Kakava su iskustva s matičnim pločama prijenosnika? Imam jednu i sumnjam na hladan lem pa je li se isplati spržiti i nju?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
isplati ja sam svoj laptop pekao i drzi vec 6mj..
I meni uspjelo pečenje !
radi se o 8800GTS 512mb
stara je kojih 6g. i par mj., OC-ana od prvog tjedna uporabe
nadam se da će izdržati dodatnih par mjeseci
Hvala autoru na ovoj temi !
Sapphire 4850 kod paljenja je samo svijetlila overtemp ledica, instantno po paljenju,
svašta sam probavao u nadi da če oživjet.
Za kraj sam ju ispekao 11 minuta na 200 stupnjeva i šta reč nego da radi, ovo je moje treče pečenje, dvije rade još uvijek a za ovu če vrijeme pokazat
I moja ATI HD 4850 proradila ko urica . Pečenje successful!
Moja je trajala 10 minuta, sad ima artefakte, kako je kartica bila skroz mrtva i pečenjem je proradila, još jednim pečenjem bih mogao ispraviti stvar
pokusaj nazalost nije uspjeo,kad sam izvadio iz pecnice otpala mi tri kondenzatora
Vjerojatno zbog temperature, stavi druge i mogla bi radit.
sigorno da cu stavit,jer bas me interesuje dali je ova metoda korisna jer imam jos jednu koja je za pecnice,
Kako misliš "korisna" ?
Šanse su 50/50, može da proradi, a može i da ne proradi
Kako 50/50?
Meni su od 4 komada proradile 3 i rade još uvijek, a ta 4 nije imala artefakte nego je bila mrtva i prije pečenja
Šanse su 50/50, čovječe, to ne znači da pola proradi poslije pečenja, a pola ne proradi, već da su šanse da proradi i da ne proradi podjednake
A po kojem to izračunu?
Ako je problem u memoriji šanse su nula,
ako je problem u elektronici šanse su nula,
ako je problem u hladnom lemu radi se reflow, npr. pečnicom, šanse su oko 70% , dok je kod reballinga uspjeh gotovo 100%
Posto imam prakse sa maticnim plocama od laptopa tj. sa grafickim procesorima :) i njihovim pecenjem, objasnit cu vam kako ja to radim.
Zadnji primjer laptop hp pavilion ne znam mu oznaku imao je artifakte i to sam rijesio na sljedeci nacin, rastavio laptop skinuo plocu i sa nje dva hladnjaka onaj procesorski i onaj sa GPU-a. Nakon toga uzeo al. foliju zastitio gornju stranu ploce i napravio otvor iznad gpu-a, pazite sad :) radi ostalih komponenti koje se nalaze na ploci ja plocu ne guram u pecnicu nego sa malim rucnim brenerom koji moze razviti do 700 stupnjeva zagrijavam gornju povrsinu gpu-a to radim nekih 30 do 50 sec. lagano saram plamenom po povrsini gpu-a. Kasnije nanijeti paste vratiti hladnjake sklopiti laptop i furaj dalje ;)
vise laptopa sa ovom metodom sam osposobio, naravno onih koji su imali problem sa grafikom a da nije u pitanju flet-traka ;)
To je reflow kako sam i napisao iznad, youtube je pun tutoriala, nadam se da upozoriš one kojima to radiš da je to kratkog vijeka
Da naravno to bude hajmo reci ok nekih par mjeseci i onda hajmo opet ponovo otvaranje ;)
Da, reballing je jedino pravo riješenje no za to treba prava lemna stanica cca od 10 do 20.000 eura, i što je naravno neisplativo kod grafičkih kartica,
no dok je riječ matičnim pločama konzola ili laptopa čije su cijena oko 1000 kn to je bolji izbor od reflowa.
Inače cijena reflowa je cca 200 kn dok je cijena reballinga cca 400 kn.
Zato su tu naše dobre pečnice ili bolja opcija heat gun , mana kod nestručnih sa heat gunom je nejednako zagrijavanje ploče i čipa dok je u pečnici jedna konstantna temperatura cijelo vrijeme,
ipak pečnica ima za nedostatak popucale kondenzatore i užasan smrad u kuhinji.
A brate jesi ga pretjerao, ni manje ni vise 10 k do20 k €. Kupi za 10 puta manju cijenu i ako znas, napravit ces isto kvalitetan reball kao i onaj sa aparaturom od 20 k €.
Neki čipovi zahjtevaju veču preciznost i bolju opremu, dok grafički čip možeš riješiti i sa low stanicom
I moja ATI HD 4850 proradila ko urica . Pečenje successful!
Super da si je spasio. Ja nisam imao srece sa radeonkom(x1550 bez znakova zivota).
Ali zato mi je nvidia zakon.100% ucinak sa njima. 3 komada i sve rade.
Pozdrav
Nedavno sam uradio pečenje grafičke kartice nvidia GTX 460 i uspjelo mi je .
graficka je radila ko nova, nekih 2 tjedna mozda malo vise i onda nakon toga, odjednom mi je skocila visoka temperatura sa recimo 50 na 80 , na desktopu bude normalna, cim pocnem otvarati
programe podize se strahovito. Upalim igricu sve performanse su slabije, recimo primjer
imam Call of Duty 4 igricu , 250 fps, sad mi je 80fps bilo koju igricu da pokrenem jedva vuce, koda graficka radi na nekih 10-20%. i tako cijelo vrijeme stoji i nece ni gore ni dolje i osjecan malo trzavost kroz desktop cak.
Jeli mi može tko reci u cemu je problem i dali se da to rjesiti ? Zanima me bili pomoglo kad bi ju opet ubacio u pecnicu? Graficka kartica ima novu termalnu pastu na sebi i ociscena od prasine.
Pozdrav
graficka je radila ko nova, nekih 2 tjedna mozda malo vise i onda nakon toga, odjednom mi je skocila visoka temperatura sa recimo 50 na 80 , na desktopu bude normalna, cim pocnem otvarati
programe podize se strahovito. Upalim igricu sve performanse su slabije, recimo primjer
imam Call of Duty 4 igricu , 250 fps, sad mi je 80fps bilo koju igricu da pokrenem jedva vuce, koda graficka radi na nekih 10-20%. i tako cijelo vrijeme stoji i nece ni gore ni dolje i osjecan malo trzavost kroz desktop cak.
Jeli mi može tko reci u cemu je problem i dali se da to rjesiti ? Zanima me bili pomoglo kad bi ju opet ubacio u pecnicu? Graficka kartica ima novu termalnu pastu na sebi i ociscena od prasine.
Da se to rješit al ne "bacanjem u pećnicu" nego bacanjem u smeće i kupovinom nove.

Pozdrav
Koju pastu si stavio? Koliko kolicinski?
Stavio sam '' Termalna pasta COOLERMASTER IC Essential E1 ''
ALi zaboravio sam napomenuti da tih 2 do 3 tjedna što mi je grafička nakon pečenja radila vrhunski da je tada ona bila bez termalne paste, i onda kad se to odjednom zagrijalo , onda sam tek nanio pastu , ali nije puno pomoglo za nekih 10 stupnjeva je smanjilo.
A nanio sam poprilicno, da pokrije cijeli onaj dio ispod coolera.
Speccy : http://i.imgur.com/5j2xYm0.png
ALi zaboravio sam napomenuti da tih 2 do 3 tjedna što mi je grafička nakon pečenja radila vrhunski da je tada ona bila bez termalne paste, i onda kad se to odjednom zagrijalo , onda sam tek nanio pastu , ali nije puno pomoglo za nekih 10 stupnjeva je smanjilo.
Zrno rize je optimalna kolicina, i nemoj razmazivati. Ako imas vremena rastavi pa opet nanesi pastu.
Zrno rize je optimalna kolicina, i nemoj razmazivati. Ako imas vremena rastavi pa opet nanesi pastu.
ja sam ju cijelu razmazao , tako i za CPU , ali dobro cpu dobro radi . Dobro budem to napravio sada. Hvala
Njezin ovaj ventilator bezprijekorno radi, kad ga pojacam na sto posto u afterburneru, dosta ju ohladi , ali performanse u igricima ostanu iste, nista se graficka ne pojaca iako je tako reci onda solidna temperatura.
Obrisao sam ponovo termalnu i stavio kolicinu zrna riže, upalio pc , i ono vidim temperatura 45 , upalim igricu sve na high texture bez problema , opet radi sve odlicno.. Ugasim igricu , otvorim mozziluu, pogledam evo temperature opet skocilo na 70-80.. Što bi to moglo biti? Koda je na trenutak proradilo i onda opet se vratilo na staro.
Evo druga matična ploča uspješno ispečena i radi!
Peci ako ništa ne pomaže i javi rezultat