Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 7.323
|
čitano: 1.404.390
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
Rasprava o grafičkim karticama

😄To definitivno.

EDIT: Baš gledam, 6700xt na nabavi dostupna ISPOD 3kile kuna. Počelo je, počelo. Nove grafe izlaze, a starih hrpa u zalihama. Neka!

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.4.2023 11:17 (Bevanda).

1 0 hvala 0
12 godina

Zanimljivo ali ne i iznenadjujuce posto Intel ima i napredniji Raytrace nego AMD.

https://wccftech.com/intel-xess-destroys-amd-fsr-2-in-cyberpunk-2077-close-to-nvidia-dlss-3-in-image-quality/

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
Re: Rasprava o grafičkim karticama
MEGATAMA kaže...

Zanimljivo ali ne i iznenadjujuce posto Intel ima i napredniji Raytrace nego AMD.

https://wccftech.com/intel-xess-destroys-amd-fsr-2-in-cyberpunk-2077-close-to-nvidia-dlss-3-in-image-quality/

pise u naslovu "destroys", rekoh uf evo materijala da jos malo pljujem po AMD-u, kad ono sve troje isti kurac najiskrenije 

pogotovo sto nitko ziv ne bi vidio razliku dok se igra, jer i ovako na slikama, jedino oko sokolovo kuzi da ima ikakve razlike

bezveze je to , bitno je da daju vise FPS-a, a to kako koji izgleda, who gives a fuck

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.4.2023 15:05 (3dfx).
16 godina

Na testu je jedna grafa, RTX 4080 i test tri upscale tehnologije. I onda ide glup naslov do bola. Od sve tri uopscale tehnologije jedino je AMD-ova open sorce, koja radi na svim grafama i najjednostavnija je implemetaciju i vjerujem da će zbog toga prevladati poput freesynca.

Tko danas kupuje nvidia gsync monitore sa gsync chipm koji je dizao cijenu istima.

Moj PC  
8 0 hvala 0
10 godina

Ima razlike na youtube, FSR ima dosta problema sa pokretima i sitne stvari izgledaju kockasto. Nvidia pak ima ghosting, a xess je sličan dlss-u... hmm sučajno izašlo nakon leaka dlss koda..

16 godina

Ajmo šta bi odabrali, bez obzira na potrošnju struje i grijanje.

5 RTX 4070
17 RX 6950XT
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.4.2023 8:46 (MasterOfDisaster).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
MasterOfDisaster kaže...

Kupujes?

Trebao si navest cijene jer je to primarni faktor kod ovog izbora.

Edit

Ali u svakom slucaju ako kupujes mozda da pricekas jos malo jer bi mogao ulovit bolji deal.

https://wccftech.com/nvidia-geforce-rtx-4070-prices-continue-to-fall-in-europe-as-sales-remain-stagnant/

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.4.2023 8:26 (MEGATAMA).
16 godina
MEGATAMA kaže...
MasterOfDisaster kaže...

Kupujes?

Edit

Ali u svakom slucaju ako kupujes mozda da pricekas jos malo jer bi mogao ulovit bolji deal.

https://wccftech.com/nvidia-geforce-rtx-4070-prices-continue-to-fall-in-europe-as-sales-remain-stagnant/

Pa razmišljam i sve mi nekako naginje na RX 6950XT kojoj je cijena oko 740 EUR, a RTX 4070 je oko 800 EUR.

17 godina
forumaš kaže...

Na testu je jedna grafa, RTX 4080 i test tri upscale tehnologije. I onda ide glup naslov do bola. Od sve tri uopscale tehnologije jedino je AMD-ova open sorce, koja radi na svim grafama i najjednostavnija je implemetaciju i vjerujem da će zbog toga prevladati poput freesynca.

Tko danas kupuje nvidia gsync monitore sa gsync chipm koji je dizao cijenu istima.

3dfx

AMD Ryzen 5900X; Gigabyte Aorus X570 Elite; Corsair Vengeance RGB Pro SL DDR4 2X16 Gb 3600 Mhz; AMD Radeon Gigabyte 7900 XTX; SSD Patriot Viper VP4300 PCIe m.2 GEN4 2 Tb;Lian Li 011 Dynamic EVO; LG C2
13 godina
MasterOfDisaster kaže...
MEGATAMA kaže...
MasterOfDisaster kaže...

Kupujes?

Edit

Pa razmišljam i sve mi nekako naginje na RX 6950XT kojoj je cijena oko 740 EUR, a RTX 4070 je oko 800 EUR.

Pa imas kuciste i PSU koji su skroz OK.

Bez beda rx6950xt.

golden fields of ancient times, endless chains of mighty giants
Poruka je uređivana zadnji put sri 26.4.2023 9:00 (metallic).
16 godina
metallic kaže...

Pa imas kuciste i PSU koji su skroz OK.

Bez beda rx6950xt.

Kućište je prozračno, imam 6 ventova (3 napred ubacuju zrak, 2 gore izbacuju i 1 odozada izbacuje zrak), a napajanje mislim da bi trebalo izdržati RX 6950XT,  a ako treba mogu i undervoltati grafu.

13 godina

Bas tako sam i mislio. Tu bi isao na neki Top model.....

golden fields of ancient times, endless chains of mighty giants
12 godina

Nista...cekat rtx6090 sa 64gb vrama za 4k....

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Kaj opet neka Denuvo zajebancija ili ih više jednostavno nije ni briga.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
forumaš kaže...

Kaj opet neka Denuvo zajebancija ili ih više jednostavno nije ni briga.

Nitko vise ne j.be PC optimizaciju,samo puknu dlss3 i to je kao to.

Samo sad se vidi kako je kad nema dlss3 u igri 🥂

Davno sam pisao da ce bit ogroman problem za nas kada krenu koristit 16 jezgri u konzolama i taj RAM pool koji imaju,ja osobno sam teska pusiona sa svojom konfom za vecinu novih igara...preslab cpu,premalo rama i premalo vrama....kako se cini 🥂

16 godina

Čekati da maknu denuvo ili jogurt port lol, pa onda usporediti. Treba vidjeti u kojem segemntu su bili toliko nesposobni. Ovo nema beze sa DLSS-om, grafa je na 30% jer hladi jaj i čeka CPU koji ima 12/24 jezgri, koja komedija ako je istina.

Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina

Da igra ima DLSS3 to bi diglo 100fps gore i onda bi pisalo 140fps umjesto 40fps i odmah bi dojam i tekstovi bili potpuno drukciji.

Imas vise novih igara koje rade ovako native ali svi ih testiraju sa DLSS3 pa nitko ne spominje 40-50fps nego vidis na testovima 140-150fps.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

To da, frejm generator.

Ali ovo je čisti cpu bottleneck. RX 7900XTX ima skoro duplo bolji FPS od RTX 4090 iako je isto ispod 60 fpsa na nekim dijelovima jer nvidija ima jako dugo vremena cpu overhead driver problem što je HU odavno potvrdio, i što smo pisali više puta.

Ljudi na nvidijama će u ovoj igri imati dosta gore performanse nego sa AMD grafama zbog toga, iako je cijeli port za baciti u smeće bez obzira na hardver.

I onda se priča o dobrim nevidia driverima kao o svetoj kravi.

Moj PC  
5 1 hvala 0
17 godina

Da, Radeon drajveri su haos i smeće!

AMD Ryzen 5900X; Gigabyte Aorus X570 Elite; Corsair Vengeance RGB Pro SL DDR4 2X16 Gb 3600 Mhz; AMD Radeon Gigabyte 7900 XTX; SSD Patriot Viper VP4300 PCIe m.2 GEN4 2 Tb;Lian Li 011 Dynamic EVO; LG C2
Moj PC  
3 1 hvala 0
7 godina
MEGATAMA kaže...

Nista...cekat rtx6090 sa 64gb vrama za 4k....

ma samo ignoriras ocajne konzolaske portove za PC

kad vidis recimo, Id Software izbaci novi Doom, koji radi na 8k ultra postavke sa 4GB Vram i to na 4 core pentiumu iz 2010, sve ti je jasno 

neki znaju kako se kodira, dok drugi samo izbace copy/paste da poberu pare

7 godina

a joj, slucajno kliknuo na Rambox link za Mindfactory prodaju i iznenadih se 

https://twitter.com/TechEpiphany/status/1650070656501809153/photo/1

Mindfactory might not be representative industry-wide, but for the German market (guess even for the EU market). It's "extremely AMD-centric market" just shows that a lot of Germans think their money is better invested in a AMD card than in a Nvidia card, right now. :) Now why is that?

First, for raw rasterization performance AMD is right now just the better deal. Aslo AMD has right now pretty competitive deals while Nvidia thinks they can still milk the market with higher end cards (incl. Nvidia Premium tax). Second, German reviewers are more objective and give honest recommendations instead of turning their review into a sale advertisement. And Germans for the most part do their research before burning their money, esp. in the current economic conditions. The sale numbers show that people buy mostly in the sub €700 market, they buy what gives them the most rasterization performance, and from Nvidia there isn't much "good" to pick atm.

interpretirajte kako god zelite

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.4.2023 13:39 (3dfx).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Ne znam jel ste vidjeli - novi Jedi Survivor ždere 18gb vrama na 1440p... vjerojatno još jedno neoptimizirano g...no ali očigledno to postaje trend zadnjih par naslova, ne znam, ali dati tipa 1000 eura za 4070 ti i onda za pola godine proći kao svi sad koji imaju 3070/3070 ti.

Moj PC  
2 1 hvala 0
12 godina
blackened_bm kaže...

Ne znam jel ste vidjeli - novi Jedi Survivor ždere 18gb vrama na 1440p... vjerojatno još jedno neoptimizirano g...no ali očigledno to postaje trend zadnjih par naslova, ne znam, ali dati tipa 1000 eura za 4070 ti i onda za pola godine proći kao svi sad koji imaju 3070/3070 ti.

Cjela rasprava iznad tvog posta je o tome.

10 godina

Nabrojite mi neke dobre bandove AMD, NVIDIA Grafi i koje brandove izbjegavati, cuo sam da je inno3d los sa hladenjem.

I koju grafi bi vi uzeli, se isplati uzet sa 2 fana ili bolje 3? planiram drzat na 50% speed na msi afterburner i undervoltati malo.

EDIT: 2 frenda mi imaju problem s amd grafickama i njihovim softverom, jedan uopce ni nema amd drivere jer mu se  stalno crashalo i samo problemi(ima 6700xt), dok mu nisam pronaso soluciju da se iskljuci neki MPO, sad mu je dobro 8 dana sve, onda drugi je napravio windows update pa mu je instalirao windows drivere i maknuo radeon drivere, tako da je morao graficku maknut i ubost ponovno.

Imate li i vi drugi problema s AMD grafickama?

0 rtx 3060 ti
18 rx 6700 xt
3 rtx 3060 12gb
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.4.2023 15:11 (Mr.Natural).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Bio je skoro intervju sa nekim developerima (morao bih potražiti), navodno uskoro 12GB postaje minimum za 1080p na srednjim postavkama. Takođe, iz tih krugova dugo Nvidiji stižu signali da bi trebalo da stavi mnogo više VRAM-a na svoje kartice, ali NV nije zainteresovana, pošto imaju sledeću računicu: 8GB za 3070Ti, jer 16GB ide na RTX A4000 (isti GPU po duplo većoj ceni), 24GB na A5000 (oslabljeni 3080 za ~$3500).

EDIT: Mr.Natural mislim da 6700XT ima najviše smisla od navedeniih. 3060 je daleko najsporiji GPU, a od druga dva, 6700 XT je brži u "rasterizaciji", 3060 Ti u ray tracingu. U toj klasi performansi, mislim da RT ima manju "težinu" (kao odlučujući faktor), pogotovo sa 8GB VRAM-a, tj ne očekujem veliki broj naslova u budućnosti gde će 3060 Ti i njegovih 8GB biti dovoljni za visoke performanse sa RT-om, a u laganim implementacijama u kojima bude će verovatno i 6700 XT biti ok. 

Da obrazložim: Fortnite ima "lagani" ray tracing i, kad se on uključi, 6700 XT je i dalje brži nego 3060 Ti, samo ne toliko kao bez RT-a. Cyberpunk je recimo dobar naslov za NV karticu, sa zahtevnijim efektima, ali ne preterano gladan VRAM-a; ipak, iako 3060 Ti jeste brži kada se uključi ray tracing, već u 1080p smo ispod 50fps, što je onako. A sa druge strane imamo nove igre tipa Hogwartsa (i The Last of Us i sad već i neke druge), vidimo da se 3060 Ti sa svojih 8GB potpuno raspadne kada se uključi RT (i samim tim gubi od 6700 XT, koji je krajnje igriv, uprkos tome što u teoriji 3060 Ti pri RT-u ima brži GPU).

Dakle: 6700 XT - brža rasterizacija, sposoban za ne-prezahtevan RT, dovoljno VRAM-a za trenutne igre i 1440p; 3060 Ti - sporija rasterizacija od Radeona, a kod ray tracinga ok GPU za RT, ali premalo VRAM-a za takvo osvetljenje za trenutne i nadolazeće igre; 3060 - 12GB VRAM-a, ali svega oko 75% performansi Ti verzije, pa ako si u CP sa 3060 Ti imao ~45fps na 1080p, sa običnom 3060 ćeš imati 35, a u rasterizaciji je Radeon potpuno pomete.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.4.2023 15:35 (Ivan(4)).
Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina

Promaklo mi, sorkač

16 godina
Mr.Natural kaže...

Nabrojite mi neke dobre bandove AMD, NVIDIA Grafi i koje brandove izbjegavati, cuo sam da je inno3d los sa hladenjem.

I koju grafi bi vi uzeli, se isplati uzet sa 2 fana ili bolje 3? planiram drzat na 50% speed na msi afterburner i undervoltati malo.

EDIT: 2 frenda mi imaju problem s amd grafickama i njihovim softverom, jedan uopce ni nema amd drivere jer mu se  stalno crashalo i samo problemi(ima 6700xt), dok mu nisam pronaso soluciju da se iskljuci neki MPO, sad mu je dobro 8 dana sve, onda drugi je napravio windows update pa mu je instalirao windows drivere i maknuo radeon drivere, tako da je morao graficku maknut i ubost ponovno.

Tebi da uzmeš rx6700 non xt je skok sa gtx1070 -66%. Ove možeš i sa dva venta kako imaju nizak tdp ali najeftinija je kod nas sa tri venta RX 6700 XFX SWFT 309 samo pazi na dužinu ima ogroman hladnjak.

kradem mine iz minskog polja
17 godina
Mr.Natural kaže...

2 frenda mi imaju problem s amd grafickama i njihovim softverom, jedan uopce ni nema amd drivere jer mu se  stalno crashalo i samo problemi(ima 6700xt), dok mu nisam pronaso soluciju da se iskljuci neki MPO, sad mu je dobro 8 dana sve, onda drugi je napravio windows update pa mu je instalirao windows drivere i maknuo radeon drivere, tako da je morao graficku maknut i ubost ponovno.

Drugi "problem" je do podešavanja Windowsa, ako je u Windowsu postavljeno da automatski skida nove drivere za hardware kada se pojave na Windows Updateu, gaziće one već postojeće kada se novi pojave na WU. Ovo se rešava promenom podešavanja i novom instalacijom drivera. Ako nije promenio podešavanja, ponovo će mu pregaziti.

Što se prvog tiče, moguće da je grafa neispravna. Imaš ovde JayzTwoCents sa sličnim problemom na 3070 - kartica je skoro ispravna, ali ima igre koje ne voli i u kojima uvek crasha, dok druga "identična" (isti EVGA model, isti driver, isti VBIOS u istom računaru) radi bez greške.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
9 godina
Nikad problema s amd driverima.....

Evo s 6600, 4 mjeseca vec, svaka verzija drivera je radila bez greske.....
Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
4 1 hvala 0
17 godina
Damir22 kaže...
Nikad problema s amd driverima.....

Evo s 6600, 4 mjeseca vec, svaka verzija drivera je radila bez greske.....

Kako lažeš!

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice