Auti - ultimativna tema izdvojena tema

poruka: 79.208
|
čitano: 16.933.258
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
Re: Auti - ultimativna tema
dustY kaže...

Imam otvorenu cestu do grada i 3 semafora, mozda 3min kroz grad, nema guzve. Jedino je problem da vozim 15min pa je to vjerojatno premalo.

Dijagnostika kaze predvidjeno trajanje dpf prema trenutnoj voznji 250000, ako bude zastopavanja onda jbg, budem popravio i prodao pa uzmem benzinca.

1-2x mjesecno bude dulja relacija.

Trazio sam benzin, ali iskocio je dizel koji se cinio ok pa sad vozim to.

Bez obzira na tvoju voznju, nebi se smjelo to desiti, auto ti ima jako malo km i novo godiste, može biti neki defekt ili boljka, rijesis i ides dalje. Obrati paznju na adblue, ne valja da ta ureja dugo stoji u spremniku, kristalizira se itd. ak manje vozis, kupis pakovanje od 5l i uspes, pa kad je pri kraju opet 5, nemoj 10 usipat pa da ti stoji godinu dana i više, možda i neki aditiv protiv kristalizacije, meni svaki puta nude, ali nisam nikad stavio.

https://www.youtube.com/@mega0nyt
14 godina
Auti - ultimativna tema

je, ubacio sam neki aditiv

11 godina
RuskeGTT kaže...

nazalost 90% ljudi uzme dizele za grad, pa kad im u servisu govoris morate voziti na visim okretajima 1x tjedno, odgovor bude: pa ja vozim samo po gradu, ja ne mislim juriti s tim autom i slicno. onda mi objasnis da odu na autocestu 30-40km drze ga na 3000 okretaja u 3. 4. brzini, a ne u 6. pa da moraju 150 ic...pa onda placu pa kako je to tako, zasto, trosit ce mi onda 6, a ne 5 i slicno...svasta sam se naslusao, al bitno da su oni u pravu i da rijetko tko prihvati savjet i primjeni ga...

sto se tice fieste: ovo stvarno je puno za remen u ulju...da je izdrzljiviji od puretecha ne sumnjam, ali evo iskreno...mogao si SAM po netu se raspitat (pa i tu) i dobio bi savjete i tuda iskustva pa bi izbjegao ovaj problem jbg...

ja barem kad kupujem nesto veliko, skupo, raspitam se unapred na desetke razlicitih mjesta i imam ideju o onome sta kupujem...bilo to mobitel od 400 eura ili tv od 1000 ili auto od 17000. nije to cokolada od 2 eura koju mozes i baciti ako ti nije dobra okusom...

uglavnom sad dalje daj kontrolirati uvijek remen, mjenjaj ga preventivno ajmo rec cca svakih 80tkm i usput onda procisti sito ulja i na miru ces bit vjerujem

Pročitao sam sve o tom motoru prije kupovine 2016. (Novog), ali tad nije bilo tih problema (još) i kad sam 2021 sa 60tak tkm pitao u servisu kad je taj zupčasti na redu jer znam da je problematičan rekli su prije 200t km ili 10god nema frke. Jednostavno ak mi stručnjak kaže ne gledam po netu, uostalom znanstvenik sam, čitam po valjda prek 300-400 clanaka o hidrologiji, hidraulici podzemnih voda i primjeni AI u hidrotehnici, možeš misliti kak mi se još proučava zaseban forum u autu, biciklizmu, mobitelima i još 10 stvari koje koristim 

I jednostavno sam vjerovao, pa ak mi doktor kaže da trebam jesti nekaj ili uzimat lijek pa neću na bug forum ići pitati el to dobro ili nije. Koji je onda smisao tih servisera ovlaštenih ak ću svaku riječ propitkivat?

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.12.2025 20:39 (Karlek_19).
4 godine
Karlek_19 kaže...
RuskeGTT kaže...

nazalost 90% ljudi uzme dizele za grad, pa kad im u servisu govoris morate voziti na visim okretajima 1x tjedno, odgovor bude: pa ja vozim samo po gradu, ja ne mislim juriti s tim autom i slicno. onda mi objasnis da odu na autocestu 30-40km drze ga na 3000 okretaja u 3. 4. brzini, a ne u 6. pa da moraju 150 ic...pa onda placu pa kako je to tako, zasto, trosit ce mi onda 6, a ne 5 i slicno...svasta sam se naslusao, al bitno da su oni u pravu i da rijetko tko prihvati savjet i primjeni ga...

sto se tice fieste: ovo stvarno je puno za remen u ulju...da je izdrzljiviji od puretecha ne sumnjam, ali evo iskreno...mogao si SAM po netu se raspitat (pa i tu) i dobio bi savjete i tuda iskustva pa bi izbjegao ovaj problem jbg...

ja barem kad kupujem nesto veliko, skupo, raspitam se unapred na desetke razlicitih mjesta i imam ideju o onome sta kupujem...bilo to mobitel od 400 eura ili tv od 1000 ili auto od 17000. nije to cokolada od 2 eura koju mozes i baciti ako ti nije dobra okusom...

uglavnom sad dalje daj kontrolirati uvijek remen, mjenjaj ga preventivno ajmo rec cca svakih 80tkm i usput onda procisti sito ulja i na miru ces bit vjerujem

Pročitao sam sve o tom motoru prije kupovine 2016. (Novog), ali tad nije bilo tih problema (još) i kad sam 2021 sa 60tak tkm pitao u servisu kad je taj zupčasti na redu jer znam da je problematičan rekli su prije 200t km ili 10god nema frke. Jednostavno ak mi stručnjak kaže ne gledam po netu, uostalom znanstvenik sam, čitam po valjda prek 300-400 clanaka o hidrologiji, hidraulici podzemnih voda i primjeni AI u hidrotehnici, možeš misliti kak mi se još proučava zaseban forum u autu, biciklizmu, mobitelima i još 10 stvari koje koristim 

I jednostavno sam vjerovao, pa ak mi doktor kaže da trebam jesti nekaj ili uzimat lijek pa neću na bug forum ići pitati el to dobro ili nije. Koji je onda smisao tih servisera ovlaštenih ak ću svaku riječ propitkivat?

Tak i u bmw kažu ne treba mijenjat ulje u mjenjacu, diferencijalu i sl, sve je to lifetime. Nazoveš Tomića u Os pitaš za opoziv egr, kaže neka šalteruša nema dijeliva i to je to, nit da te upiše nit išta... Kad sam uzo auto ošo kupit litru antifriza da imam za nadosut ak zatreba, ne zna ona koji ide, moro izvuć kataloški broj sam da mi proda... baš zbog takvih stvari sam se još prije počeo zanimati oko auta, i eto nakupovo alata u garaži, kanal imam, sve sam odradim i gotovo, nemam živaca za takve, da ne govorim kako zamjenu ulja i filtera naplaćuju po 400-500 eura, a to me sa vrhunskim dijelovima košta 100 kad sam odradim i znam što sam stavio i kako.

Jedini ovlašteni koji bi preporučio je Vuko u Brodu za bmw, tamo sam odradio taj opoziv egr i hladnjak, sve pohvale, stručni, pristojni, vidi se razlika baš..

https://www.youtube.com/@mega0nyt
15 godina
Auti - ultimativna tema

bude u stellantisu 6g ili 100.000km, pa im remenje ne izdrzi ni pola km...

ovo 10g 200.000km mi malo preoptimisticno

15 godina
e9droid kaže...
Karlek_19 kaže...
RuskeGTT kaže...

Tak i u bmw kažu ne treba mijenjat ulje u mjenjacu, diferencijalu i sl, sve je to lifetime. Nazoveš Tomića u Os pitaš za opoziv egr, kaže neka šalteruša nema dijeliva i to je to, nit da te upiše nit išta... Kad sam uzo auto ošo kupit litru antifriza da imam za nadosut ak zatreba, ne zna ona koji ide, moro izvuć kataloški broj sam da mi proda... baš zbog takvih stvari sam se još prije počeo zanimati oko auta, i eto nakupovo alata u garaži, kanal imam, sve sam odradim i gotovo, nemam živaca za takve, da ne govorim kakoe zamjenu ulja i filtera naplaćuju po 400-500 eura, a to me sa vrhunskim dijelovima košta 100 kad sam odradim i znam što sam stavio i kako.

Jedini ovlašteni koji bi preporučio je Vuko u Brodu za bmw, tamo sam odradio taj opoziv egr i hladnjak, sve pohvale, stručni, pristojni, vidi se razlika baš..

Oprostite jel vi vozite rolls roycea ili bentleya.... neki majstori su stvarno za zapitat se.... u ovlastenom (nikojem!!!!!) ne kosta toliko zamjena, uzas.... 

14 godina
dustY kaže...

Trazio sam benzin, ali iskocio je dizel koji se cinio ok pa sad vozim to.

Tako je i meni, al nazalost, kod nekih modela ni nemas puno izbora. Ja gledam neki 1er, proslu generaciju s RWD i 99% oglasa je dizel. Tu i tamo ima neki 135i/140i sto je opet kategorija za sebe, ali ako hoces neki normalniji motor (4cil, 150-190hp), osuden si na dizel jer benzinaca u RH jednostavno nema.

duracell kaže... 

Oprostite jel vi vozite rolls roycea ili bentleya.... neki majstori su stvarno za zapitat se.... u ovlastenom (nikojem!!!!!) ne kosta toliko zamjena, uzas.... 

Iznenadio bi se, bas nedavno vidio racun iz ovlastenog za zamjenu ulja, f. ulja i f. zraka te neki dodatni sitni radovi, ukupni ceh za Cupru Leon 2.0 TSI 140kw je 560€.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.12.2025 23:40 (gamer34).
13 godina
Karlek_19 kaže...
RuskeGTT kaže...

Ovo je više slučaj gdje ti doktor ne treba reći da ne piješ rakiju uz klavocin. Jako je rasprostranjena info da su ti motori u top 5 najnepouzdanijih na tržištu. Sry ali 7500 za taj auto s tim motorom je imho suludo, ne kužim otkud ti thumbs up-ovi na tvoj post, i kako sam nisi saznao za to odsad. Znanstvenik si, pa baš zato bi i trebao proguglati što kupuješ? Nije to sad neki problem koji su prijavila 3 somborska rudara, to je baš glavni problem koji je na sva zvona čim guglaš "fiesta issues". "Znanstvenik" sam i ja u području nevezanom za IT i Automobile pa na svaki slučaj provjerim potrošnju i uvjete ugradnje na vreći morta od 3e, i prednosti i nedostatke procesora koji kupujem, kako to ne bi na automobilu 

Da, Top Gear ekipa ga je nahvalila jer su ga dobili sa 5k km, provozali, dali osvrt i dalje je na korisniku da na svojoj koži osjeti nepouzdanost.

Apropo cijena popravaka/servisa, sat rada neovlaštenog mehaničara je rijetko ispod 30e. Nagrabe se i na materijalu, a nisi tamo da vidiš koliko zapravo rade i što rade. Ovlašteni servisi su zasebna klasa kradljivaca.

Kako je sve manje automobila koje možeš odvesti lokalnom automehaničaru, sumnjam da ćemo na bolje u ovoj situaciji

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.12.2025 0:31 (maks0806).
11 godina
Auti - ultimativna tema

Ponavljam po 10ti puta, pročitao sam sve o motoru kad sam kupovao, ali tad još taj problem nije bio aktualan!

pa neću valjda i dalje čitat i tražit dlaku u jajetu i stvarat si paranoju?? Taman nemam drugih briga u životu.. 

Koliko god volim se voziti, i zatim auto koji mi bude zabavan, zbilja mi se neda za cijelog vijeka tražiti okolo dali su se javili kakvi problemi, jednostavno mi to nije zanimljivo. 

Mislim da se razumijemo (jer mislim da ste krivi shvatili smisao prvog posta), ja se tu ne žalim i ne opravdavam ili nešto deseto, ja sam se pomirio s gubitkom 2K € na tom autu i kaj sad... mogao sam spucat na još jedan bajk koji nebi uopće vozio i na istom bi bio. Bog da, Bog uzme.. 

A posta sam isključivo stavio kao reklamu oglasa s naglaskom koji dijelovi su promijenjeni, jer to bi potencijalnog kupca moglo zanimati. 

Pitao sam Btw 4 neovlaštena mehaničara i dobio odgovor da to ne rade jer nemaju alat ili im se neda. Od ovlaštenih 3 koja sam pitao uzeo sam srednji po cijeni (i najbliži).

EDIT: I da i ja sam prije čitao sve o procesorima, i svemu, i prije i nakon kupovine, ali jednostavno sam u jednom trenutku sam sebi rekao da mi to više nema smisla i prestao se brinut oko materijalnog, i mogu ti reći da sam puno sretnija osoba od tad. (i opet da se pogrešno ne shvati, ne kažem da drugi tako trebaju, niti ikome dajem ideje, smao kažem što meni funkconira)  

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.12.2025 6:13 (Karlek_19).
14 godina
e9droid kaže...

Tak i u bmw kažu ne treba mijenjat ulje u mjenjacu, diferencijalu i sl, sve je to lifetime. Nazoveš Tomića u Os pitaš za opoziv egr, kaže neka šalteruša nema dijeliva i to je to, nit da te upiše nit išta... Kad sam uzo auto ošo kupit litru antifriza da imam za nadosut ak zatreba, ne zna ona koji ide, moro izvuć kataloški broj sam da mi proda... baš zbog takvih stvari sam se još prije počeo zanimati oko auta, i eto nakupovo alata u garaži, kanal imam, sve sam odradim i gotovo, nemam živaca za takve, da ne govorim kako zamjenu ulja i filtera naplaćuju po 400-500 eura, a to me sa vrhunskim dijelovima košta 100 kad sam odradim i znam što sam stavio i kako.

Uh VUko, bolje ne ovako nešto, opoziv je nešto drugo.
Ako želiš baš ovlašteni bmw, onda samo Baumgarner. Ne mislim za opozive, nego sve ostalo. Ako zelis top bmw servis općenito, onda su to Palić i Bavaria motors.

14 godina
Karlek_19 kaže...

Ponavljam po 10ti puta, pročitao sam sve o motoru kad sam kupovao, ali tad još taj problem nije bio aktualan!

pa neću valjda i dalje čitat i tražit dlaku u jajetu i stvarat si paranoju?? Taman nemam drugih briga u životu.. 

Koliko god volim se voziti, i zatim auto koji mi bude zabavan, zbilja mi se neda za cijelog vijeka tražiti okolo dali su se javili kakvi problemi, jednostavno mi to nije zanimljivo. 

Nikad ne kupuješ prvu verziju ičega. Ne samo motora. Cijeli život sam u informatici, i dobar dio života mehaničar. I mogu povuć crtu između obje struke, da prve verzije ičega nikada nisu dobre ko redizajni ili drugi/treći batch. Tako da tu si se također jako zeznuo. To što te posralo i imao si sreće dosad, izvuci pouku. Nitko ti ne želi zlo, pogotovo ne ja.

Živjeti u svijetu i pritom ne biti svjestan smisla svijeta isto je kao i lutati velikom knjižnicom i pritom ne doticati knjige
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.12.2025 11:53 (ramzocro-HCR).
17 godina
Auti - ultimativna tema

ja imam fiesticu 2013 godiste i dosta sam zadovoljan njome, jer me dosada jos nije nijednom ostavila na cesti. ima neke musice, ali nista strasno

ali sada zadnji servis sam trebao mjenjat letvu volana, neku osovinu, i uz redovan servis 1500 eura u ovlastenom

ako ce sada se nastaviti ovakvi kvarovi, i cjene popravaka nebu dobro

tako da pocinjem potragu za novijim autom, pa mozda iduce godine uzem nesto novije.max 6g starosti.

trenutni favorit je mazda 3 benzinac, jer radim oko 7tkm godisnje, bez gradske voznje

15 godina
Auti - ultimativna tema

uzmes lijepo mazdu 3 2,0 benzinca atmo 122ks i mapiras na 170+ za sitno love i imas transformiran auto

16 godina
Auti - ultimativna tema

Ima neko iskustva s 926 garage-remap na valjcima?

17 godina
RuskeGTT kaže...

uzmes lijepo mazdu 3 2,0 benzinca atmo 122ks i mapiras na 170+ za sitno love i imas transformiran auto

Kako atmosferskom benzincu dići snagu za skoro 50% samo sa mapiranjem?

12 godina
mika2210 kaže...
RuskeGTT kaže...

Kako atmosferskom benzincu dići snagu za skoro 50% samo sa mapiranjem?

G120 je u biti zaključani G165 a G165 možeš mapom dignut za nekih 10%. Ja imam G194, odradio bih mapu samo zbog potrošnje koja isto padne za nekih 10% al to kad mi istekne garancija

If you can handle it by your self and not go mad, then you are on the right path to become insane.
17 godina
Auti - ultimativna tema

10% djeluje realnije, ali i dalje bi rekao da je djelomično riječ o placebo efektu. 

Vjerujem da se performanse malo poprave, ali sad baš da je neka velika razlika, ne vjerujem.

Pišem sve ovo jer sam imao atmosferskog benzinca sa otvorenim ispuhom i poboljšanim usisom, pa sam sa remapom na valjcima sa 150 konja jedva došao do nekih 162 konja. I to je izmjereno na valjcima prije i poslije svih radova.

12 godina
Auti - ultimativna tema

G120=G165 (do 2018)

G122=G150 (2019 na dalje)

Znaci M3 do 2018 sa G120 se da stavit na cca 165ks, dok od 2019 na dalje dolazi G122 koji realno nejde iznad 155ks. Po ovome ispada bolja prosla generacija jer je laksa za cca 100kg i sa stage 1 mapom se izvuce 165-170ks. Inace G120 se da i dodatno poboljsat ali treba dodatno ulozit, ali da se napucat na cca 190ks sa drugom bregastom, usisom, ispuhom...

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.12.2025 8:19 (hahhaajaads).
2 mjeseca
e9droid kaže...
RuskeGTT kaže...

ja ne znam kako vam se da zajebavati s tim dizelacama

uzmite benzinca i mirne glave cete voziti i zivjeti

To ti je kad se dizel vozi po gradu i 10k godisnje. Ja nikad nisam imao problem niti sa egr, dpf, nox, nista, prosli mj sam napravio 4k km, godisnje cca 30-35k. dizeli nisu za grad ni za ici do posla 10km, to je auto za otvorenu cestu i autoput, gdje je i ušteda značajna na velikoj kilometraži. Za grad i malu kilometražu benzin ili struja još bolje.

Ljudi čuju da je štedljiviji pa kupe. Ne razmišljaju ili ne znaju da je dizelaš sam po sebi skuplji za održavanje, ali kad čuju da troši litru manje od benzinca bude im dovoljno da to proglase dobrom kupovinom. I gore navedeno navažanje takvog auta za rute od par km, mašina se niti ne zagrije pošteno dok dođu do odredišta i onda ga ugase... Danas se kupuje više novčanikom, manje mozgom.

15 godina
Auti - ultimativna tema

G122 ide do 175ks, provjereno

frend ju neki dan mapirao na 170, nije htio do kraja ju zmikati

talijanski maper kojeg puno pratim i cijenim njegov rad, Carburatori Bergamo, izvlaci tih 175 177ks, a cuda radi i sa ostalim "jadnijim" atmosfercima, tipa 1,2 70ks na 90-95 i tako...sve radi danasnjih ekoloskih sranja, blokada na throttle body-u

kad bi birao auto danas noviji, pouzdaniji, bila bi upravo G120 ili G122 trojka + spomenuta mapa...

17 godina
Auti - ultimativna tema

ako gledam nove ima samo 140(2.5) i 186(2.0) verzija. malo se gubim u vasim brojkama modela

za razliku u cijeni i radije uzeo bolji paket opreme islabiji motor, nego obrnuto. zelim barem automastsku klimu i kameru za parking, sta vidim da nema u baznoj opremi

ili par godina staru s full opremom

malo pratim oglase i grupe pa ako sta uleti javim

15 godina
Auti - ultimativna tema

konkretno od frenda 2019 90tkm 17000 eur ja mislim da je bila

17 godina
RuskeGTT kaže...

G122 ide do 175ks, provjereno

frend ju neki dan mapirao na 170, nije htio do kraja ju zmikati

talijanski maper kojeg puno pratim i cijenim njegov rad, Carburatori Bergamo, izvlaci tih 175 177ks, a cuda radi i sa ostalim "jadnijim" atmosfercima, tipa 1,2 70ks na 90-95 i tako...sve radi danasnjih ekoloskih sranja, blokada na throttle body-u

kad bi birao auto danas noviji, pouzdaniji, bila bi upravo G120 ili G122 trojka + spomenuta mapa...

Kako dobije tolko dodatne snage?

Treba ubrizgat više goriva, ali više goriva nema smisla ako nema više zraka, a više zraka ne možeš dobiti kod atmosferca kad je atmosferac, nema turbine.

Ako makneš svu ekologiju van dobiješ 5-6 konja na račun protočnijeg ispuha. Ako i usis malo otvoriš tu nešto dobiješ.

Ako mijenjaš i bregaste, možeš i tu nešto malo dobit na račun duljeg usisa pa maaaaalo više zraka može ući, ali opet je to puno premalo da bi dobio dodatnih 50-60 konja.

Zato mi nije jasno kak sa remapom na atmosfercu izvuči dodatnih 40-50% snage.

15 godina
Auti - ultimativna tema

jesi kad cuo za limitiranje leptira gasa na cca 60% koliko bude u dosta novijih auta?

17 godina
RuskeGTT kaže...

jesi kad cuo za limitiranje leptira gasa na cca 60% koliko bude u dosta novijih auta?

Moram priznati da nisam, zato sam i pitao kak je moguće tolko izvući dodatno 

Znači u tom je caka, tvornički je dosta prigušen preko klapne pa se može dosta snage izvući dodatno 

15 godina
Auti - ultimativna tema

sve vise i vise takvih auta tvornicki brutalno priguseno...

14 godina
Auti - ultimativna tema

I kod nas se polako počinje sve više raditi to, ako imate neki auto koji vam je drag, old school sa starim automatikom ili tako nešto, onda je 8hp swap ideala. Naravno treba po 4000-4500€, ali nema boljeg mjenjača na tržištu

17 godina
Auti - ultimativna tema

Pozdrav ekipo.

nije me dugo bilo. ali konacno je dosao i taj dan da se vozi dream car.

2009 MK2.5 ST

Zasad bone stock osim HG motorsport Bull X aspuha od katalizatora. Naravno legalnog.

OLD FORDS NEVER DIE...THEY JUST GET FASTER /// Ride or die, remember? /// If Clarkson says that the Focus RS is brilliant, who am I to disagree..
14 godina

Cestitam na kupnji, sjecam se da si vozao 1.8 TDCI-a prije.

Puno sretnih km, pozdrav od mladeg braceka.

12 godina
Auti - ultimativna tema

Vrhunski hot hatchevi.Cak sam i ja jedno vrijeme gledao ove Fiestice St.

Ja sam se isto nedavno ponovio sa Type R kojeg sam trazio dosta dugo.

Prešao sa E92 šestaka koji je bio u top stanju i "gospodski auto" na ovu zvjer koja te svaki put "pozeli ubiti' kad sjednes za volan 😀

Ali ne žalim sekunde.Nije stock,prosli vlasnik je stavio skunk usis i miltek auspuh.Izbacio 215 ks a mapu je radio lik iz Karlovca i auto ide brutalno a jos bolje se cuje 😋

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice