Auti - ultimativna tema izdvojena tema

poruka: 79.374
|
čitano: 17.119.121
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Auti - ultimativna tema
Havo kaže...

Vozim Škodu Rapid sa tim 1.2 TSI iz 2016.

to je revidirana verzija motora, 5 KS više, remen umjesto lanca i nekaj s ventilima drugačije.

Imam slabiju verziju sa 90 KS i 5 brzina.. 

Iskreno prezadovoljan s autom, 100 tkm prešao, nikad ništa... a potrošnja mala, motor tih i jako solidno ide kao da ima više od tih 90 KS.. na 15 somova km potroši oko pola litre ulja.

Imam isto iskustvo s 1.2 TSI, samo u Fabiji. Stvarno ugodan motor i bez nekih izraženih mana. Čak i fino ide za tu snagu.

Također smatram da je 1.0 TSI korak unazad jer ipak nemirnije radi, te ako se ne varam, krivulja snage je lošija nego 1.2 TSI makar vršno ima više konja.

8 godina
1.0 radi nemirnije zbog neparnog broja cilindara.
17 godina
robogo kaže...
1.0 radi nemirnije zbog neparnog broja cilindara.

Tata mi je imao (totalka, ali mama i on dobro prošli) T-Cross-a 1.0, 95KS. 

Ima baš specifičan zvuk motora (vozio sam ga jednom od D do HR); ali zvuk mi nije bio naporan, štoviše, bio mi je zanimljiv. On je to dobro održavao, i bio je i dalje super (i motor i zvuk dok nije otišao u vječna lovišta).

No, jednom sam od servisa dobio na jedan dan Taigo-a sa istim motorom, taj je bio raskantan i loše održavan, baš se osjetila razlika u odnosu na tatin.

8 godina
TomoR kaže...

Tata mi je imao (totalka, ali mama i on dobro prošli) T-Cross-a 1.0, 95KS. 

Ima baš specifičan zvuk motora (vozio sam ga jednom od D do HR); ali zvuk mi nije bio naporan, štoviše, bio mi je zanimljiv. On je to dobro održavao, i bio je i dalje super (i motor i zvuk dok nije otišao u vječna lovišta).

Naravno da ima zanimljiv zvuk - ipak je to pola od V6 

14 godina
Auti - ultimativna tema

Šteta je uzimat te 1.0 pored 1.5 koji su u npr. scali skuplji samo 2300e, što je oko 1/10 cijene novog auta...

Jedino bi ga uzeo da radim 90% km gradske vožnje, al trenutno je to nemoguće.

“But in the end it's only a passing thing, this shadow; even darkness must pass.”
14 godina
Auti - ultimativna tema

Vidim da ima i 1.4 benzin, kakav je taj naspram 1.0, 1.2 i 1.5

17 godina
sstrmi kaže...

Vidim da ima i 1.4 benzin, kakav je taj naspram 1.0, 1.2 i 1.5

1.4 TSI je pouzdan motor; ali zbog eko stvari su ga zamijenili sa 1.5.

Kolega mi je imao Atecu 1.4, i trošila je u prosjeku 0.8l/100km više od moje sa 1.5 TSI motorom. Koliko znam nisu ga "maknuli" zbog "loše" mehanike ili slično iz VAG koncerna. 

https://autostart.24sata.hr/osvjezenje-u-vw-u-novorazvijeni-15-tsi-zamijeniti-ce-postojeci-14-tsi-2163

12 godina
Auti - ultimativna tema

jbmti autoindustriju kad se na forum temi za automobile raspravlja o mlincima za kavu 1.0 i 1.2 u ičemu iznad klase toyota aygo ili wv up

ajde još nekako u nekom srednjem segmentu golfa ili malog suv t-cross, a i to za penzionere kojima je zadnji auto prije toga bio vartburg koji je 'išao bez problema' zadnjih 30 godina, jer je to početna motorizacija na koju bi svatko trebao frknuti nosom ako nije žena kojoj je osnovni faktor kod auta crvena boja

možda malo serendam, možda je i 1.2 motor nazivno danas bolji od 2.0 otprije 10 godina, al da ga hebeš ja to nemerem psihički izdržat, da auto od tonu i pol pokreće trocilinardski prdavac od iljadu kubika, meni je to big no no za išta više od rent-a-car usluge i to baš ako nema ništa bolje

10 godina
picajzla0707 kaže...

jbmti autoindustriju kad se na forum temi za automobile raspravlja o mlincima za kavu 1.0 i 1.2 u ičemu iznad klase toyota aygo ili wv up

ajde još nekako u nekom srednjem segmentu golfa ili malog suv t-cross, a i to za penzionere kojima je zadnji auto prije toga bio vartburg koji je 'išao bez problema' zadnjih 30 godina, jer je to početna motorizacija na koju bi svatko trebao frknuti nosom ako nije žena kojoj je osnovni faktor kod auta crvena boja

možda malo serendam, možda je i 1.2 motor nazivno danas bolji od 2.0 otprije 10 godina, al da ga hebeš ja to nemerem psihički izdržat, da auto od tonu i pol pokreće trocilinardski prdavac od iljadu kubika, meni je to big no no za išta više od rent-a-car usluge i to baš ako nema ništa bolje

tako isto je ekipa koja je vozila 5.0 motore pricala za 3.0 motore.
Pa nakon njih ekipa sa 3.0 pricala za 2.0.

sve je to normalno 

16 godina
picajzla0707 kaže...

Eto moj novi Picanto 1.0 tri cilindra 5l prosjek potrošnje i vozim se ko veliki. 200 eura rega. Prethodni Mini mi je bio draži ali novo je novo 

15 godina
picajzla0707 kaže...

Nemoj se ljutit, ali auti u kojima je pred 20-30 godina bio 3.0 i vise i danas imaju iste zapremnine motora. Auti koji su tada imali 1.0-1.6 danas imaju 1.0-1.2 tj 1.4.

Ne vidim cemu ljudi drame, jel imas danas Golf VIII sa 2.0 TDI? Imas. 

Imas Fiat 500 sa 1.0? Jesi i tad imao Uno sa 1.0 Fire?

BMW 530d je 6cil 3.0 kao i onda. Ja evo dajem ruku u vatru, da mi kazes neki entry level motor na bilo kojem autu, koji je gori od onog prije 30 godina - osim po "izdrzljivosti" (iako i to je diskutabilno jer ekipa odrzava motore kako im se sprdne, pa se cesu po glavi).

I doc ce netko ovdje i reci "ali Golf VIII sa mlincem 1.0 je sramota" - je, a Golf III sa 1.4 i 60ks je bio masina sa max. brzinom od 150km/h 

Motori jesu osjetljiviji, ali svi smo mogli vrtit atmosferce i 10l potrosnje, uzivat u 1300kg pogonjenih sa ogromnih 75ks, pa opet ne bi valjalo.

Di2 & EPS FTW!
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2026 16:20 (ivanoile).
14 godina
picajzla0707 kaže...

Ovisi koji, Skyactiv-X je grobina od motora, radije bi vozio onaj 1.2 Puretech i mijenjao remen kao carape. Ne znam jesu li ista poboljsali nakon sto sam ga ja vozio ali uvjerljivo jedan od najgorih motora koji sam imao priliku probati.

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2026 17:33 (ivanzu).
11 godina
ivanzu kaže...
picajzla0707 kaže...

Ovisi koji, Skyactiv-X je grobina od motora, radije bi vozio onaj 1.2 Puretech i mijenjao remen kao carape. Ne znam jesu li ista poboljsali nakon sto sam ga ja vozio ali uvjerljivo jedan od najgorih motora koji sam imao priliku probati.

Sad si me zainteresiral? Jer sam jako aktivno gledao Mazdu 3 prije nek sam Fiestu ST odabral, vozil me frend u Mazdi i meni to uopće nema osjećaj da ima 186 konja. Kužim da nije turbo, i ne pričam o famoznom "stiskanju u sic", nek jednostavno to mi djeluje nekak tromo.

16 godina
ivanoile kaže...

Nemoj se ljutit, ali auti u kojima je pred 20-30 godina bio 3.0 i vise i danas imaju iste zapremnine motora. Auti koji su tada imali 1.0-1.6 danas imaju 1.0-1.2 tj 1.4.

Zapravo ne. Auti u kojima je prije 20-30 godina bio 3.0 više nemaju 3.0. Ako i imaju već u sljedećoj generaciji (ili nakon restylinga) neće imat. 
BMW 3 još ima 3.0 benzinca samo kao M3. 330i je 2.0
BMW 540 i 550 su 3.0, ali nekad su auti s tim brojčanim oznakama imali 4.4 V8 i 5.0 V10
Merc C i E klasa je nekad imala najmanji motor 2.0, danas ima 1.5 i 2.0. Samo AMG E53 ima 3.0, dok je AMG C63 s dvolitrenim motorom :-) Nekad je C55 ima 5.5 V8

Razlog tome su eko norme koje je drugačije nemoguće ispoštovati. Stvar je u tome da su se u politiku upetljali klinci (i klinke) koji su bili previše zlostavljani u djetinjstvu pa žele svima uništiti život. :-) Oni ionako ne znaju voziti čak ni bicikl. Prije par godina je u upravni odbor VW u ime države ušla neka ženska iz zelenih koja je prije toga izjavila kako misli da automobili uopće ne bi trebali postojati. Valjda bi trebali svi ići autobusima i biciklima, kao u Kini prije 1985.

Treba priznati da su ti mali motori danas često potpomognuti hibridnim pogonom, pa već svaki malo bolji auto ima 300KS, i više.

14 godina
Karlek_19 kaže...
ivanzu kaže...
picajzla0707 kaže...

Sad si me zainteresiral? Jer sam jako aktivno gledao Mazdu 3 prije nek sam Fiestu ST odabral, vozil me frend u Mazdi i meni to uopće nema osjećaj da ima 186 konja. Kužim da nije turbo, i ne pričam o famoznom "stiskanju u sic", nek jednostavno to mi djeluje nekak tromo.

Trom motor, trosi kao tenk, odvratan zvuk i kao da ima jedno 50 konja manje.

12 godina
Glupost, koja je to ekipa vozila 5.0 motore... Vozim već 35 godina i 99% ljudi je uvijek vozilo 2.0 prosjek, ti 5.0 su bili valjda službene mečke u saboru ili ona što je tita vozila
15 godina
jozef kaže...

Zapravo ne. Auti u kojima je prije 20-30 godina bio 3.0 više nemaju 3.0. Ako i imaju već u sljedećoj generaciji (ili nakon restylinga) neće imat. 
BMW 540 i 550 su 3.0, ali nekad su auti s tim brojčanim oznakama imali 4.4 V8 i 5.0 V10
Merc C i E klasa je nekad imala najmanji motor 2.0, danas ima 1.5 i 2.0. Samo AMG E53 ima 3.0, dok je AMG C63 s dvolitrenim motorom :-) Nekad je C55 ima 5.5 V8

Razlog tome su eko norme koje je drugačije nemoguće ispoštovati. Stvar je u tome da su se u politiku upetljali klinci (i klinke) koji su bili previše zlostavljani u djetinjstvu pa žele svima uništiti život. :-) Oni ionako ne znaju voziti čak ni bicikl. Prije par godina je u upravni odbor VW u ime države ušla neka ženska iz zelenih koja je prije toga izjavila kako misli da automobili uopće ne bi trebali postojati. Valjda bi trebali svi ići autobusima i biciklima, kao u Kini prije 1985.

Treba priznati da su ti mali motori danas često potpomognuti hibridnim pogonom, pa već svaki malo bolji auto ima 300KS, i više.

Zapravo da, BMW 330d je 6cil, a bome je i 530. M340i/d su takoder 6cil. M550i je V8 4.4, sto je apsolutno ok i priblizna velicina starom 550. 

Mercedes E ima jos uvijek 3.0 u dizel izdanju, ali oni iovako nisu mjerljivi em jer su hibridi em jer je Mercedes otisao ekstremno u downsizing koji su priznali kao gresku.

Netko moze pricat svasta, ali da su prije 30 godina mogli pouzdano vadit iz 2.0  300-400ks, vec bi tada izbacili sve vece od 3.0. I u tome nema problema, isto kako nema problema da svi auti danas imaju xy bolje performanse od tadasnjih.

Di2 & EPS FTW!
17 godina
picajzla0707 kaže...
Glupost, koja je to ekipa vozila 5.0 motore... Vozim već 35 godina i 99% ljudi je uvijek vozilo 2.0 prosjek, ti 5.0 su bili valjda službene mečke u saboru ili ona što je tita vozila

Pa, i ja vozim 35 godina, ali nisam imao "sreće" da budem u prosjeku sa 2.0...

Zastava 128 1.1 55KS

Kadett E 1.6D 54KS

Cordoba 1.9D 68KS

Carisma 1.9 TDCI 90KS

Colt 1.3 95KS (totalka sa 3 godine starosti; uzelo mi prednost u raskršću... pa ova dva iza su bila prijelazni)

Pajero 2.5TD 115KS (vrlo kratko) - previše trošio

Laguna 2.0DCI 120KS (vrlo kratko) - dao ga provjeriti u servisu (koji je rekao da je auto u redu), ali je bila raskantana mašina

Cordoba 1.4 86KS

Toledo 1.2 TSI 105KS

Ateca 1.5 TSI 150KS

Kolega čiji je tata građevinar je za početni auto imao Rekorda 1900, a povremeno je vozio tatin Mercedes S280 automatik (rane 90-e). Jedan drugi kolega je imao 205 GTI 115KS, eh, na tu kilažu to je išlo ko blesavo.

17 godina
ivanzu kaže...
Karlek_19 kaže...
ivanzu kaže...

Trom motor, trosi kao tenk, odvratan zvuk i kao da ima jedno 50 konja manje.

Ne mogu se sloziti s ovom izjavom. Vozio sam ju 2 godine (180ks verziju) i bio je skroz okej auto. Motor se nije ni cuo. Da sam imao neki osjecaj da ima 180ks, nisam, ali ne bih rekao da nije isao - vise mi se cini da je samo bio tih i da nije odavao dojam brzine a da je isao skroz solidno. Moja jedina frustracija s njim je bila da mi se nijedan auto nije gasio kod kretanja ko taj. Za to krivim mild hibrid koji ga je iz start stopa palio u zadnji trenutak i kao da je auto pokusavao kreniti prije nego se moto zapravo skroz upalio i onda ga ja "ugusim"

edit: i za benzinca je trosio skroz okej po gradu oko 7.5-8.0, po autocesti 6 litara pri 120-130, 7.5-8.5 na 160+

trosio je jednako ili manje nego mazda3 model prije sa obicnim 2.0 122ks, a ona ide osjetno sporije.

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.1.2026 22:07 (ShadoW).
17 godina
TomoR kaže...
picajzla0707 kaže...

Pa, i ja vozim 35 godina, ali nisam imao "sreće" da budem u prosjeku sa 2.0...

Zastava 128 1.1 55KS

Kadett E 1.6D 54KS

Cordoba 1.9D 68KS

Carisma 1.9 TDCI 90KS

Colt 1.3 95KS (totalka sa 3 godine starosti; uzelo mi prednost u raskršću... pa ova dva iza su bila prijelazni)

Pajero 2.5TD 115KS (vrlo kratko) - previše trošio

Laguna 2.0DCI 120KS (vrlo kratko) - dao ga provjeriti u servisu (koji je rekao da je auto u redu), ali je bila raskantana mašina

Cordoba 1.4 86KS

Toledo 1.2 TSI 105KS

Ateca 1.5 TSI 150KS

Kolega čiji je tata građevinar je za početni auto imao Rekorda 1900, a povremeno je vozio tatin Mercedes S280 automatik (rane 90-e). Jedan drugi kolega je imao 205 GTI 115KS, eh, na tu kilažu to je išlo ko blesavo.

Ponukan vašom raspravom, dao sam si truda izračunati prosječnu zapreminu motora automobila koje sam posjedovao.  

Rezultat=1.7l

Nažalost, velikih i moćnih mašina sve je manje i njihovo mjesto preuzimaju manji motori. Istina, među tim manjim motorima ima dreka, ali i prilično žilavih strojeva (poput onog u mom C1 - Daihatsu/Toyota 1KR-FE, 1.0l, 68 KS) koji svoj zadatak izvršavaju veoma dobro.

EU si je sa svojim propisima pucala u glavu. Tako je kako je i iz te kože ne možemo. Možemo se samo sjećati vremena kad su cestama harali petaci, šestaci, osmaci itd.  

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
13 godina
jozef kaže...

Sa ovim se ne mogu bas slozit, ono sto se najvise promijenilo kod BMWa su zapravo imena. To sto se prije zvao 530i pa je bio redni sestak pa je sad to zapravo 540i, to ne znaci da su nestali 3.0 motori, nego samo da su promijenili filozoviju brandiranja, sto je meni osobno glupo.

Al da pomalo nestaju to je, malo radi eko a i zbog tog sto sad mali mlinci plus baterije daju ogromnu snagu, pa se taj usable gap sve vise smanjiva.

BMW3 ima redni sestak koji nije m3, nego je m340i, sto nije "pravi m3" nego kao oduvijek bmw 340i sa M opremom, samo eto sad je drugacije brendirano.

I to govorim za vozilo koje iz ducana mozes kupit. Ako ces gledat ove polovne, odnosno sve sto nije pod cekic, tu bez ikakvih problema mozes pronaci bmw 340i, ili zapravo bilo kakve redne sestake... Benzince, dizele, hibride, sa jednom, dvi, tri turbine.

Ubi bene, ibi patria.
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.1.2026 0:08 (Et_Tu_Brute?).
17 godina
Auti - ultimativna tema

Kad smo kod V6+, još bih prije penzije rentao na par dana neki V8, pa da se malo zguštam (najviše zbog zvuka) prije nego nestanu kompletno...

Je'l ima tako nešto uopće kod nas?

Vidim da ovi imaju nove aute:

https://www.luxe-rent.com/

Mene bi više zanimalo nešto starije, ali vjerojatno će mi ta želja ostati neispunjena dok je tu kredit za stan...

15 godina
ivanzu kaže...
picajzla0707 kaže...

ja prosto NE VJERUJEM sta ti pricas...

skyactiv-x grobina? puretech xD bas si slabo informiran...ako mislis ulje nadolijevati na dvotjednu bazu kanticu od litre...slobodno + sve ostale probleme...

15 godina
picajzla0707 kaže...

za tebe su onda 2,5 3,0 sestaci za koje ces placati 300 eura cestarine i voziti se po razdrkanim cestama, ostavljati godisnje vise stotina eura na ovjes, mozda sam i malo rekao...

14 godina

Kao netko tko je imao 5.0 i 4.4 V8, raznih šestaka benzin i dizela, 4 zyl par komada mogu ti reći na kraju dana da je za mene ovakvo stanje.
Evo trenutno vozim preko dvije godine F10 530xd, znači 3.0 I6 258ks stock. S obzirom da je to auto od 1800kg, sa gorivom,stvarima i ja kao vozač već sam na 2T tako da mu faka treba taj motor. Vozio sam i F10 520d stock i fakat nije to to. Znači nije nužno da treba šestak, ali bar onda mapirati 2.0d
Uglavnom ovako je neka moja procjena koje se i držim kada ljudi preporučam aute:
Limuzina, karavan i coupe do 1.5-1.6T ako je dizel onda može i 130ks, idealno bar 150s. Ako je benzin, a pogotovo neki NA onda def poželjno 6zyl 200+, ako je moderni turbak onda je ok i 4zyl 180-200ks.

SUV - ako je neki moderni, znači težak je i idealno bi bilo bar 6zyl, ali pošto je to relativno teško pronaći za većinu ljudi, onda bar 150ks dizelskih i 180ks benzin ako je SUV iznad 1.8T, ako je neki mali SUV oko 1.5T pa nadalje onda može i manje.
Hatchback - pogotovo ako se koristi za grad pa tu je dovoljno 90ks bilo benzin ili dizel, čak i 3zyl bez jebe. Ako se ipak s tim autom planira voziti malo više van grada, more itd onda je poželjno 4zyl 110ks dizela i 130ks benzina. 

Eto to je tako neka moja procjena. Nakon što jednom više ne budem vozio ovog F10 530xd, vjerojatno će biti opet I6, ali definitivno benzin. Neki N55 u F06/F10 LCI ili idealno B58 u G30. Samo to je zato što ja želim,  realno mi baš i ne  treba jer čak i B48 u G30 je odličan izbor. To čudo se digne na 320ks bez jebe. Uglavnom kažem imao sam 2x V8 i stvarno je gušt, bez daljnjega, ali u modernim autima i s modernim motorima za 99% vozača nema potrebe jer su turbo benzinci, a čak i dizeli vrh ( moderni motori jel ). Kažem druga stvar je u starijim autim, gdje su NA atmosferci bili tromi i slabi, a isto trošili pun, tada je V8 bio izražen.

15 godina
Auti - ultimativna tema

nekad je 34ks bilo dovoljno za obitelj sa djecom + prtljaga, a sad treba 150-200ks...pih...treba se divljati po cestama jbg, treba na tempomatu moc 160 divljati po autocestama

14 godina

Jel nisi ti lik koji je imao Lagunu coupe sa 3.0 V6?

3 mjeseca
ivanzu kaže...
picajzla0707 kaže...

Ne znam kako ova dva motora mogu u istu rečenicu, pošto je pureshit mašina s Temu-a, mazdini atmosferski benzinci možda jesu tromi, ali su daleko od groblja. Dizelaši im jesu groblje sa time se mogu složiti, ali usporediti skyactive benzinca sa najvećim temu shitom od motora današnjice je uvreda za japansku kulturu.

17 godina
RuskeGTT kaže...

nekad je 34ks bilo dovoljno za obitelj sa djecom + prtljaga, a sad treba 150-200ks...pih...treba se divljati po cestama jbg, treba na tempomatu moc 160 divljati po autocestama

ovo nije bila ugodna voznja, ali smo istrpili da odemo na godisnji

4 ljudi u malom i slabom autu se vozit na duze relacije, nije bila toliko lijepa uspomena. svakih pol ure stajanje pa ovi iza mogu protegnut noge, i pus pauza

je da su nas auti razmazili, sve vise featurea za udobnost, i boljom izolacijom sada je puno lakse otic na dulji put

15 godina
sstrmi kaže...

Jel nisi ti lik koji je imao Lagunu coupe sa 3.0 V6?

ne

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice