Prelazak sa crop na full frame, problemi i savjet

poruka: 2
|
čitano: 1.946
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan
Prelazak sa crop na full frame, problemi i savjet

Pozdrav svima. Ovih dana želim zamijeniti moj EOS 550, i preći na full frame. Odabir je pao na 6D....međutim prvo što mi je upalo u oko je vinjetiranje kod wide angle objektiva (Tokina 11-16 i Canon 16-35) - stavka koju nisam očekivao, a mene jako smeta jer često koristim wide-angle-ove. Ne zna, da li se to nekako može zaobići...(osim blagim zumiranjem....). Jer kad sam odlučio preći na full frame, nadao sam se širem kadru i kvalitetnijoj slici, međutim sad počinjem sumnjati. S obzirom da je glavni razlog kupnje novoga aparata bila oštrija slika, kvalitetnija slika, počinjem se pitati da li je full frame za mene, ili da nastavim potragu i okrenem se nekom high level crop aparatu.

Molio bih savjet od stručnjaka, s obzirom da mislim ostaviti solidne novce - da ne učinim pogrešku.

Da znam ne bih bio ovdje

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Prelazak sa crop na full frame, problemi i sav

Nadam se da koristiš FF objektive.

Za smanjenje vinjetiranja na FF tijelu trebat ćeš pritvoriti blendu. Za nekoliko f-stopova pritvorena blenda jako će smanjiti vinjetiranje, a kod nekih objektiva skoro pa i potpuno ukloniti. A neveliko vinjetiranje ionako možeš lako korigirati u Lightroomu ili kojem drugom programu.

Ako te smeta vinjetiranje kod postojećih objektiva, trebao bi razmisliti o nabavci novih, za koje znaš da nemaju tako izraženo vinjetiranje (potraži recenzije na webu i YouTubeu).

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice