Morphological Anti-Aliasing (MLAA)

poruka: 17
|
čitano: 3.598
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Morphological Anti-Aliasing (MLAA) je nova opcija koju službeno podržavaju samo kartice iz HD 6xxx serije.

Morphological Anti-Aliasing je post-procesing algoritam koji se primjenjuje na nazubljene djelove slike, a predstavlja drugačiji pristup rješavanju nazubljenih djelova slike, od prijašnjih procesa ( MSAA, SSAA, CFAA, itd) tako što scenu obrađuje nakon što grafička kartica prikaže (render-ira) sliku, te tek tada primjenjuje svoje procese.

MLAA se akcelerira, odnosno izvodi pomoću DirectCompute tehnologije, te bi u teoriji trebao podržavati DX9, DX 10, DX 11 (zasad potvrđeno radi samo na DX11, jer nove serije kartica rade na dotičnom)

Osim nove serije AMD Radeon grafičkih kartica (HD 6859, HD 6870, i ostale koje sljede), pomoću hack-a (forumaš Minoza je objasnio šta treba napravit da bi se dotična tehnologija omogućila na HD 5xxx seriji, u temi o ATI Catalyst driver-ima, 15. stranica), može se omogućiti i na karticama iz HD 5xxx serije (obije serije podržavaju DirectCompute 5)
Za HD 4xxx nisam uočio da je netko uspio omogućiti MLAA ( HD 4xxx podržavaju samo DirectCompute 4, i mislim da je to razlog zbog kojeg "ne radi" na HD 4xxx seriji )

MLAA algoritam radi tako što nakon dobivene (render-irane) slike (frame-a) ta slika prolazi kroz MLAA algoritme koji na slici registriraju jako nazubljene pixel-e, te tada kamuflira (blend-a) boje oko nazubljenih pixel-a, i tako stvara prikaz zaumućunja djela gdje su pixeli nazubljeni, te kao rezultat prikazuje sliku jako sličnu realnoj, odnosno bez nazubljenih linija.

Ovaj tip AA, trebao bih davati rezulatat jednake SS ( super-sampling ) ali bez ikakvog udara na performanse.
Ova tehnika je još u povojima te u nekim situacijama i aplikacijam ne radi kako treba, odnosno prikazuje previše zaumućenu sliku, ili zaumućuju tekst do te mjere da ga se više ne može pročitati.

Može se koristiti u kombinaciji sa običnim AA ( anti-aliasing-om ), ali to nije preporučljivo jer se na sliku na kojoj je već primjenjen AA, još primjenjuje i MLAA, te to dovodi do previše mutne i ne realne slike.

Dakle, da zaključimo:

PLUS:
Jako mali udar a performanse, što na velikim rezolucijama pridonosi puno lakšem izvođenu igri
Rezultati jednaki SS ( super-sampling-u)
Veliki potencijal, daljnje unapređenje dotične tehnologije bi jako omogućilo izvođenje igri na "slabijim" grafičkim karticama

MINUS:
Tehnologija tek u povojima, te zbog toga ne radi u svim aplikacijama
U nekim aplikacijama prikaziva ne realnu sliku (previše zamućiva sliku)
U nekim aplikacijama sliku prikaziva poptpuno ne točno (objekti na njoj su "izmješani")

Jako opširan tekst o MLAA (sve o dotičnoj tehnologiji, o prednostima, o mana, i sa prikazima kako dotična tehnologija radi):
http://visual-computing.intel-research.net/publications/papers/2009/mlaa/mlaa.pdf

Službeni prikaz MLAA tehnologije od strane AMD-a (prikazano na Starcraft-u II):
http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-hd-6870-radeon-hd-6850-barts,2776-4.html

Slike iz raznih igri, sa uspredbom između slika bez ikakvih filtara, te MLAA i 8x MSAA:
http://www.iryokufx.com/mlaa/gallery/index.html

EDIT: Ako sam nešto pogrešno napisao, ili ako netko ima nešto za nadodat, neka slobodno napiše, ja sam se trudio da objasnim laički što više mogu, tako da bi više ljudi shvatilo!?

Google je pametan samo onoliko koliko je pametan i onaj koji ga koristi!?
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.10.2010 20:13 (Ivsa).
Moj PC  
11 0 hvala 16
16 godina
neaktivan

Jel ima tko kakve informacije da će se ovako nešto koristiti u Nvidia karticama?!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

čitao sam da neće trebati hack da bi i 5xxx kartice imale morphologic AA već će to sam AMD napraviti za njih kroz noviju verziju drivera.

Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
RE: Morphological Anti-Aliasing (MLAA)
Bugofil kaže...

čitao sam da neće trebati hack da bi i 5xxx kartice imale morphologic AA već će to sam AMD napraviti za njih kroz noviju verziju drivera.

Vjerovatno će u novoj seriji dodati tu mogučnost i za HD 5xxx seriju, jer je očito da MLAA radi i na to seriji, te ne vidim razloga zašto to ne bi službeno podržali, osim ako žele da to bude jedinstvena tehnologija koju ima HD 6xxx serija!?
Evo još malo dodatnog teksta i objašnjenja što se tiče dotične tehnologije:
http://www.hardocp.com/article/2010/11/02/amd_morphological_aa_performance_iq_review/1

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.11.2010 14:35 (Ivsa).
16 godina
neaktivan

Evo još teksta o dotičnoj tehnologiji, obratite pažnju na komentare na članak, ima dosta zanimljivih POST-ova!?

http://www.geeks3d.com/20101023/tips-what-is-the-morphological-anti-aliasing-mlaa/

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Vjerovatno svi već znaju, al možda nekom pomogne:

novi Hotfix 10.10e donosi službenu podršku za MLAA na HD 5xxx seriju!?

http://www.techpowerup.com/134399/AMD-Releases-Catalyst-10.10e-Hotfix-Driver-Update.html (info)

http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx (download)

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.11.2010 16:06 (Ivsa).
Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina

super taman kupujem 5570 :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Iwsa: To da gubitak preformansi pri korištenju MLAA umijesto MSAA nije vidljiv je totalna nebuloza. itekako je vidljiv, ne trebaš ni FRAPS da bi skuzio da je FPS niži.Također fora je u tome sto MLAA radi po cijelom prikazu(ne samo rubovi) sto na kraju ispada da zagladiva ono sto treba i ono sto netreba, a konačni efekt je manja ostrina tekstura.
I'll be back
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
microman kaže...
Iwsa: To da gubitak preformansi pri korištenju MLAA umijesto MSAA nije vidljiv je totalna nebuloza. itekako je vidljiv, ne trebaš ni FRAPS da bi skuzio da je FPS niži.Također fora je u tome sto MLAA radi po cijelom prikazu(ne samo rubovi) sto na kraju ispada da zagladiva ono sto treba i ono sto netreba, a konačni efekt je manja ostrina tekstura.

Dali ima razlike u performansama između MLAA i MSAA, ne znam, i ne mogu potvrdit, pošto se trenutno vozam na laptopu, nažalost nisam imao prilike isprobati MLAA, čitao sam dosta testova, i neki tvrde da nema pada performansi, neki tvrde da ima, vjerovatno ovisi o nekim stvarima, ako imaš potvrdu toga, slobodno se nadoveži na temu!?
Ovo podvučeno sam napisao u minuse, iako kažu da su se sa zadnjim hotfix-om neke stvari popravile, ali moj osobni dojam je da je ta tehnologija ne dovršena ali da ima potencijala ako uspiju od nje napravit sve ono što su obećali!?

17 godina
neaktivan
Ivsa kaže...
microman kaže...

Dali ima razlike u performansama između MLAA i MSAA, ne znam, i ne mogu potvrdit, pošto se trenutno vozam na laptopu, nažalost nisam imao prilike isprobati MLAA, čitao sam dosta testova, i neki tvrde da nema pada performansi, neki tvrde da ima, vjerovatno ovisi o nekim stvarima, ako imaš potvrdu toga, slobodno se nadoveži na temu!?
Ovo podvučeno sam napisao u minuse, iako kažu da su se sa zadnjim hotfix-om neke stvari popravile, ali moj osobni dojam je da je ta tehnologija ne dovršena ali da ima potencijala ako uspiju od nje napravit sve ono što su obećali!?

Imam HD6870 i razlike u preformansama ima i to vidljive, a posebice u grafički zahtijevnim igrama ili igrama sa zahtijevnim dijelovima za AA filtar.

Također i mutna slika nije nešt što je gotovo nevidljivo več poprilično bode za oći, a posebice u igrama poput Crysisa i Metro2033.

I'll be back
16 godina
neaktivan
microman kaže...
Ivsa kaže...
microman kaže...

Imam HD6870 i razlike u preformansama ima i to vidljive, a posebice u grafički zahtijevnim igrama ili igrama sa zahtijevnim dijelovima za AA filtar.

Također i mutna slika nije nešt što je gotovo nevidljivo več poprilično bode za oći, a posebice u igrama poput Crysisa i Metro2033.

Jel imam dopuštenje da ovo uvrstim u glavni post?! {#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.11.2010 2:59 (Ivsa).
16 godina
neaktivan

Evo malo dodatka na dotičnu temu:

NVIDIA razvija tehnologiju za svoje grafičke kartice koja se zove:

Subpixel Reconstruction Antialiasing (SRAA)

S ovom tehnologijom NVIDIA želi konkurirat ATI-u (AMD-u) i njihovom MLAA-u (o kojem sam pisao u prijašnjim post-ovima).

Ne spominje se puno u članku, većina navoda je da će raditi na potpuno istom principu kao i AMD-ov MLAA, odnosno da sliku obrađuje poslje renderiranja, odnosno da nakon dobivene slike primjenjuje svoj algoritam za obradu slike i dodaje svoje efekte, uglavnom, da sažmem: potpuno ista tehnologija kao i AMD-ova, samo što NVIDIA najavljuje da će bit bolje implementirana!?

LINK do vijesti (s TechPowerUp-a):
http://www.techpowerup.com/139529/NVIDIA-Developing-Subpixel-Reconstruction-Antialiasing-to-Compete-with-MLAA.html?cp=2

Nije Ivsa, nego bi trebalo biti: Ivša (nisam siguran ko je u ovo slučaju bio glup, JA, pa stavio Ivsa i sad više ne mogu promjenit nadimak, ili BUG jer nije htjeo prihvatit slovo Š)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Ivsa kaže...

samo što NVIDIA najavljuje da će bit bolje implementirana!?

Nesumnjam u to!

Skoro uvijek je tako, ATI prvi izbaci neku tehnologiju, Nvidia to onda izbaci u boljem izdanju.

Primjeri: Teselacija, konvertanje videa uz pomoć grafičke...

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | Nekaže se VOLTAŽA nego NAPON FFS
16 godina
neaktivan
Hyperion kaže...
Ivsa kaže...

samo što NVIDIA najavljuje da će bit bolje implementirana!?

Nesumnjam u to!

Skoro uvijek je tako, ATI prvi izbaci neku tehnologiju, Nvidia to onda izbaci u boljem izdanju.

Primjeri: Teselacija, konvertanje videa uz pomoć grafičke...

A čuj, realno gledajući i bez neke pristranosti, NVIDIA je u tom djelu bolja, ima da kažem "bolje" drivere (osim onih jednih nesretnih), imaju CUDA-u i "Piziks", grafičke ima dosta bolje vrte jako naprednu teselizaciju, ja bi se usudio reć da je i u trenutačno stadiju i arhitektualno nadmoćnija, jednostavno, mislim da bi AMD mogao sve to riješiti da malo potegne al kao da im se ne da, ono baš ih briga, mal mal ukuvaju MLAA suport za HD 5xxx seriju, u jednim driver-ima ima, u jednim nema, ponašaju se ko neka pijana bagra, al eto, to je samo moje mišljenje!?

Nije Ivsa, nego bi trebalo biti: Ivša (nisam siguran ko je u ovo slučaju bio glup, JA, pa stavio Ivsa i sad više ne mogu promjenit nadimak, ili BUG jer nije htjeo prihvatit slovo Š)
17 godina
odjavljen

Koliku latenciju donosi takav AA, s obzirom da slika umjesto direktno na monitor prolazi kroz dodatnu obradu?

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.

0 0 hvala 0
17 godina
MrBlc kaže...

Koliku latenciju donosi takav AA, s obzirom da slika umjesto direktno na monitor prolazi kroz dodatnu obradu?

Nema veze bolje koristiti stari MSAA/FSAA (provjereno) nego se s tim "blurom" zezat.  

Slika postane samo gora sa onim MLAA, a vjerovatno bu i s ovim.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | Nekaže se VOLTAŽA nego NAPON FFS
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.2.2011 15:55 (Hyperion).
16 godina
neaktivan

Nema kašnjenja slike, ovo što piše da rek nakon renderiranja prolazi kroz MLAA algoritam znači da ako imaš uključen AA, AF, ili neke druge tipove poboljšanja slike, on će još na to dodat MLAA procesiranje te će slika u većini slučajeva biti pre, pre, pre mutna!?

Hyperion:
Mislim da bi NVIDIA mogla čak i poboljšat ovu tehnologiju, morat će mo pričekat pa vidit kako to izgleda, zasad MLAA od AMD-a nije kompletirana tehnologija i ne preporučavam ju za korištenje, bolje je koristiti standardne filtre!?

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice