Moja situacija je tipičan primjer prevare preko PayPal+Ebay.
Preko Ebay-a sam prodao jednu stvar koja ima digitalni kod na sebi (nešto slično kao bon za mobitel). Sa kupcem sam se u 2 emali-a dogovorio kako riješiti shipping. On je inzistirao da pošaljem preko emaila. Platio mi je preko PayPala i u komentaru kod njegove uplate je pisalo da neka pošaljem kod preko emaila. Nakon što je on potvrdio da je shipping izvršeni, ti novci su postali moji. On je na Ebay-u napravio feedback da je sve bilo uredu.
E sad se javio problem.
Nakon 6 dana od kad je shipping izvršen, on je pokrenuo preko PayPala „tužbu“ razlog „Unauthorized payment“. Inzistirao je da nije on platio već netko drugi s njegovog accounta. Znači on nije pokrenuo tužbu preko Ebay-a nego direktno preko PayPal-a.
Sad sam ja morao PayPal-u objasniti što sam se sve dogovorio sa kupcem, na koji način sam poslao i ostalo. Nakon 20 dana dobijem odgovor od PayPal-a da nisam predočio valjanu potvrdu o shippingu te da je zbog toga kupac u pravu (predočio sam baš sve emailove sa razgovorima, čak i onaj gdje se vidi taj digitalni kod). Stvar je u tome da se on nije žalio da ja nisam poslao, nego se žalio da je netko drugi to kupio s njegovog računa, a PayPal se sad izvlači da nije bio dobar shipping. Njegov paypal, ebay account glase na isto ime, a onda je i kartica verificirana (a to možeš napraviti samo ako imaš izvod iz banke).
Znači kupac se žalio da je netko njemu ilegalno skinuo sredstva i poslao meni. Ja sam izgubio digitalni kod (provjerio sam i taj kod je kupac iskoristio) i svi novci su njemu vraćeni. Kao bonus na kraju, na 120 dolara koja sam trebao dobiti izgubio sam svojih 25 dolara. 5 dolara jer je to bio fee od PayPala i 20 dolara jer je „tužbu“ dobio kupac i moram platiti troškove transfera koji su se odvijali između kupčeve kartice i mojeg PayPala.
Tražio sam po Internetu kako to riješiti i prema komentarima mogu zaključiti samo jedno: Ako prodajete preko interneta i poslujete sa PayPal-om nikad niste sigurni da ćete dobiti novce za robu koju ste prodali i postoji vjerojatnost da još morate platiti 25 dolara. Na jednom forumu sam pročitao da oni koji prodaju preko PayPal+Ebay čak uzimaju u obzir i to da svaka 50 transakcija završi na ovaj način. Na stranici http://www.paypalsucks.com/ sam pronašao i priču od tipa koji je poslao neki sat vrijedan 6000$ i onda je kupac tvrdio da je kutija bila prazna. Paypal je „presudio“ u korist kupca jer nije bilo dokaza da je prodavač stvarno poslao sat.
Nakon ovoga sam definitivno odlučio prestati koristit PayPal za prodaju robe. Čak sam razmišljao kako bi i ja mogao na taj način varati ljude, ali kao što kaže moj prijatelj:“ Ti si pošten i nećeš uspjeti u životu“.
Zato pazite kako poslujete sa PayPal-om. The world's most-loved way to pay and be paid.