Auti - ultimativna tema izdvojena tema

poruka: 79.546
|
čitano: 17.318.038
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Auti - ultimativna tema
Jakovp kaže... 

Auto ima ventilator na hladnjaku i termostat baš za takve prilike, bok nema prirodnog protoka zraka, a i opet, pošto je samo par sekundi nema veze. Pa šta mislite da kad pustite auto kod nekog mehaničara s kvarom na motoru da ga neće tako testirati prije ili poslije popravka, mislim ne uvijek naravno, ali tu i tamo se to mora i sasvim je normalno, previše se brinete.

Vozim japanca, oni se ne kvare  

Znam da previse brinem, al bolje tako nego da uopce ne brinem.

:D
13 godina
ivanzu kaže...
Rucipe kaže...

Škoda Octavia 1.6 75 kW LPG . Znaci prevalio sam 300 km , prosjecna brzina 76 km/h po BC  , u Bosni natankao 45 litara plina po cijeni 2.4 kn/litra . Znaci 300 km za 43 kn , nije lose po meni . 

U bosni je dizel toliko los da auto izbacuje pogreske cim se na njemu vozi.  

Ne znam za dizel :/ Jedino imam iskustva sa plinom i on je ok kvalitete , uvijek na nestro pumpama tankam . Nakon par tankova nikakva lampica se ne pali .  

17 godina
neaktivan
Jakovp kaže...

Ma ok taj dio koliko je adekvatan test, mene više čudi takva zabrinutost na novijem autu koji ima rev limiter. Pa da mu štete ti okretaji bi ga stavili niže valjda. Naravno da je druga priča za starije aute ali opet i tu nije problem ako je par sekundi.

A zašto svi noviji imaju jako nisku blokadu okretaja dok si u neutral? 

Kod većine atmo benzinaca je max snaga na oko 6k rpm a blokada na 7k ili čak i manje. Kod srednjestarih dizelaša je snaga na 4k rpm a blokada konkretno za 1.9 tdi pd na oko 5100rpm. Znači nema nikakvih problema ako ti duže vremena držiš full gas na okretajima di je max snaga.. eno talijani su prije 10ak godina odvrtili cijelih 50 000km u full gasu pri max brzini s Bravo, Focus i Golf turbotraktorima na poznatoj Nardo stazi. Koliko se sjećam dijelovi motora su nakon te torture bili unutar tolerancija.

E sad druga stvar je kad je motor neopterećen(u neutral) i kad se ide do blokade gdje sile intercije abnormalno rastu(s kvadratom brzine vrtnje). Kod benzinaca je to malo manji problem jer oni imaju puno lakše klipove i klipnjače pa su sile inercije koje djeluju (na vijke klipnjača i donje leteće) manje. Zato se dijelom(ako zanemarimo procese izgaranja sad) i mogu vrtjeti u veće okretaje. Zamisli da vrtiš dva kladiva oko sebe, jedno od 10kg a drugo od 15kg.. porastom brzine vrtnje koje će te prije izbacit iz ravnoteže?

Evo par slika: S lijeve strane klip i klipnjača iz običnog 1.9TDI PD motora od 105ks. Sve skupa teški oko 1,5kg. S desne strane klip i klipnjača iz Audija RS4, V6 2.7l biturbo od 380ks. Sve skupa teški oko 1kg. Kad već stavljam slike eto još extra jedna od opelovog 1.4 benzinca 90ks i jedna od novih mazdinih sky-d dizelaša vs stara gen. dizelaša.

Ugl. treba razlikovati kad je motor opterećen i kad je neopterećen, jer u nekim slučajevima prilikom većih okretaja opterećenje na cijeli klipni mehanizam je veće ako se motor vrti neopterećen, tj. nije u brzini i pod full gasom. Zavrtite motor u leru na 3-4k rpm pa onda na nekoj uzbrdici u 3-4 brzini uz full gas pri istim okretajima.. primjetit ćete kako je motor mirniji pod full gasom. 

17 godina
Jakovp kaže...

I u čemu je točno problem? Šta ne biš htio znati da se voziš u autu koji je siguran. A što se tiče blokade, pa svaki motor je predviđen da radi u tim uvjetima, pa ne bi valjda prodavali aute koji će se raspasti ako se stisne gas do kraja. Uostalom, šta ti ne bi bilo malo bezveze živjeti sa mišlju da voziš auto koji se oštećuje ukoliko dođe do blokade, i to samo par sekundi? Dakle korištenje mogućnosti koje su tu iz tvornice? I pogledaj malo kako se testiraju motori u tvornici i pri proizvodnji.

Problem je u tome kaj mi zakucava i drži motor u limitatoru bez potrebe. I to nije ono bilo da ga razvrti nego je to bilo namjerno držanje u crvenom. i ne na sekundu-dvije nego na desetak sekundi. Razgovarao sam na telefon kad je to radil i jos sam mu kriknuo koji kurac radi?. na što je on pustio gas i pitao šta mi nije jasno. ja reko nemoj mi motor držati u crvenom jer se to tak na radi. 

Valjda je vidjel auto s 280tkm i mislil si kak bude roknul tehnički pa se nadal 200kn đeparcu. E PA NEDAM! Ja znam da je auto 100% ispravan. Jer je svakih 6-8mj na servisu. I svaki puta mi mehaničar pogleda sve. Od podvozja do motora. Ak i nekaj otiđe vrit mjenjam odmah a ne za mj dana. 

Prijatelj koji radi u drugoj stanici ljepo zavrti 2-3 puta motor do 3k okretaja i pogleda parametre. Ak zadovoljava ok ak ne onda vrti dalje da prođe. Ali kod Forda zasad nikad nikakvih problema. Dok kod ocevog bivseg c5 nikad nije proso bez "pomoci". Isto tak i za ovjes i sve ostalo, uvjek sam s njim u grabi i skupa probavamo s pajserom i rukama. I daje mi savjet kaj di i zkj. U 4mj 2013 na tehnickom je vidjel da mi je propišal prvi desni amortizer, pustil me bez pardona jer je znal da poslje tehnickog prvo idem narucit nove amortizere. A tak je i bilo... A fala bogu meni je najbitnije da mi je auto ispravan i siguran.

Ali ovo kaj sam dozivjel je potpuni bezobrazluk. Sramota. 

OLD FORDS NEVER DIE...THEY JUST GET FASTER /// Ride or die, remember? /// If Clarkson says that the Focus RS is brilliant, who am I to disagree..
17 godina
neaktivan

Bilo je onih "lovackih" prica, sad moguce i da su istinite, da pojedinci na dizelasima pred sam tehnicki jednostavno podmiste coket ispod papucice gasa, pa tip moze pritiskat koliko oce, ali dalje od coketa ne ide... za takve sirovine na tehnickom, vjerojatno sasvim ok rjesenje... 

16 godina
wifi kaže...

Bilo je onih "lovackih" prica, sad moguce i da su istinite, da pojedinci na dizelasima pred sam tehnicki jednostavno podmiste coket ispod papucice gasa, pa tip moze pritiskat koliko oce, ali dalje od coketa ne ide... za takve sirovine na tehnickom, vjerojatno sasvim ok rjesenje... 

Pa to je Penryn  napravio 

Evo kolegin Mercedes 190D iz 1985 godine. Djed mu ostavio nakon sto je preminuo sa 160tkm te u godinu i pol je napravio samo 1000 ( nigdje se ne vozi ). 

Centralno, Servo, nivelacija farova i jos vjerojatno par zgodnih dodataka al ni on ne zna 

- I ima potpomognutu kontrolu zadnjih kotaca aka. vreca pijeska u gepeku 

Tu unutra je prva pomoc Tu unutra je prva pomoc
Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.4.2016 9:57 (Fake_Alert).
17 godina
neaktivan
Lord_Marko kaže...

Valjda je vidjel auto s 280tkm i mislil si kak bude roknul tehnički pa se nadal 200kn đeparcu. E PA NEDAM! Ja znam da je auto 100% ispravan. Jer je svakih 6-8mj na servisu. I svaki puta mi mehaničar pogleda sve. Od podvozja do motora. Ak i nekaj otiđe vrit mjenjam odmah a ne za mj dana. 

Ma ne misle oni ništa nego uglavnom nemaju pojma što, kako i zašto to rade. Naravno ovisi od osobe do osobe, kao i u svemu drugom. 

Zadnji put dok sam čekao svoj red ispred mene bila neka trudnica (koja samo što ne rodi) sa starom astrom g 1.7dti, i ovaj ispitivač je mislim pa 15 puta lupao blokadu a jadna astra dimi li ga dimi. I umjesto da malo popusti s gasom i okretajima, jer opet nije baš TOLIKO dimila, on je lijepo sruši, pa se vi gospođo još i oko toga mislite. Nije to bio klasični boost leak dim pa da je baš ne može pustit nego više zaštopan usis, začađena turbina itd, sve po malo.. a da na stanicama imamo valjke ta astra bi u full gasu glatko prošla.

Fake_Alert kaže...

Da, i tada je to baš poslužilo, jer sam naletio na jednog koji je sjeo na gas i tako držao po 5sec pa tako 3x. I ništa on nije kužio, okretaji samo na oko 4000rpm, hod papučice gasa primjetno kraći.. ništa njemu nije bilo sumnjivo, a tko zna koliko tisuća takvih 1.9tdi pd je odradio do tad.. 

16 godina
neaktivan
Fake_Alert kaže...
wifi kaže...

Je, evo da se prisjetimo, odlična stvar za dizelaše

BTW: bio sam sa kolegama jučer na auto šou, nije loša organizacija, ima se šta za vidjet, od hostesa do auta, dvoje kolega je u dobrovoljnom vatrogasnom društvu, pa su se "zapalili" za man-ov kamion za vatrogasce, nagovorili su nekako izlagaće, još jednog kolegu i mene da nas dignu u košari, mislim da je pisalo da ide 50m u visinu, ima neki sustav stabilizacije od vjetra, kaže kolega sad treba selfie opalit, velim mu ja, ak ti ispadne mob na 50m visine, možeš ga zaboravit, odvozili smo karting, bolidi su brutalni, hondini motori 270ccm, slick gume, baš sam pipao ko sir su mekane, puckeće iz auspuha kad se na ravnom djelu zaletiš pun gas, pa naglo pustiš, valjda ispušni ventil kasnije zatvara, pa dio smjese ode u ispuh, to pucketanje daje dodatan žar vožnji, prvo smo kolege i ja odvozili sa dosta slabim vremenom, kad smo usporedili sa ostalima i neda nama vrag mira, dogovorimo se mi još jednu turu, stim da bole ruke od skretanja i korigiranja, pa smo se naručili za dvije vožnje unaprijed, za to vrijeme popili cedevitu, glavni problem je šta smo na svakom zavoju kočili, poslje smo skužili da opće netreba toliko kočit, već "driftat", prije zavoja pustit gas, smotat puni u smjeru zavoja, dodat gasa i ak preveć zanese korigirat, meni je najbolje vrijeme bilo 35.329, s tim da se pohvalim ni jednom me nije izvrtilo i nisam imao kontakt sa ogradom, u prvoj turi mi je neki lik čestital kaj sam ga pustil (pojavi se plava zastava), šta je meni bilo čudno, no u drugoj turi sam shvatio zašto mi je čestitao, jer sam bio u sličnoj sitluaciji kao on, naganjam nekog lika ispred mene, dobi on plavu zastavu, al se neće maknut i tako mu se na guzici vozim, vršim pritisak, dok ga nije izvrtilo u jednom zavoju, sreća pa je bilo mjesta i tu sam ga prošao sa unutarnje strane zavoja, uglavnom odlično iskustvo, al bole ruke poslje ko da sam iz teretane izašao, dok sam se vozio do doma, nekako mi se čini da bolje primjećujem držanje gume na cesti, tj proklizavanje...

16 godina
1BIT kaže...
Fake_Alert kaže...
wifi kaže...

Je, evo da se prisjetimo, odlična stvar za dizelaše

BTW: bio sam sa kolegama jučer na auto šou, nije loša organizacija, ima se šta za vidjet, od hostesa do auta, dvoje kolega je u dobrovoljnom vatrogasnom društvu, pa su se "zapalili" za man-ov kamion za vatrogasce, nagovorili su nekako izlagaće, još jednog kolegu i mene da nas dignu u košari, mislim da je pisalo da ide 50m u visinu, ima neki sustav stabilizacije od vjetra, kaže kolega sad treba selfie opalit, velim mu ja, ak ti ispadne mob na 50m visine, možeš ga zaboravit, odvozili smo karting, bolidi su brutalni, hondini motori 270ccm, slick gume, baš sam pipao ko sir su mekane, puckeće iz auspuha kad se na ravnom djelu zaletiš pun gas, pa naglo pustiš, valjda ispušni ventil kasnije zatvara, pa dio smjese ode u ispuh, to pucketanje daje dodatan žar vožnji, prvo smo kolege i ja odvozili sa dosta slabim vremenom, kad smo usporedili sa ostalima i neda nama vrag mira, dogovorimo se mi još jednu turu, stim da bole ruke od skretanja i korigiranja, pa smo se naručili za dvije vožnje unaprijed, za to vrijeme popili cedevitu, glavni problem je šta smo na svakom zavoju kočili, poslje smo skužili da opće netreba toliko kočit, već "driftat", prije zavoja pustit gas, smotat puni u smjeru zavoja, dodat gasa i ak preveć zanese korigirat, meni je najbolje vrijeme bilo 35.329, s tim da se pohvalim ni jednom me nije izvrtilo i nisam imao kontakt sa ogradom, u prvoj turi mi je neki lik čestital kaj sam ga pustil (pojavi se plava zastava), šta je meni bilo čudno, no u drugoj turi sam shvatio zašto mi je čestitao, jer sam bio u sličnoj sitluaciji kao on, naganjam nekog lika ispred mene, dobi on plavu zastavu, al se neće maknut i tako mu se na guzici vozim, vršim pritisak, dok ga nije izvrtilo u jednom zavoju, sreća pa je bilo mjesta i tu sam ga prošao sa unutarnje strane zavoja, uglavnom odlično iskustvo, al bole ruke poslje ko da sam iz teretane izašao, dok sam se vozio do doma, nekako mi se čini da bolje primjećujem držanje gume na cesti, tj proklizavanje...

Sad vidis kako je meni u dvici 

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
16 godina
neaktivan
Fake_Alert kaže...

Da pogodim, voziš dvicu bez serva?

Baš dok sam kolege vozio, pita me jedan, di ti je city gumb?

Ja mu velim nema, bez serva je volan, pa nema ni gumba, a kolega je fan golfa keca i dvice, kupi dvicu, malo je pokrpa (kako su sve hrđave), sredi i proda za duplu cijenu, veli on meni, baš slaže jednu, ima servo, a planira ugradit centralno, el podizaće stakla i još neke gluposti, velim mu ja što manje tih el. gluposti imaš, to manje problema imaš, jer se nema šta pokvarit...

Uglavnom ovisi koje gume imaš, na uskim gumama i nije toliko težak na volanu, ja sam još na zimskim 165/70 R14 te imam u knjižicu upisane 185/55 R15 i 195/50 R15, 195 su mi preširoke i teške za motat, a 185 taman, al gdje god gledam, 185 koštaju dosta više nego 195, a i alu felge još tražim, baš sam na velesajmu pitao, auto pro centar mislim da se zove trgovina, veli mi lik da imaju trenutno 15% popusta na felge, možda i druge trgovine nude popuste, pa treba pogledat...

11 godina
Auti - ultimativna tema

Kaj je to servo? Ja to imam dok napada 20 cm snijega. Servo je za ženskice

12 godina
Fake_Alert kaže...

Evo kolegin Mercedes 190D iz 1985 godine. Djed mu ostavio nakon sto je preminuo sa 160tkm te u godinu i pol je napravio samo 1000 ( nigdje se ne vozi ). 

Centralno, Servo, nivelacija farova i jos vjerojatno par zgodnih dodataka al ni on ne zna 

Mogao je to malo ocistici...jedan dan posla a auto bi se vizualno preporodio 

Senza cuore saremmo solo macchine
17 godina
MatijaZG kaže...

Ne, nego odvesti auto da to specijalizirani auto detailing majstor napravi

16 godina
1BIT kaže...
Fake_Alert kaže...

Da pogodim, voziš dvicu bez serva?

Baš dok sam kolege vozio, pita me jedan, di ti je city gumb?

Ja mu velim nema, bez serva je volan, pa nema ni gumba, a kolega je fan golfa keca i dvice, kupi dvicu, malo je pokrpa (kako su sve hrđave), sredi i proda za duplu cijenu, veli on meni, baš slaže jednu, ima servo, a planira ugradit centralno, el podizaće stakla i još neke gluposti, velim mu ja što manje tih el. gluposti imaš, to manje problema imaš, jer se nema šta pokvarit...

Uglavnom ovisi koje gume imaš, na uskim gumama i nije toliko težak na volanu, ja sam još na zimskim 165/70 R14 te imam u knjižicu upisane 185/55 R15 i 195/50 R15, 195 su mi preširoke i teške za motat, a 185 taman, al gdje god gledam, 185 koštaju dosta više nego 195, a i alu felge još tražim, baš sam na velesajmu pitao, auto pro centar mislim da se zove trgovina, veli mi lik da imaju trenutno 15% popusta na felge, možda i druge trgovine nude popuste, pa treba pogledat...

Rijetke su dvice za servom. Imam takoder 165 ako se ne varam 13ice i super su kada krenes ali kada stojis pa treba se parkirati onda je gadno 

MatijaZG kaže...
Fake_Alert kaže...

Mah, govorio sam mu i da ga opere izvana ali lik je IT guy pa ce si prije putno racunalo sredit nego ocistit auto 

17 godina
1BIT kaže...

Moras ti probati odfurat 100km terena na quadu. Tura cijeli dan onda ces vidjet kaj znaci kad te ruke bole 

OLD FORDS NEVER DIE...THEY JUST GET FASTER /// Ride or die, remember? /// If Clarkson says that the Focus RS is brilliant, who am I to disagree..
16 godina
Fake_Alert kaže...

Rijetke su dvice za servom. Imam takoder 165 ako se ne varam 13ice i super su kada krenes ali kada stojis pa treba se parkirati onda je gadno 

Samo lagano gas i kuplung cisto da pocne lovit i zaljulja malo auto na mjestu i motas 100x lakse.

:D
15 godina
Auti - ultimativna tema

evo da vam probam dočarati muke odlaska kod vulkanizera sa ludačom 

the problem with my brain is the left side has nothing right in it, and the right side has nothing left in it.
16 godina
Auti - ultimativna tema

Karlek_19 

Dosla posiljka u LIDLU za 'sredivanje' auta. Imaju vosak, pjenu za siceve ( miris jel ), tekucinu za gume i felge... Te ostala maziva ( Silikonski sprej, anti rust spray, spray za lanac tipa bajk )... 

11 godina
Fake_Alert kaže...

Karlek_19 

Dosla posiljka u LIDLU za 'sredivanje' auta. Imaju vosak, pjenu za siceve ( miris jel ), tekucinu za gume i felge... Te ostala maziva ( Silikonski sprej, anti rust spray, spray za lanac tipa bajk )... 

TNX, pem pogledati u VŽ. 

16 godina
nine kaže...

evo da vam probam dočarati muke odlaska kod vulkanizera sa ludačom 

Sam ti lepo rekel da me zovi pa bumo u Superbu to preveli.  Al ne, škrt si pivu platiti. 

12 godina
Ziga kaže...
MatijaZG kaže...

Ne, nego odvesti auto da to specijalizirani auto detailing majstor napravi

...i platiti vise nego sto auto vrijedi?

Senza cuore saremmo solo macchine
13 godina
neaktivan
MatijaZG kaže... 

Svaki auto vrijedi koliko i zbroj cijena metala, plastike, drveta i kože. Najluksuzniji i skuplji auti svijeta ne prelaze 10 000 Eura po vrijednosti.

Pitanje je samo koliko njemu vrijedi.

Koristimo domaće donje rublje (Galeb d.d.)
11 godina
Auti - ultimativna tema

Meni najljepši auto na autoshowu, išel ga glet, sel sam si nutra, ja sretan čovjek. Još kad bi ga mogel prepelati.

16 godina
Onjegin kaže...
MatijaZG kaže... 

Svaki auto vrijedi koliko i zbroj cijena metala, plastike, drveta i kože. Najluksuzniji i skuplji auti svijeta ne prelaze 10 000 Eura po vrijednosti.

Pitanje je samo koliko njemu vrijedi.

Koja glupost, a znanje koje je ulozeno u 'kreiranju' istog??

16 godina
Karlek_19 kaže...

Meni najljepši auto na autoshowu, išel ga glet, sel sam si nutra, ja sretan čovjek. Još kad bi ga mogel prepelati.

Di je auto??????????? 

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.4.2016 18:00 (Fake_Alert).
13 godina
neaktivan
Fake_Alert kaže...

Znanje uloženo u proizvodnju potrošačkih automobila je marketinški trik. Osim što je napredak u najprodavanijih brandova bio minimalan zadnjih nekoliko desetaka godina... Ne znam jesi li primjetio, ali vožnja u dobro očuvanom Mercedesu 190D koji je napravljen prije 35 godina se razlikuje od vožnje u najnovijoj C klasi po jačim svjetlima i USB utoru.

Auto je predmet sastavljen od dijelova, nema urođenu vrijednost znanja koje je uloženo u "kreiranju" istog, televizija ti je malko isprala mozak. 

Uostalom, svi inžinjeri, arhitekti, dizajneri, fizičari, elektrotehničari do posljednjeg čistača u tvornicama plaćeni su jedinstvenom, a ne postotnom naknadom. Tako da novac pet tisućitog kupljenog golfa ide samo u heroin i prostitutke vlasnika Volkswagena.

Koristimo domaće donje rublje (Galeb d.d.)
11 godina
Fake_Alert kaže...
Karlek_19 kaže...

Di je auto??????????? 

Na sliki, ti morti moram očale posuditi?

16 godina
Onjegin kaže...
Fake_Alert kaže...

Znanje uloženo u proizvodnju potrošačkih automobila je marketinški trik. Osim što je napredak u najprodavanijih brandova bio minimalan zadnjih nekoliko desetaka godina... Ne znam jesi li primjetio, ali vožnja u dobro očuvanom Mercedesu 190D koji je napravljen prije 35 godina se razlikuje od vožnje u najnovijoj C klasi po jačim svjetlima i USB utoru.

Auto je predmet sastavljen od dijelova, nema urođenu vrijednost znanja koje je uloženo u "kreiranju" istog, televizija ti je malko isprala mozak. 

Uostalom, svi inžinjeri, arhitekti, dizajneri, fizičari, elektrotehničari do posljednjeg čistača u tvornicama plaćeni su jedinstvenom, a ne postotnom naknadom. Tako da novac pet tisućitog kupljenog golfa ide samo u heroin i prostitutke vlasnika Volkswagena.

Nemam snage. 

17 godina
odjavljen
Onjegin kaže...

Tipičan "ja vozim auto od točke A do točke B". To možeš i tramvajem.

Doduše, nema neke vajde od rasprave sa tobom. Pusti ljude na miru da uživaju u vožnji, bio to mercedes star 25 godina ili isprdak zvan "Up!".

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
15 godina
neaktivan
Auti - ultimativna tema

Ti se vodiš onime što je Pervan rekao "Ne trebam kupiti auto, kupim milijun dijelova u Tokiću i sam ga sastavim!".

Ne predaj se nikada osim kad moraš - Grunf
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice