E520 ili E420 + LG Cookie

poruka: 26
|
čitano: 6.750
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
E420 + LG Cookie ili E520
pitanje

Odlučio sam se baciti malo u trošak pa bih bio zahvalan na pomoći. Naime uložio bi u jedan od gore navedenih fotoaparata (oba u oly. double zoom kit-ovima). E sad pitanje je da li je stabilizacija (kao jedna od najvećih razlika) u E520 zaista vrijedna  tih 100eur viška ili da za njh radije uzmem npr. Cookie koji je tu cijenom tj. uštedim te novce.

Sada koristim Fuji s5700, a prije toga bio je to olympus "mju"600 (oba još funkcioniraju). Koliko ću uopće profitirati prelazeći na DSLR, uzimajući u obzir da od njih očekujem prvenstveno kvalitetnije fotke u zatvorenim prostorima sa nekim mješovitim osvjetljenjem (ovi moji tu podbacuju, a blicat ne volim)

EDIT: zabuna; Cookie kraj krivog modela

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.5.2009 11:02 (MrJones).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
E420 ili E520 + LG Cookie

E-520 definitivno. Na mom E-3 stabilizacija je jedna od najvažnijih stvari. Tijelo od 520-ke je bolje napravljeno (mislim na grip). Ostali je sve isto (tražilo....itd)

Kvaliteta fotke na svakom SLR-u je bolja, pa čak i na ulaznim modelima, nego na high-end kompaktima

Olympus E-3, ZD 12-60, Sigma 30mm f1.4, FL-50R, HLD-4
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.5.2009 11:08 (Oly_E3).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: E420 ili E520 + LG Cookie
autorov komentar

Shvaćam da je stabilizacija važna (ili neophodna), nego sam mislio koliko će to meni značiti ako ju do sada nisam koristio (ovi moji se stabiliziraju automatskim nabijanjem ISO-a do besvijesti)

16 godina
neaktivan
MrJones kaže...

Shvaćam da je stabilizacija važna (ili neophodna), nego sam mislio koliko će to meni značiti ako ju do sada nisam koristio (ovi moji se stabiliziraju automatskim nabijanjem ISO-a do besvijesti)

Pa ja sam na ISO 100 koristio brzinu od 1/5s i slika je ispala super (naravno što je moguće mirnije držati ruku). ISO na 4/3" senzorima je loša stvar (E-3 se donekle još i nosi) zbog velike količine šuma na 1600 (do 800 se da još)
16 godina
neaktivan
autorov komentar
Oly_E3 kaže...
MrJones kaže...

Pa ja sam na ISO 100 koristio brzinu od 1/5s i slika je ispala super (naravno što je moguće mirnije držati ruku). ISO na 4/3" senzorima je loša stvar (E-3 se donekle još i nosi) zbog velike količine šuma na 1600 (do 800 se da još)
 Prvi puta stupam u DSLR svijet pa nisam baš siguran što da očekujem. Sad uglavnom slikam sa AUTO postavkama na fuji-u (jer manualno traje odvratno dugo pa se nisam baš previše zabavljao time). Inače imaš li kakvih iskustava sa novim E450 (cijena mu je identična onoj E520 pa me zanima...)

Najjeftinije na što  sam  naišo:

M Computers: 4.376,53 kn (E520 i 450) tj 3.687,55 kn (E420)

http://www.m-computers.hr/katalog/95?sessionid=096c480d21ac79e0a730403c6c8302ea

17 godina
neaktivan

Ako sad slikaš na auto postavkama, onda ćeš vjerojatno i na SLR-u na auto postavkama slikati, to ni je to.

Bolje sada nauči na manualnim postavkama, pa će ti jako puno pomoći i na SLR-u..

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
MrJones kaže...
Oly_E3 kaže...
MrJones kaže...

Prvi puta stupam u DSLR svijet pa nisam baš siguran što da očekujem. Sad uglavnom slikam sa AUTO postavkama na fuji-u (jer manualno traje odvratno dugo pa se nisam baš previše zabavljao time). Inače imaš li kakvih iskustava sa novim E450 (cijena mu je identična onoj E520 pa me zanima...)

Najjeftinije na što  sam  naišo:

M Computers: 4.376,53 kn (E520 i 450) tj 3.687,55 kn (E420)

http://www.m-computers.hr/katalog/95?sessionid=096c480d21ac79e0a730403c6c8302ea

E-450 je ista stvar kao i E-420 samo su dodana 3 "art filtra". Inače senzor je isti kao E-520.

Što se tiče scenskih programa, zaobiđi ih i ako je moguće nauči (nije teško) raditi u P (isto kao AUTO samo sam namještaš balans bijele i takve sitnice), A, S, M. Daleko su bolji jer pružaju veću kontrolu nad aparatom.
16 godina
neaktivan

Imaš jeftinije u Protisu, 4.241,11 kn za keš http://www.protis.hr/artikl.aspx?id=11342

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Ako kupim naravno da bi se igrao s manualnim; meni se čini da je to na ovom kompaktu malo nespretno izvedeno, pa dok bi ja to sve naštelao (ako bi uopće znao šta radim) - ode slika.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ja recimo stalno slikam u A (prioritet  otvora objektiva)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Hvala na odgovorima. Neam' pojma šta bi. Sve mi se više čini da ću uzet 420 (zbog cijene naravno, makar mi se više sviđa grip na 520). Nadam se da ne gubim previše.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
MrJones kaže...

EDIT: zabuna; Cookie kraj krivog modela

Ispravio sam naslov.
Ako ti je neki od odgovora pomogao u odabiru, ovim putem bi te zamolio da taj odgovor oznacis kao prihvaceno rjesenje. Na taj nacin rijesene teme nestanu sa popisa nerijesenih tema.
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.5.2009 15:21 (DrNasty).
16 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje
MrJones kaže...

Hvala na odgovorima. Neam' pojma šta bi. Sve mi se više čini da ću uzet 420 (zbog cijene naravno, makar mi se više sviđa grip na 520). Nadam se da ne gubim previše.

Nećeš izgubiti mnogo, jedino stabilizaciju od tehničkih karakteristika

Sretno!
17 godina
neaktivan

upravo suprotno, izgubit ćeš jako puno. kaj se mene tiče, fotić bez stabilizacije je potpuno besmislena investicija, apsolutno besmislena kad nemaš stabiliziranih objektiva (u slučaju olympusa).

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
16 godina
neaktivan
autorov komentar

A da ja pričekam eventualno padanje cijena. Pošto nemam redovnih prihoda (eh mi lijeni studenti) ne bi baš istreso sve šta imam na fotić (nije sad da to nije investicija, ali.... )

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: E520 ili E420 + LG Cookie

sve ovisi kolko si spreman čekati, i za kaj ti treba fotić.

niti DSLR ti neće biti baš jako sjajan u lošim svjetlosnim uvjetima s kit objektivom. definitivno jesu bolji od nekog kompakta, ali da su sjajni - baš i nisu.

ne mogu ti ništa previše pametnog savjetovati, sve ovisi kaj sve si spreman žrtvovati za što manju cijenu objektiva. recimo ja sam odabrao žrtvovati autofokus i automatsku kontrolu blende, i odabrao sam pentaxa - svi objektivi koji nose ime pentax su kompatibilni i s 35 godina starim aparatima, i s najnovijim digitalcima. u praksi - za 300 kn sam dobio odličan low-light objektiv (smc-pentax M 50mm f/1.7), uz "cijenu" nedostatka autofokusa i manjka automatske kontrole blende. ista stvar, samo s autofokusom, automatskom kontrolom blende, i 25 godina novije proizvodnje košta točno 4 puta više.

baci oko na moj "ultimate buying guide", kolko se sjećam, ima tamo odlomak o kompatibilnosti starih (jeftinih) objektiva s novim fotićima po markama, pa pitaj kaj ti nije jasno.

no, da, ako ti nije baš strašno hitno - pričekaj koji mjesec, očekujem živahnu jesen, nove modele i pad cijena. :)

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
16 godina
neaktivan
autorov komentar

a kako bi bilo da u izbor ubacim Pentax K-M? (18-55 kit)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ubaci, da. definitivno baci i oko na sonyja alphu 200/300 (ne znam kak se kreću cijene, sori)

najbitnija prednost pentaxa nad E420 je u stabilizaciji, domenzijama nisu baš tolko različiti. po ebayju se može naći ful jeftinih (i starih, al dobrih) objektiva za pentaxa koji su idealni za isprobati kolko ti se sviđa fokusna udaljenost, uvijek lako prodaš ono kaj ti se ne dopadne. uostalom, baš i da ne prodaš, nisi dao puno love, nije tolko bed.

(za objektive se uvijek možeš raspitati i kod pentaxaša po netu ;))

prošeći se do nekog od dućana s foto-opremom, nažicaj ih da ti daju u ruke to troje, vidi kaj ti se najviše sviđa. ipak ćeš taj fotić imati neko duže vrijeme, vucarat ćeš ga svuda, dosta je bitno kak ti leži u rukama i kakve je izrade. (zato ti ni ne preporučam jeftine canone, izrada im je poprilično loša)

bilo bi jako zgodno kad bi ti se ovdje javili novopečeni vlasnici DSLRa, pogotovo svježi vlasnici jeftinijih modela (E4x0, E5x0, K-m, K200D, a200/300) sa svojim dojmovima...

16 godina
neaktivan

Evo, ja ću ti od novopečenih vlasnika, reći par dojmova.

Imam Pentax K-m mjesec dana(već Osmijeh) i meni je odličan.

Prvo si moraš odrediti za šta ti točno treba fotić, ako ćeš samo slikat ekipu po tulumima, na moru, moje mišljenje je da ti dSLR baš i ne treba. Možeš i s njim, al dSLR ti je potpuno različito iskustvo od "običnih" fotića. Ako želiš snimat onako "point and shoot ", bez razmišljanja o postavkama i kadru, uzmi si nekog jačeg kompakta. Mislim, možeš ti i dSLR koristit kao idiota (point and shoot), ali nema baš smisla. To ti je ko da na Grobnik dodješ sa porscheom 911 i onda ga voziš 20 na sat, a on može preko 250 bez problema (na stazi, naravno Namigiva).

Drugo, probaj svaki držati u ruci, da vidiš kako ti leži. Dosta je bitno jer ćaš se družit s njim neko vrijeme. Meni osobno e420 baš i nije dobro "sjeo", e520 mi je bio puno bolji. K-m je isto dosta mali aparat, al mi je puno bolje odgovarao u ruci. Nemoj da te veličina ili težina splaši, veći i teži fotić je lakše držati (opet kažem bar meni). Osobno, ne bi mi smetalo da je moj K-m veći, mada sam se bojao veličine aparata kad sam ga kupovao.

Treće, ako imaš love uzmi DZ kit, drugi objektiv dobro dođe, a u takvom kompletu ti je dosta povoljnija cijena.

Četvrto, pročitaj tutorijale na ovom forumu, nađi neku knijgu o fotografiji, guglaj, pomoći će ti da bolje skužiš i iskoristiš fotić. Pročitaj upute za upotrebu fotića, obavezno.

Uzmi u obzir da će ti trebati i torba za fotić, i to košta. Zaboravi na praktičnost tipa nosim fotić u džepu ili u torbici na remenu.

Sve u svemu, meni nije žao što sam kupio dSLR, zapravo jako mi je drago, a što se tiče topica, ja bi se ipak odlučio za e520. Držao sam ih oba u ruci i e520 mi je bio bolji, a stabilizacija je odlična pomoć.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Evo, danas sam naručio E520 DZK. Kad mi ga dostave, i nakon nekog vremena druženja s fotićem napišem prve dojmove. Hvala svima na savjetima.

Usput imam samo jedno pitanje (ne nužno vezano uz fotografiju) : Koja je tvrdnja točna: ona da prvo treba izpraznit novu bateriju i onda ju punit ili ju prije korištenja odma stavit punit?

P.S. Sad kad sam 4 i po hiljade kn lakši nevjerojatno sam mirniji. Više ne mislim šta bi trebao kupit, tj kako raspodjelit svoja oskudna sredstva (to bi me kak ti trebali naučit na fuksu). Švorc sam i uživam u onome šta imam.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
MrJones kaže...

Usput imam samo jedno pitanje (ne nužno vezano uz fotografiju) : Koja je tvrdnja točna: ona da prvo treba izpraznit novu bateriju i onda ju punit ili ju prije korištenja odma stavit punit?

Ja sam se E-3 dobio prazne baterije (dvije zbog battery gripa), pa sam ih punio preko noći. Inače najbolje kada ti aparat javi crvenu bateriju da je onda staviš puniti
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Znali netko bilokaj o ovom shopu i tim baterijama (koja je razlika između te dvije, da li su to orginal oly, da li ih je sigurno koristiti itd.):

http://www.baterije-shop.com/BATERIJAINFO/Baterija%20za%20Olympus%20model%20/ref.%20BLM-1/1.70.OLY.999.6

http://www.baterije-shop.com/BATERIJAINFO/Baterija%20za%20Olympus%20model%20/ref.%20PS-BLM1/1.70.OLY.999.7

"Tvrtka nece biti odgovorna Vama za bilo kakvu povredu naseg ugovora. Ukoliko se radi o dogadjajima koji su izvan naseg utjecaja kao npr. Bozja dijela, rat, industrijske razmirice, pozari, poplave, te nacionalne potrebe, tvrtka nece biti odgovorna da u normalnim razmjerima obavi svoje obaveze." Iznenađen

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Nisu originalne (originalna košta 600-700 kn). Sada vjerojatno imaju manju snagu (mAh) od originala i zanči da su slabije.

16 godina
neaktivan
autorov komentar

A jel trebam imati neke bojazni oko korištenja ili punjenja (mislim mogu ih punit na oly punjač ne?)

16 godina
neaktivan

Nažalost za to ne znam odgovor

17 godina
neaktivan

Dobro si izabrao, ja sam pred mjesec dana kupio E520 i zadovoljan sam više nego sam očekivao. Imao sam isti problem  E420 ili E520,  dali se isplati stabilizacija slike ili ne? I isplati se. Imao sam na posudbi  razne DSLR Canone  Sonye Nikone ali je na kraju pao E520 (kojeg nisam imao na probi) i sad vidim da sam bio u pravu sa odlukom za Olympus E520.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice