zato jer su Carl Zeiss objektivi - izuzetno kvalitetno, ali i odgovarajuće skupo.
Oni imaju dosta dugu tradiciju proizvodnje i vrhunsku optiku
preduhitrili me dok se svađala sa editorom :)
no, očito nisu bez razloga tako skupi (za sve, ne samo alphe ;))
to je optika za koju vrijedi pridjev vrhunska.. dokazana kvaliteta, duga tradicija, dokazali se kroz desetljeća...
kol'ko para, tol'ko muzike...a ovi fino sviraju ;)
btw, sviraju manualno za sve osim za sonyja!
naime, zeiss je AF objektiv samo na sonyju, na svim ostalima je manual focus ;)
Recite jel ima kakva razlika u velicini izmedju a300 i a200?Danas sam drzao i isorobao a300,a nekako mi je lagan...i veoma malen,mislio sam da ce to biti veca mrcina!
dimenzije su iste, a300 je 60ak grama teži (zanemarivo) - niti su lagani niti su teški, niti su mali niti su veliki....neka sredina, ja bih rekla, pa stoga ovisi kako ih ti doživljavaš :)
a700 je već nešto veće/teže/poštenije...
oba imaju 10mpx senzor, isti kakav je i u alphi 100, pentaxima K10, K200 i K-m i nikonima D40x, D60, D80 i D200.
a200 ima fiksni LCD, a300 ima pomični; a200 nema live-view, a300 ima (hibridni). po dimenzijama i masi su gotovo identični.
EDIT: pretekoše me. :D
Kao sto rekoh vec u jednom postu... A200 i A300 su skoro pa blizanci osim sto A300 ima LiveView i zakretni ekran i jos neke sitnice. Po meni aparati su ok... Jer imam A200, ali svejedno mislim da su ok. Jedino ovi stock objektivi nisu neko cvijece (sta se tice optike nisu losi al brate 18 - 70mm F3.5-5.6 skoro pa neuporabljivo, svugdi a nigdi). Ali tijelo samo po sebi nije lose, boje su ok, ostrina ok, sum u granicama normale (nemojte sad usporedjivat sa neznam ni ja cim), ergonomija ok... A sta ja znam, ja smatram da vrijede te pare koje se trazi za njih. Jos da je ubost neki dobar objektiv tipa ovo sta ja trazim i ja mislim da je to ok kombinacija...
EDIT: jos nemate niti jednog pro sonijevca pa cu sad ja glumit jednog :)
Kao sto rekoh vec u jednom postu... A200 i A300 su skoro pa blizanci osim sto A300 ima LiveView i zakretni ekran i jos neke sitnice. Po meni aparati su ok... Jer imam A200, ali svejedno mislim da su ok. Jedino ovi stock objektivi nisu neko cvijece (sta se tice optike nisu losi al brate 18 - 70mm F3.5-5.6 skoro pa neuporabljivo, svugdi a nigdi). Ali tijelo samo po sebi nije lose, boje su ok, ostrina ok, sum u granicama normale (nemojte sad usporedjivat sa neznam ni ja cim), ergonomija ok... A sta ja znam, ja smatram da vrijede te pare koje se trazi za njih. Jos da je ubost neki dobar objektiv tipa ovo sta ja trazim i ja mislim da je to ok kombinacija...

ne prije jeseni. i gotovo sigurno neće zamijeniti 18-70 kit na slabijim modelima.
G objektivi su bolji i skuplji objektivi, korak ispod Carl Zeiss modela - računaj na 800+€.
- 16mm F2,8 Fisheye
- 20mm F2,8
- 28 mm F2,8
Kao šta vidiš više od 50% ovih Sony objektiva nosi oznaku CZ ili G. Najavljeni su od Sonya 50mm F1.8, 30mm F2.8 Macro, DT 18-55 F3.5-5.6, DT 55-200 4-5.8, 28-75 F2.8(ovaj zadnji je za one koji si ne mogu priuštit CZ 24-70) ali nike ne zna kada će izać.
- 16mm F2,8 Fisheye
- 20mm F2,8
- 28 mm F2,8
Kao šta vidiš više od 50% ovih Sony objektiva nosi oznaku CZ ili G. Najavljeni su od Sonya 50mm F1.8, 30mm F2.8 Macro, DT 18-55 F3.5-5.6, DT 55-200 4-5.8, 28-75 F2.8(ovaj zadnji je za one koji si ne mogu priuštit CZ 24-70) ali nike ne zna kada će izać.
- Sony 16mm F2.8 Fisheye - 7900 kn
- Sony 20mm F2.8 - 5400 kn
- Sony 28 mm F2.8 - 2400 kn
kolko vidim, bari se omaknuo ovaj:
- Carl Zeiss Sonnar T* 135mm F1.8 ZA - 14600 kn
većinu tog stakla se ne isplati ni stavljati na išta ispod alphe 900 - recimo svi Carl Zeissi i svi G modeli (i 16/2.8 FE) dobivaju punu upotrebnu vrijednost tek na najjačem modelu.
Evo ja vec skupio 2 kn za G seriju :)
- Sony 16mm F2.8 Fisheye - 7900 kn
- Sony 20mm F2.8 - 5400 kn
- Sony 28 mm F2.8 - 2400 kn
kolko vidim, bari se omaknuo ovaj:
- Carl Zeiss Sonnar T* 135mm F1.8 ZA - 14600 kn
većinu tog stakla se ne isplati ni stavljati na išta ispod alphe 900 - recimo svi Carl Zeissi i svi G modeli (i 16/2.8 FE) dobivaju punu upotrebnu vrijednost tek na najjačem modelu.
Ne samo blenda nego i kvaliteta optike, AF motor i drugo.
Ne samo blenda nego i kvaliteta optike, AF motor i drugo.
Recimo na jeftinijim objektivima možeš vidjeti roze, zelene, plave boje na rubovima nekog objekta, dok na kvalitetnim zbog boljeg premaza to se ne vidi.
AF motor je važan ako može brzo dobaciti sa jednog kraja na drugi i takve stvari
Recimo na jeftinijim objektivima možeš vidjeti roze, zelene, plave boje na rubovima nekog objekta, dok na kvalitetnim zbog boljeg premaza to se ne vidi.
možeš vidjeti roze, zelene, plave boje na rubovima nekog objekta.
možeš vidjeti roze, zelene, plave boje na rubovima nekog objekta.