InDesign CS4 i mijenjanje u CMYK

poruka: 8
|
čitano: 7.160
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Poz!

Pitanje jedno, radim nešto s puno slika pa me zanima da li je moguće u InDesign-u mijenjati sRGB u CMYK, ne da mi se stalno preacivati u PS pa onda mijenjati u CMYK (znam to je 3 klika, ali opet), zanima me možda postoji kod exporta u pdf opcija za CMYK? 

thanx!

Svako kapitalističko divljanje mora biti kažnjeno.- Ulrike Meinhof
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
RE: InDesign CS4 i mijenjanje u CMYK

Kod eksportiranja u PDF mozes odabrati da ti sve slike konvertira u CMYK. Za Output > Color Conversion stavis Convert to Destination, a za Destination odaberes neki CMYK profil.

16 godina
neaktivan
E bas me to zanimalo, hvala jos jednom...
16 godina
neaktivan

Evo jedan update... pošto sam čuo da ovaj output to cmyk nije bas najbolji kada se radi o kvalitetnom printanju (naučeno u praksi op.a) naletio sam na jedan zanimljiv link pa reako da ga podjelim s vama

LINK

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
eterna luchar kaže...

Evo jedan update... pošto sam čuo da ovaj output to cmyk nije bas najbolji kada se radi o kvalitetnom printanju (naučeno u praksi op.a)

Pod "nauceno u praksi" mislis da ti je tijekom polazenja prakse to rekao neki profesionalac ili da si se sam uvjerio u to?

Svakako moze biti prednost da si ti slike "rucno" ides u Photoshopu konvertirati u CMYK, jer imas mogucnosti finog podesavanja (koliko crne ce se dodati i sl. - sad se vise ne sjecam jel se to moze podesavati i u InDesignu) i mozes ih doraditi ako te ne zadovoljava konverzija.

Ne znam - trebao bi isprobati pa vidjeti. Ako ti InDesign prilikom eksporta daje zadovoljavajuce slike koje si ubacio u RGB-u, nema razloga da ih prvo sve ides u Photoshopu konvertirati u CMYK pa tek onda ubacivati u InDesign. Takodjer, ako ce PDF dokument biti namijenjen za pregled na ekranu, onda nema nuznog razloga konvertirati u CMYK i prilikom eksportiranja u PDF slike mogu ostati u RGB-u, jer se na ekranu mozu prikazati u RGB-u - bit ce zivlje i bogatije bojama.

eterna luchar kaže...

naletio sam na jedan zanimljiv link pa reako da ga podjelim s vama

LINK

Link je zanimljiv, a njime se zapravo savjetuje upravo ono sto sam ti i rekao (konverzija u CMYK prilikom eksporta u InDesignu).

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
eterna luchar kaže...

Evo jedan update... pošto sam čuo da ovaj output to cmyk nije bas najbolji kada se radi o kvalitetnom printanju (naučeno u praksi op.a)

Pod "nauceno u praksi" mislis da ti je tijekom polazenja prakse to rekao neki profesionalac ili da si se sam uvjerio u to?

Svakako moze biti prednost da si ti slike "rucno" ides u Photoshopu konvertirati u CMYK, jer imas mogucnosti finog podesavanja (koliko crne ce se dodati i sl. - sad se vise ne sjecam jel se to moze podesavati i u InDesignu) i mozes ih doraditi ako te ne zadovoljava konverzija.

Ne znam - trebao bi isprobati pa vidjeti. Ako ti InDesign prilikom eksporta daje zadovoljavajuce slike koje si ubacio u RGB-u, nema razloga da ih prvo sve ides u Photoshopu konvertirati u CMYK pa tek onda ubacivati u InDesign. Takodjer, ako ce PDF dokument biti namijenjen za pregled na ekranu, onda nema nuznog razloga konvertirati u CMYK i prilikom eksportiranja u PDF slike mogu ostati u RGB-u, jer se na ekranu mozu prikazati u RGB-u - bit ce zivlje i bogatije bojama.

eterna luchar kaže...

naletio sam na jedan zanimljiv link pa reako da ga podjelim s vama

LINK

Link je zanimljiv, a njime se zapravo savjetuje upravo ono sto sam ti i rekao (konverzija u CMYK prilikom eksporta u InDesignu).

pod "naučeno u praksi" mislim da mi je tijekom nošenja jednog kataloga rekao prof. grafičar da to ide ali kvaliteta nije kao kod mijenjanja u PS u CMYK. Ne trebam pdf za gledanje po monitorima jer bih onda koristio RGB a ne CMYK, već za tisak, znam razlike zašto i kada se koristi CMYK a kada RGB Namigiva

Da link je zanimljiv, ali eto ti si mi dao samo kratak opis, ovjde piše koje se profile treba koristiti od svih koji su na popisu. Znam za još neku foru da se isto u Bridge-u treba namjestiti, al jednostavno ne mama vremena za proučavanje svega toga, pokušavam si malo skratiti posao :)

U svakom slučaju zahvaljujem se na pomoći.

EDIT: ne znam da li znas zašto,ali ako znaš hajd mi pomozi u misteriju PS (PostScript) print file-a. Naime, Vidio sam da svi koji rade tisak, ali baš skoro svi kada uzbacuju u pdf prvo odrade print u PS default MS-ov rint file, te ga onda i Distiller-u stavljaju u pdf, naime po njihovim riječima, bude najtočniji prikaz boja, i najkvalitetniji. što je neobično zapravo jer bih najbolja kvaliteta trebalo biti kada se direktno export-a iz .idd-a u .pdf. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.4.2010 11:12 (eterna luchar).
17 godina
moderator
eterna luchar kaže...
pod "naučeno u praksi" mislim da mi je tijekom nošenja jednog kataloga rekao prof. grafičar da to ide ali kvaliteta nije kao kod mijenjanja u PS u CMYK.

I ja znam jednog prof. graficara koji je prelamao neke domace casopise i on je u pravilu slike konvertirao u CMYK prije ubacivanja u dokumente. Ali rekoh - trebao bi probati. Ako ti je za neku specificnu situaciju dovoljna konverzija iz InDesigna, onda nema potrebe prvo raditi konverziju u Photoshopu. Vec kad ti imas PDF vidis razlike izmedju razlicitih konverzija - ni ne moras dati to tiskati da bi uocio razlike. Isprobaj pa ces vidjeti rezultat iz prve ruke.

eterna luchar kaže...
Ne trebam pdf za gledanje po monitorima jer bih onda koristio RGB a ne CMYK, već za tisak, znam razlike zašto i kada se koristi CMYK a kada RGB Namigiva

Bez brige, nisam mislio tu na tebe, to sam rekao opcenito, za druge koji citaju ovu temu, da znaju da u takvim slucajevima nije nuzno kovertirati u CMYK.

eterna luchar kaže...

EDIT: ne znam da li znas zašto,ali ako znaš hajd mi pomozi u misteriju PS (PostScript) print file-a. Naime, Vidio sam da svi koji rade tisak, ali baš skoro svi kada uzbacuju u pdf prvo odrade print u PS default MS-ov rint file, te ga onda i Distiller-u stavljaju u pdf, naime po njihovim riječima, bude najtočniji prikaz boja, i najkvalitetniji. što je neobično zapravo jer bih najbolja kvaliteta trebalo biti kada se direktno export-a iz .idd-a u .pdf. 

Nemam pojma. Vjerujem da oni koji to dugo rade, da im je najvaznija konzistentnost i oni znaju da ce dobivanjem PDF-a iz PS-a preko Distillera dobiti upravo ono sto ocekuju. To ti je ono - jednom pronadjes odgovarajuci workflow i ne mijenjas ga ako zaista nemas neke osobite potrebe. Opet, kazem - mozes to provjeriti u praksi - napravi na oba nacina i onda usporedi PDF-ove. Namigiva

15 godina
neaktivan

evo da se i ja malo uključim u raspravu. Do sada sam radio nebrojen broj priprema i to što vlastitih od početka do kraja, a što "produženog" tiska gdje sam samo ubacivao hrvatski tekst u gotove pripreme. Pripreme su bile odasvuda, francuske, češke, kine, italije, njemačke, SAD-a i mogu reći da su sve bile rađene tako da su sve slike konvertirane u Photoshopu i to u cmyk i da se spremaju kao tifovi osim ako nema dodatne kanale, pathove i sl. onda se spremaju kao epsovi ili psdeovi. RGB nisam nigdje susreo, jer i u samom photoshopu postoje upozorenja da se neke boje u RGB ne mogu dobiti u tisku. Također je najbolje ICC profli složiti u Photoshopu, a u svim ostalim programima (indesign, illustrator, corel i sl.) isključiti konverziju boja. No prije svega ovoga najvažnija je dobra kalibracija uređaja kojim se koristi, počevši od skenera, preko monitora, printera pa sve do tiskarskog stroja, jer što vrijedi da na monitoru nešto dobro izgleda ako se to ne bude moglo dobiti u konačnici na papiru. Također su važne i vrste papira na kojim se tiska (glossy, matt, triplex i sl.) jer svaki ima drugačiju moć upijanja boje, a pogotovo ako je papir toniran. No da ne ulazim previše u detalje, za dobru pripremu je važno znanje grafičke struke, a ne da danas svi koji imaju komp misle da su "grafički dizajneri ili prelamači". Što se tiče konverzija to ne bi preporučio, jer se nikad ne zna što će ispasti, jer u Photoshopu ti možeš popraviti sliku, ali kad ti progi "naslijepo" konvertira onda rezultati mogu biti svakakvi, pogotovo što se tiče Corelovih fileova.

PS iliti PRN (Corelov PS) se rade iz više razloga. Prvo ako ti prođe rađenje PS file iz programa onda je 99,9% vjerojatnost da će ti proći i na osvjetljivaču ili CTPu. Isto tako osiguravaš se od pucanja fontova, raznih efekata (npr. drop shadowa), ferlaufa itd.

Nadam se da vas nisam previše ugnjavio...:)

LP

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice