Pozdrav svima. Neznam dali sam odabrao dobar dio foruma no eto. Želim napraviti jednostavni telefonski sustav. Optima telekom mi je provajder. Imam jedan broj i želim da kada me netko nazove da se javi sekretarica koja kaže za blablabla stisnite 1 te da u tom slučaju zove telefon 1 za blablabla stisnite 2 itd. Gledao sam postojeće telefonske centrale i to su sve preko 2500 kn za osnovne modele (panasonic). Dali bi to mogao napraviti sa mediatrixom c710? Telefoni su analogni ali i druga riješenja su moguća.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Kao jako jeftino (trošak max. 100kn za router - ali dosta kompleksno za tehnički nepotkovane) rješenje na pamet mi pada proširenje onoga što sam davnih dana objavio na ovom forumu:
http://www.bug.hr/forum/topic/ostale-mrezne-teme/tutorial-kucna-sip-centrala-gatewayom/153713.aspx
Struktura bi (jako ugrubo) bila ovakva: 3CX/Asterisk se spaja na VoIP providera (Optimu) i služi kao SIP server u lokalnoj mreži. Na njega se spaja SX763 ili ST780 (ili tvoj Mediatrix) koji imaju izlaze za dva analogna telefona. Na računalu gdje se vrti 3CX se postavi i "govorni automat" koji obavlja posao koji tebi treba.
3CX je jako jednostavan za instalaciju i korištenje ali free je samo za max. 2 istovremena poziva (dovoljno za 2 telefona). Asterisk je jako dobro open source rješenje za veće projekte.
Sa 3cx-om sam radio nešto tako da mi je to poznato. Dali optima ima VoIP uslugu jer na lokaciji je tp-link router bez Voip izlaza te je klasičan spliter prije routera koji razdvaja telefon od dsl-a. Znam da t-comovi routeri sada svi imaju voip izlaz a izbaciji su spliter.
Ovako nešto bi mi riješilo sve probleme ali ne mogu naći ništa slično kod nas ali ni u EU
E da, zaboravio sam da je Optima i dalje na POTS-u.
Nakon malo kopanja mislim da sam našao najbolju soluciju, a to je da nabaviš FXO gateway (ima ih jeftino na eBayu, a vjerojatno još jeftinije na Alibabi) kojeg ćeš spojiti na 3CX/Asterisk server i na njemu postaviti "auto attendant", što je upravo ono što ti treba.
Što staviti iza toga ovisi o tome koliko ti linija treba i kakve telefone imaš - SX763 koji se prodaje na kile podržava do 6 ekstenzija, 2 fizičke (analogne) i 4 SIP, pa možeš na njega spojiti još jedan SX763 ili ST780 koji će tih 4 opet pretvoriti u analogne.