Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 7.323
|
čitano: 1.404.346
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Rasprava o grafičkim karticama

20w manje od rtx3070. To će biti ko led obzirom kakvi monstruozni hladnjaci se stavljaju.

kradem mine iz minskog polja
16 godina
Rasprava o grafičkim karticama

Ma bit će sasvim Ok i jeftinije verzije sa jeftinijim hladnjacima, za današnje uvjete grafa ide na baterije. Da stave malo jeftiniju cijenu prodavala bi se na vagone.

ALi pričekajmo recenzije, moguće bude teški flop sa nekim bugom 

Moj PC  
1 0 hvala 0
2 godine
protjeran

Moš si mislit kako budu dobre, rtx 4060ti je AD106 čip, ta komedija je bila rezervirana za rtx 3050 prošle generacije, a za 4060 su se potrudili izmisliti i AD107 

A ovu rtx 4070 bude i 3080 10GB oprala uz puno stabilnije performanse zbog vece sabirnice, a i opcenito je rtx 4070 cip hardverski jako slab, cak 25-30 slabiji po jezgrama od 4070ti. Ogromna razlika naspram 3070 i 3070ti

edit

Napokon Amd dolazi na svoje sa onim nabijanjem vrama zadnjih 8 godina, docekali su i taj dan

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.4.2023 22:06 (Morgoth Bauglir).

0 1 hvala 0
12 godina
Morgoth Bauglir kaže...

Napokon Amd dolazi na svoje sa onim nabijanjem vrama zadnjih 8 godina, docekali su i taj dan

čime dolazi na svoje?

sa dvije igre s plejke koje developeri ne znaju srediti da rade normalno?

pogledaj plague tale, fantastična grafika i teksture, a na 4k jedva 6gb troši vrama

ovo sa re4 i tlou je 5 minuta drame koja se neće skoro ponoviti, nevidija drži 80-90 posto tržišta i niti jedan normalni developer se neće dovest u situaciju da ne prodaje igre jer većina potencijalnih kupaca nema grafe sa 12 i više gb vrama

s druge strane možda konačno natjeraju nevidiju da se odmakne od 8gb za išta osim razine x030 grafa

2 godine
protjeran
picajzla0707 kaže...

čime dolazi na svoje?

pogledaj plague tale, fantastična grafika i teksture, a na 4k jedva 6gb troši vrama

ovo sa re4 i tlou je 5 minuta drame koja se neće skoro ponoviti, nevidija drži 80-90 posto tržišta i niti jedan normalni developer se neće dovest u situaciju da ne prodaje igre jer većina potencijalnih kupaca nema grafe sa 12 i više gb vrama

s druge strane možda konačno natjeraju nevidiju da se odmakne od 8gb za išta osim razine x030 grafa

Ima puno igara koje žderu iznad 8Gb vrama, Hogwarts, Far Cry 6, Horizon, RE: Village (isti engine kao RE 4 remake), Rust.. Evolucija igara ide u smjeru da je potreba sto za vramom, sto za RAM-om debelo skočila,m a taj trend ce samo jačati.

Nema tog ludila koje bi me netjeralo da kupim 8GB karticu u 2023, na još goroj sabirnici i još da je platim 4000kn za sami minimum ponude 

12 godina
Morgoth Bauglir kaže...

Ima puno igara koje žderu iznad 8Gb vrama, Hogwarts, Far Cry 6, Horizon, RE: Village (isti engine kao RE 4 remake), Rust.. Evolucija igara ide u smjeru da je potreba sto za vramom, sto za RAM-om debelo skočila,m a taj trend ce samo jačati.

Nema tog ludila koje bi me netjeralo da kupim 8GB karticu u 2023, na još goroj sabirnici i još da je platim 4000kn za sami minimum ponude 

ima naravno, ali te igre možeš normalno igrat na 1080p i 1440p i sa 8gb

ultra je ionako precijenjena stavka, a čim spustiš sa ultra na high normalnim igrama možeš proći sa 8gb na rezolucijama koje su prikladne slabijim grafama

meni na tlou sa ultra na high nema vidljive razlike, čak niti kad zumiraš teksture do kraja, a potrošnja vrama je nebuloza u oba slučaja

naravno da je 8gb danas premalo, ali za budget gejmanje na 1080p i 1440p je sasvim ok, osim sa ovakvim iznimkama kojima nije dovoljno niti 10gb na 1080p, što je prije nesposobnost developera nego trend, isto kao i 100-postotno zauzeće procesora u nebuloznim situacijama gdje gledaš praznu uličicu i dva npc-a (pogledaj od 10-te minute)

2 godine
protjeran

Tu i je problem, narihtane su da budu dobre za 1080p samo kaj malo tko želi dat 4000kn za grafu da igra na toj rezi. Mislim ono, smiješno uopce komentirat da moras toliko love izdvojit za samo dno ponude

U tom srazu ce i konzole odigrati dobru ulogu, jer PS5 kupis za 500e a igras na vecoj rezi, uštedio si barem 600e naspram PC-a za 1080p gaming sa 4060ti, pogtovo sta je optimizacija igara puno bolja za konzole pa ce i sa slabijim hardverom izvuci puno vise

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.4.2023 1:06 (Morgoth Bauglir).

7 0 hvala 0
12 godina
Morgoth Bauglir kaže...

Tu i je problem, narihtane su da budu dobre za 1080p samo kaj malo tko želi dat 4000kn za grafu da igra na toj rezi. Mislim ono, smiješno uopce komentirat da moras toliko love izdvojit za samo dno ponude

malo tko želi dati i četiri puta više za high end, pa je danas takvo tržište

tko te pita što želiš, kad nevidija vidi da može kako hoće, a amd samo slijepo slijedi pa kako im bude, bez mrve ambicije da se vrati barem na 20% udjela

nije krenulo ništa još neko vrijeme, ovo sa re4 i tlou su iznimke i developerska lijenost, ostalih 99,9% igara će naš forumaš sa svojom 3060ti od 3900kn igrat na 1080p još godinama bez problema

ne govorim da nije đubretarski od nevidije da već treću seriju mid range grafa zadržava na 8gb, nego da se nikakav trend ne mijenja drastično kao što se čini trenutno radi ove dvije igre ili par drugih koje konačno mogu na 4k iskoristiti više od 8gb

i da ne misliš kako bi dao lijevu ruku, usprkos mojem uvjerenju da će 8gb biti relativno ok za manje zahtjevne još godinama, ovih dana sam uvjerio kolegu da nit po razno ne razmišlja o 3060ti, 3070 ili 4060, nego da se malo stisne, da više love i gleda grafe s najmanje 12gb, čisto za sigurnost i zato jer on drži grafe i po pet godina

16 godina
Morgoth Bauglir kaže...
picajzla0707 kaže...

čime dolazi na svoje?

46 sati u igri 1440p high detalji ni jedan trzaj na 8 gb vrama. FC6 trši više od 8 gb ako tako želiš, ak ne želiš troši manje od 8 gb i dalje izgleda odlično i radi odlično. Ubisoft radi dobru PC optimizaciju.

Kaj se tiče RE Village sjebali su ga s Denuvom

Istu stvar su sjebali i u hogwartsu

Piratske verzije rade daleko bolje nego originali.

Novi RE 4 radi problem kad je upaljen RT a to postaje sve više pravilo nego iznimka, glatko igranje uz RT samo za najjače kartice, svi ostali gašenje tog sranja i mir. I tak moraš tražiti povečalom razlike u grafici, to je postala debilana. Kao da nitko nebu kupio igru ak nema RT pa ga ubace reda radi, i radi sam sranja jer nije ni zamišljen od početka za te engine. I onda dodaj Denuvo i  i eto formule za pizdarije.

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.4.2023 6:43 (forumaš).
16 godina

GeForce Hotfix Driver Version 531.58 | NVIDIA (custhelp.com)

hotfix zbog krešanja serije 30XX u TLOU 1

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.4.2023 18:30 (forumaš).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

A sta da drugo rade nakon debakla cjele 4xxx serije....?

I cjene rtx4090 sa onih prvotnih 2200-2300eu su danas na 1600+ eura....

Ili ce rezat drasticno cijene 4xxx serije ili ce slat sve te grafe na unistavanje kao sto je praksa u modnoj industriji gdje posh brandovi radije unistavaju robu nego da ju daju po nizoj cijeni jer time stete ekskluzivnosti branda.

https://www.pcgamesn.com/nvidia/rtx-4070-price-rumour-shock-partners

Ja bih razmislio o 4xxx kada 4080 bude kostala 700eu,4090 1000eu,4070 550eu,4060 450eu.

To su realne i stvarne cijene tih grafa,sve ovo iznad se placa naljepnica Nvidia 🥂

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina

Malo si ga ipak pretjerao.

Da je jedna rtx 4070 ti 700-800 eura, bila bi sasvim solidna kupnja, a sada očekivati jednu rtx 4080 po toj cijeni je suludo, nije se ni rtx 3080 pri izlasku mogla naći ispod 6500 kn, a ova rtx 4080 ju ždere samo tako, samo što je trenutno cijena paprena, ali kada bi ista išla za 1000 eurića onda bi se čak dalo rasmisliti o istoj.

Ja očekujem od nadolazeće 4070 da bude kod nas 800 eura najviše, samo je pitanje što će za tu lovu ponuditi, nekako mi vuče da dobijemo rtx 3080 sa manjom potrošnjom i to je to.

Definitivno sam odlučio da ove godine ništa ne kupujem, pričekat godinu dana, pa vrebat nešto polovno evenutalno da zamjenim aktualnu grafu, ako i to.

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.4.2023 11:37 (lobotomac90).
12 godina
lobotomac90 kaže...

Malo si ga ipak pretjerao.

Da je jedna rtx 4070 ti 700-800 eura, bila bi sasvim solidna kupnja, a sada očekivati jednu rtx 4080 po toj cijeni je suludo, nije se ni rtx 3080 pri izlasku mogla naći ispod 6500 kn, a ova rtx 4080 ju ždere samo tako, samo što je trenutno cijena paprena, ali kada bi ista išla za 1000 eurića onda bi se čak dalo rasmisliti o istoj.

Ja očekujem od nadolazeće 4070 da bude kod nas 800 eura najviše, samo je pitanje što će za tu lovu ponuditi, nekako mi vuče da dobijemo rtx 3080 sa manjom potrošnjom i to je to.

Definitivno sam odlučio da ove godine ništa ne kupujem, pričekat godinu dana, pa vrebat nešto polovno evenutalno da zamjenim aktualnu grafu, ako i to.

Rtx3080 je bila 700eu ovdje,TUF je bila 750eu ako se dobro sjecam.

A sta bi trebala rtx4080 nego ju pojest....pa ovu rtx3080 sam kupio prije vise od 2 godine,bilo bi cudno da rtx4080 nije jaca.

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.4.2023 11:47 (MEGATAMA).
17 godina

Govorim za cijene u RH, jer ovdje živim i ovdje kupujem.

Ja sam po izlasku ubo rtx 3070 za 4900 kn i to je najjeftinije u trenutku bilo, a rtx 3080 su išle od 6500 kn pa nadalje.

EDIT: Isto tako bi bilo čudno i da je jeftinija od rtx 3080 

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.4.2023 11:50 (lobotomac90).
17 godina

u hr mislim da je bila oko 1k eura cijelo vrijeme prije mininga

njemacka je uvjek jeftinija

da je 4080 oko 700-800 makar polovna bi je razmiljao uzet , ali pocekat cu sljedecu, a vjerovatno i onu iza generaciju s trenutnom

ovak 3080 mi je sasvim dovoljna na 4k za SP igre, a ove online mogu na 1440p na monitoru s smanjenim detaljima za sto visi fps

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

ništa od 4080 za 700usd, dok god nevidija prodaje desetke milijuna grafa mjesečno uz duplo veći profit

nešto su pojeftinile od starta, što je oduvijek bilo tako - uzme se para na nestrpljivima, par mjeseci kasnije idu cijene nešto dolje i to je to do nove serije

eventualno kad konkurencija stisne, a tome se možemo nadati ne tako skoro

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
MEGATAMA kaže...

Ili ce rezat drasticno cijene 4xxx serije ili ce slat sve te grafe na unistavanje kao sto je praksa u modnoj industriji gdje posh brandovi radije unistavaju robu nego da ju daju po nizoj cijeni jer time stete ekskluzivnosti branda.

Ja bih razmislio o 4xxx kada 4080 bude kostala 700eu,4090 1000eu,4070 550eu,4060 450eu.

To su realne i stvarne cijene tih grafa,sve ovo iznad se placa naljepnica Nvidia 🥂

Kod nas još stoji zakucana cijena na 2 keka. Tražio sam ponudu iz Alternate.de, čisto da vidim jel su voljni poslati 4090 za cijenu koju prodaju u Njem. Već mi se par kolega javilo da ništa od toga.

Bez obzira na užasne cijene, kad si predominantan lider u tržištu marže se udaraju kolko hoćeš.

Evo odlični Ryzen 7800x3d kojeg planiram piknut (kad iskopam ploču) je preko 500 eura. Cijena je takva zato što ništa nema na tržištu ni slično.

Nešto kao 4090 koju ću kad tad ubost čim dođe na kek i pol.

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.4.2023 14:02 (DarthMarkus).
12 godina
picajzla0707 kaže...

ništa od 4080 za 700usd, dok god nevidija prodaje desetke milijuna grafa mjesečno uz duplo veći profit

nešto su pojeftinile od starta, što je oduvijek bilo tako - uzme se para na nestrpljivima, par mjeseci kasnije idu cijene nešto dolje i to je to do nove serije

eventualno kad konkurencija stisne, a tome se možemo nadati ne tako skoro

Kojih tocno grafa prodaju desetke milijuna mjesecno da to direkno utjece na cijenu rtx4080?...

12 godina
DarthMarkus kaže...
MEGATAMA kaže...

Kod nas još stoji zakucana cijena na 2 keka. Tražio sam ponudu iz Alternate.de, čisto da vidim jel su voljni poslati 4090 za cijenu koju prodaju u Njem. Već mi se par kolega javilo da ništa od toga.

Bez obzira na užasne cijene, kad si predominantan lider u tržištu marže se udaraju kolko hoćeš.

Evo odlični Ryzen 7800x3d kojeg planiram piknut (kad iskopam ploču) je preko 500 eura. Cijena je takva zato što ništa nema na tržištu ni slično.

Ovdje vidim najeftinije 4090 po 1680eu,brzo ce to i na 1500eu jer cijena pada zadnjih tjedana konstantno

13 godina
MEGATAMA kaže...
DarthMarkus kaže...
MEGATAMA kaže...

Ovdje vidim najeftinije 4090 po 1680eu,brzo ce to i na 1500eu jer cijena pada zadnjih tjedana konstantno

Samo ne kod nas...Kod nas je kao prvi dan.

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
12 godina
MEGATAMA kaže...

Kojih tocno grafa prodaju desetke milijuna mjesecno da to direkno utjece na cijenu rtx4080?...

ne piše u izvješćima točno koje, ali zanimljivo je da su u q4 imali 20% manje prihoda nego u q3, a profit je skočio za duplo čim su uveli 4xxx seriju

u istom toč četvrtom tromjesečju prodano je 65 milijuna dgpu ukupno na tržištu, od čega nevidijinih 80-90%, pa ti vidi koji su razlozi zadržavanja visokih cijena

9 godina
neaktivan

Ipak se neka proročanstva ispune...

Nedavno (prošle godine) sam čitao jednu žustru raspravu na jednom forumu, svi uvjereni da Apple bude prva tech firma s maržom prek 99%, a jedan lik zapeo za Nvidiu.

Ipak je bio vizionar....

P.S. tko ne vjeruje, kupovne cijene im konstantno rastu, a rast broja tranzistora im je puno manji nego odnos rasta MSRP i ukupne cijene tranzistora (tj. cijene po gateu u novim nodeovima, jer je gate 90% cijene čipa), i još imaju opaku konsolidaciju rashoda, doslovno im nema kraja...

Moore mrtav, PC gaming mrtav, doslovno kraj kućnog računarstva, jer uskoro onda i konzole odlaze pa-pa.

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
9 godina
neaktivan

Raste, dok je low end još uvijek 300$.

Kad sljedeću generaciju ode na 600, i hipsteri budu morali razmislit jel bolje kupit grafu ili pizzu s avokadom, kavu od dreka i regenerator za brkove...

Ne ide ni napuhani rast u nedogled.

16 godina

U stavri situacija nikad nije bila bolja, prije si mijenjao grafu skoro svake godien koliko su brzoo zsatarjevale, sad traju po pet godina. Ljudi se i dalje igraju na GTX 1080 ti koja je izašla prije 5-6 godina.

Revisiting the GeForce GTX 1080 Ti in 2022 | TechSpot

a po ovim grafovima mogu se igrati još koju godinu bez problema što je prilično impresivno.

9 godina
neaktivan

Upravo to i je najžalosnije...

16 godina

Koje?

9 godina
neaktivan

Da nakon 5-6 godina plaćaš više para za grafu istih performansi kao i ta od prije 5-6 godina.

I još uz realni stupanj inflacije ispadne još i više.

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.4.2023 16:47 (fer-de-lance).
16 godina

Samo ako trčiš za nvida marketingom. Naravno AMD koristi sitauciju na veliko ali ako kupuješ novo uzmeš danas RX 6750XT za 3600 kn/480 eura i miran si godinama.

Odjebeš RT, prigliš  FSR2.0 koji dolazi sve više i više, nadajmo se i FSR3.0 i igraš kao da nema sutra.

9 godina
neaktivan

Znači dobiješ 25% jaču karticu za 20% manje od tadašnje cijene GTX 1080Ti iz 2016. (i to neprilagođeno za inflaciju), i to je još best case scenarij, sve ostale su još i puno gore...

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.4.2023 17:07 (fer-de-lance).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice