Dva problema s HD4870

poruka: 3
|
čitano: 800
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Dva problema s HD4870

Imam Radeon HD4870 1GB, GPU core clock 600MHz, memory clock 900MHz. Kod igranja Diabla 3 mi je temperatura prelazila 80C i ventilator je bio bučan pa sam odlučio promijeniti ventilator - kupio sam Xigmatek Battle-axe budući da je bio jedini na tržištu. Arctic Coolingovog Twina više nema na tržištu, a i ova Xigma je bila zadnja u dućanima.

Problem prvi

Xigmatek je užasno bučan. Kad velim užasno, mislim da ne mogu čuti komentatora na utakmici Poljska - Rusija. Buči ko da mi netko kraj glave pili drva Stihlovkom. Dobio sam odgovor na forumu prije par dana da bi bilo dobro uključiti ventilator na 5V jer je bučan na 12V. Pretražio sam net koliko god sam mogao ali moj je mozak ograničen i da me ubiješ ne mogu skužiti kaj je 5V. Odnosno, da objasnim, kužim da bih trebao spojiti žice od ventilatora samo na crnu (uzemljenje) i crvenu žicu, ali sve što pokušam me dovede da ventilator ima istu jaku buku - pa pretpostavljam da očito nisam našao 5V. Dakle, spojio sam ventilator koji ima 3 žice (žuta, crvena i crna) na:

- CPU power fan 3pin connector na MBO

- chasis power fan 4pin connector na MBO

- pwr fan 1 3pin na MBO

- imam mali produžni koji se ušteka na 4pin žicu koja ide iz napajanja (onakva kakva se prije uštekavala u CDe i stare HDDove) - na dva pina (žutom i crnom) su zalemane dvije žičice koje vode do malog štekera koji ima 2 pina

Ako sam dobro skužio što piše na netu, ovo sve gore mi daje 12V. Da bi dobio 5V, trebao bi uzeti ovaj produžni iz zadnjeg primjera i promijeniti pinove tako da 2 žičice idu iz crvenog i crnog pina. Dragi Lastane, da li sam ja normalan?

Problem drugi (manje važan)

Grafička mi treba biti postavljena na GPU core clock 750MHz (tako piše na svim papirima itd). Kad otvorim Catalyst control center, na dashboardu mi piše da je trenutno na 600MHz, a slideri su postavljeni na 750. GPU-Z također kaže da grafička radi na 600MHz. Kada u Catalystu napravim test trenutnih postavki (dakle na 750MHz), GPU-Z za tih nekoliko sekundi kaže da grafička radi na 750MHz, i čim prekinem test ponovo padne na 600MHz. Koje god postavke stavim, uvijek se vrati na 600MHz. Memory clock, koji je na 900MHz, sve točno pokazuje i kada ga smanjim ili povećam i dashboard i GPU-Z reflektiraju promjenu bez problema. Koristim Catalyst 11.11 koji mi je bio najstabilniji (kad sam stavio 12.3 ili 12.4 i dxdiag i GPU-Z pokazivali da se radi o verziji 11.11, iako sam zbrisao sve stare drivere s Driver Sweeperom i registry cleanerom).

Unaprijed hvala svima na stručnoj pomoći. Oprostite što sam trenutno u /rant modu, ali dao sam 200 kuna za komad metala koji odbija ispuniti moja očekivanja pa sam razočaran situacijom (ne mogu reći da sam razočaran na ventilator, spustio mi je temperaturu s preko 80C na 50C).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Dva problema s HD4870

a jel si probao spojiti ga na pinove na grafici? tamo di je bio dosad spojen vent?????

jedino ako su pinovi drugaciji pa nepase. 5V mozes dobiti iz 12V sa potenciometrom (npr onaj fanmate2 od zalmana bi ti mozda pasal ako ga nadjes)....

a ovo drugo pitanje: normalno je da grafika spusta taktove dok nije opterecena, da se ne grije bezveze...

imam dve 4870 i obje spustaju takt (jedna na 600, a druga na 500 MHz)

Darth Vader
14 godina
neaktivan
Re: Dva problema s HD4870
malo zaigrano dijete kaže...

a jel si probao spojiti ga na pinove na grafici? tamo di je bio dosad spojen vent?????

jedino ako su pinovi drugaciji pa nepase.

Jesam, ali na grafičkoj imam slot za šteker s dvije žice, ovo što izlazi iz ventilatora ima tri pa ne paše.

Ovo za spuštanje taktova: hvala na informaciji, nisam to znao. Makar nisam primijetio na GPU-Z da se takt diže u igrama, ali budem pogledao log.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice