Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 7.323
|
čitano: 1.404.380
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 godine
Re: Rasprava o grafičkim karticama
dovla1977 kaže...

Opet kuknjava o cijenama. Pa ljudi, pogledajte okolo. U zadnjih godinu je sve poskupilo 30, 40%. Ne samo grafičke. Pomirite se s time. 4070 bi trebala koštati 450eur. Jest ali u limburgu. Zaboravite to. Košta 650eur, za godinu će se naći možda za 600 ili malo manje. PC gaming postaje skup za nas, uzmi playstation za 600eur i uživaj 5 godina. 

Govorite, treba preskočiti ovu seriju i kupiti sljedeću. Pa jel stvarno mislite da će rtx 5000 biti duplo brži a jeftiniji. 

Ako ti se igra, zažmiri, kupi i uživaj. Jednostavno možeš otezati sa kupovinom godinama i nećeš ništa postići. 

Procesori nisu poskupili, diskovi nisu poskupili, ram nije, napajanja nisu, periferija nije (tipkovnice, miševi), monitori nisu ... tak da ti ta teorija totalno pada u vodu. To nisu stvari bez kojih se ne može kao što su krov nad glavom i hrana. Ako ljudi ne kupuju, nešto će morati mijenjat. Osim ako vole gubit lovu, onda ne moraju ništa. Isto tako je "kožnjak" digao cijenu 2xxx serije pa se nije dobro prodavala i onda smo baš prije rudarenja dobili 3080 za $700 i 3070 za $499 dok je sad 4080 $1200. Sve je to zato što su dosad ljudi kupovali što god se pojavilo za kakvu god cijenu. Sada već svi imaju što im treba ili im je preskupo i ne kupuju jer ne vide u tome vrijednost. Svugdje svih 4xxx kartica ima kolko hoćeš. "Kožnjak" je svojim cijenama ubio potražnju, a naštancao kartica. Nek se onda sâm kupa u njima. Ni amd nije puno bolji, al' bar nije gaming kartica više od $1000. Do kraja godine 7900xt će bit max €600, a 4080 oko €800. Dokad misliš da će cijene rast, a kupovna moć padat? I drugo pitanje, dokad misliš da bi trebali to prihvaćat?! 

13 godina
PlayPetepp kaže...
dovla1977 kaže...

Opet kuknjava o cijenama. Pa ljudi, pogledajte okolo. U zadnjih godinu je sve poskupilo 30, 40%. Ne samo grafičke. Pomirite se s time. 4070 bi trebala koštati 450eur. Jest ali u limburgu. Zaboravite to. Košta 650eur, za godinu će se naći možda za 600 ili malo manje. PC gaming postaje skup za nas, uzmi playstation za 600eur i uživaj 5 godina. 

Govorite, treba preskočiti ovu seriju i kupiti sljedeću. Pa jel stvarno mislite da će rtx 5000 biti duplo brži a jeftiniji. 

Ako ti se igra, zažmiri, kupi i uživaj. Jednostavno možeš otezati sa kupovinom godinama i nećeš ništa postići. 

Procesori nisu poskupili, diskovi nisu poskupili, ram nije, napajanja nisu, periferija nije (tipkovnice, miševi), monitori nisu ... tak da ti ta teorija totalno pada u vodu. To nisu stvari bez kojih se ne može kao što su krov nad glavom i hrana. Ako ljudi ne kupuju, nešto će morati mijenjat. Osim ako vole gubit lovu, onda ne moraju ništa. Isto tako je "kožnjak" digao cijenu 2xxx serije pa se nije dobro prodavala i onda smo baš prije rudarenja dobili 3080 za $700 i 3070 za $499 dok je sad 4080 $1200. Sve je to zato što su dosad ljudi kupovali što god se pojavilo za kakvu god cijenu. Sada već svi imaju što im treba ili im je preskupo i ne kupuju jer ne vide u tome vrijednost. Svugdje svih 4xxx kartica ima kolko hoćeš. "Kožnjak" je svojim cijenama ubio potražnju, a naštancao kartica. Nek se onda sâm kupa u njima. Ni amd nije puno bolji, al' bar nije gaming kartica više od $1000. Do kraja godine 7900xt će bit max €600, a 4080 oko €800. Dokad misliš da će cijene rast, a kupovna moć padat? I drugo pitanje, dokad misliš da bi trebali to prihvaćat?! 

Matične ploče zato jesu. Memorija pada (ddr5), ali je i dalje skupa.

Paralela ti stoji donekle. Sve enthusiast stvari su ošle gore, ali isto tako se može složiti jako solidno buđet računalo za vrlo malo novaca.

Digresije radi, jedan mi pad 5 je po izlasku bio oko 2400 sad ga ispod 3 keka nema. 

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
12 godina
PlayPetepp kaže...

Svugdje svih 4xxx kartica ima kolko hoćeš. "Kožnjak" je svojim cijenama ubio potražnju, a naštancao kartica. 

evo se kožnati ubio od brige - link

nekidan sam objašnjavao megatami, dok god nevidija prodaje i zarađuje, a konkurencije kao i da nema, ništa od spuštanja cijena

to nekidan su bili rezultati za 4q 2022, ovo su za 1q 2023, prodaja i dalje raste, a to je sa 4080 i 4090, zamisli kako će tek biti kad u prihod uđu i ove 4070, 4060, serije koje i inače čine većinu prodaje

2 godine
Rasprava o grafičkim karticama

Entuzijasti, youtuberi, streameri i ostali koji zarađuju od takvog šopinga su već uzeli i njima je to ok, sve do jednom. No tu je prodaja stala, taman negdje oko kraja kvartala. Kao što se vidi iz mnogih što domaćih što stranih trgovina, ponuda je obilna i sve je trenutno na msrp-u. Čak su već i sniženja krenula, samo treba to doć do nas.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
PlayPetepp kaže...

Entuzijasti, youtuberi, streameri i ostali koji zarađuju od takvog šopinga su već uzeli i njima je to ok, sve do jednom. No tu je prodaja stala, taman negdje oko kraja kvartala. Kao što se vidi iz mnogih što domaćih što stranih trgovina, ponuda je obilna i sve je trenutno na msrp-u. Čak su već i sniženja krenula, samo treba to doć do nas.

ponuda je obilna jer je proizvodnja bila još obilnija, ugovorena s tsmc još u vrijeme kad nisu stizali proizvesti koliko se prodavalo

po punim policama se čini da je nevidija u govnima, po financijskom izvješću očito nije

da je tako kako kažeš (iako ne kužim otkud vadiš info kad je to prodaja 'taman stala'), onda bi se u q1 vidjelo ispuhivanje, jer su se entuzijasti valjda izdovoljili još lani, nije baš da je bilo nestašice pa da nisu mogli kupiti tri mjeseca grafu

ali naprotiv - prodaja im raste u ova tri mjeseca '23

16 godina

Definitivno je zabavno pratiti koliko mogu iskorištavati ovisničku klijentelu :D Vidjeli su kaj radi apple pa zakaj ne bi i oni. Pretvori komad silicija u nešto stausno, dodaj mu RGB, nabij cijenu da djeluje kao životno dostignuće i eto zlatne groznice....kupiti, kupiti, kupiti.

Moj PC  
5 0 hvala 0
13 godina

Jedino sto prebrzo zastarjeva i gubi vrijednost!

golden fields of ancient times, endless chains of mighty giants
2 godine

GPUTracker, nabava.net, mindfactory, ... ima dosta trgovina na europskom tržištu i microcenter za američko. Svugdje možeš vidjeti da su se cijene sve vratile na početne vrijednosti, a negdje su čak i snižene. Prva izgleda pada 4080, uskoro slijede i ostale. 4070ti je "lansirana" u ožujku ove godine tak' da se nisu svi gore navedeni kupci ispuhali, al' sad već izgleda jesu. Kad vidiš koliko kartica ima u ponudi u svim navedenim shopovima bude ti jasno da se više ne kupuju. Nemam ništa protiv samih kartica, napredak je vidljiv. Samo nema napretka što se tiče odnosa uloženo/dobiveno. Nek' kupuje tko što hoće, nemam apsolutno nikakav problem s tim, ali treba biti objektivan. I ne raste im prodaja već zarada.

12 godina

Na Ebay.de se vec moze nac donekle "povoljnih" rtx4090.....1343eu Palitova sa garancijom,MSI Gaming X Trio za 1400eu,jucer sam vidio Strixicu za 1500eu zapakiranu.

Nove u trgovini krecu od 1600+ eura

Tko zna...kad padnu na 1000eu mozda upiknem

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
PlayPetepp kaže...

Kad vidiš koliko kartica ima u ponudi u svim navedenim shopovima bude ti jasno da se više ne kupuju. 

ista stvar je bila od starta , 4080 i 4090 bilo je zaliha u svim shopovima, priča ista - ne prodaju se

pa ipak, prihod im raste i raste, nije sve valjda od stare serije

naravno da se ne prodaju kao u vrijeme majninga, a proizvedeno ih je valjda triput više od potražnje, zato ih ima na zalihama

možda i je ovo što si rekao, ali o tome se priča već mjesecima, a kako vidimo po financijama, baš i nije točno, tako da treba pričekat opet tri mjeseca da vidimo q2 jel se prodaja ispuhala

što se tiče cijena, to je uobičajena situacija otprije majninga, early adopteri plaćaju premium, tko se može strpjeti par mjeseci čeka sniženja

e sad, jel se vraćaju na to otpije majninga ili se stvarno prodaja ispuhala, bumo vidjeli

12 godina
PlayPetepp kaže...

GPUTracker, nabava.net, mindfactory, ... ima dosta trgovina na europskom tržištu i microcenter za američko. Svugdje možeš vidjeti da su se cijene sve vratile na početne vrijednosti, a negdje su čak i snižene. Prva izgleda pada 4080, uskoro slijede i ostale. 4070ti je "lansirana" u ožujku ove godine tak' da se nisu svi gore navedeni kupci ispuhali, al' sad već izgleda jesu. Kad vidiš koliko kartica ima u ponudi u svim navedenim shopovima bude ti jasno da se više ne kupuju. Nemam ništa protiv samih kartica, napredak je vidljiv. Samo nema napretka što se tiče odnosa uloženo/dobiveno. Nek' kupuje tko što hoće, nemam apsolutno nikakav problem s tim, ali treba biti objektivan. I ne raste im prodaja već zarada.

Grafa ima na lopate

16 godina

Vidi ih ovde:

kradem mine iz minskog polja
12 godina

Kriste koji zahtijevi...

Za 1080p low/medium postavke rtx2080 Super!!

Za 1440p medium/high rtx3080ti.

Sa amd strane su puno nizi zahtjevi sto mozda znaci da se Unreal 5.1 engine bolje vrti na amd hardveru.

https://wccftech.com/immortals-of-aveum-stuns-in-new-gameplay-but-its-system-specs-are-really-high/

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.4.2023 23:22 (MEGATAMA).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Ma ko ih ****. Postoje puno manje zahtjevne igre vrijedne igranja.

13 godina
MEGATAMA kaže...

Kriste koji zahtijevi...

Sa amd strane su puno nizi zahtjevi sto mozda znaci da se Unreal 5.1 engine bolje vrti na amd hardveru.

https://wccftech.com/immortals-of-aveum-stuns-in-new-gameplay-but-its-system-specs-are-really-high/

Da citiram dole. 

So it's either just incredibly unoptimized for PC or the XBX/PS5 have quadrupled in power since launch.

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
12 godina
DarthMarkus kaže...
MEGATAMA kaže...

Kriste koji zahtijevi...

Da citiram dole. 

So it's either just incredibly unoptimized for PC or the XBX/PS5 have quadrupled in power since launch.

Ili ona najizglednija....jednostavno ukljucimo DLSS3 na rtx4xxx grafi i dobijemo skok sa 20 na 120fps,tko ima rtx4xxx naravno.Tako je to u zadnje vrijeme....

Vidjet cemo druge Unreal 5 engine igre,do sad smo imali samo Fortnite za nekakav uzorak a on nije bas graficki powerhouse izvan same tehnologije engina.

16 godina
DarthMarkus kaže...
MEGATAMA kaže...

Kriste koji zahtijevi...

Da citiram dole. 

Dodajem i previše šareno sa bespotrebnim detaljima kod pucanja svih tih šarenih lasera/plazma kugla i sl. (za dobiti epilepsiju).

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.4.2023 8:36 (evincar).
17 godina

Dodajem i da grožđe uopšte ne izgleda zrelo, po svemu sudeći je sasvim kiselo. 

morao sam :)

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina

meni se cini da nije stvar samo cijena grafe, pa da se "ne prodaju" jer onda niti 4090 se ne bi prodavala, a to im je najprodavanija, manje vise

ovaj segment 50 60 i 70, koji najvise obicnih kucnih korisnika kupuje, vjerovatno ove godine ne bude imao nikakvu veliku prodaju, po meni zato sto su ljudi u razdoblju zadnje dvije godine, kada grafa nije bilo ili ih je bilo po 3 puta vecim cijenama, zbog rudarenja, skuzili da u biti bezveze trose lovu na grafe, svakih godinu dvije, i da ovo sto imaju sad je vise nego dobro, bar dok ne istekne gara od 3 godine, pa su vise racionalniji i manje podlozni svojim apetitima i zeljama, i radije potrose pare na ono sto stvarno trebaju

Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina

plus velike zalihe 3xxx serije koju su pokušavali prodati na sve načine prije izdavanja 4xxx, a i kasnije

a tržište polovnih na kojem su se našli milijuni majnerskih grafa da ne spominjemo

došlo je do zasićenja u svakom slučaju

16 godina

Budu se sa serijom 50XX potrudili malo više za naše novce ili nek nastave prodavati chipove za AI strojeve, dok se i taj balon ne ispuše 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Dobar video na temu ove Unreal 5 igre.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Nisam znao da se Unreal 5.1 engine(Nanite,Lumen) bolje vrti na AMD grafama,to znaci da ce se u globalu U5 engine igre vrtit bolje na AMDu.

Mogla bi se uskoro Nvidia nac u nezgodnoj situaciji jer ce zasigurno hrpetina AAA igara bit na U5.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

zar bi to bilo prvi put da imaju nebuloze u speckama?

i onda lik napravi čitav video na način kao da je to uklesano u kamen 

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Idemo malo na teoriju zavjere....

Pisao sam kako mi iznenadjujuce dobro radi Cyberpunk Overdrive,doduse na 4k uz ultra performance dlss ali nema veze ja sam prihvatio vizualne nedostatke jer je bilo full fluidno

U medjuvremenu se krenulo pisat kako za Overdrive nije nuzno potreba 4xxx serija jer dobro radi i na 3xxx seriji....sto je bio i moj slucaj...

Sad upalim PC i vidim da su mi se updejtali svi RTX naslovi tojest path trace naslovi i iskoce mi novi driveri za grafu,instalirao sam ih te pokrenuo Cyberpunk da nastavim igrat.

Sad mi igra ima lagani stutter na mjestu gdje sam stao a prethodno je bilo apsolutno fluidno....sta uopce rec,restartao sam komp da nebi bilo da se nesto zblesiralo.

Situacija ista....ne bih se zacudio da Nvidiji smeta kako se Path Trace vrtio na rtx3xxx seriji ☕️

Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine

Neću žvake, hoću kusur.

16 godina

tebi nema ni žvaka ni kusura

kradem mine iz minskog polja
4 godine

Ne mogu reć da sam baš poznavatelj AMD programa grafičkih, ali ovo ne izgleda baš normalno... mislin na razliku u cijeni. Slobodno me ispravite.

0 0 hvala 0
4 godine
suspendiran
Bevanda kaže...

Ne mogu reć da sam baš poznavatelj AMD programa grafičkih, ali ovo ne izgleda baš normalno... mislin na razliku u cijeni. Slobodno me ispravite.

Nije obje su preskupe

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice