Ma da, ja iz principa ne kupujem više ništ digitalno po full cijeni. Čekam prvu akciju.
Sad sam kupio PES 2017 na 48% popusta, FIFA 17 ću dok bude popust. Ne znam što njima pada na pamet, prodaju svake godine mrvicu bolju igru po full cijeni.
Bio pes ili fifa u pitanju, ne možeš reći da su svaku godinu mrvicu bolje. To su svake godine drukčije igre, ne nužno i bolje ali su drukčijeg gameplaya. Neki put to stvarno bude bolje ali neki put i gore. Recimo ove godine pes je po reakcijama igrača najbolji do sada. Znači bitno različit od prošlog, i to u pozitivnom smislu. FIFA je ove godine promijenila engine i sada je na frostbite engineu, ponajboljem engineu kojeg danas možeš pronaći na tržištu. Znači evidentno je da su se potrudili i krenuli jednim novim smjerom. Sam gameplay je diskutabilan. U nekim dijelovima bolji, u nekima isti ili gori. Zaključak, svake godine dobijemo novu igru i to igrači koji igraju svakodnevno primjete. Svima ostalima to je i dalje nogomet gdje 22 igrača naganjaju jednu loptu. Dakle, ništa novog.
PES postoji već 15 godina, FIFA 23 godine. Svake godine izdaju novu verziju igre. Tjeraju te da kupuješ, jer staru verziju onda više nitko ne igra osim rijetkih koji briju da im je stara bolja ili nemaju noviji hardware za novu.
Nemam ništa protiv toga da izlaze sve bolje i bolje verzije ofc, al 1 godina je malo prekratki period za izdavanje igara - bilo kakvih. To znači da se čim izdaju igru posvećuju novoj igri, a ovu zanemaruju. Umjesto da staru upgradeaju prvo bar jednu godinu.
Mislim, problem nije nimalo jednostavan, al ne sviđa mi se model jednogodišnjeg izdavanja igara, pogotovo ako voliš to igrati.
Više mi se sviđaju modeli kod MMOova, gdje razvijaju igru godinama i stalno ju nadograđuju i gdje se financiraju od mikrotransakcija ekipe koja ima viška para, a ostali mogu igrati besplatno ili uz minimalnu naknadu. Ili da naplaćuju neke expansione ili DLCove pa nek si kupi tko voli. A ne full igru svake godine. To ne podržavam, zato i kažem - mrvicu bolje u prosjeku. Jer jedino što naprave je razdijele community na one koji igraju staru verziju i one koji igraju novu. Igre bi morale imati duže vrijeme života.
Zamisli da svake godine izlazi novi Uncharted, GTA, Gran Turismo, Street Fighter, MGS, Witcher... (dodaj bilo koju drugu popularnu igru). Dok kupiš ove igre po 500kn to je ok, jer znaš da ćeš ih imati i igrati godinama bez gubitka kvalitete. Dok kod FIFE i PESa znaš da imaš samo 1 godinu fore. I onda tih 500-550kn nije baš dobar omjer uloženo/dobiveno.