Auto (Kia Rio 1.4) mi je ispred kuće, i jučer sam ušao u njega, dao kontakt ključem i neče da upali.
Kad pokrenem kontakt ključ čuje se zujanje (kao čegrtanje) i u ritmu tog zujanja trepere sva svjetla na komandnoj tabli, ne pokreče se elektro pokretač (anlaser) nego se čuje samo to čegrtanje.
I sad jedan mladi mehaničar mi je rekao, ili ti je akumulator izgubio kapacitet ili je neispravan anlaser (elektropokretač). Kaže mi da je radni vijek akumulatora oko 4...5 g, a moj akumulator je star 4,5 godine
Ima li ko da pretpostavi šta bi to moglo bit, dok ne nađem nekog mehaničara u Splitu
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
-akumulator... takvo je sad stanje, reparirano-kvarljivo, od par godina sretan si ako izdrži 5..
-prije zamjene (da nije bacanje novca i vremena na pogrešno..) probaš 'starterom' ako imaš ili posudiš.. upalit će normalno, .. u većini slučajeva će se akumulator kao oporaviti, npr nakon 15min rada-punjenja probaš normano upaliti i radi.. ali to je akumulator, opet će ti ponoviti isto idući dan.. tj može biti bilo što povezano sa strujom, no kad zamjeniš više problema nema, tad ti je jasno da je ipak aku.. a jedino što svi želimo prije to provjeriti-potvrditi, no kad radi tad izgleda normalno, anlaser puni i daje normalne vrijednosti.. nešto s ćelijama, osigurači, tko zna kako se danas proizvodi ta elektronika, nije to više onaj olovni-stari koji si znao po zvuku da je slab.. ovo radi jednako do trenutka kad neće.
U pravu si oni prijašnji stari akumulatori bi postepeno gubili snagu tako da bi naslutio da ti je pri kraju, a ovi novi najdenom crknu
Auto (Kia Rio 1.4) mi je ispred kuće, i jučer sam ušao u njega, dao kontakt ključem i neče da upali.
Kad pokrenem kontakt ključ čuje se zujanje (kao čegrtanje) i u ritmu tog zujanja trepere sva svjetla na komandnoj tabli, ne pokreče se elektro pokretač (anlaser) nego se čuje samo to čegrtanje.
I sad jedan mladi mehaničar mi je rekao, ili ti je akumulator izgubio kapacitet ili je neispravan anlaser (elektropokretač). Kaže mi da je radni vijek akumulatora oko 4...5 g, a moj akumulator je star 4,5 godine
Ima li ko da pretpostavi šta bi to moglo bit, dok ne nađem nekog mehaničara u Splitu
Probaj na kablove upaliti ali da - stavis negdje na masu a ne na akumulator.
Pregledaj kabel mase, onaj kaj ide sa - kleme negdje na sasiju auta dal ima dobar i cist kontakt.
Izmjeri multimetrom napon akumulatora u mirovanju. Mora imati preko 12V.
Anlaser ne bi po meni trebao biti jer tebi zmigaju i trepere lampice i prije nego angaziras anlaser. Najvjerojatnije nesto oko samog akumulatora. Kapacitet, kablovi, kontakti... Mozda ti je klema popustila samo...
Najbolje ti je kablove (dobre a ne one od 6mm2) ili starter ako imas ti ili netko ali s njim ti je mozda malo teze spojiti na + na akumulatoru pa dohvatiti - negdje na sasiji no snaci ces se :)
kupi novi akumulator, najvjerojatnije je do njega, a ionako poslije pet godina korištenja miriše na novi
odlazak kod mehe će te koštat pola cijene akumulatora samo da ti kaže da trebaš novi akumulator
Ali interesantno, bio sam prije 20 dana u Kia servis (Split) da mi pregledaju auto i pripreme ga za tehnički i registraciju. Nekoliko stvari su mi mjenjali, i bio sam šokiran cijenom od 950 eu. I nakon 2 dana je prošao tehnički bez problema. Piše da su mi mjenjali 9 stvari, ali mi nije jasno kad sam doveo auto da mi ga pripreme za tehnički, nikakvih problema nisam imao i sve je radilo bez greške
Ulje castrol 3,5 lit 42 eu
Filter ulja 15 eu
Svjećice 4 kom 19 eu
Kablovi paljenja 25 eu
Filter zraka 12 eu
Set kvačila 216 eu
Brtvilo poklopca ventila x1 25 eu
Brtvilo poklopca ventila x4 33 eu
Filter kabine 11 eu
Usluge rada 8 h 360 eu
UKUPNO –758 eu+PDV 950 eu
Uglavnom svi mi kažu da je 90 % akumulator otišao. U ponedjeljak ga idem kupit i zamijenit