Dilema oko objektiva

poruka: 94
|
čitano: 14.518
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Dilema oko objektiva
Zvonko200 kaže...

Moj poznanik planira kupiti Olya E-30, a zelio bi kupiti i Panasonic Leica lecu 1.4/25 http://panasonic.net/avc/lumix/systemcamera/dslr/lens/fixed_focal_length_lens.html .

Da li si je mozda isprobal?

Leću? Valjda objektiv. Leica je bolja od Sigme i poželjnije je milimetraže.
17 godina
neaktivan
Zvonko200 kaže...

Moj poznanik planira kupiti Olya E-30, a zelio bi kupiti i Panasonic Leica lecu 1.4/25 http://panasonic.net/avc/lumix/systemcamera/dslr/lens/fixed_focal_length_lens.html .

ta leica je vjerojatno najbolji objektiv koji se može nabaviti za olympusa, kaj se tiče kraćih objektiva barem. i jedan od najskupljih u svojoj kategoriji.
po testovima osjetno bolji od sigme 30/1.4, puno kvalitetnije izrađen (sigma je takiovak poznata po vrlo upitnoj kvaliteti), ali i duplo skuplji.
ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
16 godina
neaktivan
Dilema oko objektiva

Evo malo sam tražio po njuškalu i pronašao ovaj objektiv (samo da skrenem pažnju da nema veze sa Sigmom 50mm i ZD 50-200 koji su već u planu)

LINK

Pošto je OM i manual focus, kako se na njemu mjenja bledna, preko fotoaparata ili na objektivu

Olympus E-3, ZD 12-60, Sigma 30 f1.4, FL-50R, HLD-4 Intel Core2Duo E6600, Intel DG965WH, 2x 2GB PQI DDR2 800MHz, Gainward HD4870 Golden Sample (790MHz GPU, 1100MHz memorija) , Seagate 320GB i 500GB, Coolermaster CM-690, Raptoxx 750W Windows Vista Ultimate Service Pack 1 32-bit
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...

Pošto je OM i manual focus, kako se na njemu mjenja bledna, preko fotoaparata ili na objektivu

(osawa 135mm f/2.8 OM-mount objektiv, za one koji nisu klikali na link)

pošto E-system olympusi nemaju nikakvih mehaničkih veza s objektivom, tijelo ne može na nikakav način kontrolirati objektiv. kaj se fotića tiče, njemu je isto jel taj objektiv gore (preko adaptera), ili nema objektiva uopće - blendu kontroliraš preko prstena blende na objektivu, te gubiš wide-open kadriranje jer fotić ne može zatvoriti blendu neposredno prije okidanja shuttera.
ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
16 godina
neaktivan

Kako onda ujednačiti ekspoziciju (u S modu možda)

Olympus E-3, ZD 12-60, Sigma 30 f1.4, FL-50R, HLD-4 Intel Core2Duo E6600, Intel DG965WH, 2x 2GB PQI DDR2 800MHz, Gainward HD4870 Golden Sample (790MHz GPU, 1100MHz memorija) , Seagate 320GB i 500GB, Coolermaster CM-690, Raptoxx 750W Windows Vista Ultimate Service Pack 1 32-bit
17 godina
neaktivan

kak misliš "ujednačiti ekspoziciju"?

s objektivima gdje nemaš baš nikakvu kontrolu blende (dakle na svim digitalnim fotićima sa M42 objektivima, te svi objektivi preko adaptera na olympusima i canonima) slikaš u Aperture-priority modu - blendu kontroliraš na objektivu, pustiš fotiću sa sam određuje shutter u ovisnosti kolko mu svjetla pustiš.

ili se prebaciš u full manual mod, pa sam podešavaš i vrijeme ekspozicije.

16 godina
neaktivan
elkarrde kaže...

kak misliš "ujednačiti ekspoziciju"?

s objektivima gdje nemaš baš nikakvu kontrolu blende (dakle na svim digitalnim fotićima sa M42 objektivima, te svi objektivi preko adaptera na olympusima i canonima) slikaš u Aperture-priority modu - blendu kontroliraš na objektivu, pustiš fotiću sa sam određuje shutter u ovisnosti kolko mu svjetla pustiš.

ili se prebaciš u full manual mod, pa sam podešavaš i vrijeme ekspozicije.

A sada mi je jasnije. Kako procjenjuješ ovu investiciju. Inače zagrio sam se za te objektive.
17 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...
 A sada mi je jasnije. Kako procjenjuješ ovu investiciju. Inače zagrio sam se za te objektive.
 pa, ako imaš OM adapter, i imaš volju i želju isprobati to, i nije ti frka za tu lovu, definitivno kupi i poigraj se s tim. uvijek možeš ponovo vratiti u oglasnik, ako ti se ne svidi.

135mm na 2× crop senzoru će ti dati pristojnih 270mm s blendom 2.8, što je jako dobro, ako te zanima tak neš. nisam zapazio koji je drugi objektiv, ali ak je kakva 28ica, mislim da nećeš dobiti baš neš jako zanimljivo - 56mm f/2.8, za što bi rekao da i nije baš neka velika sreća.
no, rekoh, ako imaš volje, želje i love - isprobaj, možda ti se svidi. Osmijeh

16 godina
neaktivan
Dilema oko objektiva

Da morao bi nabaviti još i OM adapter i ovo pa ću se poigrati, hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

potraži na ebayu, originalni je bezobrazno skup za komad metala - preko 500 kn!

16 godina
neaktivan
elkarrde kaže...

potraži na ebayu, originalni je bezobrazno skup za komad metala - preko 500 kn!

Primjetio sam na to, skoro sam umro od smjeha kad sam vidio
16 godina
neaktivan
Dilema oko objektiva

poz!

Isplati li se uzimati canon 50 mm f/1.4 za skoro 900 kn ili sačekati da cijene opet padnu? 50-ka je bila 670 kn prije koji mjesec, zašto su cijene tako otišle gore...

La lucha continuada...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
eterna luchar kaže...

poz!

Isplati li se uzimati canon 50 mm f/1.4 za skoro 900 kn ili sačekati da cijene opet padnu? 50-ka je bila 670 kn prije koji mjesec, zašto su cijene tako otišle gore...

ako nađeš negdje EF 50 f/1.4 za 900 kn, uzmi obavezno. EF 50 f/1.8 II je bio oko 700 kn, 1.4 nije bio nikad ispod 2200 kn.
btw, ako uspiješ negdje nać EF 50 f/1.8 originalni, uzmi tog, puno je bolji od EF 50 f/1.8 II.

zašto su cijene otišle gore? odnos tečaja jena i dolara se pomaknuo u korist jena, sve japanske cijene su otišle gore. usput su i svi proizvođači "korigirali" cijene foto opreme.
Poruka je uređivana zadnji put sub 11.4.2009 17:48 (elkarrde).
16 godina
neaktivan
elkarrde kaže...
eterna luchar kaže...

poz!

ako nađeš negdje EF 50 f/1.4 za 900 kn, uzmi obavezno. EF 50 f/1.8 II je bio oko 700 kn, 1.4 nije bio nikad ispod 2200 kn.
btw, ako uspiješ negdje nać EF 50 f/1.8 originalni, uzmi tog, puno je bolji od EF 50 f/1.8 II.

zašto su cijene otišle gore? odnos tečaja jena i dolara se pomaknuo u korist jena, sve japanske cijene su otišle gore. usput su i svi proizvođači "korigirali" cijene foto opreme.
 sorry , moj zaj..b za 1.4 mislio sm na 1.8 II, sto se tice orginalnog ne znam gdje naletiti na njega, ali hvala na odgovoru...
La lucha continuada...
16 godina
neaktivan
Dilema oko objektiva

Dobar je jer na APS-C DSLR-u daje oko 85mm (dobro za portrete ako te oni zanimaju, iako ne mora biti nužno) f1.8

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...

Dobar je jer na APS-C DSLR-u daje oko 85mm (dobro za portrete ako te oni zanimaju, iako ne mora biti nužno) f1.8

da, za portrete super... hehe
La lucha continuada...
17 godina
neaktivan
eterna luchar kaže...
Oly_E3 kaže...

da, za portrete super... hehe
 nope, 50mm čak i na canonovom 1.6× cropu daje svega 80 mm.

idealni aps-c portretni objektiv bi bio voigtländer nokton - 58mm f/1.4, što je fenomenalno dobar objektiv, no isto tako je i fenomenalno skup. jedina alternativa bi bio kakav stari carl zeiss biotar, ili njegova ruska kopija - helios 44. isto manualni kao i voigtländer, blendu sporiji, nimalo manje kvalitetni, ali puno jeftiniji.
16 godina
neaktivan
Dilema oko objektiva

Evo postao sam sretan vlasnik 50-200mm SWD objektiva. Upravo mi je stigao i sada ga idem malo oprobati. Prvi put sam uživo vidio 50-200 i izgleda mi dosta malen naspram ostalih telefoto objektiva. Sigma će još malo pričekati jer poslje ovoga (i nove XC bicikle) nisam baš pri paramaSramim se

http://fotoforum.forumotion.net/
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Dilema oko objektiva

Danas je stigla i Sigma 50mm f1.4... Smijeh Testiranje je malo odgođeno jer se još uvjek oporavljam od operacije Mršti se

Atomska bubamara - Last known good rank
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Dilema oko objektiva

čestitam na prinovi! :)

također, želim brz oporavak, na operacije se ne ide tek tak...

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Hvala elkarrde! Osmijeh

16 godina
neaktivan

Predobro... pridružujem se čestitkama!!!

"Svako kapitalističko divljanje mora biti kažnjeno" Ulrike Meinhof
16 godina
neaktivan
Dilema oko objektiva

Samo da kažem da je Sigma 50mm odlična... Je da malo više košta od ostalih 50mm f1.4 objektiva (doduše jedini sa takvim otvorom i milimetražom za 4/3), ali je zato oštar (i na velikim otvorima), gotovo da nema kromatskih abercija (u nekim ekstremnim uvjetima ima), a fokus je dovoljno brz na otvorenom, dok se u zatvorenom malo muči, ali fokusira fotoaparat ispravno. Objektiv ima pristojne close-up sposobnosti (ovo što sam napisao odnosi se na 4/3 fotoaparat naravno)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
kad cemo vidjet fotke? :-)
Svako kapitalističko divljanje mora biti kažnjeno.- Ulrike Meinhof
16 godina
neaktivan
Dilema oko objektiva

Evo par slikica (RAW > JPEG Very High)

Prva (f2.8, 1/2000, ISO 100)

Druga (f1.4, 1/1600, ISO 100)

Treća (f11, 1/50, ISO 100)

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Oly_E3 kaže...

1 slika..mala ovcica se gega po livadi  i jede travu Smijeh

2. slika..ovca je skuzila da ju slikas i planira te napastSmijeh

3. slika..lijep krajolik..al je zid ko da se boris protiv turcinaSmijeh

Allah U Akbar, everybody just be calm That's the word passed down from the Emonh It came from the Qu'ran, it can't be wrong It's only measure, the time, the God's eons So I suggest you follow Allah wa
16 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...

uuuu dobar, dobar...

Svako kapitalističko divljanje mora biti kažnjeno.- Ulrike Meinhof
16 godina
neaktivan

Da na 4/3 senzoru ima dobre rezultate, a sada gledam ovaj dpreview review i vidim da je dobar i na 35mm i APS-C senzorima. Čini mi se boljom od Sigme 30mm, jer ona ima ponekada vidljive kromatske abercije, ali se ostalo (kvaliteta izrade, oštrina, AF) je isti tj. na vrlo visokom nivou...

17 godina
moderator

Ovce again? Šutim :)))

Znaš li ti onaj vic: Bjež' ovco tamo! Ovco... ovčice... a janje moje... :)))))

--------------------

Vidim da je zid iz teme za komentare, znači on je sa tom sigmom slikan...

Nije se usr*o onaj kojem je daleko zahod, nego onaj ko je kasno krenuo.
16 godina
neaktivan
DrNasty kaže...

Ovce again? Šutim :)))

Znaš li ti onaj vic: Bjež' ovco tamo! Ovco... ovčice... a janje moje... :)))))

--------------------

Vidim da je zid iz teme za komentare, znači on je sa tom sigmom slikan...

Sada baš jednu seriju od 10 slika sa ovcama idem staviti u temu za komentare Cool

Da sigmom 50mm je slikan (i postavkama koje sam napisao)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice