HD 5870 i procesor

poruka: 102
|
čitano: 8.990
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
RE: HD 5870 i procesor
Minoza kaže...

Količina podataka koju proc šalje je neusporedivo manja od količine podataka koju će primiti.

Tako ja to vidim, možda sam u krivu. Dakle, kada šalje podatke, proc nema problema i uz korak je grafi ali kada grafa pošalje hrpetinu podataka nazad onda proc možda i neće biti u stanju to sve obraditi "u korak" s grafom.

Ovo nema veze s pameću, to je naprosto neki logički zaključak.

Slazem se, i ja se vodim takovom logikom

18 godina
neaktivan
micho kaže...
Minoza kaže...

Količina podataka koju proc šalje je neusporedivo manja od količine podataka koju će primiti.

Tako ja to vidim, možda sam u krivu. Dakle, kada šalje podatke, proc nema problema i uz korak je grafi ali kada grafa pošalje hrpetinu podataka nazad onda proc možda i neće biti u stanju to sve obraditi "u korak" s grafom.

kako se slazes s ovim kad cijelo vrijeme tvrdis drugacije

Every time two people have sex, an angel gets a boner
18 godina
AA-d00d kaže...
micho kaže...
Minoza kaže...

kako se slazes s ovim kad cijelo vrijeme tvrdis drugacije

krivo sam procitao, sad vidim

16 godina
neaktivan
The Man kaže...

Inače, zato vam služi V-Sync. On je tu da pazi da uvijek imaš najmanji mogući konstantan broj frejmova i onda nema skakanja s 60 na 40 i slično, nego je uvijek 40 i sve je fluidno...

Slagao sam se s tobom sve do dijela "nego je uvijek 40 i sve je fluidno..." jer ovo će biti slučaj samo ako je frekvencija monitora 40Hz, zar ne? Zapravo kad bolje pročitam ne slažem se uopće. Možda sam te krivo shvatio...

Dakle V-Sync nastoji držati FPS jednak frekvi monitora i neće dopustiti da ju prijeđe ali padovi FPS-a su i dalje mogući. Isključi ga i mogao bi uočiti "rezanje" slike kada je FPS iznad frekvencije monitora.

3D Designer, www.mrcine.org, www.crotrailers.co.cc - Traileri,gameplay snimke i ostali klipovi za video igre
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.4.2010 22:52 (Minoza).
16 godina
neaktivan
Minoza kaže...
The Man kaže...

Inače, zato vam služi V-Sync. On je tu da pazi da uvijek imaš najmanji mogući konstantan broj frejmova i onda nema skakanja s 60 na 40 i slično, nego je uvijek 40 i sve je fluidno...

Slagao sam se s tobom sve do dijela "nego je uvijek 40 i sve je fluidno..." jer ovo će biti slučaj samo ako je frekvencija monitora 40Hz, zar ne?

Dakle V-Sync nastoji držati FPS jednak frekvi monitora i neće dopustiti da ju prijeđe ali padovi FPS-a su i dalje mogući.

Ma pobrkao sam malo, ali uglavnom je preporuka ljudima koji imaju jaču grafu da upale V-Sync da bi izbjegli framedrop, a ako imaju slabiju da ga gase. Naravno, to se ne odnosi na one bolesnike koji briju na nekakav FPS Lock 500 u raznim CoD igrama, jer onda se kao ne čuje kada hodaju i mogu se prišuljat nekom i slične gluposti...

There is no visible performance gain. If the frame rate of the game exceeds the refresh rate of your monitor, it means your monitor can't keep up, and therefore you don't get to actually see the performance gain.

Puno stvari u životu nije sigurno, no tvrda stolica uvijek je sranje.
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.4.2010 22:56 (The Man).
16 godina
neaktivan
HD 5870 i procesor

Kada kažeš "framedrop" pretpostavljam da misliš na velike varijacije u FPS-u. Da, ovo je moguće ali osobno uvijek radije imam te varijacije nego konstantno manji FPS jer V-Sync dosta utječe na performanse tako da kada ga uključiš možeš računati na manje FPS-a.

Ovo za hodanje prvi put čujem! Jel ti to ozbiljno? Molim te jel imaš link na te izjave?! Iznenađen

3D Designer, www.mrcine.org, www.crotrailers.co.cc - Traileri,gameplay snimke i ostali klipovi za video igre
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.4.2010 22:59 (Minoza).
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Minoza kaže...

Kada kažeš "framedrop" pretpostavljam da misliš na velike varijacije u FPS-u. Da, ovo je moguće ali osobno uvijek radije imam te varijacije nego konstantno manji FPS jer V-Sync dosta utječe na performanse tako da kada ga uključiš možeš računati na manje FPS-a.

Ovo za hodanje prvi put čujem! Jel ti to ozbiljno? Molim te jel imaš link na te izjave?! Iznenađen

mislim da je ugodnije igrati na 60fps konstanto nego skokovima od 70 do 200.

imas inace dosta tema gdje klinci traze savjete kako dobiti 1000fps u CoD2 i slicnim igrama gdje pomocu visokog framerate warpas po mapi....

15 godina

60 fps je skroz dovljno da bi igra lijepo klizila, ako mozes imat 60 lock zadovoljan si, to u vezi coda glupe neznalice pametuju, istina je ako imas lock 333 fps da se nek jumpovi po mapama dobro naprave itd... ali dode meni neki dan prijatelj u skoli ( igra cod 2 ), kaze on meni: stari bia ja jucer u prijatelj  on ti ima 1000 fps lock, brale ne cuje te se dok hodas, igra nas kako lijepo ide, hahahaha kreten, od 60 do 1000 on nikako okom nemoze primjetit razliku, uostalom 1000 lock je prenapuhano, oni obicno igraju na rezolucijama 800-600 samo da bi im fps bio veci, a grafika jr onda toliko losa da nemozes razlucit sto je kuca a sto covjek :d

17 godina
neaktivan
a jeste mislili na ovaj način?
1. ti u igri šutneš loptu u prečku
2. grafička čeka cpu da izračuna di će i kako će se lopta odbiti (TU NASTAJE FRAME DROP)
3. procesor tek sad uspije izračunati odbijanje lopte
4. grafička šalje prikaz slike na ekran
5. imaš nekoliko frameova

Brži cpuovi izračunaju i pošalju podatak do gpu-a prije nego gpu shvati da treba računati grafiku
16 godina
neaktivan
HD 5870 i procesor

Frende, jesu bile danas lude gljive za ručak? Iznenađen

Kakva crna lopta, pa nogomet ne zahtjeva visok FPS? Šutim

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
HD 5870 i procesor

Ne ,baš ga je lijepo igrati na 10 FPS-a.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
nisu gljive nego šnicle
To s loptom je bio primjer za fiziku i grafiku
Možeš uzeti i primjer bačve u crysisu ako je ovo komplicirano
17 godina
HD 5870 i procesor

Pričate same gluposti,treba ti jači proc,te neće ti monitor iskoristit grafu ili obrnuto.

O čemu vi brijete dajte neke konkretne pokazatelje a ne rekla kazala ili ja mislim ??????

Imam proc E 5200 i samo da imam love kako bih si upiko tu grafu pa da vidiš veselja.

Zabole me što neće moći iskoristit bitno mi je da sve radi, a radiće garant.

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Promatrač kaže...

Pričate same gluposti,treba ti jači proc,te neće ti monitor iskoristit grafu ili obrnuto.

O čemu vi brijete dajte neke konkretne pokazatelje a ne rekla kazala ili ja mislim ??????

Imam proc E 5200 i samo da imam love kako bih si upiko tu grafu pa da vidiš veselja.

Zabole me što neće moći iskoristit bitno mi je da sve radi, a radiće garant.

da, radit ce, samo da li ce ti to biti podnosljivo jer ako ti mislis da ces sa tim procesorom i jednom HD5870 imati fluidan i visok framerate onda se varas

16 godina
Da se i ja malo uključim u raspravu. Prvo i osnovno: za bilo kakav rad na računalu je bitna uskladjnost njegovih komponenti. Sto se tiče prioriteta izmedju CPU-a i GPU-a, zar se ne čini logičnije da CPU salje podatke GPU-u, koji ce na kraju sliku prikazati na monitoru, a ne da GPU salje ponovno podatke CPU-u. I sada, ako je u pitanju neki slabi CPU u odnosu na GPU, CPU je puno opterečen i ne moze u zadanom roku isporučiti podatke GPU-u, tako je valjda na taj način njegov potencijal ostao neiskoristen. Zbog toga je kupovina tako jakih komponenti po meni čisto bacanje novaca iz prostog razloga jer se gubi ta uskladjenost.
18 godina
neaktivan
Izzy kaže...
1.za bilo kakav rad na računalu je bitna uskladjnost njegovih komponenti.
2. Sto se tiče prioriteta izmedju CPU-a i GPU-a, zar se ne čini logičnije da CPU salje podatke GPU-u, koji ce na kraju sliku prikazati na monitoru, a ne da GPU salje ponovno podatke CPU-u.
3. I sada, ako je u pitanju neki slabi CPU u odnosu na GPU, CPU je puno opterečen i ne moze u zadanom roku isporučiti podatke GPU-u, tako je valjda na taj način njegov potencijal ostao neiskoristen.
4. Zbog toga je kupovina tako jakih komponenti po meni čisto bacanje novaca iz prostog razloga jer se gubi ta uskladjenost.

1. Slazem se.

2. a od kud CPU ti podaci koje treba poslati GPU-u jer prema ovome sto si rekao ispada da CPU radi GPU-ov posao a GPU samo izbacuje sliku na ekran.

3. Kao sto rekoh u prijasnjem postu, CPU moze ostati preopterecen samo ako mu GPU salje toliko podataka da ih ne stigne sve pojesti

4. uvijek se moze naci neka ravnoteza medju komponentama

EDIT: sve se odvija povratno inace

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.4.2010 0:46 (AA-d00d).
17 godina
neaktivan
joze kaže...

Imam core 2 duo e7400 2.8ghz. Kad bi clocknia procesor na 3.6 da li bi procesor moga u potpunosti iskoristit grafu

Šta će ti hd 5870 kad s svojom hd 4870 mozes sve novije igre vrtit bez problema??

Commodore 64 , 0.985MHz , 64Kb RAM, VIC II 6567/8567(PAL)
16 godina
protjeran
@AA-dood
Sve sta trubis od pocetka zapravo funkcionira obrnuto. CPU hrani graficku s materijalom za racunat a ne obrnuto.
Ono sta si rekao da grafa uvijek radi oko 100% i da ona hrani cpu je totalna nebuloza.
Preporucljivo je imati ujednacene komponente, ali u pravilu se vise isplati uloziti u bolju grafu posto je ona cesce usko grlo od procesora (gta4 je jedna od iznimki).
16 godina
neaktivan
AA-d00d kaže...
Izzy kaže...
1.za bilo kakav rad na računalu je bitna uskladjnost njegovih komponenti.
2. Sto se tiče prioriteta izmedju CPU-a i GPU-a, zar se ne čini logičnije da CPU salje podatke GPU-u, koji ce na kraju sliku prikazati na monitoru, a ne da GPU salje ponovno podatke CPU-u.
3. I sada, ako je u pitanju neki slabi CPU u odnosu na GPU, CPU je puno opterečen i ne moze u zadanom roku isporučiti podatke GPU-u, tako je valjda na taj način njegov potencijal ostao neiskoristen.
4. Zbog toga je kupovina tako jakih komponenti po meni čisto bacanje novaca iz prostog razloga jer se gubi ta uskladjenost.

1. Slazem se.

2. a od kud CPU ti podaci koje treba poslati GPU-u jer prema ovome sto si rekao ispada da CPU radi GPU-ov posao a GPU samo izbacuje sliku na ekran.

3. Kao sto rekoh u prijasnjem postu, CPU moze ostati preopterecen samo ako mu GPU salje toliko podataka da ih ne stigne sve pojesti

4. uvijek se moze naci neka ravnoteza medju komponentama

EDIT: sve se odvija povratno inace

2. Slažem se sa Izzyjem, koliko sam ja shvatio, CPU šalje podatke GPU-u, što treba izračunati, koji objekt kud ide, GPU radi izračune slike i renderira istu te šalje na videoizlaz.

3. Zašto bi GPU slao sliku koju je renderirao CPU-u koji bi tu sliku slao opet GPU-u da ju pošalje na videoizlaz? Ne vidim smisao u tome, GPU bi po nekoj logici trebao biti zadnji u tom lancu.

18 godina
neaktivan
HD 5870 i procesor

aj neda mi se vise raspravljat, 1:15am je, jucerasnji dan mi je totalno bio u qurcu i vec vidim da ovo vodi ka tezim rijecima tako da ostavljam vas da zivite u lazi ;)

a ako sam pogrijesio priznat cu, nakon sto nadjem neku dodatnu literaturu....

laku noć

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.4.2010 1:16 (AA-d00d).
Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
HD 5870 i procesor
Evo što kažu stručnjaci. CPU (procesor) obrađuje sve podatke vezane uz neku igru, te onda kada je potrebno (tj. onda kada igra to zahtjeva) šalje određene slike (frejmove) koje GPU (grafička kartica) iscrtava na monitoru. Da bi se to sve odvijalo u kontinuitetu CPU višak informacija privremeno pohranjuje u RAM i eventualno na disk (virtual memory) ako nema raspoloživo dovoljno RAM memorije. GPU također u svoju VRAM memoriju pohranjuje višak slika (frejmova) koje je obradila i spremna ih je prikazati na ekranu, te tako postiže kontinuitet prikaza tj. stabilan framerate. Dakle kod "prejake" kartice ona zaprimljene informacije obrađuje brže nego što od procesora dobija nove i tada dolazi do framedropa. Radi toga je generalno bolje imati mrvicu jači procesor od grafičke kartice, čisto da se izbjegne period u kojem GPU čeka da joj CPU pošalje nove instrukcije...
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
The Man kaže...
Evo što kažu stručnjaci. CPU (procesor) obrađuje sve podatke vezane uz neku igru, te onda kada je potrebno (tj. onda kada igra to zahtjeva) šalje određene slike (frejmove) koje GPU (grafička kartica) iscrtava na monitoru. Da bi se to sve odvijalo u kontinuitetu CPU višak informacija privremeno pohranjuje u RAM i eventualno na disk (virtual memory) ako nema raspoloživo dovoljno RAM memorije. GPU također u svoju VRAM memoriju pohranjuje višak slika (frejmova) koje je obradila i spremna ih je prikazati na ekranu, te tako postiže kontinuitet prikaza tj. stabilan framerate. Dakle kod "prejake" kartice ona zaprimljene informacije obrađuje brže nego što od procesora dobija nove i tada dolazi do framedropa. Radi toga je generalno bolje imati mrvicu jači procesor od grafičke kartice, čisto da se izbjegne period u kojem GPU čeka da joj CPU pošalje nove instrukcije...

ovo je kljucna rijec. instrukcije nisu isto kao i podaci koje GPU izracuna

18 godina
AA-d00d kaže...

ovo je kljucna rijec. instrukcije nisu isto kao i podaci koje GPU izracuna

Aj odustani vise. U krivu si.

16 godina
neaktivan
HD 5870 i procesor
GPU podatke koje izračuna odnosno slike koje pripremi za prikaz pohranjuje u svoj VRAM i one tamo čekaju pravi tren da budu prikazane na ekranu. Ukoliko CPU presporo fila GPU podatcima, ni GPU ne može postići visok framerate tj. brzu i efikasnu izmjenu slika na ekranu. Generalno, bolje je imati jači i npr. 75% opterečen CPU i 100% opterečen GPU, nego brži GPU koji je 75% opterečen dok CPU radi na 100% te usput piša krv i znoji se od muke...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Molim vas da prestanete trabunjat jer je strasno kolko gluposti ste napisali...

Pokretacu teme: ako igras u visokoj rezoluciji i kad nabijes detalje do daske itekako ce ti procesor moci iskoristiti grafu. Nazalost jos uvijek dobar dio igara ne koristi niti 2 jezgre kako treba.
16 godina
neaktivan
HD 5870 i procesor
Oprosti gosp. Mozak, ali mi ovdje ne trabunjamo gluposti, nego kroz raspravu i razmjenu mišljenja (za što forum inače i služi) želimo doći do konkretnog zaključka kroz koji će u par svima lako razumljivih rečenica biti objašnjena uloga i međusoban odnos grafe i procesora. Samo izvoli i uštedi nam trud svojom verzijom odgovora na ovaj vječni misterij... Lijep pozdrav frende!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Nije ovo tema o religiji ili homoseksualnosti da svak ima svoje misljenje. Tko nema znanja nece pripomoci raspravi, a vidim da je takvih nadri informaticara najvise ovdje.
Koga zanima kako neka tehnologija funkcionira, ima hvala bogu i vise nego dovoljno siteova koji pisu o tome, pa nek cita i uci.
Ovo je ko da 10 baba raspravlja o neutronskoj bombi.
Pozdrav i tebi, nije mi se namjera svadjat al ne trpim kad neznalice vode raspravu.
15 godina
neaktivan

Daj onda ti reci tko kome šalje podatke CPU GPU-u ili obrnuto, daj to pojasni ako znaš da se onda ova rasprava prekine

Mrog
16 godina
neaktivan
HD 5870 i procesor
Onda te lijepo molim da ili daš (općenit) odgovor na ovaj misterij ili priznaš sam sebi da si i ti tek jedna od baba koje arlauču. Budi faca i podijeli svoje znanje sa nama, pa da svi budemo trunku pametniji. Znanje treba dijeliti, a ne ljubomorno čuvati i pritom upirati prstom na one slabije informirane uz podmuklo cerekanje...
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice