš iznositi takve paušalne ocjene o bilo kome.

Danen je pristao svojim ponekad oštrijim stavovima , ad hominem napadima i sl. da mu se uzvrati replikom na isti načion, no iznijeti takve gluposti da mu je uzor "Hićo", da je loš-zao čovjek su toliko glupave da ne znam što bih više napisao.

-tko koga napada adhominem? -uzvraćam.

-mogu, znam.. i to ne o bilo kome, konkretna osoba, nisu paušalne ocjene dok je i na forumu već u nekoliko navrata pokazao svoj stav u kontekstu žena, prava, ideoloških morala itd.. pa nije onak, lapsus-slučaj.. nego pattern.

-ne znaš što više napisati, no napišeš glupavo.. u želji zaštite autoriteta? argumenti su .. autoritet, osoba-lik-djelo ili ono što napiše u postu? ima li veze s tim da je vrstan kemičar ili poznata osoba pravo na etiku-moral ili nepogriješivost? .. onak, razmisli, ne slijepo.. ili odskakući :)

edit: .. anonimni poltronizam, onak, jadno, jadnije od proljeva.. ili ćemo po kriteriju da je meni frend brus-li? .. tko ili što?

edit2: .. tko o čemu.. :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.10.2025 15:53 (ihush).
4 godine

Jadno, opet jadno.

Ne znam što je tebi zadnjih mjesec dana ?!

合気道 五段 Me, myself and I ...Radoslaw Sikorski
Moj PC  
1 0 hvala 2
17 godina
bruno1026 kaže...
Veliki Brat kaže...
Inochulum kaže...

očito zato što dna test oplođene jajne stanice pokazuje da je riječ o ljudskom biću. 

doduše, možda kod nekih pokazuje da je riječ o kišnoj glisti ili ti isti vjeruju da se ljudski dna dobija tek po isteku zakonskog roka za abortus, stvarno ne znam...

Interesantno kako u svom sarkastičnom komentaru ismijavaš samo "ljudsko" dio, ali ne i "biće" dio.

Bilo bi lijepo od tebe da mi (može i ovako sarkastično) sada pojasniš i zašto i kako točno je to zigota "biće", jer ja to ne razumijem.

Gledam te!
2 godine
Veliki Brat kaže...
bruno1026 kaže...
Veliki Brat kaže...
Inochulum kaže...

Interesantno kako u svom sarkastičnom komentaru ismijavaš samo "ljudsko" dio, ali ne i "biće" dio.

Bilo bi lijepo od tebe da mi (može i ovako sarkastično) sada pojasniš i zašto i kako točno je to zigota "biće", jer ja to ne razumijem.

Prepotentne idiotarije i treba ismijat. Jer to tvoj komentar i jest. Nakon ismijavanja - ignorirat. 

Ići u internet bitke da bih obranio tvrdnju da je zigota živa, i da je biće... ne pada mi na pamet. 

Timo: "...samo neinformirani krajnji korisnik moze kupiti AMD proizvod, za igranje"
17 godina

Ne, zigota uopće nije biće, samo što to mali mozgovi nisu u stanju razumjeti, pa se ismijavaju sa stvarima koje ne razumiju.

Već viđeno zilijun puta.

Čak imaš i članak o Dunning Kruger efektu tu na BOL-u.

Gledam te!
2 mjeseca
Novice kaže...

A gdje su sva ona gnjusna pravila oko robova, žena i drugog? Ili je to vrijedilo samo jedno vrijeme?  

Za žene nije bilo loših pravila. 

A glede ropstva u drevnim vremenima, bilo je sveprisutno te se nije moglo ukinit preko noći. Stoga je Bog odlučio dokinit tu praksu s vremenom, postupnim mijenjanjem kulture - putem širenja Kršćanstva. Upravo su Kršćani i zaslužni za ukidanje ropstva u razvijenom svijetu. A do tada je Bog regulira ropstvo skupom pravila. Nigdje drugo na svijetu robovi nisu imali takva prava, do te mjere da su zapravo bili poput unajmljenih radnika. 

"Ne vladajte nemilosrdno prema robovima - svojim sunarodnjacima". "Nemojte da rade poput robova. Tretirajte ih kao unajmljene radnike ili privremene stanare među sobom". "Neka služe 6 godina, a 7. godinu ih bezuvjetno otpustite". "Kad ih otpustite, ne šaljite ih praznih ruku, nego ih opskrbite od svog stada, od svog žita i od svog vina. Dajte im kao šta sam ja vas blagoslovio". "Tkogod otme čovjeka te ga proda, neka se osudi na smrt zajedno s onim koji ga otkupi".

Otpušteni rob, ako je htio, ima je izbor da ostane sa svojim gospodarom doživotno. Imao je pravo na ženidbu, uključujući i ženidbu unutar obitelji svog gospodara, imao je pravo na hranu i odjeću. Nije smio bit maltretiran niti prodan strancu. To je bilo u drevnom Izraelu, a puno kasnije je Pavao dao uputu: "Budite dobrovoljni prema svojim robovima. Nemojte im prijetit jer je vaš i njihov Gospodar u nebu, a kod njega nema pristranosti". "Gospodari, omogućite svojim robovima ono šta je pošteno i ispravno".

U suštini: ropstvo se nije moglo dokinit preko noći, nego tek postupnim mijenjanjem kulture, načina življenja. Do tada je bilo regulirano kao nigdje drugo u svijetu, jer je Bog dao doznanja da je rob u istoj mjeri čovjek kao i kralj, i da su pred njim jednaki.  

Veliki Brat kaže...

Ne, zigota uopće nije biće, samo što to mali mozgovi nisu u stanju razumjeti, pa se ismijavaju sa stvarima koje ne razumiju.

Čovjek u nastajanju. Ako uništiš zigotu - uništio si cijelo biće, i tko zna kakvo je moglo bit to biće i koliko bi te usrećilo, možda više od ikoga i ičega drugog u životu. Možda bi se sva zajednica radovala u njemu. Kao zapakirani softver ili gotovi kod: ako ga izbrišeš - nema ga više.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.10.2025 10:35 (Napon).
2 godine
Veliki Brat kaže...

Već viđeno zilijun puta.

Da, zigota je živo biće. Možeš iskrivljavat definiciju bića koliko god želiš, radeći pritom mentalne gimnastike da proguraš onu koja paše tvom pogledu na ovu tematiku. 

Dunning Kruger...wow. Aced it, jelda?

17 godina
Inochulum kaže...
Veliki Brat kaže...

Već viđeno zilijun puta.

Da, zigota je živo biće. Možeš iskrivljavat definiciju bića koliko god želiš, radeći pritom mentalne gimnastike da proguraš onu koja paše tvom pogledu na ovu tematiku. 

Ili se možeš obrazovati i naborati si malo taj mozak. Izbor je tvoj, ne moraš se bojati obrazovanja, to ti je skroz OK.

Gledam te!
15 godina
Inochulum kaže...
Veliki Brat kaže...

Već viđeno zilijun puta.

To uopće nije bitno kod teme kriminalizacije abortusa. 

Pitanje glasi, zašto bi itko normalan dozvolio policiji, sudu, tužiteljstvu itd da mu u tijelo bez privole zabada igle, čeprka po "utrobi" i javno raspravlja o zdravstvenom stanju?

Postoji čitav slijed potrebnih radnji da bi ustvrdio činjenicu da je neka žena uopće trudna. To nije javna stvar i osoba o tome privatno raspravlja sa doktorima, ginekolozima i skim već ta osoba želi. Nitko od dežurnih dušebrižnika ne raspravlja javno o svom tijelu i zdravlju pa je nejasno zašto bi ijedna žena pristala da se o njenom tijelu i zdravlju raspravlja javno.

Nitko ne može znati da li je žena trudna bez intruzivnog zahvata u njeno tijelo. Ne znaš je li plod živ ili ne, jesu li blizanci ili deformiran plod koji će ugroziti ženin život stoga raspravljati o "statusu" ne možeš. Doslovce ne možeš jer ne znaš koja je žena u općoj populaciji trudna i kakav je status ploda.

Zašto nigdje muškarac koji je "nehotično" ejakulirao u ženu ne snosi nikakvu odgovornost za svoje postupke? Kad se već zalažemo za podvrgavanje žena intruzivnim zahvatima i zatvoru, hoćemo li muškarce koji su ejakulirali u žene koje nisu htjele ostati trudne također zatvarati, pendrečiti, usmrćivati? Prilično sam uvjeren da bi smrtna kazna za "nehotično" ejakuliranje riješila problem neželjenih trudnoća i abortusa u roku od 24 sata bez zabadanja igala i pravnih zavrzlama.

Utvrđivanje statusa ploda je najdebilniji mogući argument "pro life" morona. Zamisli, vaše je pravo znati koja je žena trudna u kojem trenutku, vaše je pravo primiti obavijest o "životnom" statusu ploda u nečijoj maternici, vaše je pravo ženi zabadat igle kako bi provjerili da je plod zaista živ, a kad to nije moguće - turat ćete prste da se uvjerite svojim očima.

Tako da ne, zigota nije živo biće jer ne znaš da li je zigota u nečijem jajovodu živa ili ne. Dok dođe do maternice, ista ima 30 stanica, a budući da žene nemaju 360 4K ultra zoom mikroskopske kamere u maternicama i jajovodima, a za trudnoću saznaju tek između 3-7 tjedna nakon oplodnje, ne razumijem kako misliš da bi ti trebao biti obaviješten u realnom vremenu o statusu zigote i kasnije embrija, fetusa, ploda.. 24/7 svih 9 mjeseci? Senzore u maternice na wifi?

To što iz biologije znamo redosljed od oplodnje do rođenja ne znači da su sve zigote, pa ni svi embriji ni fetusi živi u određenom trernutku koji bi bio pravno relevantan. Osobno znam za nesretne i tragične slučajeve koji se dogode i u 8.mjesecu trudnoće i poprilično sam siguran da nitko ni u jednom trenutku ne može biti siguran u status ploda osim prilikom pregleda koji se ne obavlja svaki dan i ne prenosi se na javnoj televiziji. Kako onda ti baš znaš da je živo?

Nejdu žene 5 puta denvno na pregled UZV, em nepotrebno, em potencijelno štetno, em stresno.. Što misliš tvrditi ženama koje su spontano pobacile? A sori, inače bude živo al evo tvoje nije taf lak, hehe, jbg sory, moram ić zakasnit ću na tramvaj.

Općenita tvrdnja da su oplođene jajne stanice, zigote, embriji, fetusi - živa bića - je za bilo koju konkretnu trudnoću nebitna. Život može nastati i začećem, ili kad se razvije mozak, ili pol sata prije poroda - kako god želiš vjerovati, no to nema veze sa zabranama i kriminalizacijom abortusa. Slično vrijedi i kasnije u životu, za sud si živ dok te doktor ne proglasi mrtvim ili dok sud ne odluči na temelju dokaza da si mrtav. Murder conviction without a body - Wikipedia Isto je i kod nestalih u ratu. Svi su vjerojatno mrtvi, ali za sud su i dalje nestale osobe.

Nemojte biti megafoni za debile željne moći. Pustite žene na miru i ne zabadajte nos tamo gdje vam nije mjesto jer kad država krene uplitat prste u nečija međunožja, pitanje je vremena kad će se i u vaše.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.10.2025 13:01 (ivan dragi).
9 godina
ivan dragi kaže...
Inochulum kaže...
Veliki Brat kaže...

Već viđeno zilijun puta.

Pitanje glasi, zašto bi itko normalan dozvolio policiji, sudu, tužiteljstvu itd da mu u tijelo bez privole zabada igle, čeprka po "utrobi" i javno raspravlja o zdravstvenom stanju?

Postoji čitav slijed potrebnih radnji da bi ustvrdio činjenicu da je neka žena uopće trudna. To nije javna stvar i osoba o tome privatno raspravlja sa doktorima, ginekolozima i skim već ta osoba želi. Nitko od dežurnih dušebrižnika ne raspravlja javno o svom tijelu i zdravlju pa je nejasno zašto bi ijedna žena pristala da se o njenom tijelu i zdravlju raspravlja javno.

Nitko ne može znati da li je žena trudna bez intruzivnog zahvata u njeno tijelo. Ne znaš je li plod živ ili ne, jesu li blizanci ili deformiran plod koji će ugroziti ženin život stoga raspravljati o "statusu" ne možeš. Doslovce ne možeš jer ne znaš koja je žena u općoj populaciji trudna i kakav je status ploda.

Zašto nigdje muškarac koji je "nehotično" ejakulirao u ženu ne snosi nikakvu odgovornost za svoje postupke? Kad se već zalažemo za podvrgavanje žena intruzivnim zahvatima i zatvoru, hoćemo li muškarce koji su ejakulirali u žene koje nisu htjele ostati trudne također zatvarati, pendrečiti, usmrćivati? Prilično sam uvjeren da bi smrtna kazna za "nehotično" ejakuliranje riješila problem neželjenih trudnoća i abortusa u roku od 24 sata bez zabadanja igala i pravnih zavrzlama.

Utvrđivanje statusa ploda je najdebilniji mogući argument "pro life" morona. Zamisli, vaše je pravo znati koja je žena trudna u kojem trenutku, vaše je pravo primiti obavijest o "životnom" statusu ploda u nečijoj maternici, vaše je pravo ženi zabadat igle kako bi provjerili da je plod zaista živ, a kad to nije moguće - turat ćete prste da se uvjerite svojim očima.

Tako da ne, zigota nije živo biće jer ne znaš da li je zigota u nečijem jajovodu živa ili ne. Dok dođe do maternice, ista ima 30 stanica, a budući da žene nemaju 360 4K ultra zoom mikroskopske kamere u maternicama i jajovodima, a za trudnoću saznaju tek između 3-7 tjedna nakon oplodnje, ne razumijem kako misliš da bi ti trebao biti obaviješten u realnom vremenu o statusu zigote i kasnije embrija, fetusa, ploda.. 24/7 svih 9 mjeseci? Senzore u maternice na wifi?

To što iz biologije znamo redosljed od oplodnje do rođenja ne znači da su sve zigote, pa ni svi embriji ni fetusi živi u određenom trernutku koji bi bio pravno relevantan. Osobno znam za nesretne i tragične slučajeve koji se dogode i u 8.mjesecu trudnoće i poprilično sam siguran da nitko ni u jednom trenutku ne može biti siguran u status ploda osim prilikom pregleda koji se ne obavlja svaki dan i ne prenosi se na javnoj televiziji. Kako onda ti baš znaš da je živo?

Nejdu žene 5 puta denvno na pregled UZV, em nepotrebno, em potencijelno štetno, em stresno.. Što misliš tvrditi ženama koje su spontano pobacile? A sori, inače bude živo al evo tvoje nije taf lak, hehe, jbg sory, moram ić zakasnit ću na tramvaj.

Općenita tvrdnja da su oplođene jajne stanice, zigote, embriji, fetusi - živa bića - je za bilo koju konkretnu trudnoću nebitna. Život može nastati i začećem, ili kad se razvije mozak, ili pol sata prije poroda - kako god želiš vjerovati, no to nema veze sa zabranama i kriminalizacijom abortusa. Slično vrijedi i kasnije u životu, za sud si živ dok te doktor ne proglasi mrtvim ili dok sud ne odluči na temelju dokaza da si mrtav. Murder conviction without a body - Wikipedia Isto je i kod nestalih u ratu. Svi su vjerojatno mrtvi, ali za sud su i dalje nestale osobe.

Nemojte biti megafoni za debile željne moći. Pustite žene na miru i ne zabadajte nos tamo gdje vam nije mjesto jer kad država krene uplitat prste u nečija međunožja, pitanje je vremena kad će se i u vaše.

trudnoća se u početku dokazuje, pazi sad, testom za trudnoću preko urina. nikakve igle u 99% slučajeva nisu nužne. i ako je žena trudna i ne želi abortirat, niti ne ide na pregled cca prva dva mjeseca trudnoće jer ginekolog nema što niti gledat, ništa bitno se ne vidi, pogotovo ne "potencijalno štetnim uzv-om", a možda ima i 5G ultrazvučne čipove. usput, "potencijalno štetni uzv" se radi svakih mjesec dana normalne trudnoće. tu vidim da nemaš djecu.

zigota ili je živa ili nije, ne postoji  schroedingerova zigota. ako je živo to je prema dna, kao što je kolega napisao biološki, ljudski organizam, biće, špageti čudovište kakogod te veseli i nema nikave veze s moronima koji spominješ za ili protiv abortusa. ako nije živo, onda je mrtva zigota sa istim ljudskim dna dok je bila živa.

općenito napisao si plahtu teksta o ničem, vrijeđajući druge, status trudnoće, zigota živa ili ne, intruzivni dokaz trudnoće, stanje ploda, stanje žene u javnosti, spontani pobačaji. štetni UZV, da bi zaokružio priču i poentirao sa "nebitno jel zigota čovjek ili ne" i sve to odgovarajući na post u kojem netko tvrdi da je zigota biološki gledano ljudsko biće i ništa drugo. pogotovo bez morona koje ti negdje vidiš, a dokazano je da moroni obitavaju u oba tabora podjednako.

ps, jel za tebe drkanje genocid, jesu spermiji zapravo mali ljudi?

15 godina
bruno1026 kaže...
ivan dragi kaže...
Inochulum kaže...
Veliki Brat kaže...

Već viđeno zilijun puta.

trudnoća se u početku dokazuje, pazi sad, testom za trudnoću preko urina. nikakve igle u 99% slučajeva nisu nužne. i ako je žena trudna i ne želi abortirat, niti ne ide na pregled cca prva dva mjeseca trudnoće jer ginekolog nema što niti gledat, ništa bitno se ne vidi, pogotovo ne "potencijalno štetnim uzv-om", a možda ima i 5G ultrazvučne čipove. usput, "potencijalno štetni uzv" se radi svakih mjesec dana normalne trudnoće. tu vidim da nemaš djecu.

zigota ili je živa ili nije, ne postoji  schroedingerova zigota. ako je živo to je prema dna, kao što je kolega napisao biološki, ljudski organizam, biće, špageti čudovište kakogod te veseli i nema nikave veze s moronima koji spominješ za ili protiv abortusa. ako nije živo, onda je mrtva zigota sa istim ljudskim dna dok je bila živa.

općenito napisao si plahtu teksta o ničem, vrijeđajući druge, status trudnoće, zigota živa ili ne, intruzivni dokaz trudnoće, stanje ploda, stanje žene u javnosti, spontani pobačaji. štetni UZV, da bi zaokružio priču i poentirao sa "nebitno jel zigota čovjek ili ne" i sve to odgovarajući na post u kojem netko tvrdi da je zigota biološki gledano ljudsko biće i ništa drugo. pogotovo bez morona koje ti negdje vidiš, a dokazano je da moroni obitavaju u oba tabora podjednako.

ps, jel za tebe drkanje genocid, jesu spermiji zapravo mali ljudi?

Rofl. Imam dvoje djece. I sve to nema veze sa temom o zabrani pobacaja. Mogu imat 17 djece sa 3 zene ili biti direktor bolnice za pobacaje, imat hemoroide i iq 2800. Kakve to veze ima sa temom? Tebi sve zene javljaju da su trudne i kad idu na pregled?

Misliš tjerati žene da pred tobom obavljaju testove? Sta ti znas tko je i kad trudan? Jel nosi zivi plod ili ne? Kako bi TI to dokazivao na sudu?

Pustimo filozofiranja iz opće biologije. Zakonski mi reguliraj i dokaži da je neka žena u općoj populaciji trudna i dokaži pred sudom da je ta zigota živa bez uplitanja u žensku privatnost i zdravstvenu autonomiju. Kako si ti to zamislio?

Mogao si i ti ispast Einsten pa tu na forumu baljezgas gluposti. Neznam koliko zakinut moras bit da obje strane "tabora" jednacis.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.10.2025 14:51 (ivan dragi).
17 godina
bruno1026 kaže...

Nije zigota mrtva, nego nije biće. Bića imaju sposobnost reprodukcije, zigota to nema. I ruka je ljudski organizam, pa nema ljudska prava.

Gle, vaše je pravo boriti se biti glupi i needucirani, samo ne znam zašto uporno želite iskorištavati to pravo. Meni bi bilo neugodno.

Gledam te!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice