Usporedba cijena igara

poruka: 4
|
čitano: 2.149
|
moderatori: DrNasty, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Usporedba cijena igara

Priča se o preskupim cijenama igara, a mislim da igrači uopće nisu upoznati s kupnjom igara, budući da ih većina ionako skida preko torrenta. Postoje brojni načini za legalnu kupnju igre, a cijene se drastično razlikuju. Navest ću mogućnosti, cijene, prednosi i mane, a oni s iskustvom u sličnoj kupovini me mogu nadopuniti. Jednostavno je. Kad kupujete igru, pogledajte više web shopova, prodavača cd ključeva i stranice prodavača. Uz sat vremena truda, svaka igra se može pronaći po smiješno niskoj cijeni.

Za primjer ćemo uzeti tri najveća dostupna hita različitih žanrova, te jednu nadolazeću igru.
To su Black Ops, Dead Space 2, Need for Speed: Hot Pursuit, te Crysis 2. Sve igre za PC.

Maloprodaja (Algoritam, Profil, Tisak Media...)

Black Ops - 399 kn
Dead Space 2 - 349 kn
Need for Speed - 349 kn
Cryis 2 - nema

Dostupnost - Opskbljen lager, zbog slabe kupnje orginala teško da išta osim ekspanzije World of Warcrafta bude nedostupno.
Cijena dostave - Uglavnom se ne plaća. U Algoritmu besplatna tek iznad 400 kuna.
Brzina dostave -  1-3 dana, ovisno o mjestu stanovanja.
Retail izdanje - Da
Dodatne pogodnosti - Popust 5% za plaćanje u gotovini, 10% popusta za studente.

Steam

Black Ops - 444 kn
Dead Space 2 - 370 kn
Need for Speed - 370 kn
Cryis 2 - nema

Dostupnost - Gotovo neograničen lager.
Cijena dostave - Ne plaća se, igra se automatski integrira u klijent.
Brzina dostave -  Instantna
Retail izdanje - Ne
Dodatne pogodnosti - Česte ekskluzivne ingame pogodnosti u vidu dodatnih itema.

Britanski Web Shopovi (Game, Shopto, Base...)

Black Ops - 194 kn
Dead Space 2 - 141 kn
Need for Speed - 105 kn
Cryis 2 - 221 kn

Dostupnost - Velik lager za novije naslove, mogu nestati samo nove igre na ogromnim popustima.
Cijena dostave - 10-25 kuna, ovisno o Web Shopu.
Brzina dostave -  5-10 dana u prosjeku. Ako putuje duže od toga, zapelo je na vašoj carini.
Retail izdanje - Da
Dodatne pogodnosti - Dostupnost brojnih kolektorskih izdanja po niskim cijenama, sistem bodovanja za povoljnije kasnije kupnje.

Kupnja CD-ključa (Base-host, G2Play...)

Black Ops - 305 kn
Dead Space 2 - 125 kn
Need for Speed - 111 kn
Cryis 2 - 159 kn

Dostupnost - Česta nedostupnost velikih multiplayer hitova.
Cijena dostave - Besplatna. CD-key stiže Emailom.
Brzina dostave -  Do dva sata maksimalno.
Retail izdanje - Ne
Dodatne pogodnosti - Integracija sa Steamom za neke naslove. Neki naslovi se preuzimaju putem EA Download Managera.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.2.2011 14:17 (Sinatra).

2 0 hvala 3
15 godina
protjeran
Usporedba cijena igara

ja neke glupe igre skinem, a ovo ostalo kupujem preko base hosta, nikad do sad problema, cijena izvanredna, dođe u roku 2-3 sata mailom, mp uvijek moguć

19 - ŠTO SE KRVLJU BRANI NE PUŠTA SE LAKO - 86
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: Usporedba cijena igara
Sinatra kaže...

Britanski Web Shopovi (Game, Shopto, Base...)

Black Ops - 194 kn
Dead Space 2 - 141 kn
Need for Speed - 105 kn
Cryis 2 - 221 kn

Dostupnost - Velik lager za novije naslove, mogu nestati samo nove igre na ogromnim popustima.
Cijena dostave - 10-25 kuna, ovisno o Web Shopu.
Brzina dostave -  5-10 dana u prosjeku. Ako putuje duže od toga, zapelo je na vašoj carini.
Retail izdanje - Da
Dodatne pogodnosti - Dostupnost brojnih kolektorskih izdanja po niskim cijenama, sistem bodovanja za povoljnije kasnije kupnje.

Ovo izgleda zanimljivo. Dosad sam kupovao samo preko Steam-a te poneku rabljenu stvar od naših (cd key-eve uglavnom). Kako se plaća dostava? Jel to oni obračunaju kod inicijalnog kupovanja ili dostavu plaćam kad preuzimam paket? Također, što to znači "zapelo je na vašoj carini"? Kako može nešto zapeti na carini i što moram učiniti da to spriječim/riješim? Koji shop preporučaš?

Paragon
14 godina
neaktivan
Re: Usporedba cijena igara
Putn1k kaže...

Ovo izgleda zanimljivo. Dosad sam kupovao samo preko Steam-a te poneku rabljenu stvar od naših (cd key-eve uglavnom). 1. Kako se plaća dostava?Jel to oni obračunaju kod inicijalnog kupovanja ili dostavu plaćam kad preuzimam paket? 2. Također, što to znači "zapelo je na vašoj carini"?  Kako može nešto zapeti na carini i što moram učiniti da to spriječim/riješim? 3. Koji shop preporučaš?

1. Dostava se naplaćuje prilikom kupnje igre. Cijena slanja jest 1.19 funti na Base.com, 2.35 funti na Shopto.net, 2.95 funti na Game.co.uk. Trenutno je za to najbolji Zavvi.com, koji ne naplaćuje slanje do kraja veljače. Budući da se radi o iznosima do 25 kuna, cijena poštarine može presuditi u korist drugog web shopa s igrom iste osnovne cijene.

Paket će ti dostaviti Hrvatska Pošta, a ne skupe kurirske službe.

2. U predblagdanskim sezonama (studeni-prosinac) se naručuju eeeenormna količina garderobe i raznih sitnica s Ebaya. Bez obzira na cijenu, carina mora provjeriti pošiljku. Budući da je carina javna služba (koja spada u državne firme), zapošljavajne novih djelatnika je stopirano. Sad relativno mali broj ljudi mora obraditi prevelike količine pošiljki. Blokada zapošljavanja u državnim firmama je došla u nezgodno vrijeme kad je PayPal u hrvatskoj uzeo maha, i nitko nije mogao predvidjeti takvo opterećenje za carinske službe. Kad zapne, obično se čeka oko tri tjedna. Meni su tako kasnile samo Gran Turismo i Red Dead Redemption, a naručio sam već dosta igara.

3. Preporučam da prije kupnje zaviriš na sve navedene shopove iz prvog odgovora. Razlika u cijeni može biti i preko 150 kuna na određene naslove.

Samo kao napomena. Carina se na pošiljke ne obračunava do 160 kuna. Još će carinik progledati kroz prste i pustiti narudžbe do 250 kuna, no one od 300 će u većini slučajeva biti carinjene. Onda se obračunava porez od 23%, te carina od 10% vrijednosti. To će na igre od 300 kuna ispasti dodatni trošak od 100 kuna.

No dok se za PlayStation 3 i Xbox 360 mogu naći skuplji naslovi prilikom izlaska, igre za PC su obično od početka prodaje izuzetno povoljne.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice